Internațional

Parcă s-a mai întamplat o dată:Rusia şi Germania stabilesc în secret graniţele unei ţări

Ziarul de Vrancea
31 iul 2014 1015 vizualizări
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin negociază în secret un plan privind soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina, prin care, în schimbul suveranităţiii Crimeei, să fie acordate garanţii în domeniul securităţii energetice şi comerţului.

Potrivit publicaţiei britanice, planul de pace la care lucrează Merkel şi Putin se articulează în jurul a două ambiţii principale, şi anume stabilizarea frontierelor Ucrainei şi furnizarea ţării - aflate în dificultate financiară - a unui ajutor economic consistent printr-un nou acord în domeniul energiei care să asigure securitatea livrărilor de gaze. Cel mai controversat lucru constă în faptul că, în cazul în care planul lui Merkel va fi acceptat de către ruşi, comunitatea internaţională va fi nevoită să recunoască independenţa Crimeei şi anexarea ei de către Rusia, un lucru pe care anumiţi membri ONU l-ar putea considera greu de acceptat.
Potrivit ziarului, surse apropiate acestor negocieri secrete afirmă că prima parte a planului, cu privire la stabilizare, cere Rusiei să-şi retragă sprijinul financiar şi militar acordat diverselor grupări separatiste care operează în estul Ucrainei. În cadrul unui eventual acord, această regiune ar urma să primească anumite puteri descentralizate.

Doborarea zborului MH17 a îngheţat discuţiile

Concomitent, continuă The Independent, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko ar accepta că nu ceară aderarea la NATO. În schimb, Putin va căuta să nu blocheze sau să se amestece în noile relaţii comerciale ale Ucrainei cu Uniunea Europeană (UE), potrivit unui pact semnat în urmă cu câteva săptămâni. În al doilea rând, potrivit publicaţiei britanice, Ucrainei i se va oferi un nou acord pe termen lung cu gigantul rusesc Gazprom, cu privire la livrări de gaze naturale şi preţul acestora. În prezent nu există niciun acord, rezervele de gaze naturale ale Ucrainei scad şi ar urma să fie epuizate înainte de venirea iernii, ţara riscând o ruină economică şi socială.
De asemenea, potrivit acordului, Rusia ar urma să despăgubească Ucraina printr-un pachet financiar în valoare de un miliard de dolari pentru pierderile la încasarea chiriei în schimbul staţionării Flotei ruse în Crimeea şi portul Sevastopol de la Marea Neagră până la proclamarea independenţei în martie. Însă aceste încercări ale lui Merkel de intermediere între Putin şi Poroşenko au fost afectate de doborârea în estul ţării a avionului malaysian care efectua zborul MH17. Cu toate acestea, surse care au luat parte la negocieri au declarat miercuri pentru The Independent că "planul german de pace se află în continuare pe masă şi este singurul. Negocierile se află într-un punct mort din cauza dezastrului MH17, dar se aşteaptă să fie reluate imediat ce are loc investigaţia".

Oficial, negocierile nu există

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat pentru The Independent că nu ştie nimic despre existenţa unor asemenea negocieri. El a adăugat că este foarte probabil ca fie Statele Unite, fie Marea Britanie să nu fie de acord cu recunoaşterea controlului Rusiei asupra Crimeei. O soluţionare a crizei actuale este convenabilă pentru germani, Rusia fiind singurul lor partener comercial important. Merkel a consolidat semnificativ axa ruso-germană în mandatele sale, iar până la prăbuşirea MH17 Guvernul german s-a opus cu fermitate impunerii unor sancţiuni comerciale, dar şi din motive diplomatice, comentează The Independent.
Unele dintre cele mai mari companii germane efectuează operaţiuni în Rusia, în prezent una dintre cele mai mari pieţe pentru maşini, iar numeroase IMM-uri germane îşi extind activităţile în această ţară. Deşi Rusia asigură aproximativ o treime din necesarul de gaze în UE prin conducte care traversează Ucraina, Germania are propriile conducte care asigură legătura, separat, cu Rusia, fiind mai puţin vulnerabilă la acest capitol ca alte state europene.

