Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Islamistul care l-a decapitat pe jurnalistul american, membru "The Beatles"

Ziarul de Vrancea
21 aug 2014 539 vizualizări
Asasinul este foarte probabil unul dintre cei circa 500 de britanici care s-au înrolat în Statul Islamic n americanii spun că au trimis un commando pentru recuperarea jurnalistului, dar operaţiunea s-a dovedit un insucces

Fanaticul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley ar fi un londonez cunoscut sub numele de John, membru al unei grupări extremiste britanice supranumite "The Beatles", potrivit unui fost ostatic.
Experţii au avertizat că britanicii sunt printre cei mai vicioşi fanatici ai Statului Islamic, iar unul dintre ei ar fi putut fi ales să execute decapitarea din cauza impactului global al unei astfel de fapte. Serviciile de securitate folosesc tehnici avansate de recunoaştere vocală pentru a încerca să îl identifice pe ucigaşul care apare în înregistrarea de cinci minute difuzată de SI şi văzută de mii de persoane online. Britanicul, care este stângaci şi poartă cizme Timberland, vorbeşte cu accent londonez şi face o serie de ameninţări la adresa preşedintelui american Barack Obama şi a Occidentului.
Miercuri, un bărbat care a fost deţinut în oraşul sirian Raqqa susţine că fanaticul este inteligent, educat şi un adept la învăţăturilor islamului radical. El susţine că ostaticii internaţionali îl numeau pe acesta John, iar gruparea lui The Beatles pentru că membrii acesteia veneau din Marea Britanie.
Anchetatorii antiterorism încearcă acum să stabilească dacă vocea din înregistrarea video este cea a bărbatului care agită cuţitul în faţa lui Foley sau dacă este o voce de fundal.

"Marea Britanie trebuie să fie zguduită, haha"

Rolul britanicului ca negociator şi presupus executant arată cât de mulţi musulmani britanici au fost înrolaţi de Statul Islamic. Guvernul susţine că numărul acestora este de aproximativ 500, în timp ce 250 s-ar fi întors deja în Marea Britanie, unde poliţia şi serviciile de securitate încearcă să îi supravegheze.
Mesajele postate pe Twitter de jihadiştii britanici înainte de difuzarea înregistrării video par să sugereze că unii au ştiut dinainte de această execuţie. Reyaad Khan, în vârstă de 20 de ani, fost elev la Cardiff care a fost în Siria timp de câteva luni, a postat în avans o fotografie cu capul tăiat al lui Foley. Nasser Muthana, în vârstă de 20 de ani, care a mers în Siria cu Khan şi fratele lui mai mic Aseel, în vârstă de 17 ani, s-a bucurat de asemenea de crimă, batjocorindu-i pe americani pentru că nu reuşesc să îşi protejeze propriii cetăţeni. Specialiştii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la circulaţia continuă a înregistrării, afirmând că aceasta contribuie la radicalizarea musulmanilor britanici şi îi "motivează" să susţină cauza teroristă. Ei au avertizat, de asemenea, că filmul şi folosirea reţelelor de socializare pentru răspândirea informaţiei privind decapitarea au reuşit să promoveze cauza Statului Islamic în rândul unei audienţe globale.
În timp ce detaliile decapitării au apărut pe Internet, membrii Statului Islamic au postat o seie de mesaje revoltătoare pe Twitter. Fanaticii, care au plecat din Marea Britanie pentru a lupta în Irak şi Siria, au glumit fără milă în legătură cu uciderea jurnalistului american. Şi dacă nu au râs, şi-au exprimat dorinţa de a comite atrocităţi de aceeaşi natură. Luptând în Siria, o femeie născută la Londra, Khadijah Dare, foloseşte numele de Muhajirah fi Sham ca să scrie: "Marea Britanie trebuie să fie zguduită, haha. Vreau să fiu prima femeie britanică ce ucide un terorist britanic sau american!".

