Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Rebelii proruşi s-ar repliat la Doneţk

Ziarul de Vrancea
6 iul 2014 351 vizualizări
Numeroşi rebeli proruşi s-au repliat sâmbătă la Doneţk, după căderea bastionului-simbol al insurgenţilor de la Slaviansk, alimentând temeri cu privire la situaţia acestei metropole care are aproximativ două milioane de locuitori.

Zeci de vehicule de toate mărcile, pline-ochi cu combatanţi înarmaţi, au trecut sâmbătă după-amiaza printr-un punct de control, venind din nord, de la Slaviansk şi Kramatorsk, alt fief rebel, după ce au fost atacaţi în ultimele zile de forţele loialiste şi după ce Kievul a anunţat sâmbătă seara că a preluat controlul asupra acestor localităţi. În aceste coloane se aflau şi camioane, care se îndreptau tot către oraş. Cinci blindate de transport de trupe au intrat pe un bulevard din centrul Doneţkului, într-un zgomot asurzitor de şenile, atrăgând privirile trecătorilor.
Marea metropolă industrială, capitala bazinului carbonifer (huilă) Donbas, părea aproape pustie sâmbătă. Traficul rutier era redus, iar numeroase magazine erau închise, în pofida faptului că transportul în comun funcţiona normal. Detonări sporadice se auzeau dinspre zona aeroportului, aflat în continuare sub controlul forţelor loialiste. În jurul cartierului general rebel, instalat în fostul sediu al Administraţiei Regionale - unul dintre primele pe care proruşii l-au ocupat la începutul lui aprilie - păzit de câţiva oameni înarmaţi, dar care pare în mare parte părăsit, separatiştii îşi afişează hotărârea. "Ne vom bate până la ultima picătură de sânge", spune un civil, Stanislav, în vârstă de aproximativ 40 de ani, care denunţă "exterminarea poporului care a început" odată cu reluarea ofensivei ucrainene.

"Oraşele sunt distruse, oamenii fug"

La 200 de kilometri depărtare, proruşi în uniformă, cu panglici portocaliu-negre ale Sfântului Gheorghe, s-au adunat în jurul unui jeep vechi, ale cărui geamuri au fost făcute ţăndări. Dar refuză să spună ce li s-a întâmplat. E "secret militar". Iar în timp ce puterea de la Kiev jubilează după căderea Slavianskului, separatiştii îşi minimizează înfrângerea. "Un pas înapoi nu înseamnă că ai pierdut", declară Iuri Sevokonenko, liderul unui grup de voluntari alcătuit din foşti membri Speţnaz şi Berkut, temutele forţe speciale ale fostului regim prorus, înlăturat de la putere în februarie. Întrebat ce părere are despre un eventual atac al loialiştilor asupra Doneţkului, el se declară pregătit. "Ne-am pregătit de mult timp. Dacă ei cred că va fi uşor, se înşală", subliniază Sevokonenko.
Andrei Purghin, "vicepremierul republicii populare" de la Doneţk, a refuzat să recunoască în mod clar că "trupele" separatiste şi-au abandonat fiefurile din nord, pentru a se replia la Doneţk. "Oraşele sunt distruse, oamenii fug", s-a limitat el să comenteze, considerând că ar fi "posibilă" o regrupare în metropolă. "Este război, băieţii se bat, se deplasează, se regrupează", a declarat el pentru AFP. Preconizând un asediu în care locuitorii oraşului vor fi prinşi fără voie, Purghin dezvăluie că un canal care alimentează Doneţkul şi regiunea a fost distrus în lupte şi că oraşul va fi privat de apă "într-o săptămână".

Al-Baghdadi le ordonă musulmanilor să i se supună

Liderul grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, desemnat de către gruparea sa "califul Ibrahim", a apărut sâmbătă pentru prima dată într-o înregistrare video, postată pe site-uri jihadiste, în care îi îndeamnă pe toţi musulmanii să i se supună.