Raport britanic: NATO o "încurcă" dacă se pune cu Rusia

Alianţa Nord-Atlantică nu este pregătită să facă faţă unui atac al Rusiei asupra unuia dintre statele membre NATO, a apreciat ieri o comisie parlamentară britanică însărcinată cu probleme de Apărare. "Riscul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO, în pofida faptului că rămâne slab, este real. Nu suntem convinşi că NATO ar fi pregătit să facă faţă acestei ameninţări", a declarat Rory Stewart, preşedintele Comisiei parlamentare însărcinate cu probleme de Apărare.
Un raport întocmit de către această Comisie îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică, din care fac parte 28 de state, să staţioneze în mod permanent trupe şi material militar în Estonia şi Lituania. De asemenea, Comisia recomandă înfiinţarea unui sediul NATO în statele baltice.
Acest îndemn intervine în contextul în care Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) tocmai au impus Rusiei noi sancţiuni, cele mai dure de la Războiul Rece încoace, din cauza implicării Moscovei în criza din Ucraina.
Raportul Comisiei parlamentare britanice consideră situaţia din Ucraina o "trezire" care relevă "lacune alarmante în situaţia pregătirii NATO". "Un atac rusesc neconvenţional, utilizând tactici asimetrice - ultima expresie folosită pentru acest concept este «război ambiguu» - va fi deosebit de dificil de contrat", subliniază Comisia. Ea cere ca tactici precum o recurgere la atacuri cibernetice sau la miliţii să fie incluse în Articolul 5 al Tratatului NATO, potrivit căruia toate statele membre au obligaţia să ajute orice alt stat membru atacat.
O purtătoare de cuvânt NATO a anunţat că acest raport va fi studiat cu atenţie şi că un "plan de acţiune" va fi discutat la viitorul summit NATO, în septembrie.

Bolivia a declarat Israelul stat terorist

Bolivia a introdus Israelul pe lista sa cu state teroriste, în semn de protest faţă de operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza. Preşedintele bolivian Evo Morales a anunţat decizia miercuri, într-o întâlnire cu cadre didactice în oraşul Cochabamba. "Declarăm (Israelul) stat terorist", a spus el, subliniind că ofensiva în Fâşia Gaza "arată că Israelul nu este un garant al principiilor respectării vieţii şi drepturilor elementare care asigură coexistenţa paşnică şi armonioasă a comunităţii noastre internaţionale".
Bolivia şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Israelul în 2009, după o operaţiune israeliană sângeroasă în Fâşia Gaza, la fel ca alte ţări care alcătuiesc stânga radicală latino-americană, din care fac parte, între altele, Venezuela şi Cuba. După Brazilia şi Ecuador săptămâna trecută, Chile, Peru şi El Salvador şi-au chemat marţi, "pentru consultări", ambasadorii din Israel.

Dacă aţi citit mai întai celelalte ştiri, această ştire vă explică de ce

În presă, numărul ştirilor negative este mult mai mare decat al celor pozitive, iar explicaţiile acestui lucru sunt mult mai complexe decat s-ar putea crede la prima vedere. Un studiu făcut în Canada arată că nu doar cinismul jurnaliştilor sau atracţia publicului faţă de senzaţional sunt factorii care influenţează această structură a ştirilor, scrie BBC.
Astfel, Marc Trussler şi Stuart Soroka, cercetători la McGill University din Canada, au vrut să răspundă la aceste întrebări şi au făcut un experiment în care au invitat subiecţii să citească ce ştiri doresc, spunandu-le că experimentul îşi propune să le monitorizeze mişcările ochilor. Participanţii au fost invitaţi să-şi aleagă ce articole doresc dintr-un site de ştiri politice şi au fost rugaţi să le citească atent. Li s-a pus apoi un video şi în ultima fază au fost supuşi unui chestionar despre ce fel de ştiri politice le place să citească. Rezultatele au fost interesante, fiindcă mulţi au spus că preferă ştirile despre lucruri pozitive şi ca media se concentrează prea mult pe lucruri negative. Cu toate astea, cei mai mulţi au ales să citească ştiri negative despre scandaluri de corupţie, certuri şi ipocrizie, iar ponderea ştirilor negative alese a fi citite a fost mai mare la cei pasionaţi de domeniul politicii. S-a dovedit că reacţionăm mult mai rapid la cuvinte cu conotaţie negativă puternică, faţă de timpii de reacţie la cuvintele pozitive. Ce concluzii se pot trage însă din experimentul canadian? Ei bine, suntem foarte atenţi la ştirile negative fiindcă avem tendinţa de a crede că lumea e mai bună decat este ea în realitate. Faptul că vedem lumea în culori mult mai pozitive decat ar trebui face ca ştirile negative să iasă mai mult în evidenţă, să fie cu atat mai surprinzătoare, chiar şocante. Practic, doar pe un fond luminos se văd mai bine punctele negre.

