Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Rusia a arestat o femeie din armata ucraineană pentru uciderea a doi jurnalişti

Ziarul de Vrancea
9 iul 2014 501 vizualizări
Autorităţile de la Kiev susţin că femeia a fost răpită

Rusia a anunţat ieri că a arestat o femeie-pilot ucraineană de elicopter pe care Moscova o acuză că este vinovată de moartea a doi jurnalişti ruşi, ucişi în iunie în estul Ucrainei. Femeia-pilot a fost arestată în timp ce se afla pe teritoriul rusesc, dându-se drept o refugiată din calea confruntărilor, au anunţat anchetatori ruşi.
Ei afirmă că Nadejda Savşcenko (foto), un pilot de elicopter în armata ucraineană, este implicată în moartea lui Igor Korneliuk şi a lui Anton Voloşin, ucişi în iunie în cursul unui atac lângă Lugansk, unul dintre bastioanele insurecţiei separatiste. "După ce a obţinut coordonatele unui grup de jurnalişti ruşi şi altor civili, lângă Lugansk, ea le-a transmis militarilor", a anunţat Comitetul rus de anchetă.
Kievul a acuzat Rusia imediat că a "răpit"-o pe Nadejda Savşcenko şi că a trecut-o frontiera cu forţa, cerând "eliberarea necondiţionată" a acesteia.
Cei doi jurnalişti, care lucrau pentru televiziunea publică rusă VGTRK, au murit pe 18 iunie, după ce au fost răniţi de şrapnele, într-un atac al armatei ucrainene la Lugansk.
Moscova a afirmat imediat că aceştia au fost vizaţi în mod expres şi a anunţat deschiderea unei anchete. Prezenţa în Rusia a femeii-pilot "este o nouă dovadă a faptului că teroriştii elaborează şi-şi pun în aplicare crimele în strânsă colaborare cu serviciile ruse în domeniul securităţii", a declarat Ministerul ucrainean de Externe, acuzând insurgenţi proruşi din estul ţării că au capturat-o pe ucraineancă. Potrivit presei ucrainene, Nadejda Savşcenko are 33 de ani şi a servit în Irak. Ea este una dintre cele câteva femei-pilot din armata ucraineană.


Militanţii anti-Kiev se plang de armamentul vechi primit din Rusia

n într-o înregistrare obţinută de MAE ucrainean, insurgenţii vorbesc deschis despre armele puse la dispoziţie de Moscova

Militanţii pro-ruşi din aşa-numita Republică separatistă Populară Doneţk recunosc că au primit armament din Rusia, dar se plang de calitatea slabă şi de gradul de uzură mare ale armelor, potrivit unei înregistrări transmise hotnews.ro de Ministerul Afacerilor Externe ucrainean. În imagini, militanţii pro-ruşi din Donetk discută cu politologul ruso-armean Serghei Kurginian, pe care MAE ucrainean îl numeşte propagandist al Kremlinului.  În imagini, şeful auto-proclamatului stat major al rebelilor de la Slovyansk, care se află sub comanda liderului separatist Igor Girkin, considerat terorist de guvernul de la Kiev, s-a simţit indignat că Rusia nu-i ajută cu arme şi echipamente pe militanţii pro-ruşi. "Nu v-a furnizat Rusia asistenţă militară şi tehnică? Nu v-a dat Rusia orice arme sau orice mitraliere?! Minţi ... Am văzut acest echipament militar în diferite puncte pe care eu nu le pot menţiona din cauza camerelor video. Aceste sunt vehicule blindate moderne, vehicule de artilerie autopropulsate Nona, de exemplu"- a spus Kurginian. În replică, şeful statului major al rebelilor s-a plans că multe dintre echipamente erau furate şi nefuncţionale. Un alt şef de stat major al rebelilor de la Slovyansk, care a refuzat să se identifice, a declarat că au primit "trei tancuri şi trei vehicule de luptă de infanterie". "În ultimele trei săptămani am primit 30-40 de tancuri, pe care nu le-am avut înainte", a adăugat, la randul său, liderul separatist autoproclamat Pavel Gubarev.
"În acelaşi timp, sunt livrate SKS (carabinele semi-automate Simonov), PTRS (puştile antitanc Simonov), folosite pe vremea Marelui Război Patriotic. De ce nu livrează lansatoare de rachete ghidate anti-tanc sau lansatoare de grenade Hashima anti-tab (RPG)?", mai spune şeful de stat major al rebelilor pro-ruşi. Kurginian le răspunde rebelilor: "Acum trecem la lansatoare de rachete ghidate antitanc". "Acest lucru este foarte important, pentru că suntem expuşi la o grămadă de tancuri şi nu avem nimic care să le bată ... doar unul dintre cele cinci lansatoare de rachete antitanc ghidate a funcţionat", a răspuns Gubarev.

