Internațional

Un bărbat a fost declarat nevinovat după 26 de ani de închisoare

Ziarul de Vrancea
23 iul 2014 572 vizualizări
El se alătură altor 317 americani condamnaţi declaraţi nevinovaţi în urma testelor ADN

Un bărbat de culoare a fost declarat nevinovat de justiţia americană, în urma efectuării testelor ADN, de violarea şi uciderea unei tinere, faptă pentru care a stat 26 de ani în spatele gratiilor.
Kevin Martin a fost condamnat, în 1982, la 35 de ani de închisoare, pe baza mărturiei presupusului său complice şi a fost eliberat condiţionat în 2009, după 26 de ani de închisoare. El a fost declarat luni nevinovat de un judecător federal din Washington. Şi procurorul a susţinut demersul apărării. "Acum 30 de ani, Kevin Martin a fost considerat pe nedrept violator şi ucigaş. Deşi Martin a fost condamnat corect pentru o serie de atacuri armate..., a ajuns să fie declarat pe nedrept vinovat de un viol brutal şi de un omor, petrecând prea multă vreme la închisoare", a subliniat procurorul Ronald Machen. "Timp de trei decenii, Martin s-a declarat mereu nevinovat, iar astăzi ne alăturăm lui cerând tribunalului să îi restabilească reputaţia", a pledat procurorul în faţa judecătorului, apreciind că acest caz arată cât este de importantă continuarea identificării erorilor judiciare.
În perioada când a avut loc crima, în 1982, testele ADN nu existau şi abia în 2014, după nenumărate demersuri ale condamnatului, amprenta sa genetică a fost comparată cu mostra de spermă găsită pe corpul victimei, Ursula Brown. Rezultatele au arătat nevinovăţia lui Martin, care locuieşte acum în California, sub supraveghere, dar l-au incriminat pe cel care îl acuzase pe el, William Davidson. Acesta execută o condamnare de 65 de ani pentru o serie de atacuri asemănătoare cu cel în care a murit tânăra violată. La procesul din 1982, Davidson şi-a minimalizat rolul în crimă, spunând că nu a făcut decât să se uite când Martin a violat şi a ucis victima. Un fir de păr, atribuit din greşeală lui Martin, a dus la eroarea judiciară.
Organizaţia Innocence Project apreciază că în Statele Unite au existat 317 condamnaţi declaraţi nevinovaţi în urma testelor ADN, dintre care 18 aflaţi în culoarul morţii. Circa 70% au fost persoane de culoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.