Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Caracatiţa: Mafia italiană a spălat în Romania 300 milioane euro

Ziarul de Vrancea
29 iul 2014 533 vizualizări
n Africa de Vest se înregistrează cea mai dură epidemie de ebola din istorie n rata mortalităţii bolii ajunge la 90%

Virusul mortal Ebola ar putea să se propage "ca un foc de pădure", au avertizat autorităţile americane în domeniul Sănătăţii, cerându-le persoanelor care călătoresc în Africa de Vest să adopte un maximum de măsuri de protecţie. În această regiune din Africa de Vest se înregistrează cea mai dură epidemie de febră hemoragică din istorie. "Probabilitatea ca această epidemie să se propage în afara Africii de Vest este foarte mică", a apreciat Stephan Monroe de la Centrele de Control şi Prevenţie a Bolilor (CDC). Dar situaţia "evoluează rapid", iar CDC este necesar să fie pregătite să facă faţă posibilităţii ca un călător bolnav să propage boala în Statele Unite. "Îngrijorarea noastră este ca epidemia să fie «însămânţată» altundeva. Ca un foc de pădure, ea se poate răspândi plecând de la un singur arbore, prin scântei", a adăugat Monroe. "Este clar ce s-a întâmplat în Liberia", a apreciat el, notând că această ţară nu a constatat cazuri de Ebola timp de 21 de zile - perioada maximă de incubaţie -, dar că au apărut cazuri noi. "Au fost cazuri «reînsămânţate» de persoane care au traversat frontiera. Deci, până când vom putea identifica şi întrerupe fiecare sursă de transmitere, nu vom fi în măsură să controlăm epidemia", a insistat el. "Răspunsul faţă de această epidemie va fi mai degrabă un maraton decât un sprint", a conchis Stephan Monroe.

Peste 1.200 de cazuri înregistrate în 2014

Liberia a anunţat luni închiderea unei părţi a frontierelor, într-o încercare de a eradica propagarea acestei epidemii de febră provocată de virusul Ebola care s-a soldat cu peste 670 de morţi în trei ţări şi care continuă să se extindă, după ce Nigeria a confirmat primul caz săptămâna trecută. Această epidemie, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Doi americani, dintre care unul este medic, angajaţi în lupta împotriva epidemiei în Liberia, au fost contaminaţi. Ei au fost plasaţi în carantină.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Robotul Opportunity a stabilit un nou record în spaţiul extraterestru

Micul robot Opportunity, lansat de NASA pe Marte în 2004, este vehiculul care a parcurs cea mai lungă distanţă în spaţiul extraterestru, a anunţat Agenţia spaţială americană. De la sosirea pe Marte, Opportunity, propulsat cu ajutorul energiei solare, a parcurs 40 de kilometri, doborând recordul anterior stabilit de robotul Lunokhod 2, lansat de fosta URSS pe Lună în 1973. "Opportunity a mers mult mai departe decât orice alt vehicul care a rulat pe suprafaţa unei alte lumi", a spus John Callas, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, din Pasadena (California). "Este remarcabil, dacă luăm în considerare că Opportunity trebuia, iniţial, să parcurgă doar un kilometru, nefiind conceput pentru astfel de distanţe", a mai spus acesta.
Opportunity şi "geamănul" său, Spirit, care în prezent nu mai funcţionează, au avut iniţial o misiune care urma să dureze trei luni. Însă cei doi roboţi şi-au depăşit cu mult acest obiectiv şi au permis, graţie sutelor de mii de imagini transmise, de o precizie fără precedent, descoperirea de indicaţii preţioase despre urmele de apă de la suprafaţa planetei Marte, din trecutul acesteia, care ar fi putut să favorizeze prezenţa vieţii microbiene. În prezent, Opportunity explorează craterul Endeavour de pe Marte.
"Descendentul" său, robotul Curiosity, lansat în 2012, a parcurs la rândul său 8,6 kilometri de când a ajuns pe Marte, în august 2012. Iar destinaţia sa, potrivit NASA, nu îi va permite, în principiu, să doboare recordul stabilit de Opportunity.

Ungaria plănuieşte să aducă din Rusia cu avionul combustibil nuclear

Guvernul Ungariei lucrează la un plan prin care să aducă cu avionul, din Rusia, combustibil nuclear pentru centrala de la Paks, scrie cotidianul Nepszabadsag în ediţia de ieri. Obiectivul este asigurarea "continuităţii aprovizionării" cu combustibil a singurei centrale nucleare din Ungaria pe cale aeriană, în locul transportului cu trenul, prin Ucraina, potrivit ziarului, care citează surse pe care nu le numeşte.
Adjunctul directorului general al Autorităţii ungare pentru Energie Atomică şi Siguranţă Nucleară Szabolcs Hullan a confirmat informaţia pentru Nepszabadsag. Autoritatea nu a primit încă o cerere în vederea obţinerii unei licenţe în acest sens, a declarat Hullan. Însă au loc pregătiri în vederea emiterii unei asemenea licenţe, a declarat oficialul ungur.
Transportul aerian de combustibil nuclear este "fezabil" din punct de vedere tehnic, a mai declarat Hullan, care a citat cazuri anterioare în Slovacia şi România.
Parlamentul de la Budapesta a aprobat la sfârşitul lui iunie un împrumut rusesc în valoare de zece miliarde de euro vizând finanţarea modernizării sectorului nuclear ungar, opoziţia denunţând creşterea dependenţei faţă de Rusia. Rusia acordă Ungariei împrumutul pentru a construi două reactoare noi la centrala Paks. Suma va acoperi 80% din costuri. Ungaria poate să tragă din împrumut începând din 2014 şi până în 2025. Împrumutul a fost anunţat la mijlocul lunii ianuarie, într-o întâlnire la Moscova a premierului ungar Viktor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Centrala nucleară de la Paks este singura de acest fel din Ungaria şi este situată la aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are în prezent în funcţiune patru reactoare ruseşti cu o capacitate totală de 2.000 de MW şi produce circa 40% din energia electrică a ţării. Cele două reactoare ar urma să fie construite de compania Rosatom, controlată de statul rus. Noile reactoare ar urma să aibă o capacitate de câte 1.200 de MW.

