Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Nomofobia, noua boală a secolului

Ziarul de Vrancea
17 aug 2014 589 vizualizări
Fără telefonul mobil tot mai mulţi oameni se simt panicaţi

Un sentiment de panică vă cuprinde de îndată ce vă daţi seama că aţi uitat smartphone-ul acasă? Nu reuşiţi să rezistaţi mai mult de zece minute fără a verifica notificările şi credeţi că sună chiar şi atunci când nu este aşa? Dacă aţi răspuns afirmativ la cel puţin două din cele trei întrebări, atunci este posibil să fi dezvoltat o dependenţă reală de smartphon: este "nomofobia". Definiţia provine de la abrevierea engleză a expresiei "nu-mobile-phone". S-a constatat că fără telefonul conectat, cu bateria încărcată şi mereu la îndemână, se încearcă acelaşi sentiment de anxietate care se simte pe scaunul medicului stomatolog. De ce?
Conform studiilor efectuate de către David Greenfield, profesor de psihiatrie la Universitatea din Connecticut, ataşamentul faţă de smartphone este foarte similară cu toate celelalte dependenţe, deoarece cauzează interferenţe în producţia de dopamină, neurotransmiţătorul care controlează circuitul creierului referitor la recompensă: cu alte cuvinte, încurajează oamenii să se implice în activităţi care cred că le vor oferi plăcere.

"Ca orice dependenţă, primul simptom este negarea"

Deci, de fiecare dată când vedem o notificare pe telefon, un mesaj scurt sau un nou e-mail, creşte nivelul de dopamină pentru că noi credem că - deşi ar fi potrivit să spunem, sperăm - vom avea parte de ceva nou şi interesant. Problema este că nu putem şti în avans dacă se va întâmpla ceva cu adevărat frumos, astfel încât se simte nevoia de a verifica în continuu. Exact la fel ca jocul pe slot machine: sperând în combinaţia care ne va face milionari, vom continua să jucăm. Şi pentru a verifica notificările nu este nevoie nici măcar de o monedă: este suficient să iei smartphone-ul în mână. Potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare britanic YouGov, mai mult de şase din zece tineri între 18 şi 29 de ani merg la culcare în compania telefonului, un alt semn de netăgăduit că ceva nu este în regulă. Cercetătorii au propus ca nomofobia să fie inclusă în Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (Manualul de Diagnostic şi Statistică al tulburărilor psihice), cunoscut sub iniţialele DSM şi publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie . "Ca orice dependenţă, primul simptom este negarea, explică cercetătorii. Deşi tehnologia ne permite să ne facem munca mai rapid şi mai eficient, dispozitivele mobile pot avea un efect periculos asupra sănătăţii: trebuie să se investigheze fenomenul mai profund şi să se studieze aspectele psihologice. Acel sentiment de "a pierde ceva", dacă nu se controlează în mod constant, este cu totul iluzoriu, conchide profesorul Greenfield. Ce se întâmplă pe ecran nu are nimic de-a face cu vieţile noastre".

Doi români luptă pentru separatişti în estul Ucrainei

Doi români, dar şi turci, sârbi, italieni şi germani luptă alături de voluntari ruşi în estul Ucrainei împotriva forţelor ucrainene, a declarat sâmbătă "premierul" "republicii" de la Doneţk Aleksandr Zaharcenko pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News. "Etnici ucraineni", care sunt voluntari venind din Rusia şi nu militari, luptă pentru rebeli, alături de "turci, numeroşi sârbi, italieni şi germani şi chiar doi români", a declarat Zaharcenko, care a anunţat la sfârşitul săptămânii că 1.200 de combatanţi au fost antrenaţi în Rusia.
El a intervenit pe acest post pentru a dezminţi, totodată, că echipamentul folosit de către rebeli proruşi în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia. "Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament, încât nu avem suficienţi oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad şi aşa mai departe", a declarat el.
Noul lider separatist din Doneţk a declarat anterior că forţele sale cuprind 1.200 de luptători care au fost antrenaţi militar în Rusia. Zaharcenko a spus la o reuniune că aceşti combatanţi s-au antrenat "timp de patru luni pe teritoriul Federaţiei ruse". Rebelii, a mai anunţat el, deţin 150 de vehicule de luptă, inclusiv tancuri.
Peste 2.000 de civili şi combatanţi au fost ucişi de la jumătatea lui aprilie în estul Ucrainei, în confruntări între trupe trimise de Kiev - să pună capăt unei insurecţii separatiste proruse în regiunile Doneţk şi Lugansk - şi insurgenţi.