Cercetătorii lucrează la un test de sânge ''universal'' pentru cancer

Cercetători din Marea Britanie lucrează la dezvoltarea unui test de sânge "universal" pentru a detecta cancerul. Denumit Lymphocyte Genome Sensitivity, testul a fost aplicat până acum pe pacienţi cu melanom, cancer pulmonar şi cancer de colon, identificând cu acurateţe stările maligne şi precanceroase. Testul foloseşte raze ultraviolete de anumită intensitate pentru a măsura deteriorarea celulelor albe din sânge, care luptă împotriva infecţiei. "Celulele albe fac parte din sistemul natural de apărare al organismului. Noi ştim că ele sunt supuse unui stres atunci când luptă împotriva cancerului sau a altor boli, aşa că ne-am întrebat dacă se poate observa ceva asemănător atunci când sunt supuse unui stres mai mare, prin expunere la raze ultraviolete", a explicat Diana Anderson, coordonatoarea echipei de la Bradford University.
Anderson şi colegii ei au luat probe de globule albe din sângele a 208 de persoane, între care bolnavi de cancer, persoane cu stări precanceroase şi subiecţi sănătoşi. Apoi au expus aceste celule sanguine la lumină ultravioletă şi au descoperit o diferenţă semnificativă de deteriorare între celulele canceroase şi celulele de la pacienţii sănătoşi. "Am observat că la persoanele cu cancer, ADN-ul este lezat mai mult de razele ultraviolete decât în cazul persoanelor sănătoase", spune cercetătoarea în declaraţie.
Testul de sânge este încă în stadii incipiente. Echipa spune că trebuie să testeze metoda şi pe alte tipuri de cancer. Totuşi, utilizarea de raze ultraviolete este promiţătoare ca instrument de diagnosticare a cancerului, mai ales că metodele actuale tind să fie mai costisitoare şi mai invazive.

Predispoziţia la suicid, la un ac distanţă

Un simplu test de sânge pentru a detecta o modificare chimică a unei singure gene umane legate de gândurile şi impulsurile negative poate prezice cu precizie riscul suicidar, relevă un studiu realizat de grup de cercetători americani şi publicat în American Journal of Psychiatry. Ei au descoperit că modificări ale unei gene numite SKA2 joacă un rol important în transformarea a ceea ce ar putea fi o reacţie obişnuită din efortul vieţii de zi cu zi în gânduri şi comportamente sinucigaşe. "Sinuciderea este o problemă majoră de sănătate publică care poate fi prevenită, dar eforturile noastre de prevenţie sunt zădărnicite deoarece nu avem nici o cale consistentă de a prezice cine sunt aceia cu risc crescut de sinucidere", a spus, într-o declaraţie, Zachary Kaminsky, profesor la Johns Hopkins University School of Medicine. "Cu un test ca al nostru, am putea fi capabili să stăvilim rata sinuciderilor prin identificarea oamenilor care au aceste tendinţe şi intervenţia suficient de timpurie pentru preîntâmpinarea unui dezastru", a spus Kaminsky.
Gena SKA2 se găseşte în cortexul prefrontal al creierului, care este implicat în inhibarea gândurilor negative şi în controlul comportamentului impulsiv. Dacă nu există suficientă SKA2 sau aceasta este modificată în vreun fel, creierul uman nu poate suprima eliberarea unui hormon numit cortizol. Studiile anterioare arătau că această eliberare de cortizol este anormală la persoanele care încearcă sau mor prin sinucidere.
Dacă vor fi confirmate în linii generale aceste studii, un test de sânge bazat pe aceste concluzii poate ajuta doctorii în luarea de decizii pentru prevenirea unei tragedii, cum sunt nevoia de spitalizare, izolarea în vederea monitorizării sau restricţionarea accesului pacienţilor la unele medicamente care au fost legate de gândurile suicidare.

Papa Francisc: Închideţi televizorul cand mancaţi

Papa Francisc recomandă închiderea televizorului în timpul cinei pentru favorizarea dialogului între membrii familiei, într-unul dintre cele zece sfaturi pentru o viaţă mai fericită oferite într-un interviu acordat săptămânalului argentinian Viva. Suveranul pontif susţine că menţinerea televizorului deschis în timpul mesei împiedică membrii familiei să comunice unii cu ceilalţi. Familiile trebuie să ţină televizorul închis când stau la masă pentru că chiar dacă acesta este util pentru a rămâne la curent cu ştirile, deschiderea lui în timpul mesei "nu te lasă să comunici" cu ceilalţi, explică papa. El le recomandă, de asemenea, părinţilor să îşi facă timp să se joace cu copiii şi să se bucure de artă şi cultură. "Consumerismul ne-a adus anxietate" şi stres, adaugă el, afirmând că duminicile ar trebui să fie sărbători de familie. Printre alte sfaturi, Papa Francisc recomandă evitarea criticilor la adresa altora. "Faptul că ai nevoie să îi vorbeşti de rău pe alţii arată o stimă de sine scăzută. Aceasta înseamnă: «mă simt atât de mic încât în loc să mă ridic pe mine trebuie să îi trag pe alţii în jos»", explică papa. "Să laşi lucrurile negative să treacă repede este sănătos", adaugă el.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Al, acum 3555 zile, 1 ora, 11 minute, 2 secunde
s-a mai intamplat si o sa se mai intample din pacate.....cred ca ar fi bine sa invatam si niste rusa ca nu se stie niciodata.doamne fereste!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.