Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Două avioane de vânătoare ucrainene, doborâte de insurgenţi

Ziarul de Vrancea
23 iul 2014 522 vizualizări
Cele două aparate militare de zbor au fost atacate în apropierea zonei în care a fost doborat avionul malaysian n piloţii ar fi reuşit să se catapulteze

Două avioane de vânătoare au fost doborâte ieri în estul Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al "operaţiunii antiteroriste" conduse de forţele ucrainene. Cele două avioane de tip Su-25 au fost doborâte deasupra regiunii Saur Mogila, o zonă înaltă din regiunea Doneţk, în apropiere de localitatea Snijne, a precizat Oleksii Dmitraşkivskii, la aproximativ 25 de kilometri distanţă de locul unde s-a prăbuşit zborul MH17. "Nu ştim nimic despre piloţi", a declarat Dmitraşkivskii. Alt purtător de cuvânt militar, Vladislav Seleznev, a anunţat, ulterior, că "în pofida dispozitivelor termice lansate de către piloţi, avioanele au fost atinse de către rachete de tip sol-aer într-o zonă din apropiere de satul Dmitrivka, în regiunea Doneţk, dar apropiată totodată de Lugansk şi regiunea rusă Rostov. Piloţii au reuşit să se catapulteze în zona aflată sub controlul forţelor separatiste, a adăugat Seleznev. Ucraina a afirmat că cele două avioane ar fi fost atinse de rachete lansate de pe teritoriul Rusiei

Cadavre căzute langă un orfelinat

Copiii de la un orfelinat din satul ucrainean Rozsipne se jucau în aer liber în momentul prăbuşirii avionului malaysian în estul Ucrainei, joi, şi au văzut trupul unui băiat căzând pe pământ. Una dintre educatoarele copiilor, Valentina, povesteşte că aceştia au fost îngroziţi. "Acestea sunt cadavre!", au strigat copiii, potrivit educatoarei. Aceasta a arătat un crater format în iarbă după căderea cadavrului unei femei, în apropierea locului unde se jucau copiii. Unii dintre orfani ţipau, alţii stăteau jos şi plângeau, a povestit Valentina.

Militarii ucrainieni ar putea fi trataţi în spitalele româneşti

Guvernul a discutat, în şedinţa de ieri, o notă privind acordarea de asistenţă umanitară de urgenţă autorităţilor ucrainene, prin asigurarea asistenţei medicale în România pentru militari ucraineni răniţi în conflictul din estul Ucrainei. Sâmbătă, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că va propune Guvernului ca România să acorde asistenţă medicală, de urgenţă, la solicitarea autorităţilor ucrainene, pentru militari, dar şi pentru civili.

Candidatul Cehiei pentru postul de comisar UE: Îmi plac românii dar nu se pricep la fonduri europene

Propusă de premierul ceh pentru un post de comisar european, Vera Jourova, în prezent ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat pentru agenţia CTK, că, pe lângă engleză şi rusă, are şi cunoştinţe de limba română, pe care le-a dobândit în cei 5 ani în care a ţinut prelegeri în România şi a lucrat în calitate de consilier pe fonduri europene pentru mai multe ministere. Jourova a spus că ar îndrăzni să spună doar câteva propoziţii simple, dar nu i-ar plăcea să-i fie testate cunoştinţele de limbă română. Totodată, ministrul a precizat că românii nu se pricep la atragerea de fonduri europene. "Îmi plac românii. Ştiu că încearcă mult, dar, sincer vorbind, nu sunt buni (la atragerea) de fonduri europene", a precizat Vera Jourova. "Aş prefera un portofoliu în competenţele unde simt că sunt puternică, în special Politica Regională, Relaţii Instituţionale, Transporturi sau Industrie", a afirmat Vera Jourova.
Licenţiată în Filosofie şi în Drept, viitorul comisar, care vorbeşte engleză şi rusă, deţine o mare experienţă în gestionarea fondurilor europene, în special la nivel regional. Ea este deputat din octombrie 2013 şi ministru al Dezvoltării Regionale din ianuarie 2014. În 2006, ea a fost declarată nevinovată de acuzaţia de corupţie, după ce s-a aflat pe nedrept o lună în detenţie.

Brăţara care te avertizeaza când nu eşti productiv

Pavlok este numele unei brăţări care promite să ne ţină atenţi la obiectivele impuse, şi după cum spune creatorul acesteia, Maneesh Sethi, pasul următor pentru a ne menţine concentrarea este durerea.
Maneesh Sethi este un blogger care în 2012 a angajat o fată să îi tragă o palmă de fiecare dată când deschidea pagina de Facebook, în loc să fie productiv. Sethi este un adept al ideii că durerea este suficient de motivantă, de aici şi ideea brăţării inteligente Pavlok. Numele acestei brăţări ar putea veni de la cuvântul Pavlov, numele fiziologului care a lucrat pe ideea condiţionării clasice. Brăţara a fost concepută pentru a administra şocuri electrice pentru utilizatorii care nu îşi îndeplinesc target-ul impus. De exemplu, brăţara poate fi folosită pentru a te asigura că te trezeşti la timp.
Astfel, dacă apeşi pe butonul de snooze de două ori, brăţara administrează un mic şoc electric pentru a te motiva să te ridici din pat. Este o idee interesantă, iar proiectul face toate demersurile pentru lansarea de la final de an. Potrivit tvr.ro, preţul acesteia va fi în jurul sumei de 250 de dolari, puţin cam mare având în vedere că un smartwatch poate fi chiar mai ieftin, însă se spune că va avea abilitatea de a fi programată în mai multe moduri.

