Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: ONU: Doborarea avionului malaisian, o "crimă de război"

Ziarul de Vrancea
28 iul 2014 600 vizualizări
"Nu am văzut niciodată aşa ceva", a spus Carla del Ponte, fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi Rwanda, care a cerut ca cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei

Prăbuşirea avionului malaisian în Ucraina, doborât de o rachetă într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, ar putea fi comparată cu o "crimă de război", a declarat comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay. "Această încălcare a legislaţiei internaţionale, ţinând cont de circumstanţe, s-ar putea compara cu o crimă de război", a spus Pillay într-un comunicat publicat ieri. "Totul se va face" pentru ca aceia responsabili de această dramă, "oricine ar fi ei, să fie aduşi în faţa justiţiei", a subliniat ea. "Este imperativ ca o anchetă rapidă, minuţioasă, eficace şi independentă să poată fi efectuată cu privire la acest eveniment", a adăugat comisarul, în prezentarea unui nou raport privind situaţia din Ucraina de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lui iulie.
Carla Del Ponte, fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi Rwanda, în prezent membră a Comisiei independente de anchetă a ONU privind violenţele din Siria, apreciază că nu există nici o îndoială. "Este cu siguranţă o crimă de război. Este un act de război care este incredibil, nu am văzut niciodată aşa ceva", a declarat ea ieri, pentru un post de radio elveţian. "Este absolut necesar să fie realizată o anchetă şi mai ales ca responsabilii să fie aduşi în faţa justiţiei", a precizat Del Ponte.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat săptămâna trecută că, în opinia sa, luptele din Ucraina consituie o situaţie de război civil, ceea ce permite urmărirea în justiţie a autorilor unor încălcări grave ale dreptului internaţional precum crimele de război, în special în faţa unor tribunale penale internaţionale.
Avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, a fost doborât la 17 iulie, în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii susţinuţi de Moscova. Kievul şi occidentalii i-au acuzat pe separatişti şi pe protectorii lor de la Kremlin că sunt responsabili de această catastrofă.

Concluzii preliminare: O rachetă a lovit avionul

Decriptarea cutiilor negre ale avionului malaysian prăbuşit în Ucraina confirmă că tragedia s-a produs în urma unei depresurizări provocate de explozia unei rachete, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean de Securitate Naţională şi Apărare (SNBO). "Experţii comisiei responsabile cu elucidarea circumstanţelor prăbuşirii Boeingului 777 au informat că datele înregistratoarelor de bord indică faptul că prăbuşirea avionului a fost provocată de o depresurizare cauzată de schije de rachetă", a afirmat purtătorul de cuvânt al SNBO, Andrei Lissenko.
Cutiile negre ale avionului au fost transmise experţilor de la Biroul britanic de anchetă privind accidentele aeriene (AAIB), pentru a fi decriptate.

Peste 1.100 de persoane au fost ucise în confruntările din estul Ucrainei

Tot ieri, ONU a denunţat utilizarea de armament greu în zone rezidenţiale de către separatiştii proruşi, dar şi de către armata ucraineană, într-un raport în care se vorbeşte despre moartea a cel puţin 1.100 de persoane în confruntările din estul Ucrainei de la mijlocul lunii aprilie. "Informaţiile despre intensificarea luptelor în regiunile Doneţk şi Lugansk sunt extrem de alarmante, în contextul în care cele două părţi folosesc în zone rezidenţiale armament greu, cum ar fi artilerie, tancuri, rachete", a spus Navi Pillay. "Cel puţin 1.129 de persoane au fost ucise, iar alte 3.442 rănite" de la lansarea de către Kiev a "operaţiunii antiteroriste" împotriva separatiştilor proruşi la mijlocul lunii aprilie.

