Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Cercetătorii elveţieni au vindecat artrita

Ziarul de Vrancea
7 aug 2014 664 vizualizări
Tratamentul a eliminat în boala în doar cateva zile n experimentul s-a făcut pe şoareci

Cercetătorii de la Ecole polytechnique fédérale din Zurich (EPFZ) au reuşit să vindece artrita într-un studiu realizat pe şoareci şi intenţionează să testeze noua terapie în curând şi pe pacienţi umani, potrivit unui comunicat dat publicităţii ieri. Poliartrita cronică reprezintă o inflamaţie a articulaţiilor, foarte dureroasă, care afectează aproximativ 1% din populaţia mondială.
Deocamdată nu există medicamente care să fie capabile să încetinească sau să stopeze evoluţia bolii, care cauzează degenerarea cartilagiilor şi a oaselor.
Medicii elveţieni au reuşit să vindece complet şoarecii din acest experiment cu ajutorul unui anticorp "înarmat", combinat cu un medicament deja disponibil pe piaţă, Dexametazon. Metoda a avut rezultatele scontate pe şoareci, a explicat cercetătoarea Teresa Hemmerle.
Cercetătorii au testat anticorpul "înarmat" alături de acel medicament. Dacă este administrat doar unul dintre ele, atunci terapia nu are efect. În schimb, atunci când ambele elemente ale tratamentului sunt aplicate simultan, inflamaţiile tipice acestei boli dispar în doar câteva zile. Teste clinice sunt prevăzute să aibă loc în 2015 pe pacienţi umani care suferă de poliartrită cronică. Proiectul este susţinut de Comisia federală pentru tehnologie şi inovaţie (CTI) din Elveţia.

Jihadiştii au cucerit cel mai mare oraş creştin din Irak

Peste o sută de mii de creştini s-au refugiat, în timp ce bisericile au fost devastate

Jihadiştii care au cucerit ieri mai multe oraşe din nordul Irakului au determinat refugierea a 100.000 de creştini şi au scos crucile din biserici, a declarat patriarhul caldeean irakian Louis Sako, evocând "un dezastru umanitar". "Sunt 100.000 de strămutaţi creştini care au fugit doar cu hainele pe ei, unii pe jos, ducându-se în regiunea Kurdistan", a explicat patriarhul la Kirkuk. "Este un dezastru umanitar. Bisericile (din oraşele cucerite) sunt ocupate, crucile lor scoase'', a afirmat patriarhul, adăugând că peste 1.500 de manuscrise au fost arse.
Jihadiştii au cucerit ieri Qaraqosh, cel mai mare oraş creştin din Irak cu 50.000 de locuitori, şi alte zone din provincia Ninive, a cărei capitală este Mosul. Combatanţii Statului Islamic (SI) au luat poziţie în cursul nopţii, după retragerea forţelor kurde, potrivit locuitorilor. "Ştiu acum că oraşele Qaraqosh, Tal Kayf, Bartella şi Karamlesh au fost părăsite de locuitorii lor şi sunt acum sub controlul insurgenţilor", a declarat monseniorul Joseph Thomas, arhiepiscopul caldeean de Kirkuk şi Suleimaniyeh.
Potrivit declaraţiilor patriarhului Sako, combatanţii Statului Islamic au atacat miercuri seara mai multe sate din câmpiile din Ninive, trăgând cu mortiere şi cucerind mai multe dintre ele. "Cu multă durere şi tristeţe, lansăm astăzi un apel către Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeană şi organizaţiile umanitare pentru a-i ajuta pe aceşti oameni aflaţi în pericol de moarte", a afirmat patriarhul caldeean, exprimându-şi speranţa că "nu este prea târziu pentru a se evita un genocid".

Spaţiului aerian rus ar putea fi închis pentru curse între Europa şi Asia

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a ameninţat ieri că va interzice survolarea teritoriului rus de către avioanele companiilor aeriene care efectuează curse între Europa şi Asia via Siberia, cea mai scurtă rută, în replică la sancţiunile occidentale impuse Rusiei. Medvedev a precizat că închiderea spaţiului aerian rus pentru aceste curse, care ar provoca importante costuri cu carburantul pentru companiile aeriene, este o "măsură gravă", considerată un răspuns la încetarea activităţilor principalului transportator aerian low-cost al Rusiei, Dobrolet, provocată de sancţiunile occidentale.
Uniunea Europeană şi Statele Unite au dispus o serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina. Marţi, Vladimir Putin ordonase Guvernului rus să elaboreze o serie de măsuri simetrice faţă de aceste sancţiuni.

Popularitatea lui Vladimir Putin atinge un nou record

Popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin a atins un nou record în august, ajungând la 87 la sută, rspectiv cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, potrivit unui sondaj publicat ieri de centrul independent Levada. Astfel, 87 la sută dintre ruşii intervievaţi susţin acţiunile preşedintelui, ceea ce înseamnă o creştere de 22 de puncte procentuale faţă de ianuarie. Numărul persoanelor nemulţumite de acţiunile lui Vladimir Putin a scăzut la 13 la sută în august. Acesta este cel mai ridicat nivel de la războiul ruso-georgian din 2008, când popularitatea lui Putin ajunsese la 88 la sută. Şi popularitatea premierului Dmitri Medvedev a crescut, fiind de 71 la sută în august faţă de 48 la sută în ianuarie.
În plus, 66 la sută dintre persoanele intervievate apreciază că ţara se îndreaptă în direcţia bună (faţă de 43 la sută în ianuarie) şi 19 la sută au o opinie contrară (faţă de 41 la sută în ianuarie).
Un sondaj realizat la sfârşitul lui iulie de institutul apropiat puterii VTsIOM asigura că ruşii sunt mai fericiţi ca oricând, indicele de mulţumire a populaţiei atingând un nivel istoric în iulie (79 de puncte).
Sondajele recente au arătat că ruşii nu se tem de sancţiunile votate împotriva ţării lor. Economiştii apreciază totuşi că toate eforturile lor nu se vor resimţi imediat în rândul populaţiei.
Cota de popularitate a lui Vladimir Putin a depăşit 80 la sută odată cu alipirea Crimeei în martie. Ea nu a coborât practic niciodată sub 60 la sută de când a preluat puterea în 2000.

