Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Epidemia de Ebola scapă de sub control

Ziarul de Vrancea
30 iul 2014 594 vizualizări
"Această epidemie este fără precedent, absolut în afara controlului", susţine directorul organizaţiei Medecins sans frontieres

Epidemia de Ebola din Africa de vest se agravează şi riscă să afecteze şi alte ţări, a avertizat directorul de operaţiuni al organizaţiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens. "Această epidemie este fără precedent, absolut în afara controlului, iar situaţia nu face decât să se agraveze, în condiţiile în care se extinde, în special în Liberia şi Sierra Leone, cu focare foarte importante", a declarat acesta. "Suntem extrem de îngrijoraţi de turnura pe care o ia situaţia în special în aceste două ţări", a subliniat el.
"Dacă situaţia nu se ameliorează rapid, există un risc real ca noi ţări să fie afectate", a avertizat Janssens. "Nu este exclus, dar este dificil de prevăzut, pentru că nu ne-am confruntat niciodată cu o asemenea epidemie", a insistat el, adăugând că "lipseşte o viziune de ansamblu pentru a înţelege unde se situează principalele probleme". "Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Guvernele trebuie să mobilizeze şi să organizeze mai multe mijloace pentru a duce eforturile şi capacitatea la nivelul necesar pentru a începe să controlăm această epidemie", a conchis el.
Această epidemie, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

România nu are niciun caz

România nu a avut şi nu are înregistrat niciun caz de infecţie cu virusul Ebola, însă, pentru creşterea gradului de vigilenţă, Ministerul Sănătăţii a transmis către Unităţile de Primiri Urgenţe (PPU) şi Poliţia de Frontieră informări privind simptomatologia afecţiunii. Potrivit oficialilor din Ministerul Sănătăţii (MS), România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, astfel că pasagerii din această zonă ajung pe alte aeroporturi, unde călătorii sunt monitorizaţi. "În acest moment, recomandăm populaţiei să respecte recomandările Centrului Naţional de Boli Transmisibile şi cele ale Ministerului Afacerilor Externe privind călătoriile în zonele afectate.
Astfel, cetăţenii UE care călătoresc sau locuiesc în ţările afectate pot elimina riscul îmbolnăvirii în cazul în care evită: contactul direct cu sangele sau fluidele persoanelor infectate sau cadavrelor cu virus Ebola; contactul strâns sau manipularea de animale sălbatice vii sau moarte cum ar fi maimute, antilope, aricii, liliecii sau carnea acestora; contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau cu o persoană convalescentă; contactul cu obiecte, cum ar fi ace, care au fost contaminate cu sânge sau alte fluide biologice", a mai precizat MS.
Medicii sunt sfătuiţi să ia în considerare posibilitatea unei infecţii cu virusul Ebola la persoanele care prezintă simptome compatibile şi care au revenit din zonele afectate.

Dovada implicării Moscovei:Separatiştii ucraineni sunt conduşi de trei ruşi

Kremlinul, acuzat că-i susţine pe rebelii proruşi din estul Ucrainei, afirmă că nu se află în spatele separatiştilor, ai căror lideri nu ascund totuşi faptul că sunt cetăţeni ruşi şi că sunt inspiraţi de ideea unei Rusii Mari.

Aleksandr Borodai, "premierul republicii populare de la Doneţk" (DNR) autoproclamate de către secesionişti, Igor Strelkov, "ministrul apărării" sau Vladimir Antiufeev, noul număr doi în "guvernul" separatist sunt cu toţii cetăţeni ruşi şi au preluat conducerea mişcării separatiste. Când a sosit la Doneţk, la jumătatea lui iulie, Antiufeev s-a prezentat jurnaliştilor "Antiufeev Vladimir Iurevici, născut în 1951, rus, cetăţean al Federaţiei ruse. Toată viaţa am servit în lupta împootriva naţional-fascismului, în Letonia, în (republica) Moldova şi în Georgia, iar acum în Ucraina".
Cei trei au un punct comun, şi anume că au trecut prin Transnistria, "republica" separatistă prorusă în estul Republicii Moldova. Ei afirmă că drumurile lor s-au întâlnit abia acum. Borodai şi Strelkov au fost "voluntari" imediat după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice. În schimb, Antiufeev s-a aflat timp de peste 20 de ani la conducerea temutului KGB local - calitate în care a fost introdus, în 2004, pe lista persoanelor vizate de sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană -, după care a plecat din post, din cauza unor "dezacorduri politice, în urma alegerii unui nou "preşedinte", la începutul lui 2012.