Jihadiştii au ucis peste 700 de membri ai unui trib din Siria

Jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI) angajaţi în conflictul din Siria au ucis în ultimele două săptămâni peste 700 de membri ai unui trib care a încercat să se opună autorităţii lor în estul ţării, a anunţat sâmbătă un ONG sirian. Dintre cei 700 de membri ai tribului sunnit Shaitat ucişi, 100 sunt combatanţi înarmaţi şi restul civili, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Ei au fost ucişi în mai multe sate din provincia Deir ez-Zor, controlată în mare parte de SI. "În ultimele două săptămâni, peste 700 de membri ai tribului Shaitat au fost ucişi în satele Ghranij, Abu Hamam şi Kashkiye", a precizat ONG-ul, care se sprijină pe o vastă reţea de militanţi şi surse medicale. Potrivit şefului OSDO, Rami Abdel Rahmane, "soarta a aproape 1.800 de membri ai acestui trib este necunoscută".
Tribul Shaitat luptă de la sfârşitul lui iulie împotriva SI în cele trei sate, după arestarea a trei membri de-ai săi de către jihadişti, care au încălcat astfel un acord între cele două tabere. SI a preluat sub control o mare parte din provincia siriană Deir ez-Zor, pe care a integrat-o în "califatul" său, proclamat la sfârşitul lui iunie pe teritorii vaste aparţinând Sirie şi Irakului.

Mai mulţi bolnavi de Ebola au fugit dintr-un centru de izolare din Liberia

Bărbaţi înarmaţi au atacat un centru de izolare a bolnavilor de Ebola, la Monrovia, capitala Liberiei, provocând fuga a aproximativ 20 de pacienţi, au anunţat ieri surse concordante. "Au spart uşile şi au jefuit locul. Bolnavii au fugit toţi", a declarat Rebecca Wesseh, o martoră la acest incident, care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminnică. Declaraţiile martorei au fost confirmate de către locuitori şi secretarul general al lucrătorilor din Sănătate în Liberia George Williams. Potrivit lui Williams, 29 de bolnavi de Ebola au fost admişi în Centru, unde primeau îngrijiri preliminare în vederea evacuării într-un spital. O incertitudine rămânea, totuşi, cu privire la numărul de pacienţi care au fugit. "Erau testaţi pozitiv cu Ebola", a declarat el, adăugând, fără să facă alte precizări, că nouă au murit.
Bărbaţi, majoritatea tineri, înarmaţi cu bâte, au pătruns cu forţa în liceul de la periferia Monroviei în care se află Centrul anti-Ebola, a declarat Rebecca Wesseh. Ea a adăugat că aceştia strigau sloganuri ostile faţă de preşedinta liberiană Ellen Johnson Sirleaf şi au dat asigurări că "nu mai există Ebola" în ţară. Atacul a provocat fuga bolnavilor şi infirmierelor, a adăugat ea.
În decurs de cinci luni, epidemia de febră hemoragică Ebola, cea mai gravă de la descoperirea acestei boli foarte contagioase în 1976, s-a soldat cu 1.145 de morţi, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către OMS, şi anume 413 persoane au murit în Liberia, 380 în Guineea, 348 în Sierra Leone şi patru în Nigeria.

Un poliţist şi-a împuşcat fiica din greşeală

Un poliţist american şi-a împuşcat din greşeală fiica în varstă de 16 ani, crezand că e un intrus. Pe cand acesta se pregătea să plece la locul de muncă, la Loudoun County Sheriff din Virginia, a auzit alarma de la garajul locuinţei. S-a deplasat în interiorul garajului şi, remarcand o figură întunecată care venea spre el, a luat pistolul şi a tras. Tanăra îşi petrecuse noaptea în afara casei, fără ştirea părinţilor, şi încerca să se furişeze discret în imobil, relatează The Independent. Fiica ofiţerului se afla la spital în stare stabilă, au anunţat medicii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.