Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Invadată de Rusia, Ucraina cere UE "ajutor militar de anvergură"

Ziarul de Vrancea
28 aug 2014 486 vizualizări
Trupe ruse au ocupat ieri un orăşel de graniţă, susţine Kievul care vrobeşte deschis despre un război cu statul vecin n Iulia Timoşenko a cerut decretarea legii marţiale în estul Ucrainei

Ucraina a cerut ieri Uniunii Europene să îi acorde un "ajutor militar de anvergură" în urma unei "invazii ruse nedisimulate", conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev."Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei. Ajunge cu conivenţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură", a declarat Eliseiev.
Kievul a afirmat ieri că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat, ieri, într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" în Ucraina, unde situaţia se "deteriorează rapid". El a adăugat că a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune.
Pe de altă parte, liderul partidului Batkivşcina, fostul premier Iulia Timoşenko, a declarat că este necesară impunerea imediată a legii marţiale în estul Ucrainei din cauza agresiunii externe. Ea a afirmat, de asemenea, că Parlamentul ucrainean ar trebui să ceară Guvernului şi oamenilor din lumea întreagă să ofere asistenţă militară eficientă Ucrainei.
"Nu mai putem să considerăm tot ce se întâmplă în estul Ucrainei un atac terorist al unor separatişti necunoscuţi. Trebuie să spunem onest că Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei", a precizat Timoşenko.

Mamele soldaţilor ruşi protestează

În Rusia, soţiile şi mamele militarilor aflaţi la "graniţa" cu Ucraina le cer autorităţilor de la Moscova explicaţii privind soarta apropiaţilor lor, în contextul în care acuzaţiile privind o intervenţie militară în statul vecin.
De câteva zile, soldaţi din cadrul Regimentului 331 al celei de-a 98-a Divizii de paraşutişti, cu baza la Kostroma, la 330 kilometri nord de Moscova, nu au mai dat niciun semn de viaţă apropiaţilor lor.
Potrivit preşedintei Comitetului mamelor soldaţilor ruşi, Valentina Melnikova, aproape 15.000 de militari ruşi luptă în Ucraina alături de separatiştii proruşi. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzaţiile Kievului şi ale statelor occidentale conform cărora ar fi trimis militari să lupte alături de separatişti în estul Ucrainei. Mai multe publicaţii ruse independente au relatat despre funeralii desfăşurate în secret pentru doi paraşutişti în nordul Rusiei, citând apropiaţi care au spus că aceştia au fost ucişi în Ucraina, unde oficial, Rusia nu a desfăşurat trupe.

Rusia avertizează NATO

Rusia va lua măsuri în vederea "asigurării securităţii" sale în cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va decide consolidarea prezenţei militare în statele din estul Europei, a anunţat, ieri, Reprezentanţa permanentă a Moscovei la NATO.
Avertismentul intervine după ce secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat că Alianţa are în vedere amplasarea de forţe militare în noi baze din estul Europei, ca răspuns la criza din Ucraina, în încercarea de a descuraja agresivitatea Rusiei. Rasmussen a afirmat că NATO are în vedere un sistem de rotaţie a trupelor, cu o "foarte mare frecvenţă", astfel încât "orice potenţial agresor" să ştie că un atac asupra unei ţări membre ar reprezenta un atac asupra întregii Alianţei Nord-Atlantice.

Copiii englezi, printre cei mai nefericiţi din lume

Studiul a fost realizat în 11 ţări din lume, printre care şi Romania

Copiii din Anglia sunt printre cei mai puţin fericiţi din lume, potrivit unui studiu internaţional de proporţii care arată că una din cinci fete preadolescente din Marea Britanie suferă de anxietate în privinţa felului în care arată. În pofida faptului că beneficiază de unele dintre cele mai înalte standarde de viaţă din lume, copiii englezi sunt mai puţin fericiţi decât copiii din unele ţări aflate în curs de dezvoltare, cum ar fi Algeria, Brazilia şi Africa de Sud, indică studiul publicat de organizaţia Children's Society.
Potrivit acestuia, deşi copiii englezi sunt mai puţini îngrijoraţi în privinţa locuinţei, banilor sau a prietenilor decât copiii din multe alte ţări, aceştia îşi fac mai multe griji cu privire la sănătate, felul în care învaţă şi felul în care arată.
Cercetarea, bazată pe o serie de studii internaţionale existente, conţine prima analiză a rezultatelor "Children's Worlds survey", un studiu în curs de desfăşurare în care sunt implicaţi 16.000 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani din 11 ţări ale lumii (România, Spania, Israel, Brazilia, Statele Unite, Algeria, Africa de Sud, Chile, Anglia, Coreea de Sud şi Uganda). Per ansamblu, Anglia s-a clasat pe locul al nouălea din 11 ţări, pe baza baza răspunsurilor copiilor la o serie de întrebări despre fericire şi sursele de stres, doar în faţa Coreii de Sud şi Ugandei, unde copiii se simt şi mai nefericiţi decât cei englezi.

