Internațional

O invenţie revoluţionară îi poate scăpa pe diabetici de insulină

Ziarul de Vrancea
14 iul 2014 718 vizualizări
Cercetătorii francezi din Strasbourg au reuşit să creeze prototipul unui pancreas bioartificial

Pancreasul bioartificial, creat de cercetătorii francezi din Strasbourg, cu ajutorul căruia pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să îşi injecteze insulină, va face obiectul primelor teste pe oameni la începutul anului 2016, informează AFP. Dispozitivul este un disc foarte subţire din polimeri, puţin mai mare decat un CD. Implantat în abdomen, pancreasul bioartificial ar putea schimba vieţile a milioane de persoane diabetice insulino-dependente. Acest proiect, a cărui aplicare pe scară largă nu este prevăzută înainte de anul 2020, "generează multe speranţe şi aşteptări" în randul a peste 25 milioane de persoane care suferă de diabet de tipul 1 pe plan mondial, a declarat Séverine Sigrist, coordonatoarea acestui proiect dezvoltat de compania franceză Defymed. Ideea unui pancreas bioartificial s-a născut în urma grefelor de celule pancreatice, realizate pentru a sprijini funcţionarea pancreasului deficitar al pacienţilor, pentru a permite organismului să producă din nou insulină şi să regularizeze astfel concentraţia de zahăr din sange. Dar, din cauza penuriei de grefe, de această tehnică pot să beneficieze doar un număr infim de pacienţi. şi, mai ales, procedura implică un tratament anti-respingere, cu efecte secundare severe. "De aici ne-a venit ideea de a concepe un fel de cutie, în care să plasăm celulele pancreatice, pentru a le pune la adăpost de atacurile sistemului imunitar", a explicat Séverine Sigrist. Provocarea pentru oamenii de ştiinţă a constat în producerea unei membrane semipermeabile, care să permită o astfel de protecţie, lăsand în schimb să treacă insulina, dar şi glucidele - astfel încat celulele pancreatice să "ştie" ce cantitate de insulină trebuie să producă. Discul din polimeri va fi implantat în abdomen, în timpul unei scurte intervenţii chirurgicale, şi trebuie să fie înlocuit la fiecare 4-6 ani. La interior, celulele pancreatice vor fi reînnoite - prin intermediul unei injecţii subcutanate - la fiecare 6-12 luni, iar această frecvenţă este mult mai avantajoasă, în comparaţie cu constrangerile actuale la care sunt supuşi diabeticii, nevoiţi să se injecteze cu insulină de mai multe ori în fiecare zi. Crearea acestei membrane a necesitat peste 20 de ani de cercetări ştiinţifice şi o finanţare de 6 milioane de euro. Suma este mică în comparaţie cu uriaşul potenţial economic al acestei invenţii, estimat la 4 miliarde de dolari. După teste pe animale, un experiment pe 16 pacienţi umani voluntari va demara la sfarşitul anului 2015 sau începutul anului 2016, în oraşele Montpellier şi Oxford. Primele rezultate vor fi disponibile la sfarşitul anului 2017. Dacă va avea succes, această pistă terapeutică va permite eliberarea diabeticilor de obligaţia zilnică pe care o constituie tratamentul cu insulină, a subliniat medicul Michel Pinget, coordonatorul Centrului european de studii asupra diabetului (CEED) care pilotează acest proiect la Strasbourg.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.