Acest lider jihadist sunnit a lansat acest apel într-o predică pe care a susţinut-o vineri la Mosul, al doilea cel mai important oraş din Irak (nord), cucerit în cursul ofensivei lansate în această ţară de către combatanţii săi pe 9 iunie, de când aceştia au ocupat bucăţi mari de teritoriu.
Apariţia sa într-o moschee din Mosul, în timpul rugăciunii săptămânale a musulmanilor de vinerea, marchează o schimbare semnificativă în atitudinea liderului SI, care a acţionat până în prezent din umbră. "Sunt Wali (lider) desemnat pentru a vă conduce, dar nu sunt mai bun ca voi; dacă credeţi că am dreptate, ajutaţi-mă, iar dacă credeţi că greşesc sfătuiţi-mă şi puneţi-mă pe calea cea dreaptă", a spus Abu Bakr al-Baghdadi, care poartă o barbă lungă şi neagră, un turban şi o abaya negre. "Supuneţi-vă mie tot atât cât vă supuneţi lui Allah în voi", a cerut liderul jihadist, născut în 1971 în oraşul Samarra, la nord de Bagdad.
Autentificarea înregistrării video nu a fost posibilă imediat.
Duminica trecută, jihadiştii din cadrul fostei grupări Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au proclamat un "califat" în teritoriile pe care le-au cucerit în Irak şi Siria vecină, după care au anunţat că schimbă numele grupării în "Statul Islamic", renunţând la referirile geografice. Ei l-au proclamat pe Abu Bakr al-Baghdadi "calif", deci "liderul musulmanilor din întreaga lume", îndemnând toţi musulmanii să-i jure credinţă.
Textul în care se anunţată postarea înregistrării video îl identifică drept "califul Ibrahim", numele pe care i l-a dat gruparea.
Titlul de "calif" îl desemnează - de la moartea lui Mohamed - pe succesorul profetului în calitate de "emirul credincioşilor" din lumea musulmană. Acest regim politic islamic a dispărut de aproape un secol.

"Aceasta este o datorie pentru musulmani"

Înregistrarea video este prima apariţie oficială a lui al-Baghdadi în public, potrivit lui Aymen al-Tamimi, un expert în mişcări islamiste, chiar dacă liderul jihadist ar fi apărut într-o înregistrare video, în 2008, sub alt nume.
"Allah le-a oferit fraţilor voştri mujahedini victoria, după ani lungi de jihad şi de răbdare (...). Astfel, ei au proclamat califatul şi au desemnat califul", a mai spus Abu Bakr al-Baghdadi. "Aceasta este o datorie pentru musulmani, care a fost pierdută timp de zeci de ani", a adăugat el.
Foarte puţine detalii există despre personalitatea lui al-Baghdadi sau despre locul unde s-ar afla.
Statele Unite, care l-au catalogat ca fiind "terorist" în octombrie 2011, au declarat anul trecut că probabil se afla în Siria. Însă un general irakian a declarat, la sfârşitul lui mai, că forţele sale cred că al-Baghdadi se află în Irak.
Imagini cu al-Baghdadi au fost dezvăluite abia în ianuarie, când autorităţile irakiene au publicat pentru prima dată o fotografie alb-negru în care apare un bărbat cu barbă, tuns foarte scurt, purtând costum şi cravată.

Un adolescent palestinian a fost răpit şi ars de viu

Adolescentul palestinian răpit şi asasinat aparent ca represalii faţă de uciderea a trei tineri israelieni a fost ars de viu, au făcut cunoscut sâmbătă mass-media palestiniene.
Mohammed Abu Khdeir, în vârstă de 16 ani, a fost răpit marţi seara în cartierul Shuafat din Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de către Israel. Cadavrul său - ars în întregime, potrivit avocatului familiei - a fost găsit câteva ore mai târziu, miercuri, în apropierea unei păduri din partea de vest a oraşului. Palestinienii au acuzat evrei extremişti că l-au răpit şi asasinat.
Primele rezultate ale autopsiei au indicat prezenţa fumului în plămâni, ceea ce înseamnă că tânărul era încă în viaţă atunci când i s-a dat foc, a informat agenţia palestiniană Maan, citându-l pe procurorul general Mohammed Aluweiwi. Adolescentul a fost, de asemenea, rănit la cap, însă nu această leziune i-a cauzat moartea, a precizat procurorul.
O purtătoare de cuvânt a dat asigurări că poliţia examinează "toate posibilităţile", subliniind că s-a luat hotărârea să nu se comunice nimic despre detaliile anchetei.
Israelul a acuzat mişcarea palestiniană Hamas că i-a răpit pe cei trei israelieni, dar aceasta a negat acuzaţiile.
Mii de persoane au participat la funeraliile tânărului palestinian, vineri, la Ierusalimul de Est, unde au izbucnit ciocniri violente între palestinieni şi forţele israeliene pentru a treia zi consecutiv. Aceste violenţe s-au extins sâmbătă în trei localităţi arabe israeliene din centrul şi nord-estul Israelului.

