Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Jurnalist american, decapitat de jihadişti

Ziarul de Vrancea
20 aug 2014 568 vizualizări
Asasinatul a fost filmat şi urcat pe internet n cel care a comis crima este, foarte probabil, un cetăţean britanic

Ministrul britanic de externe Philip Hammond a vorbit ieri despre sentimentul său de ''absolută oroare" după difuzarea pe internet a unui videoclip al Statului Islamic, în care gruparea jihadistă revendică decapitarea jurnalistului american James Foley. "Oroare, absolută oroare în faţa a ceea ce pare a fi o execuţie brutală", a declarat şeful diplomaţiei de la Londra. "Este un exemplu de cea mai mare brutalitate" din partea militanţilor Statului Islamic, a adăugat el.
Videoclipul postat marţi seara pe internet de către jihadişti arată un bărbat mascat şi îmbrăcat în negru care pare să taie gâtul jurnalistului James Foley, răpit de bărbaţi înarmaţi în Siria în noiembrie 2012.
Philip Hammond a estimat că, deşi nu a fost autentificat, videoclipul "pare să prezinte toate caracteristicile pentru a lăsa să se creadă că este autentic". În acelaşi timp, ministrul britanic a remarcat faptul că autorul crimei vorbea în engleză cu accent britanic. "Pare să fie vorba de un britanic. Noi o să facem investigaţii pentru a fi siguri de aceasta", a mai afirmat el.

La un moment dat, jihadiştii se vor întoarce în Regat

În aceeaşi declaraţie, ministrul britanic a atras atenţia că ceea ce se petrece acum în Siria şi în Irak reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea Marii Britanii. "Unul din motivele pentru care ceea ce se petrece în Siria şi în Irak reprezintă o ameninţare directă pentru propria noastră securitate naţională este prezenţa unui număr semnificativ de concetăţeni ai noştri (în aceste ţări), care, la un moment dat, ar putea să încerce să se întoarcă în Regatul Unit cu competenţe şi tehnici învăţate pe lângă aceste organizaţii teroriste", a avertizat Philip Hammond. El a adăugat că sunt "din ce în ce mai mulţi" britanici în Irak.
Pentru Shiraz Maher, de la Centrul internaţional pentru studierea radicalizării (ICSR) de pe lângă Colegiul Regal din Londra, autorul decapitării "este foarte probabil un britanic". 'Noi am spus mereu că luptătorii străini care pleacă în Siria nu merg acolo pentru a fi spectatori", a declarat el. "Ei merg pentru a participa la război, pentru a fi avanposturi în conflict", a adăugat Maher. Menţionând că jihadiştii au prezentat acest asasinat ca răspuns la loviturile aeriene ale SUA în Irak, expertul a apreciat că acţiunea lor "va pune presiune asupra lui Obama, dar în acelaşi timp şi asupra guvernului britanic".

"Provocarea găleţii cu gheaţă" face furori printre vedete şi politicieni

Sute de personalităţi şi vedete internaţionale au acceptat "provocarea găleţii cu gheaţă", care reprezintă un joc amuzant, dar şi o invitaţie ca publicul să facă donaţii pentru o organizaţie caritabilă.

Zeci de mii de persoane, celebrităţi şi oameni obişnuiţi, au început, din luna iulie, să-şi arunce câte o găleată cu gheaţă pe cap, să filmeze momentul şi să îl publice pe reţelele de socializare, provocându-i şi pe alţii să facă acelaşi lucru contra unei donaţii de 100 de dolari.
Campania, numită "ALS Ice Bucket Challenge", are scopul de a susţine asociaţia ALS, care luptă contra maladiei Charcot, cunoscută şi ca maladia Lou Gehrig sau scleroza laterală amiotrofică, o boală neurodegenerativă.
Mai multe vedete din divertismentul american au acceptat această provocare, printre acestea numărându-se Steven Spielberg, Justin Bieber, Lady Gaga, Britney Spears, Justin Timberlake, Taylor Swift, James Franco, Ben Affleck, Lena Dunham şi Oprah Winfrey. Totodată, politicieni, echipe întregi de sportivi şi personalităţi din lumea afacerilor au intrat în acest joc, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi Bill Gates, fondatorul Microsoft, numărându-se printre "jucători".

