Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Tragedia aviatică din Ucraina:Toate degetele îndreptate spre Moscova

Ziarul de Vrancea
20 iul 2014 730 vizualizări
Serviciile secrete americane sunt tot mai convinse că avionul malaysian a fost doborat de o rachetă a insurgenţilor pro-ruşi furnizată de Moscova n autorităţile de la Kiev dau vina chiar pe militari profesionişti veniţi din Rusia

Avionul malaysian nu a fost doborât de "gorile în stare de ebrietate", ci de "profesionişti", afirmă premierul prooccidental al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, sugerând implicarea Rusiei. "Aceste sisteme de rachete nu puteau fi manevrate de gorile în stare de ebrietate. Doar nişte profesionişti erau capabili să identifice ţinta şi să lanseze acest tip de rachetă. Este posibil ca aceşti oameni să fi venit din Rusia", a spus Iaţeniuk. Premierul a dat asigurări că armata ucraineană nu a utilizat niciodată rachete în conflictul cu separatiştii proruşi. "În Ucraina nu este un război civil, ci o intervenţie coordonată de Rusia, susţinută de Rusia, finanţată de Rusia şi organizată de Rusia", a subliniat Iaţeniuk. Administraţia de la Kiev afirmă că echipajul care a lansat racheta spre avionul de pasageri malaysian era format din cetăţeni ruşi.
De altfel, serviciile de spionaj americane au confirmat că Rusia a furnizat sisteme sofisticate de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, încercând să aducă echipamentele înapoi pe teritoriul rus după doborârea avionului de pasageri malaysian. "Rusia a oferit sisteme sofisticate de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de informaţii americane. "Credem că au încercat să readucă în Rusia cel puţin trei sisteme de rachete de tip Buk. Serviciiile secrete americane aveau indicii de circa o săptămână că astfel de sisteme fuseseră aduse în Ucraina", a precizat oficialul american, care a preferat să rămână anonim. Potrivit serviciilor de spionaj americane, avionul malaysian a fost doborât cu o rachetă de tip Buk SA-11, de fabricaţie rusească.
Informaţia a fost confirmată şi de secretarul de Stat american, John Kerry.
"Este destul de clar că este vorba de un sistem de rachete transferat din Rusia şi oferit insurgenţilor separatişti din Ucraina", a declarat Kerry într-un interviu acordat CNN. Secretarul de Stat american a denunţat o situaţie "grotescă" la locul prăbuşirii avionului malaysian. "Este ceva ce intră în contradicţie cu tot ceea ce preşedintele Vladimir Putin şi Rusia au spus că vor face", a continuat şeful diplomaţiei americane.

Liderii lumii îi bat obrazul lui Putin

Între timp, Rusia a fost somată să faciliteze accesul la locul prăbuşirii avionului malaysian, zonă controlată de insurgenţi. Statele Unite consideră "inadmisibilă" situaţia de la locul prăbuşirii avionului malaysian. "Locul nu a fost securizat şi există informaţii că unele corpuri au fost mutate, la fel şi fragmente ale fuselajului", a declarat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Premierul Olandei, Mark Rutte, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să asume "responsabilitatea pentru insurgenţii susţinuţi de Moscova". La rândul lui, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, s-a declarat "şocat" şi "indignat" de informaţii privind mutarea unor cadavre de la locul prăbuşirii avionului. La bordul avionului malaysian se aflau 192 de cetăţeni olandezi. "Este o crimă abominabilă", a reacţionat premierul Australiei, Tony Abbott, în contextul în care 27 de australieni au murit în incidentul aviatic. "S-a întâmplat pe un teritoriu controlat de ruşi, rebelii sunt susţinuţi de ruşi, iar arma utilizată probabil este rusească", a spus Abbott, precizând că i-a transmis proteste ministrului rus al Comerţului, Denis Manturov, aflat în vizită în Australia.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că aşteaptă ca Rusia să faciliteze accesul la locul prăbuşirii avionului malaysian.
Premierul britanic, David Cameron, l-a somat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să faciliteze accesul la locul avionului prăbuşit în estul Ucrainei, avertizând că, în caz contrar, Occidentul trebuie să schimbe fundamental abordarea faţă de Rusia.


Peste 400 de palestinieni ucişi în Faşia Gaza

Cel puţin 87 de palestinieni au fost ucişi ieri în Fâşia Gaza, în contextul intensificării operaţiunilor armatei israeliene, bilanţul celor 13 zile de confruntări fiind de 425 de morţi de partea palestiniană şi de şase morţi, inclusiv patru militari, în Israel. Bombardamentele israeliene s-au intensificat, în pofida eforturilor pentru ajungerea la un acord. Cel puţin 62 de palestinieni au fost ucişi, iar alţi 500 au fost răniţi în cartierul Shajaya din oraşul Gaza. De partea israeliană, bilanţul este de şase morţi - doi civili şi patru militari.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, era aşteptat ieri în regiune, iar în Qatar era programată o întrevedere între preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi liderul mişcării teroriste Hamas, Khaled Meshaal. Israelul a avertizat că va intensifica ofensiva terestră lansată joi, în scopul neutralizării infrastructurii organizaţiei Hamas, care a tras mii de rachete spre Israel, provocând moartea a trei persoane.
Printre cele 425 de persoane ucise în operaţiunile bombardamentele israeliene se numără 112 minori, 41 de femei şi 25 de vârstnici. Autoritatea Palestiniană şi Liga Arabă acuză Israelul de comiterea unui "masacru atroce" în Fâşia Gaza.

