Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Epidemia de Ebola, o "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial"

Ziarul de Vrancea
8 aug 2014 440 vizualizări
Toţi călătorii care părăsesc ţările afectate trebuie să facă obiectul unor analize la principalele posturi de frontieră n OMS a exclus impunerea unor restricţii privind călătoriile internaţionale sau comerţul internaţional

Epidemia de Ebola trebuie considerată o "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial", a afirmat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Comitetul de urgenţă al OMS, care s-a reunit miercuri şi joi la Geneva, consideră "în unanimitate că sunt reunite condiţiile unei urgenţe de sănătate publică la nivel mondial", anunţă un comunicat. "Un răspuns internaţional coordonat est esenţial pentru oprirea şi regresul propagării internaţionale a Ebola", adaugă comitetul.
Epidemia de Ebola, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este "cea mai importantă şi cea mai gravă" din ultimele patru decenii, a subliniat directoarea generală a OMS, doctorul Margaret Chan. Ea a apreciat că ţările din Africa de Vest afectate de epidemie - Liberia, Sierra Leone, Guineea şi Nigeria - "nu pot face faţă singure situaţiei" şi a cerut "comunităţii internaţionale să le furnizeze susţinerea necesară". Chan a adăugat că a acceptat concluziile comitetului şi a decretat această "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial", OMS coordonând zilnic mobilizarea internaţională în faţa Ebola.
Comitetul a exclus impunerea unor restricţii privind călătoriile internaţionale sau comerţul internaţional. Dar a declarat că "statele trebuie să se pregătească să depisteze şi să trateze cazuri de infectare cu Ebola" şi să faciliteze evacuarea cetăţenilor lor, în special a personalului medical, care au fost expuşi la acest virus.
Comitetul recomandă, de asemenea, ca toţi călătorii care părăsesc ţările afectate să facă obiectul unei examinări în aeroporturi, porturi sau principalele posturi de frontieră, cu un chestionar şi o măsurare a temperaturii, iar cazurile suspecte să fie oprite.

Risc "foarte scăzut" în Europa

Comisarul european pentru Sănătate Tonio Borg a apreciat, vineri, că este "extrem de scăzut" riscul ca epidemia de febră hemoragică Ebola să se extindă în Europa. "Doresc să-i asigur pe cetăţeni că riscul de răspândire a Ebola pe teritoriile europene este extrem de scăzut. Acesta, în primul rând pentru că puţine dintre persoanele care se deplasează în Europa sunt susceptibile de a fi infectate şi, în al doilea rând, pentru că virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane bolnave'', a declarat comisarul Tonio Borg. "UE urmăreşte de câteva luni situaţia din Africa de Vest şi, în cazul puţin probabil ca virusul să afecteze Europa, suntem pregătiţi să facem faţă" situaţiei, a asigurat comisarul european pentru Sănătate.
Un spaniol contaminat cu Ebola în Liberia a fost repatriat joi în Spania pentru tratament.

Astronauţii recurg frecvent la somnifere

în medie, astronauţii dorm în spaţiu doar şase ore, faţă de 8 ore şi jumătate cat ar fi necesar

Folosirea somniferelor reprezintă o practică frecventă în rândul astronauţilor în timpul zborurilor spaţiale, potrivit unui studiu publicat vineri care evidenţiază riscurile asociate cu administrarea acestor medicamente într-un mediu ostil. Studiul, finanţat de NASA, a evidenţiat, de asemenea, faptul că astronauţii se confruntă cu o importantă lipsă a somnului atunci când se află în spaţiu. Echipa coordonată de Laura Barger, profesor la Facultatea de medicină de la Universitatea Harvard din Boston, a studiat somnul a 64 de astronauţi care au zburat în spaţiu cu navetele americane (între 2001 şi 2011) şi cel al 21 de astronauţi care au ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) între 2006 şi 2011. Au fost monitorizate peste 4.000 de nopţi de somn petrecute pe Terra şi peste 4.200 în spaţiu, studiate mai ales cu ajutorul unui actigraf, un sistem portabil de înregistrare a perioadelor de veghe şi de somn. Cercetătorii americani au descoperit că durata medie a somnului în spaţiu era de aproape şase ore (5,96 ore) pentru misiunile pe navete spaţiale şi depăşea puţin şase ore (6,09 ore) pentru misiunile de la bordul ISS, plasându-se mult sub cele 8 ore şi jumătate de somn pe noapte care erau prevăzute de NASA. "Lipsa somnului a fost asociată cu o reducere a performanţelor în numeroase studii", a subliniat Laura Barger.
Pe de altă parte, cercetătorii sunt preocupaţi şi de folosirea frecventă a somniferelor în spaţiu, precum zolpidemul. Trei sferturi dintre membrii echipajelor de pe ISS care au participat la studiu au declarat că au recurs la somnifere la un anumit moment dat în timpul sejurului lor în spaţiu. Procentul a crescut la 78% în cazul astronauţilor de pe navetele spaţiale.
La fel ca şi alte activităţi cotidiene, dormitul în spaţiu nu înseamnă neapărat odihnă. Chiar dacă viaţa la bordul ISS este structurată pe baza unei zile terestre, echipajele pot să observe 16 apusuri şi răsărituri de Soare într-un interval de 24 de ore.