Statul Islamic ceruse o răscumpărare de 100 de milioane de euro

Gruparea extremistă Statul Islamic a cerut iniţial o răscumpărare de 100 de milioane de euro pentru eliberarea jurnalistului James Foley, potrivit unei înregistrări video postate pe Internet.  Philip Balboni, directorul general al site-ului de ştiri GlobalPost, pentru care James Foley a lucrat în Siria, a declarat că răpitorii jurnalistului au cerut iniţial o răscumpărare de 100 de milioane de euro de la familia acestuia şi de la GlobalPost. Balboni a refuzat însă să dezvăluie răspunsul lor la această cerere, precizând doar că toate comunicaţiile au fost discutate cu autorităţile competente.
Forţele speciale americane au efectuat "în această vară" o operaţiune de salvare a unor ostatici americani deţinuţi de Statul Islamic în Siria, printre care se afla şi James Foley, dar au eşuat, potrivit unor oficiali ai administraţiei Barack Obama.
Preşedintele Obama a dat ordinul să fie declanşată operaţiunea, prima de acest fel a SUA pe teritoriul sirian, după ce agenţiile de spionaj au primit informaţii conform cărora mai mulţi americani erau deţinuţi de gruparea extremistă Statul Islamic la un complex dintr-o zonă slab populată din Siria. Agenţiile de spionaj ştiau atunci că printre ostatici se afla şi James Foley.
Oficialii au refuzat să menţioneze exact unde şi cum s-a desfăşurat operaţiunea, la care au participat câteva zeci de membri ai forţelor speciale, susţinuţi de elicoptere, drone şi avioane de luptă. După ce au aterizat în zonă şi s-au apropiat de complex, forţele americane au fost implicate într-un schimb de focuri în care au fost ucişi câţiva membri ai Statului Islamic şi a fost rănit uşor un membru al trupelor speciale. Echipa de intervenţie nu a găsit însă nici un american în acel complex şi s-a retras din zonă.


Meteorologii fac previziuni apocaliptice

Turbulenţe atmosferice de amploare, episoade de temperaturi extreme, valuri uriaşe - sunt câteva dintre elementele unui tablou apocaliptic al vremii din deceniile viitoare creionat de participanţii la prima conferinţă mondială în domeniul meteorologiei care s-a încheiat ieri, la Montreal.

La iniţiativa Organizaţiei Mondiale de Meteorologie, agenţie a Naţiunilor Unite, circa o mie de oameni de ştiinţă au dezbătut în oraşul canadian tema "Viitorul meteorologiei". La aproape zece ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto, care viza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, problema nu mai este dacă încălzirea Pământului va avea loc sau nu.
În contextul în care comunitatea ştiinţifică se referă, cel mai des, la o creştere cu 2 grade Celsius a temperaturii medii la suprafaţa Pământului până în 2050, "norii se vor forma mai uşor, mai repede, iar ploile vor fi mai puternice", provocând mai multe inundaţii, anticipează Simon Wang de la Universitatea din Utah. Episoadele de frig extrem, de genul celui care s-a abătut iarna trecută asupra unei mari părţi a Americii de Nord, vor fi mai intense, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru valurile de căldură şi perioadele de secetă, adaugă cercetătorul american. Provocarea pentru meteorologi este includerea "forţei suplimentare" create de încălzirea climatică în modele de previziuni tot mai complexe, încheie Wang.

Durata zborului cu avionul se va dubla

Încălzirea planetei va avea nenumărate consecinţe pentru viaţa oamenilor. De exemplu, durata zborurilor va creşte foarte mult, a estimat un meteorolog la universitatea britanică Reading, Paul Williams. Cu ajutorul unui calculator superperformant de la Universitatea Princeton, el a studiat impactul încălzirii climatice asupra curenţilor de aer de mare altitudine şi viteză de la o altitudine de circa 10 km, acolo unde zboară avioanele de linie. După câteva săptămâni de calcul, verdictul său este clar: "Schimbarea climei duce la curenţi de aer mai puternici...Până în 2050, timpul de zbor se va dubla din cauza turbulenţelor". Subliniind că în prezent numai 1% în medie din timpul de zbor al avioanelor comerciale este supus turbulenţelor, Williams arată că, în cazul în care concentraţia de bioxid de carbon creşte exponenţial în anii următori, "nu se ştie cum vor reacţiona avioanele" la masele de aer extrem de agitate.
Nici opţiunea pentru transportul maritim nu va fi lipsită de riscuri, meteorologii prognozând valuri imense în oceane. "Companiile de transport maritim urmează să facă faţă tot mai des unor valuri uriaşe", dintre care unele de 40 de metri înălţime, în contextul în care cele de 20 de metri sunt considerate acum excepţionale, afirmă Simon Wang. "Nu este decât începutul schimbării climatice, pentru că oceanele vor avea un impact mult mai mare, emanând mai multă căldură şi mai mulţi vapori", avertizează el. Calota glaciară groasă a Groenlandei a început să se topească şi ar putea, cu timpul — "nu înainte de secolul viitor" —, să ducă la o creştere cu 6 metri a nivelului oceanelor, arată Eric Brun, cercetător la Meteo-France.

