Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Nicolas Sarkozy, inculpat pentru corupţie

Ziarul de Vrancea
2 iul 2014 510 vizualizări
Liderii dreptei s-au ferit pană acum să-i sară în ajutor

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat în noaptea de marţi spre miercuri pentru corupţie activă şi trafic de influenţă, o măsură dispusă în contextul în care toată lumea se gândeşte la revenirea sa în politică. Înainte de a-l audia pe fostul preşedinte, judecătorii de instrucţie i-au inculpat, marţi seara, pe avocatul său Thierry Herzog şi pe magistratul de rang înalt Gilbert Azibert. Ulterior, Sarkozy a fost inculpat pentru tăinuirea încălcării secretului profesional, corupţie şi trafic de influenţă.
Corupţia şi traficul de influenţă sunt infracţiuni pasibile de pedepse de până la zece ani de închisoare. Aceste evoluţii judiciare au loc în momentul în care zvonuri despre voinţa sa de a prelua conducerea partidului UMP (dreapta, în opoziţie) devin tot mai "precise". Câţiva sarkozişti au denunţat marţi plasarea sa în arest preventiv, dar nicio voce importantă de dreapta nu i-a sărit în apărare.

A încercat să obţină informaţii secrete

În această procedură, alte trei persoane au fost plasate în arest preventiv luni, şi anume avocatul Herzog, Gilbert, Azibert şi alt avocat general de la Curtea de Casaţie, Patrick Sassoust. Judecătorii de instrucţie caută să stabilească dacă fostul şef de stat în perioada 2007-2012 a încercat să obţină informaţii acoperite de secret de la Azibert cu privire la o decizie a justiţiei care-l vizează, în schimbul promisiunii unei intervenţii pentru un post "de prestigiu" la Monaco. Curtea de Casaţie urma să se pronunţe atunci asupra confiscării, în cazul Bettencourt, a agendelor lui Nicolas Sarkozy, susceptibile să-i intereseze pe judecătorii care anchetau asupra altor dosare. În dosarul Bettencourt, Nicolas Sarkozy a fost inculpat, după care s-a dispus abandonarea procedurilor judiciare.
La originea cazului care-i creează noi probleme lui Sarkozy se află plasarea sa sub ascultare, în septembrie 2013, în ancheta cu privire la acuzaţii - până în prezent nesusţinute - referitoare la o finanţare din Libia, din partea fostului dictator Muammar Kadhafi, a campaniei în alegerile prezidenţiale din 2007, în urma cărora a devenit preşedinte.

Apărat de mama soacră

Soacra lui Nicolas Sarkozy, Marisa Bruni Tedeschi, s-a declarat ieri scandalizată de ceea ce ea consideră o campanie care are scopul să-i "taie picioarele" fostului preşedinte francez pentru a-l împiedica să revină la conducerea dreptei franceze. Într-un interviu pentru cotidianul italian La Stampa, mama Carlei Bruni apreciază că "adevăratul scandal este această lovitură de teatru, modul şi momentul alese pentru aceste acuzaţii împotriva lui Nicolas". "În mod straniu, această anchetă apare (tocmai) acum (...). Momentul ales exprimă o dorinţă de vendetta (răzbunare), fără să se ţină cont că noi suntem pregătiţi cu toţii să băgăm mâna în foc în privinţa corectitudinii lui morale. Suntem cei mai apropiaţi de el, suntem scandalizaţi", a adăugat soacra. "Este momentul potrivit să i se taie picioarele pentru totodeauna. Este evident că cariera lui politică nu se va opri aici (...). Iniţiativa justiţiei apare chiar în momentul în care se creează condiţiile revenirii lui la conducerea UMP", dreapta franceză, a adăugat ea.

Barack Obama, considerat cel mai slab preşedinte al SUA

Cel mai apreciat şef de stat de după al Doilea Război Mondial este Ronald Reagan

Preşedintele Barack Obama, care se confruntă cu un al doilea mandat dificil, se află în fruntea listei celor mai slabi lideri americani de la cel de-al doilea Război Mondial, potrivit unui sondaj publicat ieri în Statele Unite.
Aproape 33% dintre persoanele intervievate consideră că preşedintele democrat, ales în 2008 şi reales în 2012, este cel mai slab lider din ultimii 70 de ani. Aproape 28% dintre participanţii la sondaj l-au indicat mai degrabă pe predecesorul său, republicanul George W. Bush, care s-a aflat la Casa Albă în perioada 2001-2009, arată sondajul realizat de institutul Universităţii Quinnipiac. În schimb, 35% dintre cei intervievaţi au apreciat că republicanul Ronald Reagan, care s-a aflat la Casa Albă din 1981 până în 1989, a fost cel mai bun lider pe care l-au avut Statele Unite din 1945, în timp ce 18% au optat pentru Bill Clinton şi 15% pentru preşedintele asasinat John F. Kennedy. Pe de altă parte, aproape 45% dintre persoanele intervievate consideră că Statele Unite s-ar fi aflat într-o situaţie mai bună dacă republicanul Mitt Romney ar fi câştigat alegerile prezidenţiale în 2012 în faţa lui Barack Obama, în timp ce 38% au afirmat că ţara s-ar fi aflat într-o situaţie mai dificilă.
Tradiţional, preşedinţii americani se confruntă cu mai multe critici când se află în funcţie, însă de cele mai multe ori bilanţul lor este reevaluat la încheierea mandatului. De exemplu, fostul preşedinte George W. Bush avea o cotă de popularitate foarte scăzută la finalul celui de-al doilea mandat, însă aceasta a crescut considerabil în ultimii ani. În schimb, alţi preşedinţi, cum este cazul lui Bill Clinton, au avut o rată de popularitate scăzută până la ultima zi petrecută în Biroul Oval de la Casa Albă şi aceasta a rămas neschimbată după încheierea mandatului.
Sondajul publicat ieri în Statele Unite mai arată că doar 13% dintre americani îl consideră pe Richard Nixon, care a demisionat în 1974, în urma scandalului Watergate, drept cel mai slab preşedinte şi aproape 8% l-au menţionat pe Jimmy Carter, al cărui mandat unic din perioada 1977 - 1981, este criticat în cele mai numeroase cazuri.
De asemenea, sondajul arată că 54% dintre alegători consideră că administraţia Obama nu are aptitudinile necesare pentru a guverna, în timp ce 44% susţin contrariul. În plus, doar 40% dintre participanţii la sondaj aprobă politicile susţinute de preşedintele Barack Obama în domeniul economiei, iar 37% în privinţa politicii externe.

