Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Analiză Stratfor:Cum percep romanii pericolul rusesc

Ziarul de Vrancea
10 iul 2014 596 vizualizări
şeful agenţiei de analize geopolitice Stratfor a stat de vorbă cu mai mulţi lideri politici romani privind strategia Moscovei în Europa de Est

Într-un articol publicat în Stratfor, intitulat "De ce Moldova contează urgent", semnat de Robert D. Kaplan (foto), analistul şef al agenţiei de analize geopolitice dezvăluie discuţiile purtate cu preşedintele Traian Băsescu în timpul vizitei sale la Bucureşti din 15 mai. "În secolul 21, a explicat preşedintele (Băsescu), Gazprom este mai periculos decât armata Rusiei", scrie Kaplan. El prezintă în continuare perspectiva administraţiei prezidenţiale privind strategia Kremlinului. "Articolul 5 al NATO oferă puţină protecţie împotriva Rusiei lui Vladimir Putin, mi-a spus Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate. El mi-a explicat că articolul 5 protejează România şi alte ţări est-europene împotriva unei invazii militare. Dar nu le protejează împotriva subversiunii, adică a activităţilor din zona informaţiilor, a conducerii reţelelor de criminalitate, cumpărării băncilor şi a altor obiective strategice şi controlului indirect asupra organelor media pentru a submina opinia publică. Peste toate, articolul 5 nu protejează Europa de Est împotriva dependenţei de energia Rusiei", scrie Kaplan.
"După cum preşedintele României, Traian Băsescu, mi-a spus, România este un fel de insulă bogată în energie înconjurată de imperiul Gazprom. Preşedintele a arătat cu degetul pe o hartă cum vecini ai României precum Bulgaria sau Ungaria sunt aproape complet dependente de gazul natural rus, în timp ce România - datorită propriilor rezerve de hidrocarburi - are un grad semnificativ de independenţă. În secolul 21, a explicat Băsescu, Gazprom este mai periculos decât armata Rusiei. Consilierul pe probleme de securitate naţională a adăugat: Rusia lui Putin nu va lupta prin metode convenţionale pentru teritorii ale foştilor sateliţi sovietici, ci neconvenţional pentru inimi şi minţi", mai scrie Robert Kaplan.

"În inima lui, Putin este un bolşevic"

Analistul şi-a continuat itinerariul prin Romania, poposind la Iaşi, unde a discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. "El s-a gandit la cum un grup relativ mic de bolşevici au reuşit să pună stăpanire, în noiembrie 1917, pe marile oraşe Moscova şi Sankt Petersburg. Putin moşteneşte această tradiţie, mi-a spus Adomniţei", relatează Kaplan. "În inima lui, Putin este un bolşevic. Ştie că poţi cuceri teritorii imense fără armate mari", a explicat şeful CJ. Kaplan povesteşte că Adomniţei l-a invitat apoi la Teatru Naţional din Iaşi. "Aici este Europa, aici găsim istoria şi cultura Europei, valorile sale artistice, şi, poate în curand, şi valorile sale politice. Aici este frontiera Imperiului Habsburgic. Avem nevoie de ajutorul vostru pentru a ne apăra", i-a transmis Adomniţei jurnalistului american. De la Iaşi, Kaplan a trecut graniţa în Republica Moldova, despre care a spus că seamănă cu Romania pe care a cunoscut-o "cu o generaţie în urmă".
Jurnalistul Robert Kaplan a fost desemnat unul dintre "primii 100 gânditori ai lumii" de către Foreign Policy.

UE are cu 100 de milioane mai mulţi locuitori decât în 1960

n irlandezii sunt campioni la natalitate, iar bulgarii, la mortalitate

Uniunea Europeană (UE) avea 507,4 milioane de locuitori la 1 ianuarie, un număr aflat în creştere din cauza sporului natural al populaţiei şi mai ales a soldului migrator, potrivit primelor estimări demografice publicate ieri de către Biroul european pentru statistici Eurostat. Cele 28 de state care alcătuiesc în prezent UE au cu aproximativ 100 de milioane de locuitori în plus faţă de 1960, subliniază Eurostat. Populaţia a crescut anul trecut, având în vedere că UE avea 505,7 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2013.
Această creştere "rezultă dintr-un spor natural al populaţiei de 80.000 de persoane", adică diferenţa dintre naşteri şi decese, şi "dintr-un sold migrator de 700.000 de persoane", restul creşterii rezultând prin ajustări statistice, potrivit Eurostat.
În 2013, 5,1 milioane de bebeluşi au fost născuţi în UE. Nivelul brut al natalităţii a scăzut faţă de 2012, de la 10,4 la 10,0 naşteri la mia de locuitori. Cele mai importante niveluri ale natalităţii au fost înregistrate în Irlanda (15,0 la mie), Franţa (12,3 la mie) şi în Marea Britanie (12,2 la mie). Cele mai slabe niveluri au fost înregistrate în Portugalia (7,9 la mie), Germania, Grecia şi Italia (8,5 la mie fiecare).
Rata brută a mortalităţii a fost de 9,9 decese la mia de locuitori în UE, stabilă faţă de 2012. Cele mai mari niveluri ale mortalităţii au fost înregistrate în Bulgaria (14,4 la mie), Letonia (14,3 la mie) şi Lituania (14,0 la mie), iar cele mai slabe au fost înregistrate în Cipru (6,0 la mie), Irlanda (6,5 la mie) şi Luxemburg (7,0 la mie).
Astfel, cel mai puternic spor natural pozitiv al populaţiei a fost înregistrat în Irlanda, care devansează Ciprul, Luxemburgul şi Franţa. Treisprezece ţări au înregistrat un spor natural negativ (decesele au fost mai numeroase ca naşterile), cele mai mari niveluri înregistrându-se în Bulgaria, Letonia, Ungaria, România şi Germania.
În total, în 2013 nivelul populaţiei a crescut în 15 state UE, în special în Luxemburg, Malta, Suedia, Austria, Marea Britanie şi Danemarca. În schimb, a scăzut în 13 state UE, şi anume Letonia, Lituania, Cipru, dar şi în Grecia, Portugalia, Bulgaria şi Spania.