"Centrul pesimismului", identificat de cercetători

Cercetătorii britanici au reuşit să identifice "centrul pesimismului", descoperire care poate sta la baza conceperii unor noi tratamente contra depresiei, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Cercetătorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, spun că o regiune din creier, mai mică decât o boabă de mazăre, numită habenula, este responsabilă cu declanşarea sentimentului instinctiv că un lucru rău este pe cale să se întâmple.
Habenula joacă un rol cheie în modul în care oamenii prevăd, învaţă şi răspund la experienţe negative. Autorii acestui studiu analizează în prezent dacă hiperactivitatea înregistrată în această zonă este responsabilă pentru pesimismul care caracterizează depresia.
Studiile realizate pe animale au arătat că habenula se activează în momentul în care subiecţii se aşteaptă sau trec prin experienţe negative. Dar, în cazul oamenilor, această mică structură - cu un diametru mai mic de 3 milimetri - s-a dovedit a fi dificil de scanat. După ce au inventat o tehnică de scanare a acestei zone, autorii noului studiu au analizat creierele a 23 de voluntari, cărora li s-au arătat mai multe imagini abstracte. Câteva secunde mai târziu, imaginile au fost asociate fie cu o pedeapsă (electroşocuri dureroase), fie cu o recompensă (bani), fie cu reacţii neutre. În cazul unora dintre imagini, urmau numai pedepse sau numai recompense, în timp ce în cazul altora acestea au variat - oamenii neştiind dacă să se aştepte sau nu la durere. În momentul în care voluntarii vedeau imaginile asociate doar cu pedeapsa, habenula se activa. Cu cât certitudinea în privinţa consecinţelor era mai mare, cu atât activitatea în această zonă era mai intensă. Cercetătorii spun că habenula este implicată în procesul prin care oamenii învaţă când este mai bine să evite anumite situaţii şi poate de asemenea semnala dacă este posibil să aibă loc un eveniment negativ.
Profesorul Jonathan Roiser, unul dintre coordonatorii studiului, spune că habenula este hiperactivă în cazul depresiei, potrivit rezultatelor studiilor făcute pe animale. De asemenea, într-un studiu pe subiecţi umani, s-a dovedit că o stimulare puternică a zonei (prin electroşocuri) poate reduce simptomele depresiei.

Un demnitar turc le recomandă femeilor să nu râdă în public

''O femeie trebuie să aibă o anumită ţinută morală şi să nu râdă tare în public'', a afirmat vicepremierul turc Bulent Arinc, declanşând ieri o polemică în Turcia, ţară musulmană, dar laică, ce sărbătoreşte Eid Al-Fitr (sfârşitul ramadanului). "Bărbatul trebuie să fie moral, dar şi femeia trebuie să ştie ce este decent şi ce nu este". "Nu trebuie să râdă tare în faţa tuturor, ci trebuie să rămână decentă în fiecare clipă", a declarat Arinc, influent membru al guvernului islamo-conservator al cărui purtător de cuvânt este, cu ocazia unei vizite în circumscripţia sa din Bursa (nord-vestul ţării). Această afirmaţie a declanşat o avalanşă de reacţii — majoritatea de indignare — pe reţelele de socializare, internauţii denunţând intervenţia ''tot mai flagrantă'' a regimului turc în viaţa privată. "Nu ne mai daţi lecţii de morală! Mai degrabă daţi socoteală pentru banii pe care i-aţi furat", a scris un internaut pe Twitter, referindu-se la suspiciunile de corupţie care îl vizează din luna decembrie pe premierul Recep Tayyip Erdogan şi anturajul său politic.
Afirmaţia vicepremierului, care s-a remarcat şi în trecut prin recomandările repetate în favoarea unei vieţi conforme cu Coranul, are şi repercusiuni politice. Cu circa două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 10 şi 24 august, primele organizate în regim de sufragiu universal, candidatul opoziţiei, Ekmeleddin Ihsanoglu, i-a dat o replică lui Arinc. "Chiar avem nevoie să auzim râsul vesel al femeilor", a scris pe Twitter principalul rival al lui Erdogan la alegerile prezidenţiale.
Turcii au manifestat masiv în vara lui 2013 împotriva "devierii autoritare" şi "islamiste" a regimului Erdogan, care se află la conducerea ţării din 2002.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.