Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:NATO: Există o "probabilitate foarte ridicată" ca Rusia să intervină militar în Ucraina

Ziarul de Vrancea
11 aug 2014 426 vizualizări
ntervenţia aramată va fi camuflată sub forma unei "operaţiuni umanitare"

Alianţa Nord-Atlantică apreciază că există o "probabilitate foarte ridicată" ca Rusia să intervină militar în estul Ucrainei, potrivit secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Observăm că Rusia a început să creeze un discurs şi un pretext pentru o operaţiune militară prezentată drept o misiune umanitară; observăm şi un dispozitiv militar care poate fi utilizat pentru astfel de operaţiuni militare în Ucraina", a spus Rasmussen. Potrivit acestuia, orice misiune umanitară a Rusiei ar fi un pretext pentru salvarea insurgenţilor proruşi care luptă împotriva armatei ucrainene.
Administraţia de la Kiev a anunţat că este în etapele finale ale operaţiunii de recucerire a oraşului Doneţk, fieful insurgenţilor proruşi. Rusia a sugerat că ar putea declanşa o "operaţiune umanitară" pentru salvarea civililor din regiunile ucrainene unde se înregistrează confruntări armate. Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a anunţat săptămâna trecută că Rusia a mobilizat circa 20.000 de militari la frontiera cu Ucraina, faţă de 12.000, la jumătatea lunii iulie.

Aproximativ 3.500 de soldaţi ucraineni sunt daţi dispăruţi în Est

Aproape 3.500 de soldaţi ucraineni, care au fost blocaţi anterior în timpul unei operaţiuni la frontiera între regiunea Lugansk (estul Ucrainei) şi Rusia sunt daţi dispăruţi şi, probabil, nu mai sunt în viaţă, a declarat pentru Ria Novosti o sursă de rang înalt din Ministerul ucrainean al Apărării. "Potrivit statisticilor noastre, 3427 de soldaţi sunt daţi dispăruţi şi, probabil, sunt deja morţi. Nu mai există nicio speranţă de a-i găsi în viaţă pe militarii din brigăzile motorizate nr.72, nr.24 şi nr.51, precum şi pe cei din brigăda nr.79 aeropurtată şi regimentul 3 special al armatei (speţnaz)", a declarat, sub rezerva anonimatului, un înalt oficial ucrainean.
În aceste ultime două săptămâni, din regiunea blocată de insurgenţi au reuşit să iasă doar patru grupuri, compuse din 7 sau 18 persoane, a indicat el, adăugând că tehnica militară lăsată pe câmpul de luptă de armata ucraineană a fost, cel mai probabil, capturată de insurgenţi. "În aceste ultime două săptămâni, am observat un număr mare de maşini blindate pentru transportul trupelor şi de tancuri de luptă, cu simbolistică ucraineană şi plăcuţe de înmatriculare ucrainene, îndreptându-se spre Doneţk şi Şahtarsk", a mai spus acesta.
Misiunea Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMC) indicaseră anterior că între mijlocul lunii aprilie, când au început ostilităţile în sud-estul Ucrainei şi 26 iulie a.c., circa 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi încă 3.400 au fost rănite.

Recep Tayyip Erdogan, noul sultan otoman

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a adjudecat duminică preşedinţia Turciei în urma unui scrutin cu final previzibil, care este pentru el o încununare a unei îndelungate cariere politice, dar şi un nou început la conducerea unei ţări pe care doreşte să o remodeleze în profunzime după principiile islamo-conservatoare ale partidului său (AKP), comenta ieri Le Monde.

Erdogan a devenit primar al Istanbulului în anul 1994, apoi prim-ministru în 2002. Acum, după ce a câştigat primele alegeri prezidenţiale din Turcia încă din primul tur, cu 52% din voturi, Erdogan poate spera, dacă va reuşi să se menţină la putere până în anul 2023, să intre în istorie alături de fondatorul republicii turce, Mustafa Kemal Ataturk. "Noua Turcie" despre care el vorbeşte are la bază creşterea economică şi islamul. De altfel, de când a ajuns premier în anul 2002, PIB-ul pe Turciei pe cap de locuitor aproape s-a triplat. Succesul său se datorează în mare măsură stilului populist şi volubil. Nu a ezitat niciun moment să vibreze coarda patriotică sau religioasă ori să lanseze o provocare la adresa foştilor aliaţi din confreria predicatorului musulman Fethullah Gulen — deveniţi cei mai înverşunaţi adversari ai săi — împotriva armenilor, evreilor, femeilor şi ziariştilor. Iar pentru electoratul său conservator, naţionalist şi slab educat, acest tip de discurs are impact, notează publicaţia.
Dar pentru a-şi consolida puterea, Erdogan a preferat mai degrabă calea izolării decât a cea găsirii de aliaţi. Astfel, el a eliminat orice disidenţă în interiorul partidului AKP, iar cabinetul său a format în ultima vreme un cerc închis în care bântuie suspiciunile conspiraţiilor, mai ales după scandalul de corupţie din anul 2013. Acest stil de a guverna însoţit de poziţiile radicale au accentuat polarizarea în interiorul societăţii turce. Mai mult de jumătate dintre turci au în el o încredere aproape oarbă, în schimb opoziţia îl acuză că duce ţara înapoi, către o guvernare autoritară şi un regim poliţienesc, după cum s-a văzut în reprimarea revoltei din Piaţa Taksim.
De fapt, noul preşedinte turc se adresează numai celor 20 de milioane de concetăţeni care-l urmează cu ochii închişi, în special în Anatolia. Din anul 2008, el s-a rupt de Turcia liberală, urbană şi orientată către Europa, care l-a susţinut iniţial. "Democraţia este precum un autobuz. Cobori când ajunge la capăt", a spus el pe vremea când era primar al Istanbulului. Dar nu a precizat atunci dacă acest capăt înseamnă preşedinţia.