"Veţi primi armele de care aveţi nevoie"

Potrivit traducerii, Kurginian recunoaşte deficienţele apărute în livrarea armamentului din Rusia către rebelii separatişti din Ucraina. "Eu cred că, pană de curand, echipamentul militar livrat către voi a fost îngrozitor... pană prin 3 iulie. De atunci, s-au mai îmbunătăţit. Dar ele nu sunt suficiente, suntem de acord. Sarcina mea este de a convinge societatea rusă că ar trebui să primiţi o mulţime de sisteme de rachete antitanc Fagot, o mulţime de sisteme de rachete antitanc Kornet. Ar trebui să vă dea o mulţime de rachete sol-aer Igla. Cred că vă putem ajuta cu arme. Veţi primi armele pe care le-am menţionat şi echipamentele de care aveţi nevoie", i-a asigurat Kurginian pe rebelii anti-Kiev.

Cel mai mare cimitir din lume se extinde cu morminte pe poteci

Cel mai mare cimitir din lume, la Najaf, în Irak, cu aproximativ cinci milioane de morminte, se extinde, iar unele familii sapă noaptea morminte pe potecile din incintă sau fură locuri de mormânt pentru a-i îngropa pe cei dragi, relatează Wall Street Journal (WSJ). Potrivit publicaţiei numărul morţilor îngropaţi în cimitir s-a dublat, ajungând la 200 pe zi, în contextul violenţelor din ţară.
Cimitirul are o suprafaţă de peste 600 de hectare, iar în incinta acestuia se află un sanctuar şiit venerat. La unele dintre morminte au fost depuse flori artificiale, ale căror culori, puternice altădată, au pălit în lumina soarelui deşertic. Distanţa dintre morminte este de aproximativ 30 de centimetri. Afişe cu portrete ale decedaţilor şi săgeţi indică vizitatorilor drumul prin cimitir.
Cele mai căutate locuri - aflate în apropierea Moscheei Imamului Ali - sunt pe cale să se epuizeze, anunţă serviciile de pome funebre. Însă autorităţile municipale de la Najaf afirmă că este suficient spaţiu pentru alte mii de morminte. Competiţia pentru locurile din apropierea sanctuarului reizbucneşte cu fiecare nou val de violenţe în această ţară. "Este ca în zilele în care, la Bagdad, aveau loc explozii zilnic", a declarat Najah Abu Sebei, reprezentantul unui serviciu de pompe funebre, în timp ce muncitorii firmei sapă un mormânt cu târnăcopul, transpirând puternic. "În primele zile ale crizei, ritmul era lent. Dar numărul celor ucişi în confruntări creşte", a adăugat el. De când imamul Ali, vărul şi ginerele profetului Mahomed, a fost îngropat la Najaf, în urmă cu aproximativ 1.300 de ani, şiiţii din întreaga lume râvnesc la un loc de mormânt în Wadi al-Salam - Valea Păcii. Ei cred că dacă sunt înmormântaţi aici, se vor ridica din morţi, în ziua judecăţii, împreună cu liderul lor spiritual.

Germania suspectează un al doilea caz de spionaj

Justiţia germană a anunţat ieri că anchetează asupra unui nou caz de presupus spionaj în profitul unor străini, în timp ce presa scrie că este vorba despre un militar care operează în contul Statelor Unite, un al doilea caz în decurs de câteva zile. "Sub conducerea unor reprezentanţi ai procurorului federal sunt efectuate, începând de miercuri dimineaţa, percheziţii la domiciliul şi biroul unei persoane suspectate de spionaj, în regiunea Berlinului", a declarat un purtător de cuvânt al procurorului federal, precizând că nu a fost operată nicio arestare.
Cazul este considerat "mai grav" decât cel implicând un presupus agent dublu, în favoarea CIA, arestat săptămâna trecută, scriu mai multe publicaţii germane.
Cotidianul Die Welt scrie că al doilea presupus spion, care acţionează în contul Statelor Unite, ar fi un militar din cadrul Bundeswehr.
Primele dezvăluiri, vineri, cu privire la un colaborator al serviciilor germane de informaţii BND, suspectat că lucrează în contul CIA, au provocat deja iritarea Berlinului, care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de Washington.