Islamiştii radicali vor să cucerească Roma şi să stăpanească lumea

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupului terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SI/SIIL), afiliat Al-Qaida, promite că militanţii islamişti vor ajunge până la Roma şi vor stăpâni lumea, îndemnând toţi musulmanii să se mute în noul califat, conform unei înregistrări audio. Al-Baghdadi, care are doctorat în Studii Islamice, acuză că musulmanii sunt presecutaţi în multe zone ale lumii, în special în China şi Indonezia. "Musulmanii trebuie să vină în noul stat panislamic. Cei care pot emigra în Statul Islamic pot emigra; emigrarea în casa islamului este o datorie a fiecărui musulman", a spus Al-Baghdadi, liderul autoproclamatului Stat Islamic. "Veniţi musulmanilor! Este ţara voastră. Siria nu este a sirienilor, Irakul nu este al irakienilor. Aceste teritorii sunt ale musulmanilor, ale tuturor musulmanilor. Acesta este sfatul pe care vi-l dau. Dacă veţi accepta acest sfat, vom cuceri Roma şi vom stăpâni lumea, cu voia lui Allah", a spus Al-Baghdadi.  El a precizat că apelul se adresează în special "judecătorilor şi celor care au competenţe militare, manageriale şi în domeniul serviciilor, dar şi doctorilor şi inginerilor din toate disciplinele". Liderul SI i-a asigurat totodată pe combatanţii din gruparea sa, în această înregistrare publicată marţi, că "fraţii musulmani din întreaga lume aşteaptă să fie salvaţi" de către ei.
Jihadiştii şi-au schimbat duminică numele grupării, denumită anterior Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), şi au proclamat un "califat" în teritoriile cucerite începând din Alep, în nordul Siriei vecine, şi până în provincia Diyala în estul Irakului.
Califatul este un regim moştenit de pe vremea profetului Mahomed şi abandonat de aproape un secol.

Pui de şoareci, obţinuţi din celule prelevate din testicule congelate

Cercetătorii japonezi au reuşit să obţină pui de şoareci sănătoşi din celule prelevate din mostre de testicule congelate, iar procedura medicală inovatoare poate fi utilă în cazul bărbaţilor care au devenit infertili în urma chimioterapiei făcute în copilărie contra unui cancer. Autorii acestui studiu, publicat în Nature Communications, spun că datele sunt încurajatoare şi speră să poată începe experimentele pe subiecţi umani cât mai curând.
Sperma poate fi congelată înainte de un tratament anticancer, permiţându-le astfel bărbaţilor să aibă urmaşi biologici, în cazul în care medicamentele administrate le afectează testiculele. Însă băieţii care sunt diagnosticaţi cu cancer înainte de pubertate nu au această opţiune.
Pentru acest studiu, specialiştii de la Universitatea de stat din Yokohama au folosit mostre de testicule congelate prelevate de la şoareci în vârstă de cinci zile. Prin intermediul unor tehnici de reproducere asistată, inclusiv inseminare artificială, specialiştii au reuşit să obţină pui de şoareci vii, care, la rândul lor, au putut ulterior să se împerecheze şi să conceapă o nouă generaţie de pui sănătoşi.
Profesorul Takehiko Ogawa, coordonator al acestui studiu, este de părere că procedurile ar putea fi testate pe subiecţi umani abia în câţiva ani.
Ogawa a mai spus că rezultatele acestui studiu sunt "cu adevărat încurajatoare". Una dintre provocările specialiştilor este de a produce spermă umană din ţesut testicular congelat. În cazul şoarecilor, aceştia încep să producă spermă foarte devreme, în timp ce băieţii au nevoie de cel puţin o decadă de la naştere. Astfel, va fi necesară descoperirea unei metode de a obţine spermă din ţesut testicular insuficient dezvoltat, însă specialiştii cred că o metodă utilă ar fi expunerea la testosteron.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.