Casa Albă, "atacată" de un bebeluş

Un copil de câteva luni a pătruns în curtea Casei Albe, provocând o alertă de securitate şi întârziind discursul preşedintelui Barack Obama pe tema crizei din Irak. Copilul a reuşit, într-un moment de neatenţie a părinţilor, să treacă printre gratiile gardului care înconjoară sediul Preşedinţiei SUA şi să intre în sectorul nordic al Casei Albe. Copilul este al unui cuplu care se afla în vizită în capitala Statelor Unite. Din cauza incidentului, agenţii Secret Service au fost nevoiţi să declanşeze o alertă de securitate, iar preşedintele Barack Obama a întârziat cu discursul pe tema crizei din Irak. "Vom aştepta până va învăţa să vorbească pentru a-l putea interoga; între timp, copilul a fost reunit cu familia", a glumit Edwin Donovan, purtătorul de cuvânt al Secret Service.
Incidentele de securitate sunt frecvente în perimetrul Casei Albe, dar este prima dată când o astfel de alertă este declanşată de un copil de câteva luni.

Embargoul impus de Rusia provoacă victime la grădina zoologică din Moscova

Interzicerea importurilor mai multor produse alimentare occidentale, decisă joi de Rusia, a provocat primele victime, animalele de la grădina zoologică din Moscova fiind private de numeroase dintre "delicatesele" din meniul zilnic. Îngrijitorii de la grădina zoologică din Moscova vor trebui să găsească rapid o altă sursă de aprovizionare pentru legumele olandeze şi merele poloneze, folosite într-o cantitate considerabilă în meniul animalelor. "În general, foloseam hrană importată din diverse motive, mai ales faptul că este mai puţin scumpă, iar animalele o preferă", a declarat purtătoarea de cuvânt a grădinii zoologice din Moscova, Anna Kaşurovskaia. "Sunt analizate posibilităţi pentru înlocuirea acestor produse, dar nu va fi uşor", a adăugat ea.
Premierul Dmitri Medvedev a anunţat joi un emabargou asupra mai multor produse alimentare din Uniunea Europeană, Statele Unite, Australia, Canada şi Japonia.
Grădina zoologică din Moscova are 150 de animale, iar în cursul acestui an va sărbători cea de-a 150-a aniversare, fiind una dintre cele mai vechi din Europa.

Şi-au regăsit fiica la zece ani după tsunami

Un cuplu de indonezieni şi-a regăsit fiica, în mod miraculos, la zece ani după tsunamiul din 2004, căruia aceasta i-a supravieţuit agăţându-se de câteva lemne. La 26 decembrie 2004, Raudhatul Jannah, care avea atunci 4 ani, şi fratele său Arif Pratama, care avea 7 ani, au fost luaţi de valurile gigantice ale tsunamiului soldat cu peste 220.000 de morţi în Oceanul Indian, dintre care 170.000 în Indonezia. Provincia indoneziană Aceh, unde locuia familia lor, pe insula Sumatra, a fost devastată şi zeci de mii de locuitori au murit. Părinţii lui Jannah au supravieţuit, dar au abandonat orice speranţă de a-şi găsi copiii în viaţă. În iunie, însă, unchiul copiilor din partea mamei a reperat o tânără care venea de la şcoală într-un sat din Aceh, surprins de asemănarea cu mama lui Jannah. Ulterior s-a dovedit că fata a supravieţuit tsunamiului, ajungând pe o insulă din sud-vestul provinciei. Ea a fost adusă pe continent de un pescar, a cărui mamă a crescut-o timp de un deceniu, crezând că este orfană. La început neîncrezători, părinţii lui Jannah au mers în sat pentru a-şi recunoaşte fiica, în prezent în vârstă de 14 ani, şi a o aduce acasă. "Sunt foarte bucuroasă că m-am întors la mama şi tatăl meu", a declarat fata, intimidată de numărul mare de jurnalişti. Familia trăieşte acum cu speranţa unui alt "miracol". "Sperăm să îl regăsim şi pe fratele ei", a declarat tatăl, Septi Rangkuti, în vârstă de 52 de ani. "Am alertat poliţia pentru a ne ajuta să aflăm unde este", a adăugat el.
Arif Pratama a fost separat de sora sa, deoarece familia adoptivă era prea săracă pentru a creşte doi copii.

Barack Obama autorizează atacuri militare ţintite în Irak

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat joi că a autorizat atacuri militare ţintite în Irak pentru a proteja personalul american aflat la faţa locului şi i-a avertizat pe jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) că vor fi vizaţi dacă avansează către Erbil. "Noi putem acţiona, în mod reponsabil şi prudent, pentru a evita un eventual act de genocid", a declarat Obama, anunţând, de asemenea, că a ordonat paraşutarea de provizii alimentare populaţiilor ameninţate de avansul jihadiştilor.
Preşedintele american a reafirmat că nu intenţionează să trimită trupe la sol, după doi ani şi jumătate de la retragerea militarilor americani din Irak.

Armata israeliană a reluat operaţiunile militare împotriva Hamas

Armata israeliană a anunţat vineri că a reluat atacurile împotriva Hamas după ce mişcarea palestiniană a reînceput tirurile cu rachetă din Fâşia Gaza, la expirarea unui armistiţiu bilateral. "În această dimineaţă, după tirurile de rachetă împotriva Israelului, forţele armate au vizat instalaţii teroriste din Fâşia Gaza", a anunţat armata într-un comunicat, la scurt timp după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ordonat să riposteze viguros la noile atacuri ale Hamas.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.