Internațional

Dispariţia unor avioane generează temeri privind un posibil atentat la 11 septembrie

Ziarul de Vrancea
3 sep 2014 533 vizualizări
Atacurile ar urma să aibă loc în nordul Africii, susţin rapoarte ale serviciilor de informaţii occidentale

Miliţiile islamiste din Libia au preluat controlul a circa 12 avioane comerciale luna trecută, iar serviciile de informaţii occidentale au emis recent o avertizare potrivit căreia aceste avioane ar putea fi folosite în atacuri teroriste în nordul Africii. Informaţii privind avioane furate au fost transmise administraţiei americane în ultimele două săptămâni şi includ o avertizare că una sau mai multe dintre aceste aeronave ar putea fi folosite într-un atac, la comemorarea atentatelor din 11 septembrie 2011 de la New York şi Washington, au declarat oficiali americani. Oficialii au afirmat că agenţiile de informaţii americane nu au confirmat încă furtul de avioane după preluarea controlului asupra aeroportului internaţional din Tripoli la sfârşitul lui august de către islamişti şi încearcă să localizeze toate aeronavele deţinute de două companii aeriene de stat din Libia, pe fondul deteriorării situaţiei din ţară.
Flota companiei de stat Libyan Airlines includea până în această vară 14 avioane de pasageri şi cargo, respectiv şapte Airbus 320, un Airbus 330, două avioane franceze ATR-42 echipate cu motoare turbo-propulsoare şi patru Bombardier CJR-900s. Compania libiană Afriqiyah Airways avea o flotă formată din 13 avioane, respectiv trei Airbus 319, şapte Airbus 320, două Airbus 330 şi un Airbus 340.
Avioanele ar fi fost furate la sfârşitul lui august, după preluarea controlului aeroportului din Tripoli. Televiziunea Al-Jazeera a anunţat atunci că serviciile de informaţii occidentale au avertizat în legătură cu ameninţarea teroristă în regiune venită din partea a 11 avioane comerciale furate. Ca răspuns, Tunisia a întrerupt zborurile provenind de pe aeroporturile libiene Tripoli, Sirte şi Misrata de teamă că acestea ar putea fi folosite în misiuni sinucigaşe. Guvernul egiptean a suspendat, de asemenea, zborurile către şi dinspre Libia. Forţele militare din Africa de Nord, inclusiv cele din Maroc, Algeria, Tunisia şi Egipt au fost plasate în alertă ca urmare a avertizărilor cu privire la avioanele furate.

O grupare apropiată de Al-Qaida

Abderrahmane Mekkaoui, un expert militar marocan, a declarat pentru postul de televiziune Al-Jazeera că alerta privind avioanele furate a fost preventivă şi acoperă o zonă cuprinsă între Cairo şi Lagos (Nigeria). Mekkaoui a declarat că avioanele sunt acum în posesia unei grupări numite Masked Men Brigade care a fost desemnată organizaţie teroristă de către Departamentul de Stat american în decembrie. Aceasta are legături cu Al-Qaida şi Ansar al-Sharia, gruparea care s-a aflat în spatele atacului terorist de la Benghazi, la 11 septembrie 2012. Mekkaoui susţine că "informaţii credibile" oferite statelor din regiunea arată că Masked Men Brigade "plănuieşte să folosească avioane în atacuri într-un stat din Maghreb" la 11 septembrie.

Înregistrarea cu decapitarea jurnalistului Steven Sotloff este autentică

Înregistrarea video cu decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff, difuzată marţi de gruparea islamistă Statul Islamic, este "autentică", a anunţat ieri Casa Albă.
Jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) au revendicat marţi execuţia prin decapitare a unui al doilea jurnalist american, Steven Sotloff, într-o înregistrare video care a provocat "dezgustul" occidentalilor. În această nouă înregistrare, intitulată "al doilea mesaj către America", jurnalistul Steven Sotloff apare în genunchi, purtând o bluză de culoarea portocalie, alături de un bărbat mascat, înarmat cu un cuţit. Bărbatul înarmat, îmbrăcat în negru, condamnă intervenţia Statelor Unite în Irak şi duce cuţitul la gâtul jurnalistului în vârstă de 31 de ani. Călăul, care s-a exprimat cu un accent britanic, prezintă apoi alt ostatic, un britanic identificat ca fiind David Cawthorne Haines, şi ameninţă că-l va executa. "Revin, Obama, şi revin din cauza politicii tale externe arogante faţă de Statul Islamic", a declarat bărbatul mascat în această înregistrare video de cinci minute.
Această înregistrare este asemănătoare celei difuzate la 19 august - primul mesaj către America - în care un insurgent cu accent britanic îl decapita pe jurnalistul american James Foley, în vârstă de 40 de ani. Jihadiştii afirmau în această înregistrare că Steven Sotloff va fi viitorul executat în cazul în care Statele Unite nu încetează bombardarea unor poziţii aflate sub controlul SI în Irak. Sotloff, dat dispărut de 12 luni, ar fi fost răpit pe 4 august 2013 la Alep, în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia, dar răpirea sa a fost ţinută în secret.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.