Bolile de inimă vor costa Europa 162 de miliarde de dolari pe an în 2020

Costurile economice ale bolilor cardiovasculare în Europa ar urma să crească până la 162 de miliarde de dolari pe an în 2020, arată un nou studiu publicat ieri de Centre for Economics and Business Research (CEBR). Potrivit cercetării, costul bolilor cardiovasculare în primele şase economii europene (Germania, Franţa, Italia, Spania, Suedia şi Marea Britanie) vor creşte de la 102,1 miliarde de euro în 2014 la 122,6 miliarde de euro (161,7 miliarde de dolari) în 2020.
Cea mai mare parte a poverii economice, aproximativ 130,2 miliarde de dolari, va rezulta din costurile directe pentru sistemul de sănătate provenite de pe urma bolilor cardiovasculare, printre care se numără cardiopatie coronariană, insuficienţă cardiacă, cardiopatie congenitală şi accident vascular cerebral. La acestea se vor adăuga costuri indirecte, în valoare de 31,5 miliarde de dolari în cele şase ţări, provenite de pe urma pierderilor de productivitate ca urmare a deceselor premature şi a costului morbidităţii.
Germania, ţara cu cea mai mare populaţie din Uniunea Europeană, ar urma să suporte cele mai mari costuri de pe urma bolilor cardiovasculare, cu un impact economic estimat la un total de 54,5 miliarde de dolari în 2020. CEBR estimează că bolile cardiovasculare vor provoca decesul a peste 1,2 milioane de persoane în 2020, în creştere faţă de 1,1 milioane în acest an.

Statul Islamic a executat zeci de soldaţi sirieni

Jihadiştii ultraradicali ai Statului Islamic (SI) au executat zeci de soldaţi sirieni care au fugit de la baza aeriană din Tabaqa, din nordul Siriei, a declarat ieri un ONG, în timp ce conturile pe Twitter ale jihadiştilor făceau referire la 200 de morţi. "Zeci de militari sirieni, capturaţi în timp ce fugeau către Esraya, în provincia Hama, după capturarea de către SI a bazei lor aeriene din Tabaqa, au fost executaţi de către jihadişti în noaptea de miercuri spre joi", a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).
Potrivit acestuia, 1.400 de soldaţi apărau baza Tabaqa, ultimul bastion al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în provincia Al-Raqa cucerit duminică de jihadiştii SI. În timpul luptelor, circa 200 de soldaţi au murit şi aproximativ 700 au reuşit să ajungă în zone controlate de regim.
Din cei 500 rămaşi, o parte au continuat să se lupte la ferma Ajraoui, în apropierea bazei Tabaqa, alţii s-au ascuns şi câţiva zeci au fost capturaţi în noaptea de miercuri spre joi în timp ce încercau să fugă parcurgând cei 50 de kilometri de drum până la oraşul Esraya, în provincia Hama, care se află în mâinile regimului.  Jihadiştii au postat pe conturile lor de Twitter o înregistrare video care arată tineri în lenjerie mergând desculţi pe un drum pustiu flancaţi de jihadişti înarmaţi, între care unul purtând steagul organizaţiei sale. Potrivit acestora, 200 de prizonieri au fost executaţi.

Ponturi pentru terorişti

O revistă a Al-Qaida în limba engleză a publicat detalii despre realizarea unei maşini-capcană şi sugerează câteva ţinte în Statele Unite, inclusiv cazinouri din Las Vegas, petroliere şi şcoli militare şi susţine că un atac este iminent. Publicaţia online, care se numeşte "Palestine" şi este publicată de organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), le cere musulmanilor din lumea întreagă să urmeze "reţeta" oferită pentru detonarea maşinilor-capcană în locuri aglomerate.
Există o listă ce sugerează ţinte pentru atacuri individuale sau atacuri teroriste, ce include Times Square din New York, cazinouri şi cluburi de noapte din Las Vegas, petroliere şi trenuri, Colegiul Militar din Georgia, Academia Forţelor Aeriene americane din Colorado Springs şi contractorul din industria apărării General Atomics din San Diego. "Această reţetă îţi oferă capacitatea de a fabrica o maşină-capcană chiar în ţări cu o supraveghere şi o securitate stricte", se arată într-un articol, înainte de prezentarea unei "liste de cumpărături" pentru fabricarea unei astfel de bombe.
Există, de asemenea, o listă cu ţinte în Marea Britanie care include academia militară şi lanţul de magazine Marks and Spencers. Revista cere ca magazinele să fie atacate vinerea, în timpul rugăciunii, astfel încât musulmanii să nu fie afectaţi. În ansamblu, AQPA cere vizarea staţiunilor turistice frecventate de israelieni, britanici şi americani.

Marijuana ar avea efecte benefice asupra relaţiilor de cuplu

Marijuana a fost acuzată de-a lungul anilor de cauzarea unui număr mare de accidente de automobil şi de faptul că alimentează violenţa. Cu toate acestea, un studiu recent, controversat, sugerează faptul că soţii care fumează acest drog împreună sunt mai puţin dispuşi să devină violenţi unul faţă de celălalt. Cercetătorii sunt de părere că acest lucru se explică nu doar prin efectele pe care marijuana le are asupra creierului, ci şi prin faptul că partenerii de viaţă care folosesc acest drog împreună împărtăşesc mai multe valori similare şi cercuri sociale, iar aceste detalii duc la scăderea riscului de izbucnire a unui conflict.
Monitorizând cateva sute de cupluri pe parcursul primilor nouă ani de căsnicie, cercetătorii au descoperit că bărbaţii care foloseau drogul de trei ori pe săptămână, fumându-l împreună cu soţiile lor, erau cel mai puţin expuşi în faţa riscului de a deveni violenţi faţă de partenerele lor.
Un alt studiu, realizat în 2013, arată că alcoolul consumat în cantităţi exagerate este dăunător pentru căsnicie dacă este utilizat doar de unul dintre soţi - însă nu şi atunci când este consumat de ambii parteneri de cuplu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.