Microorganisme marine trăiesc în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Microcolonii de plancton şi alte microorganisme au fost descoperite în viaţă, în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), au anunţat miercuri mai mulţi reprezentanţi ai industriei spaţiale din Rusia. Cercetătorii ruşi afirmă că planctonul nu a fost transportat în spaţiu cu ajutorul vehiculelor care decolează de la centrul spaţial rusesc de lansări spaţiale, întrucât acesta se află în stepele din Kazahstan. Ei sunt de părere că aceste microorganisme au ajuns la o asemenea altitudine întrucât au fost ridicate de curenţii de aer de pe Terra.
În mod aproape incredibil, micuţele organisme au fost găsite în viaţă în vidul spaţial, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute, a lipsei de oxigen şi a radiaţiei cosmice. "Rezultatele acestui experiment sunt absolut unice", a declarat Vladimir Soloviev, directorul misiunilor spaţiale ruseşti de pe ISS.
Planctonul nu este o specie indigenă din Baikonur, localitatea din Kazahstan de unde decolează modulele spaţiale ruseşti. Vladimir Soloviev spune că nu este absolut sigur în legătură cu "felul în care aceste particule microscopice au apărut pe suprafaţa staţiei spaţiale". El crede că acele microorganisme au fost ridicate de curenţii de aer de pe Terra până la altitudinea de 420 de kilometri la care se află ISS.
NASA nu a comentat deocamdată ce ar putea să însemne această descoperire pentru segmentul american al ISS şi nici dacă astronauţii săi au făcut descoperiri similare în trecut.

Ministrul italian al Educaţiei, criticat pentru că a apărut topless pe plajă

Ministrul italian al Educaţiei Stefania Giannini se află în centrul unei dezbateri cu privire la opţiunea de a apărea topless pe plajă, după ce un săptămânal italian a publicat o fotografie cu oficialul în această ipostază.
Fotografia, în care Giannini este surprinsă făcând baie topless, a fost publicată marţi de revista glossy Chi. Între timp, poza a fost preluată de cel mai important cotidian italian, Corriere della Sera, dar şi de alte publicaţii, inclusiv Il Messaggero. "Ministrul nu intenţionează să comenteze", a declarat Angelo di Silvio, un purtător de cuvânt al lui Giannini. El nu a spus nici dacă aceasta intenţionează să dea revista Chi în judecată.
Însă, în loc să dezbată pe tema dreptului lui Giannini la viaţă privată, italienii s-au concentrat asupra faptului dacă ea are dreptul să apară topless, vreodată, atunci când se află în concediu. "Eu nu am nimic împotriva practicării topless-ului, dar atunci când cineva acceptă un rol instituţional ar fi mai bine să evite acest lucru. Să porţi partea de sus a costumului nu mi se pare deloc un sacrificiu", a comentat un cititor al Corriere. "Nu este manager privat, avocatul meu ori un chirurg, este ministru al Republicii. N-o s-o vezi pe Merkel topless!", a adăugat altul. Un cititor consideră opţiunea lui Giannini "provincială şi exhibiţionistă".
Însă unele persoane i-au sărit în apărare. "Un ministru şi oricine altcineva ar trebui să poată să facă nudism, dar în Italia nu poate de prea mulţi bigoţi!", a scris un cititor al Corriere. Altul este de părere că scandalul demonstrează lipsa de progres a Italiei şi ascensiunea "neobigotismului". "Se pare că libertatea care exista în anii '70 şi '80 s-a dus", se lamentează el.