Obama a refuzat, Putin se mai gandeşte

De asemenea, văduva senatorului Robert Kennedy, Ethel Kennedy, în vârstă de 86 de ani, a acceptat să participe la acest joc şi l-a provocat şi pe preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, să se implice. Potrivit Casei Albe, acesta a refuzat provocarea, însă a promis o donaţie.
Starul hollywoodian Vin Diesel l-a provocat şi pe preşedintele rus Vladimir Putin să intre în joc, dar răspunsul se lasă încă aşteptat. La rândul său, fostul fotbalist britanic David Beckham şi mulţi colegi de-ai săi, printre care portughezul Cristiano Ronaldo, brazilianul Neymar şi argentinianul Lionel Messi, au acceptat provocarea, care, de altfel, este amuzantă, are un scop caritabil şi a devenit extrem de populară într-un timp foarte scurt.
Potrivit Facebook, de pe 1 iunie până pe 17 august, peste 28 de milioane de persoane au vorbit despre provocarea "care a atins aproape toate ţările din lume" şi 2,4 milioane de videoclipuri au fost publicate. De asemenea, peste 4,2 milioane de mesaje au fost publicate pe Twitter, de pe 29 iulie până luni.
Marţi, asociaţia ALS a salutat "valul incredibil de susţinere". La acel moment, se strânseseră 22,9 milioane de dolari, faţă de 1,9 milioane cât au fost strânşi anul trecut în aceeaşi perioadă (29 iulie - 19 august).
Apoximativ 5.600 de noi cazuri ale acestei maladii sunt înregistrate în fiecare an în Statele Unite ale Americii, unde 30.000 de persoane suferă de această boală.
Scleroza laterală amiotrofică - boala Lou Gehrig - se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală - mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, însă se ştie că circa 5-10% dintre bolnavi prezintă o formă moştenită a acesteia.
Printre personalităţile care suferă de această boală se numără şi astrofizicianul britanic Stephen Hawking.

Mister în jurul unei crime comise în Oceanul Pacific

Misterul care înconjoară asasinarea în largul oceanului a patru bărbaţi - despre care nu se ştie nimic -, filmată cu telefonul mobil şi postată pe YouTube, persista ieri.
În înregistrarea video de zece minute apar patru bărbaţi, agăţându-se de coca unei ambarcaţiuni răsturnate, asupra cărora se trage cu arme de foc de pe ambarcaţiuni de pescuit în larg. Ei mor unul după altul, executaţi sumar pe ocean. Înregistrarea video, descoperită pe un telefon mobil abandonat într-un taxi, în Fiji, a fost difuzată sub titlul "Tiruri împotriva echipajului fijian al unei ambarcaţiuni de pescuit, în afara apelor (teritoriale ale) Fiji". Însă nimic nu permite datarea sau localizarea faptelor, iar autorităţile au anunţat ieri că victimele nu sunt originare de pe micul arhipelag din Pacific. "Nu pot să vă spun cum am verificat informaţia, dar pot să confirm că nu este vorba despre cetăţeni fijieni", a declarat şeful Marinei din Fiji, John Fox. Poliţia locală a solicitat asistenţa Interpolului şi a poliţiilor din ţări vecine.
Fiji are o importantă flotă de ambarcaţiuni de pescuit ton, ale căror echipaje provin din ţări din întreaga Asie. Potrivit unor interpreţi angajaţi de postul neozeelandez TVNZ, în înregistrarea video se aud, între alte limbi, mandarina, thailandeza şi vietnameza, iar o inscripţie de pe o navă sugerează că este înmatriculată în Taiwan. În opinia preşedintelui Asociaţiei pescarilor de ton Graham Southwick, victimele sunt piraţi somalezi, vizaţi de victimele lor. "Am verificat la proprietari de nave taiwaneze (care operează în Fiji) şi au spus «O, da, ştim despre această poveste, a avut loc în urmă cu un an, un an şi jumătate, tipii din apă, în care se trage, sunt piraţi somalezi", a declarat el.

