Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: De ce s-a prăbuşit avionul Air Algerie

Ziarul de Vrancea
25 iul 2014 605 vizualizări
Cea mai probabilă cauză a prăbuşirii avionului Air Algerie, joi, cu 118 persoane la bord, în Mali, o reprezintă condiţiile meteorologice, însă oficialii francezi şi experţii nu exclud nici un atentat sau o problemă tehnică.

Condiţiile meteorologice nefavorabile reprezintă ipoteza privilegiată pentru moment, iar ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, consideră varianta ca fiind "cea mai probabilă". "Credem că acest avion s-a prăbuşit din motive care ţin de condiţiile meteorologice", a declarat el la postul de radio RTL. Această posibilitate este luată în calcul şi de Robert Galan, fost pilot al Air France, care a zburat 15 ani în regiune. "Există un front tropical unde se întâlnesc, în acest sezon, rafale de vânt contrare şi puternice, o masă de aer uscat şi cald venind din nord şi o alta de aer umed din Golful Guineei, condiţiile fiind ideale pentru furtuni importante, tot ce trebuie pentru a pune probleme aviaţiei", a explicat el. "Este o ipoteză foarte probabilă, datele meteo par să confirme condiţii foarte dificile în zonă. Când traversezi această zonă încerci să ocoleşti norii foarte mari", a adăugat Galan. Dacă ia în calcul vântul sau grindina, el exclude însă ipoteza unui fulger. "Când un avion este lovit de un fulger, riscurile sunt infime să fie doborât, au existat câteva exemple în istorie, dar este foarte rar", a subliniat el.

Tir de rachetă

Pentru a atinge un avion de linie este necesar un echipament militar important, precum racheta Buk, sistemul mobil sol-aer rusesc, suspectat că a doborât un avion al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, la 17 iulie.
"Excludem de la început posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabilă, chiar imposibilă", a declarat secretarul de stat francez pentru Transporturi, Frederic Cuvillier, pentru postul France 2. "Nu există nici un sistem de rachete antiaerian care să poată atinge un avion de linie la mare altitudine în regiune", a dat asigurări Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului de Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS) şi specialist al industriei de apărare. "La faţa locului se găsesc doar Manpads (sisteme portabile cu rază scurtă de acţiune - n.r.), care sunt periculoase doar în faza de decolare şi aterizare", a adăugat el.

Ipoteza unei bombe

Această idee a fost avansată, mai ales că pe aeroportul din Ouagadougou condiţiile de securitate nu sunt considerate optime. Iniţial, Jean Serrat nu a exclus posibilitatea, preşedinţia franceză evocând, în momentul descoperirii epavei, un avion "dezintegrat". Explozia unei bombe în timpul zborului ar fi fost singura cauză posibilă pentru împrăştierea fragmentelor avionului. "Când trece printr-un nor violent, o aripă se rupe şi avionul se face bucăţi, este posibil, dar nu prea cred. Rămâne posibilitatea bombei", a precizat Jean Serrat. "Când există o bombă la bord, de fiecare dată se află originea exploziei, deci dacă aşa a fost, ancheta va stabili uşor", a apreciat la rândul său Robert Galan. Totuşi, ultimele elemente păreau să excludă această posibilitate, mărturiile de la sol evocând "un puternic miros de kerosen la locul" prăbuşirii şi "fragmente concentrate", potrivit lui Cuvillier.

O problemă tehnică

"Până nu se termină ancheta, este imposibil să ştim dacă a existat o problemă tehnică sau nu", afirmă Galan. În opinia sa, "nici o ipoteză nu se poate detaşa dacă nu a început examinarea fragmentelor" avionului.
Această idee nu a fost însă exclusă de secretarul de stat pentru Transporturi, precizând însă că "urmează să se stabilească". Examinarea cutiilor negre, dintre care una a fost deja găsită, va permite confirmarea sau infirmarea acestei ipoteze.

Prezenţa unui roman la bord nu a fost confirmată oficial

Un reprezentant al Ministerului algerian de Externe a informat, vineri, Ambasada României că prezenţa unui român la bordul avionului Air Algerie nu a putut fi confimată, precizează MAE, care a demarat "o procedură complexă" de verificare a pasagerilor. Potrivit MAE român, există informaţii contradictorii cu privire la numărul pasagerilor şi la cetăţenia acestora.
Totodată, autorităţile române au intrat, vineri, din mai multe surse externe, în posesia unor liste de pasageri ai zborului respectiv, care conţin neconcordanţe în ceea ce priveşte numărul de pasageri.
Din informaţiile preliminare furnizate, joi, de Ministerul algerian de Externe rezulta că la bordul avionului algerian aparţinând companiei aeriene Air Algérie s-ar afla un cetăţean român.