Un pacient cu Ebola a ajuns în Europa

Un avion militar avându-l la bord pe misionarul spaniol în vârstă de 75 de ani care s-a infectat cu virusul Ebola în Liberia, a aterizat ieri la ora 08.15 (09.15 ora României) în apropiere de Madrid, a anunţat Ministerul spaniol al Apărării. Miguel Pajares Martin, prima persoană infectată cu acest virus care a fost repatriată în Europa, va fi transportat la baza aeriană din Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, în secţia de boli infecţioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid.
O altă misionară deţinătoare a unui paşaport spaniol şi care lucra în Liberia în acelaşi spital cu acesta, Juliana Bohi, se află, de asemenea, la bordul avionului Airbus A310, a anunţat ministerul pe contul său de Twitter. Nu se ştie încă dacă ea a contractat virusul. Amândoi au fost internaţi , împreună cu alte persoane, într-o secţie a spitalului Saint Joseph din Monrovia, al cărui director a decedat sâmbătă din cauza infectării cu Ebola. Înaintea cazului preotului spaniol, doi americani - un medic şi o misionară - infectaţi cu virusul în Liberia, unde luptau împotriva epidemiei în cadrul unei organizaţii neguvernamentale umanitare, au fost repatriaţi şi internaţi într-un spital special echipat din Atlanta, în sud-estul Statelor Unite.
Epidemia de Ebola a provocat deja moartea a 930 de persoane în Africa de Vest.

Furnicile ar putea reduce încălzirea globală

Micile furnici ar putea salva lumea de încălzirea globală prin reducerea dioxidului de carbon din atmosferă, susţin cercetători americani într-un studiu. Concluzia a intervenit în urma unei monitorizări pe termen lung a efectelor pe care aceste insecte le au asupra solului. Unele specii de furnici "muşcă" din minerale pentru a secreta carbonat de calciu, cunoscut şi sub numele de calcar. În acest proces, ele captează o cantitate mică de dioxid de carbon din atmosferă. Această "fabrică" de calcar este o versiune la scară mică a procesului masiv de răcire globală care are loc în oceane, cunoscut sub numele de captare a carbonului. Calcarul depus în ocean conţine mai mult carbon decât cel prezent în atmosferă astăzi.
În experimentul lor, cercetătorii americani au constatat că furnicile pot descompune mineralele de 50 până la 300 de ori mai rapid decât se erodează în mod natural nisipul lăsat neatins. Ei au observat, totodată, că furnicile au acumulat calcar în muşuroaiele lor, ceea ce i-a făcut să creadă că aceste insecte ar putea căuta calciul şi magneziul din minerale pentru a le folosi în producerea de calcar. În acest proces, insectele preiau din atmosferă dioxidul de carbon, gaz cu efect de seră. Transformarea ar avea loc atunci când furnicile ling granulele de nisip şi le lipesc pe pereţii muşuroaielor lor. Totuşi, procesul rămâne deocamdată un mister pentru ştiinţă.
Ronald Dorn, geolog la Universitatea de Stat Arizona în Tempe, principal autor al studiului, asigură că furnicile pot schimba mediul, dacă numărul lor va creşte, pentru că ele nu trăiesc mai mult de un an.

Richard al III-lea va fi înmormântat în catedrala din Leicester

Richard al III-lea, regele englez din secolul al XV-lea al cărui schelet a fost descoperit sub o parcare în 2012, va fi înhumat pe 26 martie 2015, în catedrala din Leicester. Ceremonia funerară, care va fi transmisă în direct de postul de televiziune Channel 4, va reprezenta punctul culminant al unei serii de evenimente ce vor dura o săptămână, consacrate acestui suveran britanic cu reputaţie sinistră, pe care mai multe asociaţii încearcă să îl reabiliteze.
Rămăşiţele pământeşti ale ultimului rege din dinastia Plantageneţilor vor fi transportate într-un sicriu de plumb, pe 22 martie, la Universitatea Leicester. De acolo, sicriul va fi dus în locul în care a avut loc bătălia de la Bosworth, unde Richard al III-lea a murit în 1485, traversând mai multe sate emblematice pentru destinul fostului rege. Sicriul se va întoarce în aceeaşi seară la Leicester pentru un priveghi de trei zile, deschis publicului larg, invitat să aducă un ultim omagiu fostului rege al Angliei.
Richard al III-lea, mort la vârsta de 32 de ani, după o scurtă domnie de doi ani, a fost prezentat de suveranii din dinastia Tudor - care i-au urmat la domnie - drept un tiran însetat de sânge, iar această reputaţie a fost imortalizată şi de dramaturgul William Shakespeare.
Osemintele sale au fost descoperite în 2012, în Leicester, cu ocazia lucrărilor de reamenajare a unei parcări municipale, iar analizele ADN au confirmat faptul că acel schelet, care prezenta urmele unor răni suferite în război, era într-adevăr cel al regelui Richard al III-lea.
În luna mai, Înalta Curte din Londra a aprobat înhumarea lui Richard al III-lea la Leicester, punând astfel capăt unei bătălii în justiţie iniţiată de descendenţii regelui care solicitau ca acesta să fie înmormântat în oraşul York.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.