Un nou tratament promiţător pentru pacienţii cu HIV şi hepatita C

Un nou tratament contra hepatitei C a avut o serie de rezultate încurajatoare pe pacienţii diagnosticaţi în paralel şi cu HIV, virusul care declanşează SIDA, însă preţul acestuia rămâne deocamdată unul exorbitant, potrivit unui studiu publicat sâmbătă în Statele Unite ale Americii. Pacienţii din acest studiu au primit Sofosbuvir, un medicament creat de compania americană Gilead Sciences, care a depus o cerere de aprobare pentru piaţa americană încă din 2013, dar care a devenit destul de repede un subiect controversat în publicaţiile medicale din cauza costului său ridicat (aproape 1.000 de dolari pentru o pastilă). Pacienţii au primit în acelaşi timp un alt medicament, cunoscut şi deja existent pe piaţă, Ribavirin. În cadrul acestui studiu, un număr de 223 de pacienţi au fost trataţi timp de 12 săptămâni sau 24 săptămâni. Pentru cei mai mulţi dintre ei - între 67% şi 94%, în funcţie de tipul de hepatită C pe care îl contractaseră şi dacă au fost deja trataţi sau nu contra acestei boli în trecut - medicii au constatat că hepatita C a dispărut din organism şi nu a revenit în primele 12 săptămâni după oprirea tratamentului. Măsurile utilizate de oamenii de ştiinţă au permis stabilirea faptului că aceşti pacienţi puteau fi consideraţi vindecaţi din punct de vedere clinic de hepatita C, o maladie gravă a ficatului, adeseori cronică.
Aproape 7 milioane de persoane din lumea întreagă sunt infectate în acelaşi timp cu HIV şi hepatita C. Tratarea simultană a celor două infecţii este dificilă, întrucât pacienţii au nevoie să ia interferon pentru a lupta contra hepatitei C, iar acesta interacţionează negativ cu antiretroviralele prescrise contra HIV.
În cadrul studiului, doar şapte persoane dintre cele 223 au fost nevoite să oprească tratamentul din cauza efectelor secundare neplăcute - oboseală, insomnie, dureri de cap şi ameţeli.

Soluri asemănătoare celor terestre, descoperite pe planeta Marte

Soluri asemănătoare celor terestre, vechi de 3,7 miliarde de ani, au fost descoperite recent de roverul Curiosity într-un crater de pe planeta Marte, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să afirme că viaţa microbiană ar putea totuşi să existe pe planeta roşie. O serie de imagini realizate recent de roverul Curiosity în craterul Gale de pe Marte au dezvăluit existenţa unui sol asemănător celui terestru, ce prezintă suprafeţe fisurate, similare celor din Dry Valleys din Antarctica şi din deşertul Atacama din Chile. Analiza chimică a acelui sol marţian indică o structură similară solurilor de pe Terra în care trăiesc microbi, iar această descoperire l-a determinat pe geologul Gregory Retallack de la Universitatea Oregon să afirme că "există o posibilitate reală ca viaţa (microbiană) să existe pe Marte". Această descoperire vine în completarea seriei tot mai mari de dovezi care indică faptul că viaţa microbiană a existat în trecut pe planeta Marte.
Malcolm Walter, cercetător la Centrul australian pentru Astrobiologie, care nu a colaborat la acest studiu, a afirmat că descoperirea acestor soluri fosilizate în craterul marţian Gale creşte considerabil posibilitatea referitoare la existenţa microbilor pe planeta Marte. Totodată, Steven Benner, cercetător la Westheimer Institute of Science and Tehnology, a declarat: "este mult mai probabil ca viaţa să fi apărut mai întâi în soluri ale unor planete precum Marte decât pe planete acoperite cu apă precum Terra".

Cel puţin 19 imigranţi au murit la bordul unei nave aflate în largul Insulei Lampedusa

Salvatorii italieni şi maltezi au descoperit cadavrele a 18 imigranţi pe o navă aflată în largul Insulei Lampedusa, în timp ce un al nouăsprezecelea bărbat a murit în cursul operaţiunilor de salvare, au anunţat sâmbătă oficiali. "Optsprezece cadavre au fost găsite pe navă", a declarat purtătorul de cuvânt al Pazei de Coastă, Filippo Marini. Alţi doi bărbaţi, găsiţi în stare critică, au fost transportaţi la spitalului din Palermo, în Sicilia. Supravieţuitorii au fost transferaţi în Italia, în timp ce cadavrele unor victime vor fi duse în Malta. Potrivit salvatorilor italieni, imigranţii ar fi victimele unor scurgeri de gaze. Ambarcaţiunea, care transporta între 400 şi 600 de persoane, a fost reperată în mare, între Libia şi Malta, de o navă daneză.
La începutul lui iulie, cadavrele a aproximativ 45 de imigranţi asfixiaţi au fost descoperite la bordul unei nave. Condiţiile meteorologice favorabile îi încurajează pe imigranţi să încerce să ajungă cu orice preţ pe cale maritimă în Europa.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3559 zile, 16 ore, 53 minute, 17 secunde
Serviciile secrete americane sunt oamenii aia care dadeau ca sigur ca in Irak sunt arme chimice. Dupa ce l-au aomorat pe Saddam Hussein si au facut praf toata tara nu au gasit nicio arma chimica. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.