Groapă comună pe teritoriul controlat de insurgenţii pro-ruşi

n printre victimele îngropate au fost găsit şi trupurile a patru pastori protestanţi, torturaţi înainte de a fi ucişi

În Slaviansk, oraşul din estul Ucrainei în care Kievul a preluat controlul în iulie, după ce i-a alungat pe separatişti pro-ruşi, a fost deschisă prima groapă comună care conţine circa 20 de cadavre, din care patru sunt pastori protestanţi ce au fost răpiţi de rebeli şi apoi torturaţi.
Timp de trei luni rebelii separatişti au fost stăpani ai oraşului şi în acest interval zeci de persoane au dispărut. Soarta lor a fost cruntă şi adevărul iese la iveală, prima groapă comună fiind deschisă vineri într-o atmosferă sumbră. Groapa a fost săpată pe 11 iunie cu un excavator şi cadavrele au fost aruncate în groapa din două maşini, corpurile fiind înfăşurate în cearşafuri albe. Groapa este în centrul oraşului, langă un spital, iar descoperirile sunt macabre, pentru că patru dintre cele 20 de cadavre aparţin unor păstori protestanţi ce au fost răpiţi imediat după slujbe, pe 8 iunie şi nimeni nu a mai ştiut nimic de ei de atunci. Cel mai tanăr avea 24 de ani, unul dintre ei avea patru copii, iar altul, opt.
Se estimează că mai sunt multe gropi comune în Slaviansk, printre cadavrele aruncate în ele fiind şi cele ale teroriştilor morţi în luptele cu armata ucraineană. Străzile oraşului au fost curăţate de baricade şi viaţa revine, cat de cat la normal, însă oamenii sunt încă şocaţi de cele întamplate şi nu înţeleg cum s-au putut petrece aceste orori. Martorii spun că, fără îndoială, separatiştii sunt autorii masacrului.

Circa 92% din ADN-ul uman stă degeaba în organism

Doar 8,2% din ADN-ul uman realizează funcţii importante în organism, restul fiind ADN non-codant, supranumit "ADN de tomberon", se afirmă într-un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Oxford. ADN-ul non-codant, o reminiscenţă a evoluţiei, la fel ca apendicele, nu aduce beneficii organismului, dar nici nu-i face rău. În mare parte, nu are niciun efect, afirmă cercetătorii de la Oxford. Gurton Lunter, coordonatorul studiului, a declarat: "Uriaşa majoritate a ADN-ului non-codant pur şi simplu stă acolo degeaba şi nu face nimic. Doar ocupă locul". Anterior, oamenii de ştiinţă estimau că 80% din ADN-ul uman este "funcţional" - îndeplinind funcţii utile pentru organism. Aceste analize sunt importante, întrucât ele permit cercetătorilor să atace ADN-ul aflat în spatele unor boli şi să accelereze studiile iniţiate pentru descoperirea unor noi tratamente şi medicamente. Cercetătorii de la Oxford au ajuns la estimarea de 8,2 procente după ce au comparat ADN-ul uman cu cel al mai multor mamifere şi au analizat fragmentele care au rămas, în ciuda milioanelor de ani de evoluţie a speciilor. Acea absenţă a modificării a fost interpretată ca un semnal ce atestă faptul că fragmentele în cauză realizează funcţii importante în organism.

Muzeele evreieşti din Norvegia au fost închise

Muzeele evreieşti din Norvegia au rămas închise vineri, la o zi după ce autorităţile norvegiene au avertizat cu privire la un posibil "atac terorist" iminent comis de persoane venite din Siria. Comunitatea evreiască pare să fie o ţintă pentru militanţii islamişti radicali provenind din Siria, după cum a arătat atacul sângeros de la muzeul evreiesc din Bruxelles, în mai. "Am închis până duminică", a declarat Vidar Paulsen, un reprezentant al muzeului evreiesc din Oslo. "Este o măsură de precauţie pe care o adoptăm în urma atacului de la Bruxelles", a adăugat el. Având în vedere că lunea este în general închis, muzeul va fi redeschis probabil tocmai marţi.   Conform agenţiei norvegiene NTB, muzeul evreiesc din Trondheim (vest) este de asemenea închis până la noi ordine, conform recomandărilor poliţiei.
Norvegia este în stare de alertă de joi. Serviciul de informaţii interne (PST) "a primit recent date potrivit cărora un grup extremist din Siria ar intenţiona să comită un act terorist în Norvegia", a declarat şeful PST, Benedicte Bjoernland. Ameninţarea este "nespecifică" dar considerată "credibilă", a precizat ea: nici eventuala ţintă, nici identitatea presupuşilor autori ai atacului, nici locul unde se află ei nu sunt cunoscute.
Şeful serviciului de analiză al PST, Jon Fitje Hoffmann, a precizat vineri că grupul de indivizi a părăsit deja Siria, cu obiectivul de a "comite un act terorist în Occident", Norvegia fiind "menţionată concret".
Conform TV2 Nyhetskanalen, atacul ar putea fi comis luni, zi în care va fi sărbătorit sfârşitul Ramadanului în Norvegia.