Elefantul are cel mai performant nas din regnul animal

Nasul elefanţilor nu este doar foarte lung, ci este de asemenea cel mai performant din tot regnul animal, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă japonezi. Genomul elefantului african conţine cel mai mare număr de gene asociate cu receptorii olfactivi (aproape 20.000), se afirmă în acest studiu publicat în revista Genome Research. Acest lucru înseamnă că elefantul dispune de un miros de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului, de două ori mai performant decât cel al câinelui, iar pahidermele îl întrec în acest domeniu pe precedentul deţinător al recordului din regnul animal, şobolanul. Felul în care acele gene olfactive funcţionează nu este foarte bine înţeles deocamdată, dar acest proces le-a permis elefanţilor să supravieţuiască de-a lungul epocilor. Într-adevăr, acest simţ permite pahidermelor să găsească hrană, parteneri şi să evite prădătorii. În cadrul studiului, savanţii niponi au comparat aparatul olfactiv al elefantului cu cele ale altor 13 animale, inclusiv cai, iepuri, porci de Guineea, vaci şi cimpanzei. Primatele şi oamenii sunt vieţuitoarele care au cel mai redus număr de gene asociate cu simţul mirosului, afirmă autorii studiului. "Acest lucru ar putea reprezenta o consecinţă a faptului că ne bazăm mai puţin pe miros, iar simţul vederii a progresat", spune coordonatorul studiului.

China a cenzurat imagini cu o broască gonflabilă, din cauza asemănării cu Jiang Zemin

Imagini cu o broască gonflabilă de dimensiuni uriaşe instalată într-un parc din Beijing au declanşat o vastă cenzură pe internet, după ce presa a remarcat asemănarea cu fostul preşedinte Jiang Zemin. Încă de la instalarea pe lacul dintr-un parc al capitalei chineze, la sfârşitul săptămânii trecute, uriaşa broască gonflabilă cu înălţimea de 22 de metri a atras atenţia trecătorilor, care au observat asemănarea cu fostul lider chinez.
Observaţiile în acest sens au fost însă ulterior şterse de pe site-ul agenţiei oficiale China Nouă sau al site-ului de informaţii Sina.
În China, autorităţile au recurs în mai multe rânduri la cenzură, în special pentru a împiedica ridiculizarea liderilor politici sau publicarea unor imagini care ar putea afecta imaginea Partidului Comunist. Anul trecut, cuvintele "raţă galbenă" au fost cenzurate după ce utilizatorii de Internet au publicat o parodie a celebrei fotografii cu un manifestant care a blocat o coloană de tancuri în apropiere de Piaţa Tiananmen, în care raţe de dimensiuni uriaşe au înlocuit tancurile.
Secretar general al Partidului Comunist chinez în perioada 1989-2002, Jiang Zemin a renunţat în favoarea succesorului său, Hu Jintao, la preşedinţia influentei Comisii militare centrale. Fostul lider are însă în continuare o influenţă crescândă în cadrul Partidului Comunist.

O nouă catastrofă aviatică

Un avion de pasageri s-a prăbuşit la aterizare, ieri, pe aeroportul din insula taiwaneză Penghu, cel puţin 51 de persoane murind în accident, potrivit unor surse locale. "Cincizeci şi una de persoane au murit, iar şapte au fost rănite", a confirmat un oficial din cadrul Autorităţii aeronautice taiwaneze.
Avionul TransAsia Airways avea numele de cod GE222 şi efectua o cursă internă între oraşele taiwaneze Kaohsiung şi Magong (pe Insula Penghu).
Potrivit unor surse, avionul a avut dificultăţi la aterizare din cauza rafalelor de vânt degajate de Taifunul Matmo.

Umami contribuie la menţinerea siluetei

Umami, termenul japonez care desemnează al cincilea gust de bază - după amar, sărat, acru şi dulce -, asigură o satisfacţie deosebită. Termenul înseamnă "delicios" în limba japoneză şi este asociat cu aroma cărnoasă şi apetisantă din anumite alimente. Alimentele cu un gust umami pronunţat sunt ciupercile, tomatele, brânza parmezan, anşoa, sosul de soia, ketchupul, bulionul şi aditivul numit "glutamat monosodic" (MSG). În ciuda faptul că este cunoscut în Orient de peste 100 de ani, mai ales în Japonia, umami reprezintă un concept relativ nou pentru ţările occidentale, unde doar cele patru gusturi de bază sunt recunoscute. Umami se bazează pe o serie de glutamaţi detectaţi de receptorii gustativi de pe limbă şi acesta este motivul pentru care MSG este utilizat ca un stimulator de arome.
Potrivit acestui studiu, MSG face ca produsele alimentare în care este încorporat să devină mai gustoase şi oferă, din acest motiv, o satisfacţie mai mare. "S-a descoperit că glutamatul monosodic (MSG) creşte saţietatea atunci când este combinat cu proteine", afirmă cercetătorii de la Universitatea Sussex, autorii studiului.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
nedumeritu", acum 3557 zile, 20 ore, 2 minute, 32 secunde
Basescu a trimis rachetele.....zise Ponta.......!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.