O stretegie pe termen lung

În opinia lui Borodai, această prezenţă rusă la conducerea mişcării separatiste este "normală, naturală", deoarece separatiştii aveau nevoie de "forţe, competenţe şi calitate". "Totul orientează mişcarea de eliberare a Donbasului către Moscova", afirma el la jumătatea lui iulie, dând asigurări, în timp ce-l prezenta pe Antiufeev, că "oamenii Moscovei în DNR vor fi din ce în ce mai mulţi". Pentru aceşti trei lideri, Ucraina este doar o construcţie artificială, care este menită să se rupă într-o parte de Vest - sub influenţa ungurească şi poloneză - şi o parte de Est - ale cărei oraşe au fost înfiinţate de către ţari, intitulată "Novorosia", care să fie anexată sau plasată sub tutela Rusiei.
În opinia lui Oazu Natoi de la Institutul pentru Politici Publice de la Chişinău, "apariţia unor oameni ca Antiufeev în estul Ucrainei arată că Rusia are planuri pe termen lung", cu scopul de a încerca "să organizeze o Transnistrie ucraineană", un pol de instabilitate la frontiera vecinului său.
Analistul nu are nicio îndoială. "Rusia trimite în regiune ofiţeri care au o experienţă în acest tip de operaţiune. În mod oficial ei sunt în rezervă sau în retragere. Însă, în realitate, ei sunt conduşi de către Moscova şi serviciile speciale. Apariţia lui Antiufeev în estul Ucrainei şi numirea lui în postul de vicepremier este un exemplu elocvent al acestei strategii".
În ceea ce priveşte legăturile cu serviciile ruseşti, Igor Strelkov a recunoscut că a fost până în martie 2013 ofiţer FSB, serviciul intern de securitate în cadrul căruia Vladimir Putin şi-a petrecut o parte din carieră. El a declarat că a luptat, în afară de Transnistria, împreună cu sârbii din Bosnia, în 1992, şi în cele două războaie din Cecenia. Ucraina l-a acuzat că este ofiţer GRU - serviciile militare ruseşti de informaţii.

"Kremlinul are multe cupole"

Vladimir Antiufeev spune că nu are nicio legătură cu Moscova. Acest "doctorand în ştiinţe politice" a redactat, "ştiinţific, împreună cu colegi politologi şi istorici" un memoriu cu privire la "strategia Rusiei în direcţia sud-vest". "Este suficient să-i citeşti biografia pentru a înţelege. Este un cetăţean al (fostei) URSS, în opinia căruia fosta Uniune Sovietică există în continuare - în Transnistria sau la Doneţk. El face parte din mediul celor uniţi de ideea imperialistă, aflaţi în contact de decenii, o comunitate a «ultimilor soldaţi ai Imperiuluui» sau URSS", spune despre Aniufeev analistul rus Konstantin Kalaşcev de la Grupul de experţi politici de la Moscova.  În ceea ce priveşte o legătură de subordonare directă, în opinia lui Kalaşcev, "dacă Moscova înseamnă Putin, atunci nu Moscova" i-a trimis în Ucraina. "Însă «Kremlinul are multe cupole»", subliniază expertul. "Există şoimi şi porumbei, oameni care susţin aceste republici din inimă sau doar pentru că asta le este meseria. Este vorba despre o reţea mare, condusă de către anumiţi funcţionari moscoviţi, (vicepremierul Dmitri) Rogozin, de exemplu. Republicile populare de la Doneţk şi Lugansk au suficienţi susţinători la Moscova", insită el.

SUA intenţionează să vândă Irakului 5.000 de rachete Hellfire

Statele Unite intenţionează să vândă 5.000 de rachete Hellfire Irakului, pentru suma de 700 de milioane de dolari, pentru a ajuta Bagdadul în lupta sa contra insurgenţilor sunniţi, au anunţat marţi oficiali americani. Această vânzare, cea mai mare în ceea ce priveşte echipamentele Hellfire, a fost aprobată de Departamentul de Stat şi trebuie să primească şi acordul Congresului. Cele 5.000 de rachete antitanc Hellfire sunt menite să "susţină forţele de securitate irakiene în operaţiunile lor actuale", a precizat Agenţia pentru cooperare în materie de Apărare şi Securitate. Forţele armate irakiene lansează rachete cu ajutorul unor avioane Cessna. Luna aceasta, Statele Unite au livrat 466 de rachete Hellfire Bagdadului, în total 780 de la începutul anului, potrivit contraamiralului John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Alte 366 de rachete urmează să fie livrate în august, a adăugat el.
Rachetele Hellfire, fabricate de gigantul Lockheed Martin, sunt utilizate de Pentagon împotriva insurgenţilor din Al-Qaida în Pakistan sau în Yemen, cu ajutorul avioanelor fără pilot.