O vindecătoare ar fi favorizat răspândirea Ebola în Africa

Ebola face ravagii în Sierra Leone, provocând sute de morţi, dar fără scânteia aprinsă de o vindecătoare care pretindea că tratează febra hemoragică, atrăgând bolnavi din Guineea vecină, virusul nu ar fi trecut probabil frontiera. Această femeie care vindea plante medicinale în Sokoma, un sat izolat situat în apropiere de frontiera cu Guineea, "susţinea că poate vindeca Ebola", povesteşte Mohamed Vandi, oficialul medical cu cel mai înalt grad din Kenema, în estul statului Sierra Leone, epicentrul epidemiei. "Bolnavii din Guineea traversau frontiera pentru a fi vindecaţi" de această femeie, adaugă el. "Ea s-a infectat şi apoi a murit. În timpul funeraliilor ei, femei din împrejurimi s-au infectat la rândul lor".
Participanţii la aceste funeralii s-au dispersat apoi pe dealuri în regiunea frontalieră, declanşând decese în lanţ, apoi înhumări publice, propice unor noi contaminări. Focarul s-a transformat în epidemie atunci când a ajuns la 17 iunie în Kenema, un oraş multietnic cu 190.000 de locuitori care deţinea deja un record mondial trist de febră de Lassa, o altă formă de febră hemoragică similară Ebola.

"Turismul morţii" s-a dublat în Elveţia

Numărul cetăţenilor străini care merg în Elveţia pentru sinucidere asistată s-a dublat între 2009 şi 2012. Elveţia este una din puţinele ţări din lume care permite sinuciderea asistată dacă aceasta nu are la bază un scop "egoist". Ajutorul este acordat indirect, de exemplu prin procurarea de medicamente care permit unei persoane să-şi pună capăt zilelor.
Analizând datele institutului medico-legal din Zurich, cercetători elveţieni şi britanici au aflat că 611 cetăţeni străini din 31 de ţări au beneficiat în Elveţia de asistenţă la sinucidere între 2008 şi 2012. Dintre aceştia, 268 au fost germani, 126 britanici, 66 francezi, 44 italieni, 21 americani, 14 austrieci şi 12 canadieni. Decesele sunt provocate prin ingerare de pentobarbital de sodiu — folosit şi în eutanasierea veterinară —, cu excepţia a patru persoane care au inhalat heliu, metodă care a declanşat o vie emoţie în Elveţia în 2008, fiind considerată prea lungă şi prea dureroasă.
Printre motivele invocate de cei care optează pentru sinucidere asistată se numără problemele neurologice (aproape jumătate din cazuri), urmate de cancere şi afecţiuni reumatismale. O treime din cei care se prezintă pentru o astfel de procedură sufereau de mai multe boli. Vârsta celor care apelează la această metodă a fost cuprinsă între 23 şi 97 de ani, media fiind de 69 de ani.
Autorii studiului menţionează că dezvoltarea "turismului morţii" în Elveţia a declanşat o vie dezbatere în ţările limitrofe, unele intenţionând să îşi modifice legislaţia. "Marele public îşi dă seama încet-încet că este jenant — din punct de vedere intelectul, dar şi moral — să laşi o altă ţară să-ţi rezolve o problemă neplăcută", este de părere Charles Foster de la Universitatea Oxford, unul din autorii studiului.

Injecţiile cu botox, o soluţie promiţătoare în tratarea cancerului gastric

Blocarea impulsurilor nervoase din tumorile maligne ale stomacului folosind injecţii cu botox, o substanţă utilizată frecvent în tratamentele cosmetice împotriva ridurilor, pare să fie o terapie promiţătoare împotriva cancerului, potrivit unui studiu publicat miercuri. Cercetarea, care a presupus experimente asupra şoarecilor de laborator, include şi date din observaţiile asupra bolnavilor de cancer şi "arată că nervii controlează celulele suşă canceroase", scriu cercetătorii Timothy Wang, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Columbia din New York, şi Duan Chen, de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie. "Blocarea impulsurilor nervoase face celulele canceroase mai vulnerabile, prin suprimarea unuia dintre factorii cheie care le controlează dezvoltarea", explică profesorul Wang. Efectul botoxului asupra cancerului ar putea fi explicat prin faptul că substanţa împiedică producţia de acetilcolină, un neurotransmiţător cheie care stimulează şi diviziunea celulară.
Profesorul Chen a subliniat ca botoxul, ale cărui efecte sunt localizate, "este mai puţin toxic decât mare parte a tratamentelor standard împotriva cancerului, mai ieftin şi cu mai puţine efecte secundare".
Tumorile gastrice reprezintă al patrulea tip de cancer ca incidenţă şi al doilea din punct de vedere al ratei mortalităţii raportate la această boală, la nivel mondial.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.