Internațional

Experiment în premieră:Gandurile transmise prin internet

Ziarul de Vrancea
4 sep 2014 444 vizualizări
Un studiu publicat recent, realizat de o echipă de cercetători specialişti în neuroştiinţe şi inginerie robotică, susţine că a reuşit o aşa-numită "telepatie prin internet", transmiţand gandurile unei persoane online.

În cadrul proiectului, un cuvant a fost transmis de la o persoană la alte trei persoane, prin intermediul unor electroencefalograme conectate la internet. Expeditorul, din India, a transmis cu succes cuvintele "hola" şi "ciao" altor persoane care se aflau într-un laborator din Franţa. Un experiment similar a avut loc şi între participanţii din Spania şi Franţa. Discovery News scrie că aceasta este prima încercare de "telepatie" produsă tehnologic, prin intermediul internetului.
Cum este posibil? În locul în care se află expeditorul, sistemul foloseşte o tehnologie care face posibilă interacţiunea dintre creier şi computer, în care electrozii ataşaţi la nivelul scalpului monitorizează activitatea electrică specifică din creier. Acele semnale declanşează anumite reactii - la fel ca în cazul protezelor care permit pacienţilor să îşi mişte membrele artificiale atunci cand se gandesc la asta. În acest caz, cuvantul la care s-a gandit expeditorul este tradus într-un cod binar.

Receptorii nu aud cuvintele

În cazul receptorului, procesul este practic inversat prin intermediul unei interfeţe care leagă creierul de computer. Cuvintele "hola" şi "ciao", transformate în cod binar, sunt transmise creierului prin intermediul tehnologiei de stimulare magnetică transcraniană, care acţionează tot la nivelul scalpului. Receptorii experimentează mesajele sub formă de semnale de lumină la nivelul vederii lor periferice. Receptorii nu "aud" cuvintele sub formă de ganduri interne, ci decodează secvenţele numerice din semnalele de lumină, sistemul reprezentand un fel de Cod Morse mental. Informaţiile binare au fost transmise prin intermediul emailului.
"Prin utilizarea neuro-tehnologiilor avansate, inclusiv electroencefalograme pe bază de wireless şi tehnologia de stimulare magnetică transcraniana robotizată, am reuşit să transmitem un gînd de la o persoană la alta, în mod direct şi non-invaziv, fără ca acestea să vorbească sau să scrie", explică co-autorul studiului Alvaro Pascual-Leone de la Harvard Medical School, citat de hotnews.ro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.