O furtună solară din 2012 ar fi putut trimite civilizaţia contemporană în secolul 18

O puternică furtună solară, care a trecut, în 2012, la mică distanţă de Terra şi avea potenţialul de a perturba toate circuitele electrice terestre, ar fi putut trimite civilizaţia contemporană în secolul al XVIII-lea, a dezvăluit NASA. Furtuna solară, care s-a produs pe 23 iulie 2012, cea mai puternică din ultimii 150 de ani, a "ratat" cu puţin planeta noastră, potrivit unui comunicat al Agenţiei spaţiale americane. "Dacă erupţia solară ar fi avut loc cu o săptămână mai devreme, Terra s-ar fi aflat în primul rând în faţa furtunii", a precizat Daniel Baker, profesor la Universitatea Colorado.
Satelitul STEREO-A, care supraveghează furtunile solare, a observat într-o manieră foarte exactă desfăşurarea fenomenului, permiţând cercetătorilor să afirme că furtuna din 2012 nu a avut egal în ultimii 150, iar ultima furtună solară de o intensitate similară a avut loc în 1859. Academia Naţională de Ştiinţe a estimat că impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, dacă ar lovi Terra, ar costa economia mondială 2.000 de miliarde de dolari şi ar cauza pagube de o amploare deosebită. Furtunile solare pot foarte uşor să perturbe reţelele electrice terestre şi să întrerupă telecomunicaţiile, internetul, transporturile aeriene şi orice alt sistem care se bazează pe electricitate.
Furtunile solare se nasc la suprafaţa Soarelui. Aceste explozii sau ejecţii de masă coronală (EMC) proiectează plasmă ionizată în spaţiu cu viteze foarte mari. Vânturile solare încărcate cu puternicele radiaţii ce rezultă din aceste ejecţii de masă coronală provoacă furtuni geomagnetice care interacţionează cu câmpul magnetic terestru.
Există un risc de 12% ca o furtună solară puternică să lovească Terra în următorii 10 ani, potrivit fizicianului Pete Riley.

Mai mulţi oameni, mai puţine nevertebrate

Numărul de insecte, viermi şi crustacee a scăzut cu 45%, în faţa unei creşteri aproape duble a numărului de oameni pe Pământ în ultimii 40 de ani, susţine un studiu publicat joi în revista Science. Cercetătorii estimează că 322 de specii de vertebrate au dispărut în ultimele cinci secole, iar speciile rămase au cu 25% indivizi mai puţin. "Am fost foarte surprinşi să descoperim că numărul de nevertebrate dispărute a fost similar cu cel al animalelor mai mari, deoarece până acum ne gândeam că nevertebrate sunt mai rezistente", a declarat Ben Collen, de la University College din Londra, co-autor al studiului. Potrivit cercetătorilor, doi sunt factorii care au contribuit la dispariţia nevertebratelor: pierderea habitatului şi schimbările climatice.

Un rus din patru crede că ţara sa inspiră teamă în străinătate

Douăzeci şi patru la sută dintre ruşi estimează că Rusia provoacă teamă altor ţări, o opinie răspândită în mod deosebit în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani (31%), indică un sondaj publicat joi de institutul Vţiom. Potrivit sondajului, doar 11% dintre cei intervievaţi cred că străinii le admiră ţara şi 10% că aceştia manifestă simpatie faţă de ea. Doar 2% estimează că celelalte ţări îndrăgesc Rusia. În opinia a 31% dintre ruşi, forţa ţării lor pe plan internaţional este înainte de toate reprezentată de armată, iar 15% cred că de politica ei internaţională şi de autoritatea preşedintelui. În schimb, 13% dintre persoanele interogate cred că forţa Rusiei constă în cultura şi tradiţiile sale.
Printre factorii care influenţează imaginea Rusiei, 42% dintre cei chestionaţi au menţionat organizarea de mari competiţii şi forumuri internaţionale, iar 41% - activităţile politicienilor şi ale diplomaţilor ruşi.
Pentru 35% dintre persoanele intervievate este vorba de cultura rusă şi de Biserica Ortodoxă, iar pentru 32% - difuzarea de către media a politicii naţionale. Aproape 32% citează participarea armatei ruse la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.