China va plasa o sondă pe orbita Lunii până la sfârşitul lui 2014

China va trimite în spaţiu, până la sfârşitul anului 2014, o sondă ce va orbita în jurul Lunii şi care va reveni ulterior pe Pământ, marcând o nouă etapă a ambiţiosului program spaţial al Beijingului. Sonda este deja pe drum către centrul de lansare, în provincia Sichuan (sud-vestul Chinei).  Un astfel de modul orbital, destinat revenirii pe Terra, trebuie construit astfel încât să reziste temperaturilor foarte înalte provocate de frecarea cu aerul la reintrarea în atmosferă. Sonda spaţială va permite testarea tehnologiilor care vor fi apoi utilizate în cadrul misiunii Chang'e-5 (numită după zeiţa Lunii din mitologia chineză), în cursul căreia China intenţionează prelevarea de eşantioane de sol de pe Lună.
Administraţia de la Beijing, care se confruntă cu o slabă dezvoltare tehnologică, consideră că programul său spaţial scump este un simbol al includerii Chinei printre marile puteri din domeniul industriei spaţiale. În 2013, un modul de explorare spaţială chinezesc - numit "Iepurele de Jad" ("Yutu" în mandarină) - a efectuat o aselenizare uşoară, după ce a întâmpinat câteva probleme mecanice, în cadrul misiunii Chang'e-3.
Acest tip de aselenizare a mai fost efectuat doar de misiuni ale Statelor Unite ale Americii şi fostei Uniuni Sovietice, cea realizată în 2013 fiind prima după 37 de ani.
Programul spaţial chinez, controlat de armată, prevede, de asemenea, instalarea pe orbită, înainte de 2020, a unei staţii spaţiale permanente şi, în cele din urmă, trimiterea unui om pe Lună.

Hackerii au anunţat o epidemie de Ebola în SUA

Contul de Twitter al Yahoo News a fost piratat duminică după-amiază, când a fost trimis un mesaj privind o epidemie de Ebola în statul american Atlanta. Duminică după-amiază, contul Yahoo News a transmis un mesaj că o epidemie de Ebola ce a izbucnit în Atlanta a infectat aproximativ 145 de persoane. Mesajul a fost retras, cu precizarea: "Anterior, un mesaj neautorizat conţinând o dezinformare în legătură cu Ebola a fost trimis de pe acest cont; vă rugăm să ignoraţi mesajul".
Yahoo a anunţat că analizează situaţia cu ajutorul Twitter şi încearcă să stabilească de unde provine mesajul. Doi pacienţi infectaţi cu Ebola au fost transferaţi în Atlanta săptămâna trecută pentru a fi trataţi la sitalul universitar Emory, unde au primit un tratament experimental.


A fost descoperit "pacientul" zero al epidemiei

Un băieţel în vârstă de doi ani dintr-un sat izolat din Guineea, care a decedat la 6 decembrie după ce a manifestat simptomele infectării cu Ebola ar fi "pacientul zero" în această epidemie, consideră specialiştii. Băieţelul din satul Meliandou, în provincia Guéckédou, avea febră, scaune negre şi a vomitat timp de patru zile înaintea decesului. După şapte zile a murit şi mama lui, urmată de sora acestuia în vârstă de trei ani, care a început să se simtă rău în ziua de Crăciun şi a decedat înainte de Anul Nou. Provincia Guéckédou este situată la graniţa cu Sierra Leone şi Liberia. Într-o regiune în care graniţele sunt poroase, aceasta a deschis calea virusului Ebola către cele trei naţiuni în care infrastructura medicală este în dificultate.
Cercetătorii au descoperit că virusul s-a răspândit în comunităţile invecinate prin intermediul a doi participanţi la funerariile bunicii copilului, care a murit la 1 ianuarie, şi ale moaşei satului, care a decedat la 2 februarie după ce a infectat o rudă ce avea grijă de ea.
Dar abia în martie, misterioasa boală a fost identificată ca fiind Ebola şi, la vremea respectivă, zeci de persoane muriseră în opt comunităţi din Guineea şi existau cazuri suspecte în Liberia şi Sierra Leone.
La nouă luni de la acest prin caz, epidemia de Ebola din Africa de Vest, care se concentrează în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, este cea mai gravă din istorie, cu aproximativ 1.000 de victime până în prezent.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.