Internațional

Persoanele matinale îşi înşeală mai des partenerii

Ziarul de Vrancea
17 iul 2014 532 vizualizări
Aşa arată un studiu realizat la Universitatea Harvard din Statele Unite u cercetarea a fost efectuată pe 200 de persoane u voluntarii participau la teste ce implicau jocuri şi rezolvarea unor probleme, fără să ştie că nivelul lor de onestitate era de fapt parametrul care îi interesa pe organizatori

Persoanele matinale, care adoră să se trezească devreme şi să fie foarte active în primele ore ale dimineţii, prezintă o predispoziţie mai mare pentru a-şi înşela partenerii de viaţă şi pentru a adopta comportamente "mai puţin morale" după lăsarea serii, potrivit unui studiu citat de bbc.co.uk. Psihologii au descoperit că persoanele matinale şi cele nocturne prezintă niveluri diferite de onestitate, în funcţie de momentul zilei. Studiul, realizat de Universitatea Harvard din Statele Unite, a descoperit o anumită legătură între alegerile etice şi ceasurile biologice ale participanţilor. Sunita Sah, coordonatoarea analizei, spune că descoperirea are "anumite implicaţii la locurile de muncă". Cercetătorii americani au examinat comportamentele adoptate de aproape 200 de persoane. Voluntarii participau la teste ce implicau jocuri şi rezolvarea unor probleme, fără să ştie că nivelul lor de onestitate era de fapt parametrul care îi interesa pe organizatorii studiului. Studiului, denumit sugestiv "The Morality of Larks and Owls" ("Moralitatea ciocarliilor şi a bufniţelor"), a analizat relaţia dintre deciziile etice şi "cronotipul" participanţilor - momentul în care oamenii îşi doresc cel mai mult să doarmă sau acela în care au cel mai mare nivel de energie. Cercetătorii au descoperit faptul că oamenii tind să fie mai oneşti atunci cand programele lor de muncă se potrivesc cu cronotipurile lor. Astfel, persoanele matinale sunt "mai etice" în timpul dimineţii, iar "noctambulii" sunt mai oneşti în timpul nopţii. Studiul a folosit recompense financiare de pană la 10 dolari pentru completarea testelor înainte de expirarea termenului-limită şi o serie de concursuri cu premii insolite. Cercetătorii au monitorizat în special felul în care participanţii îşi raportau propriile rezultate. Nivelul de "necinste" a fost cel mai ridicat atunci cand oamenii se aflau în afara momentului lor preferat al zilei. La acest studiu au participat şi cercetători de la alte universităţi americane de prestigiu - Johns Hopkins University şi University of Washington.



 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.