Republica Moldova, invitată în premieră la un summit NATO

Republica Moldova va fi invitată pentru prima dată la summitul NATO din septembrie, a declarat ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă. "Să nu uităm că şi Republica Moldova a contribuit în acest an la succesul misiunilor Alianţei (Nord-Atlantice) de promovare a securităţii şi stabilităţii pe continentul european, am trimis un contingent în KFOR. Datorită acestui fapt vom fi invitaţi şi la summitul Alianţei, în premieră. Şi avem toate premisele, sper, să contăm pe solidaritate din partea Alianţei acum mai mult ca niciodată", a precizat Gherman.
Întrebată dacă Rusia ar putea să fie mai cooperantă în urma solicitării Washingtonului de retragere a armatei de pe teritoriul Republicii Moldova, ministrul a spus că probabil acest demers nu poate fi ignorat. "Statele Unite ale Americii sunt, de fapt, o ţară care consecvent promovează acest deziderat atât în cadrul dialogului bilateral ruso-american, cât şi în cadrul organizaţiilor şi organismelor internaţionale", a afirmat ea.

Din cauza selfie-urilor, pisicile negre răman pe drumuri

Un număr tot mai mare de pisici negre ajung în adăposturile pentru animale, deoarece stăpânii le abandonează pentru că nu dau bine în poze, scrie The Daily Telegraph. Timp de secole, pisicile negre s-au confruntat cu suspiciunea, ostilitatea, ba chiar moartea, din cauza ghinionului pe care s-a crezut că îl poartă. În prezent, însă, se pare că pisicile negre se confruntă cu o nouă provocare existenţială: popularitatea crescândă a "selfie-urilor" în era reţelelor de socializare. Sute de animale sunt abandonate în condiţiile în care proprietarii se plâng că pisicile negre nu ies la fel de bine în poze ca cele cu blana în culori mai deschise, ceea ce îi face mai puţini populari în rândul acelora cărora le place să posteze selfie-uri alături de animalele de companie pe site-uri cum ar fi Facebook.
Potrivit organizaţiei Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), peste 70% dintre cele peste 1.000 de pisici aflate în îngrijirea sa în Marea Britanie sunt negre sau alb cu negru. De asemenea, alte centre au declarat că viitorii proprietari cer pisici care să aibă orice culoare, mai puţin neagră.

Bărbaţii au "instincte materne" la fel de dezvoltate ca femeile

Se spune frecvent că între mamă şi copil există o legătură specială, care nu se poate compara cu altele, inclusiv cu cea fomată de micuţ cu tatăl lui, în ciuda calităţilor paterne. Însă un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon arată că, de fapt, taţii pot forma cu copilul o legătură la fel de puternică, mai ales dacă mama este absentă. Această descoperire impune o reevaluare a rolului pe care taţii îl pot juca în dezvoltarea copiilor. Autorii studiului spun că, atunci când mama este absentă - de exemplu, în urma unui divorţ -, tatăl îşi asumă atât rolul matern, cât şi cel patern. "Modificările care au apărut la nivel cultural şi social au dus la o creştere a nivelului de implicare a bărbaţilor în îngrijirea copiilor", a spus profesorul Sarina Saturn, coordonator al studiului.
Familiile din epoca noastră sunt structurate variat şi din ce în ce mai mulţi oameni joacă roluri neconvenţionale în creşterea copiilor. Pentru realizarea acestui studiu, părinţilor voluntari le-au fost scanate creierele în timp ce urmăreau înregistrări video în care erau prezentaţi interacţionând cu copiii lor. În timpul acestei activităţi, două sisteme din creier erau stimulate: reţeaua emoţională şi procesarea mintală. Bărbaţii care jucau un rol secundar în creşterea copiilor, după mamă, reacţionau emoţional mai puţin decât partenerele de viaţă. Bărbaţii care îşi creşteau singuri copiii reacţionau emoţional la fel de intens ca mamele, iar, în acelaşi timp, manifestau gândirea critică a taţilor care jucau un rol secundar în îngrijirea micuţilor. Acest lucru înseamnă că jucau un dublu rol, atât al mamei, cât şi al tatălui.
Descoperirile pot fi importante, de exemplu, în cazul divorţurilor, unde bătăliile pentru custodii sunt adesea câştigate de mame.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.