Nu mancarea, ci un virus ne îngraşă

Peste 50% dintre oameni sunt purtători ai acestui virus descoperit recent

Un virus întâlnit la peste jumătate din locuitorii planetei, care ar putea avea efecte asupra obezităţii şi a diabetului, a fost descoperit din întâmplare de cercetători. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din San Diego (SUA) s-au declarat foarte surprinşi de descoperirea acestui virus, denumit CrAssphage, care figurează printre cei cu cea mai mare frecvenţă în rândul oamenilor, fiind prezent la mai mult de jumătate din populaţia lumii.
Cercetătorii mai spun că, cel mai probabil, acest virus este la fel de vechi precum omenirea. Oamenii de ştiinţă au fost, de asemenea, uimiţi de faptul că virusul CrAssphage nu a fost identificat până acum, cu atât mai mult cu cât infectează una dintre bacteriile cele mai prezente în intestin, din familia Bacteroidetes. Aceste bacterii joacă un rol major în declanşarea obezităţii.
Astfel, oamenii de ştiinţă sunt interesaţi în special de faptul că virusul CrAssphage infectează unul dintre cele mai frecvente tipuri de bacterii intestinale, o viitoare etapă a cercetării constând în determinarea mai precisă a modului în care acesta acţionează şi a impactului pe care l-ar putea avea asupra sănătăţii. Bacteriile cu care acest nou virus interacţionează sunt, de fapt, asociate cu obezitatea, diabetul şi alte afecţiuni intestinale. Problema rămâne, în continuare, dacă acest virus ar putea să favorizeze indirect aceste afecţiuni sau, din contră, să le limiteze şi dacă ar putea deveni un instrument terapeutic în cazul epidemiilor de boli cronice, precum obezitatea şi diabetul.
Folosirea unui virus bacteriofag în tratamente - fagoterapie - nu este ceva nou. Dezvoltată pentru a trata anumite boli infecţioase de origine bacteriană, fagoterapia a fost în mod progresiv abandonată odată cu inventarea antibioticelor. În ultimii ani, fagoterapia a început să fie reanalizată în toată lumea, iar în Franţa au fost acordate chiar fonduri pentru cercetare de-a lungul ultimelor luni.

Un copil de trei ani a intrat cu maşina în casa vecinilor

Un copil în vârstă de trei ani a intrat cu maşina în casa vecinilor în Myrtle Creek, în Oregon, după care a fugit înapoi acasă, s-a aşezat pe canapea şi s-a uitat la desene animate, au declarat autorităţile, citate de CNN.
Băieţelul în vârstă de trei ani era în grija mamei lui în momentul producerii incidentului, săptămâna trecută, a anunţat ofiţerul de poliţie Kevin Taggart. Ea nu a fost atentă la el, iar copilul a găsit cheile, a intrat în maşină şi a scos-o din viteză, potrivit lui Taggart. Un martor ocular a sunat la 911 după ce l-a văzut pe copil în mergând cu maşina, înainte ca aceasta să lovească locuinţa. Dându-şi seama că este în încurcătură, copilul a sărit din maşină şi a fugit acasă. "Un ofiţer a mers acasă la copil - iar acesta stătea pe canapea, uitându-se la desene animate ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic", a declarat Taggart.
Proprietarul casei şi mama copilului au încheiat o înţelegere civilă pentru repararea casei, pagubele fiind nesemnificative, au declarat autorităţile.

Coreea de Nord ameninţă Casa Albă cu un atac nuclear

Un oficial militar nord-coreean a ameninţat cu un atac nuclear asupra Casei Albe şi Pentagonului şi a acuzat Washingtonul că exacerbează tensiunile din peninsulă, efectuând manevre comune cu Seulul. "Dacă imperialiştii americani ne ameninţă suveranitatea şi supravieţuirea, trupele noastre vor lansa rachete nucleare asupra Casei Albe şi Pentagonului, care sunt sursa tuturor relelor", a declarat Hwang Pyong-So, directorul Biroului politic general, care face parte din armată, într-un discurs susţinut duminică şi difuzat ieri de televiziune.
Aceasta nu este prima dată când Phenianul ameninţă cu un atac nuclear Statele Unite sau baze militare americane din Pacific. Dar experţii estimează că acest stat nu a reuşit încă să pună la punct o rachetă balistică intercontinentală capabilă să atingă continentul american.
Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare, dar încă nu stăpâneşte tehnica miniaturizării, care ar permite fixarea unei bombe nucleare pe o rachetă.

Rusia, condamnată să plătească 50 de miliarde de dolari acţionarilor Iukos

Rusia a fost condamnată de către Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga să plătească suma de 50 de miliarde de dolari despăgubiri acţionarilor companiei petroliere Iukos, în contul activelor expropriate, au anunţat avocaţii acestora ieri la Londra. "Atacul contra Iukos a fost motivat politic", a subliniat Tim Osborne, directorul acţionarului GMI, înconjurat de avocaţi, care au subliniat că această decizie este fără precedent în istoria justiţiei comerciale internaţionale.
După aproape zece ani de la prăbuşirea Iukos, care era la acea vreme numărul unu în domeniul petrolului în Rusia, Curtea de Arbitraj a dat un verdict "istoric şi unanim", la capătul a "zece ani de luptă", şi-a exprimat satisfacţia Emmannuel Gaillard, unul dintre avocaţii GMI şi altor doi reclamanţi.
GMI este holdingul lui Mihail Hodorkovski, un fost oligarh şi critic al Kremlinului, fostul proprietar al Iukos, încarcerat timp de zece ani şi graţiat, spre surpriza generală, pe 20 decembrie de către preşedintele rus Vladimir Putin. Hodorkovski a declarat la începutul anului că nu mai este parte în procedurile judiciare intentante statului rus.
Valoarea despăgubirii stabilită de către Curtea de Arbitraj de la Haga este de 20 de ori mai mare decât cea mai mare sumă stabilită până în prezent de către această instanţă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.