Cercetătorii au creat o pastilă contra alcoolismului

O pastilă cu administrare zilnică ar putea fi prescrisă persoanelor care consumă cantităţi mari de băuturi alcoolice cu scopul de a le ajuta pe acestea să îşi învingă dependenţa de alcool, au anunţat cercetătorii din Marea Britanie. Tableta, comercializată sub denumirea Nalmefene, ar putea fi prescrisă în viitorul apropiat persoanelor alcoolice, a precizat National Institute of Health and Care Excellence (Nice) din Marea Britanie.
Aproximativ 600.000 de persoane din Anglia şi Ţara Galilor ar putea beneficia de acest medicament în lupta lor contra dependenţei de alcool. Pastila a fost creată de compania Lundbeck. Medicamentul reduce pofta de alcool a unei persoane, prin controlarea mecanismului cerebral de recompensare. Potrivit noului ghid de recomandări întocmit de organizaţia Nice, medicamentul Nalmefene va reprezenta o opţiune medicală viabilă şi puţin costisitoare pentru persoanele care consumă cantităţi mari de alcool, dar el nu va fi prescris în cazul persoanelor care necesită o detoxifiere imediată.
Experţii britanici consideră, de asemenea, că noul medicament va putea fi prescris acelor persoane alcoolice care au realizat deja primii paşi spre vindecare, după ce au solicitat ajutor medical de specialitate.

Ministru german: Americanii sunt de o "prostie care te face să plângi"

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a apreciat, ieri, că Statele Unite dau dovadă de o "prostie care te face să plângi", după descoperirea a două posibile cazuri de spionaj al agenţilor germani în favoarea agenţiilor de informaţii americane. "Este extrem de prostesc ca Statele Unite să recruteze la noi persoane de a mâna a treia. Iar în faţa unei asemenea prostii, nu poţi decât să plângi", a declarat ministrul pentru postul german Phoenix. "Şi de aceea, acest lucru nu o amuză pe cancelar", a adăugat Schäuble, cunoscut pentru modul său direct de a vorbi.
De altfel, guvernul german a anunţat ieri expulzarea şefului serviciilor secrete americane pentru Germania. "Reprezentantului serviciilor secrete americane de la Ambasada Statelor Unite ale Americii i s-a cerut să părăsească Germania", a declarat Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Guvernului german.
Pentru a doua oară în cinci zile, justiţia germană a deschis o anchetă, miercuri, în privinţa unui presupus spion care lucrează, potrivit presei, pentru Washington, un caz care tensionează şi mai mult relaţiile dintre Statele Unite şi Germania. După primele dezvăluiri, vineri, în privinţa unui agent al serviciilor de informaţii germane (BND) suspectat că lucrează şi pentru CIA, Parchetul federal a anunţat că anchetează un nou caz de presupus spionaj pentru o ţară străină, fără a preciza care este aceasta.
De această dată, presa a vorbit despre un ofiţer al Bundeswehr, care ar lucra pentru Statele Unite. Cazul este considerat "mai grav" decât primul, potrivit surselor citate.

Merele au un efect afrodisiac asupra femeilor

Merele, cunoscute pentru conţinutul bogat în vitamine, stimulează apetitul sexual al femeilor, au constatat cercetătorii italieni, care au observat o legătură între intensificarea funcţiei sexuale şi consumul zilnic de mere.
În cadrul unui experiment, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Archives of Gynecology and Obstetrics, oamenii de ştiinţă au testat 731 de femei sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 43 de ani. Participantele la experiment au fost rugate să prezinte un raport al consumului zilnic de mere şi al obiceiurilor lor alimentare. Apoi acestea au fost împărţite în două grupuri, unul care mânca mere în mod regulat - peste un măr pe zi - şi altul care nu consuma mere zilnic.
După aceea, participantele la studiu au fost rugate să completeze un chestionar intitulat "Indexul funcţiei sexuale a femeii/ Female Sexual Function Index" (FSFI). Chestionarul a inclus 19 întrebări referitoare la activitatea sexuală a participantelor la studiu, inclusiv frecvenţa şi satisfacţia generală. Cercetătorii au descoperit că femeile care consumau un măr pe zi au obţinut un scor FSFI mai mare, ceea ce indică faptul că merele au contribuit la creşterea plăcerii sexuale.
Potrivit studiului, consumul regulat de mere a crescut gradul de lubrifiere şi funcţia sexuală, cercetătorii explicând acest lucru ca urmare a faptului că merele conţin florizin. Florizinul este un compus care este asemănător cu un hormon feminin, estradiolul, care joacă un rol important în excitarea sexuală. "Acest studiu sugerează o relaţie potenţială între consumul zilnic de mere şi o sexualitate îmbunătăţită în rândul populaţiei noastre feminine", se precizează în studiul cercetătorilor italieni.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3571 zile, 12 ore, 39 minute, 5 secunde
Titlul este gresit, nu este vorba despre cum percep romanii pericolul rusesc ci despre cum percep 3 politruci evenimentele din Rusia. Eu de exemplu sunt roman simplu si ma doare exact in cot de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.