Senatoare: Homosexualii sunt de vină pentru datoria record a Spaniei

Senatoarei Luz Elena Sanín din cadrul Partidului Popular (PP, la putere) i se cere demisia, după ce a dat vina pe "subvenţiile acordate homosexualilor" de către fostul Guvern socialist pentru creşterea deficitului public al ţării la un trilion de euro. Ea le-a spus unor jurnalişti că partidul conservator de guvernământ a crescut cheltuielile publice din cauza "datoriilor" provocate de "subvenţionarea ONG-urilor şi homosexualilor". Sanín l-a acuzat pe fostul premier socialist Jose Luis Zapatero, aflat în prezent în opoziţie, că a condus la creşterea datoriei la peste un trilion de euro prin "favorurile sale".
Născută în Columbia şi naturalizată spaniolă, senatoarea a spus că partidul ei a fost nevoit să adâncească criza economică din ţară, atunci când a venit la putere, pentru a putea să ramburseze datoriile contractate de Zapatero prin subvenţionarea comunităţii gay-ilor, lesbienelor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT). "Altfel n-am fi avut această gaură economică", a declarat ea. Totuşi, inclusiv membri PP s-au distanţat de acuzaţiile lui Sanín. "Nu cred că managementul economic slab al lui Zapatero a fost cauzat de subsidiile acordate grupurilor LGBT", a declarat parlamentarul PP de la Ceuta Francisco Márquez. "Ele sunt organizaţii care activează pentru cauze drepte şi legitime şi primesc subvenţii în baza legislaţiei în vigoare", a subliniat el.
Mulţi spanioli îi acuză pe socialişti că sunt vinovaţi de criza care afectează ţara şi care a lăsat 25% din populaţie fără un loc de muncă.

Britanicii se opun folosirii lirei sterline în Scoţia

Majoritatea britanicilor se opun folosirii lirei sterline în Scoţia, dacă va deveni independentă în urma referendumului din septembrie, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii ieri la Londra. Dintre cele aproximativ 3.600 de persoane intervievate în cadrul sondajului Future of England, 53% consideră că Scoţia ar trebui să renunţe la lira sterlină în cazul separării de Marea Britanie. În schimb, doar 23% dintre participanţii la sondaj au spus că Scoţia ar trebui să folosească în continuare lira sterlină, în timp ce 15% nu s-au pronunţat pro sau contra, iar 9% au răspuns că nu au o opinie în legătură cu această problemă.
Premierul şi liderul partidului separatist scoţian, Alex Salmond, propune o uniune monetară între Scoţia şi restul ţărilor din componenţa Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (Anglia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord), sub supravegherea Băncii Angliei (BoE) - model asemănător cu cel aplicat de Banca Centrală Europeană pentru zona euro.
Această perspectivă este însă respinsă categoric de principalele trei partide de la Londra şi de şeful campaniei "Better Together" ("Mai bine împreună"), Alistair Darling, fostul ministru laburist de Finanţe, care pledează pentru rămânerea Scoţiei în cadrul Marii Britanii.
Potrivit cotidianului Financial Times, care a realizat o sinteză a tuturor sondajelor privind referendumul din Scoţia în vederea independenţei, la 15 august, 50% dintre cei patru milioane de alegători scoţieni ar vota pentru rămânerea în cadrul Marii Britanii, în timp ce 37% s-ar pronunţa în favoarea independenţei, iar 12% s-au declarat indecişi.

Sancţiunile Occidentului încep să fie resimţite de populaţia rusă

Embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare din Occident îi afectează chiar pe ruşi, în condiţiile în care preţurile alimentelor au crescut la Moscova cu 6 la sută într-o săptămână, iar rafturile pe care se aflau produse străine în supermarketuri sunt goale. Oficiali de la Moscova au declarat că peştele congelat din supermarketuri s-a scumpit cu 6 la sută, laptele cu 5,3 la sută, iar brânzeturile cu 4,4 la sută, faţă de preţul de la 7 august, când au intrat în vigoare interdicţiile impuse.
De asemenea, pe insula Sahalin, din Extremul Orient rus, preţul pulpelor de pui a crescut cu 60 la sută, deşi înaintea sancţiunilor acestea erau printre cele mai ieftine şi mai populare produse din carne. În regiunea învecinată Primorie, peştele s-a scumpit cu 40 la sută faţă de acum câteva săptămâni.
Pe reţelele ruse de socializare au apărut deja numeroase fotografii care arată rafturi goale în supermarketurile din Moscova, unde se afla înainte o gamă largă de brânzeturi şi iaurturi străine. Rusia a interzis importurile de alimente de bază, produse din carne, fructe şi legume din statele occidentale, Australia şi Japonia, în replică la sancţiunile impuse Moscovei de Occident pentru sprijinirea separatiştilor din estul Ucrainei.
Autorităţile ruse au afirmat că magazinele au suficiente produse importate pe stoc cât să ajungă cel puţin o lună, urmând ca până atunci alimentele europene să fie înlocuite de cele din Brazilia, Argentina, Turcia sau Egipt. Însă unii experţi au avertizat că noile provizii nu vor fi suficiente pentru a preveni noi scumpiri.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.