Regimul bogat în proteine, cea mai bună metodă de slăbit

Cea mai bună metodă de slăbit este dieta bogată în proteine, iar faptul că proporţia proteinelor a scăzut în alimentaţia occidentalilor în ultimii 60 de ani ar putea explica sporirea numărului de persoane obeze, se arată într-un studiu prezentat în Manchester, la reuniunea anuală a Societăţii pentru biologie experimentală.
O asemenea dietă are însă şi riscuri şi poate duce la dezechilibre ce pot cauza, la rândul lor, probleme de sănătate, avertizează profesorul în nutriţie ecologistă David Raubenheimer, de la Universitatea din Sydney, coordonatorul studiului. El susţine că organismul uman nu este adaptat la biscuiţi, prăjituri, pizza şi băuturi dulci şi recomandă consumul de ouă şi carne, mai ales peşte şi piept de pui, şi evitarea hranei "ultra-procesate".
Specialiştii menţionează că proteinele sunt o sursă de energie şi, totodată, sunt esenţiale pentru o creştere sănătoasă şi pentru refacerea ţesuturilor, precum organele interne, pielea şi muşchii, inclusiv muşchiul inimii după un infarct.
Diverse cercetări ştiinţifice au arătat că aprecierea conţinutului nutriţional al alimentelor numai în funcţie de numărul de calorii nu este suficientă. Ceea ce contează este asigurarea unui echilibru corect între proteine, carbohidraţi şi grăsimi. Dacă apare un dezechilibru, pentru a se ajunge la nivelul corect de proteine, trebuie să se modifice şi consumul de zaharuri şi grăsimi.

SUA supraveghează mai ales oameni obişnuiţi

Agenţia americană de interceptare a comunicaţiilor NSA supraveghează mult mai mulţi utilizatori obişnuiţi ai Internetului - inslusiv americani - decât străini desemnaţi în mod legal ca ţinte, scrie ziarul The Washington Post.
Nouă deţinători de conturi electronice din zece "nu sunt ţinte desemnate în prealabil, dar (sunt) prinşi în plasa pe care Agenţia a creat-o pentru altcineva", scrie ziarul, după ce a efectuat o anchetă, timp de patru luni, asupra unor date NSA furnizate de către fostul consultant al Agenţiei Edward Snowden NSA este autorizată de lege să-i spioneze doar pe străini, în afara teritoriului Statelor Unite, mai puţin în cazul în care primeşte un mandat specific în acest sens. Aceşti oameni sunt utilizatori de computere şi Internet care locuiesc în Statele Unite sau altundeva.
Studiul acoperă aproximativ 160.000 de e-mailuri şi mesaje instantanee, dar şi 7.900 de documente provenind de la peste 11.000 de conturi online, interceptate în timpul primului mandat al preşedintelui Barack Obama (2009-2012). Aproape jumătate dintre dosarele supravegheate "includ nume, adrese de e-mail sau alte detalii pe care NSA le citează ca aparţinând unor cetăţeni sau rezidenţi americani".
NSA a mascat sau "minimalizat" peste 65.000 de referinţe pentru a proteja viaţa privată a unor americani, dar The Washington Post a găsit aproape 900 de adrese de e-mail nemascate, care ar putea să fie ale unor cetăţeni americani. Potrivit ziarului, The National Security Agency a prins în plasa sa documente pe care unii analişti le cataloghează "inutile", privind "poveşti de dragoste şi despărţiri, relaţii sexuale în afara căsătoriei, boli mentale, convertiri politice şi religioase, suferinţe financiare sau speranţe pierdute".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.