Lectura, legată genetic de înclinaţia spre matematică

Aproximativ jumătate din genele care influenţează cât de bine poate citi un copil joacă un rol şi în capacitatea de învăţare a matematicii, susţin oameni de ştiinţă de la University College London (UCL), University of Oxford şi King's College London, într-un studiu comun privind baza genetică a capacităţilor cognitive.
Studiul, publicat marţi în revista Nature Communications, a folosit şi date dintr-o cercetare asupra gemenilor, realizată de Robert Plomin de la King's College din Londra, pentru a analiza influenţa genetică asupra citirii şi performanţelor la matematică la copiii de 12 ani din aproape 2.800 de familii britanice.
Gemenii şi copiii fără legătură genetică între ei au fost testaţi în privinţa fluenţei şi înţelegeri lecturii şi au răspuns la întrebări matematice din programa şcolară naţională din Marea Britanie. Asocierea rezultatelor acestor teste cu analiza ADN a arătat o suprapunere substanţială a variaţiilor genetice care influenţează învăţarea matematicii şi lectura.
"Am abordat această problemă în două moduri — prin compararea similitudinilor a mii de gemeni şi prin măsurarea a milioane de mici diferenţe din ADN-ul lor. Ambele analize au arătat că diferenţele genetice similare influenţează capacităţile de a citi şi învăţa matematica", a declarat Oliver Davis, de la University College London. La rândul său, profesorul Robert Plomin, de la King's College London, a explicat că studiul nu indică gene specifice legate de alfabetizare şi de aritmetică, ci mai degrabă sugerează că influenţa genetică asupra unor trăsături complexe, precum abilităţile sau dificultăţile de învăţare, este dată de o multitudine de gene cu efecte foarte mici. "Chiar dacă există o puternică influenţă genetică, nu înseamnă că nu se poate face nimic atunci când un copil are dificultăţi la învăţat. Trebuie doar mai mult efort din partea părinţilor, a şcolii şi a profesorilor", a mai spus Oliver Davis.

China nu vrea război cu SUA

O confruntare între China şi SUA ar fi un dezastru şi ambele trebuie să-şi respecte reciproc suveranitatea, a afirmat ieri preşedintele chinez Xi Jinping, la deschiderea discuţiilor anuale dintre cele mai importante economii ale lumii. În cursul celor două zile de convorbiri conduse de secretarul de stat american John Kerry şi secretarul Trezoreriei Jack Lew vor fi abordate aspecte privind valuta Chinei, programul nuclear nord-coreean şi escaladarea tensiunilor între China şi vecini în Marea Chinei de Sud şi a celor cu Japonia în Marea Chinei de Est.
Acuzaţiile privind pirateria şi spionajul pe internet au fost de asemenea un factor în tensiunile dintre Beijing şi Washington. În mai, SUA au acuzat cinci ofiţeri chinezi de piratare a unor companii SUA, determinând Beijingul să suspende un grup de lucru chino-american.
Preşedintele chinez a subliniat că cooperarea chino-americană are o importanţă vitală. "O confruntare China-SUA, pentru cele două ţări şi pentru lume ar fi un dezastru", a afirmat preşedintele chinez la deschiderea Dialogului Strategic şi Economic. Preşedintele chinez a adăugat că ambele ţări ar trebui să consolideze cooperarea în lupta împotriva terorismului şi să intensifice convorbirile privind tratatul bilateral de investiţii pentru a ajunge la un acord.
La rândul său, John Kerry a declarat că SUA nu caută să înfrâneze China. "Salutăm apariţia unei Chine paşnice, stabile, prospere care să contribuie la stabilitatea şi dezvoltarea regiunii şi să aleagă un rol responsabil în lumea afacerilor", a adăugat responsabilul american.

Un întreg sat italian, scos la vânzare pe internet

Satul Calsazio din Piemont (aproape de Torino) a fost scos la vânzare pe site-ul de licitaţii online eBay, cu preţul de 245.000 de euro, anunţă cotidianul La Repubblica. Ansamblul cuprinde circa 20 de clădiri de piatră şi lemn. Doritorii trebuie să se decidă repede fiindcă licitaţia se încheie pe 15 iulie. Viitorul proprietar al satului se va angaja să respecte mediul şi istoria localităţii, în conformitate cu dispoziţiile Uniunii naţionale italiene a comunelor şi comunităţilor alpine, aşa că nici vorbă de renovări sofisticate.
Satul, vechi de 800 de ani, a început să fie părăsit din secolul al XIX-lea, fiind complet abandonat în anii 1960.

Obama a refuzat să fumeze marijuana

Un bărbat a încercat să îi ofere marijuana preşedintelui SUA, Barack Obama, într-un bar din statul Colorado, dar liderul american a râs şi a refuzat, afirmă surse citate de CNN. "Vreţi să fumaţi aşa ceva?", l-a întrebat un bărbat pe Barack Obama, marţi seară, într-un bar din Denver, în statul Colorado, unde consumul de marijuana este reglementat. Barack Obama a început să râdă, dar a refuzat.
Statul Colorado a legalizat de curând cunsumul de marijuana în scop recreaţional. Obama a recunoscut că a fumat marijuana în perioada liceului.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.