Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Radicalii islamişti au un nou lider

Ziarul de Vrancea
30 iun 2014 393 vizualizări
Abu Bakr Al-Baghdadi, misteriosul lider al grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) desemnat duminică "calif" al tuturor musulmanilor, ar putea deveni cel mai influent jihadist din lume.

SIIL, care a anunţat că şi-a schimbat numele în "Statul Islamic", îndepărtând orice referinţă geo-politică din titulatură, a anunţat crearea unui califat în porţiuni mari din teritoriile pe care le-a cucerit în Irak şi Siria, într-o încercare de a restabili un regim politic islamic dispărut în urmă cu aproape un secol. Această grupare, care era deja puternică în Siria, efectuează de la 9 iunie o ofensivă-fulger în Irak. Însă liderul ei rămâne în continuare un personaj tulbure şi misterios.
Născut în 1971 la Samarra, la nord de Bagdad, potrivit Washingtonului, Abu Bakr Al-Baghdadi s-ar fi alăturat insurecţiei din Irak imediat după invazia condusă de către Statele Unite, în 2003, şi ar fi petrecut patru ani într-o închisoare americană.
Forţele americane au anunţat în octombrie 2005 moartea lui Abu Dua - unul dintre pseudonimele lui al-Baghdadi - într-un raid aerian la frontiera siriană. Însă acesta a reapărut în mai 2010 la conducerea Statului Islamic în Irak (ISI), aripa irakiană a reţelei Al-Qaida, după uciderea într-un raid a doi lideri ai grupării. Strategia anti-insurecţională americană, combinată cu întoarcerea unei părţi a triburilor sunnite împotriva jihadiştilor, a pus gruparea în dificultate.
Însă aceasta şi-a revenit extinzându-şi activităţile în Siria vecină şi respingând, ulterior, ordinul liderului reţelei Al-Qaida Ayman al-Zawahiri de a se concentra asupra Irakului şi de a lăsa Siria pe mâna frontului Al-Nusra, o grupare jihadistă care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad.

Declarat "terorist" în 2011

În aprilie 2013, al-Baghdadi a anunţat o fuziune între ISI şi combatanţi din cadrul Al-Nusra şi formarea SIIL, însă aceştia din urmă au refuzat să adere. Cele două grupări au început să opereze separat, după care s-au înfruntat în mod direct, începând din ianuarie, în Siria. Foarte puţine detalii au reuşit să se afle despre personalitatea lui al-Baghdadi sau despre locul unde se află. Statele Unite, care l-au declarat "terorist" în octombrie 2011, au anunţat anul trecut că probabil se află în Siria.
La sfârşitul lunii mai, un general a declarat că forţele pe care le conduce cred că al-Baghdadi se afla în Irak, însă alţi oficiali au contestat acest lucru.
Faţa lui al-Baghdadi a fost dezvăluită abia în ianuarie, când autorităţile irakiene au publicat pentru prima dată o fotografie alb-negru în care apare un bărbat cu barbă, calviţie şi purtând costum şi cravată. Misterul care-l înconjoară contribuie la cultul personalităţii de care se bucură, iar pe YouTube apar cântece religioase care-i laudă virtuţile.
În cadrul SIIL este salutat ca un comandant şi un tactician prezent pe câmpul de bătălie, spre deosebire de al-Zawahiri, fostul său superior şi actualul rival, faţă de care este tot mai influent în mediile jihadiste.
Combatanţii SIIL sunt majoritatea sirieni din Siria şi irakieni din Irak, o precizare care-i aduce susţinerea a numeroşi jihadişti - probabil de ordinul miilor - veniţi din întreaga regiune, dar şi din Europa şi din alte părţi ale lumii.

Facebook a manipulat emoţional sute de mii de utilizatori

O cercetare publicată recent arată că Facebook a manipulat informaţiile care priveau aproximativ 700.000 de utilizatori anglofoni, pentru a studia efectele "contagierii emoţionale" asupra acestora. Timp de o săptămână, din 11 până în 18 ianuarie 2012, compania Facebook şi cercetători de la Universităţile Cornell şi California San Francisco au utilizat sistemul algoritmic al reţelei pentru modificarea conţinutului informaţiilor recepţionate de un grup de utilizatori, pentru a studia impactul asupra emoţiilor acestora. Autorii cercetării au încercat să afle dacă numărul mesajelor pozitive sau negative citite de utilizatori influenţează în vreun fel conţinutul a ceea ce urma să posteze ei înşişi pe contul lor de pe reţeaua de socializare. Cercetătorii au constatat că utilizatorii folosiţi ca subiecţi începeau să utilizeze mai mult cuvinte pozitive sau negative în funcţie de amploarea conţinuturilor la care fuseseră "expuşi". "Stările emoţionale pot fi comunicate şi transmise printr-un fenomen de contagiune, determinând alte persoane să resimtă aceleaşi emoţii fără să fie conştiente de acest lucru", au subliniat autorii cercetării. Potrivit acestora, "rezultatele indică realitatea unei contagiuni emoţionale în masă prin intermediul reţelelor de socializare". Şi alte cercetări au analizat acest fenomen, dar acest studiu este unic în sensul în care autorii săi "au manipulat" datele, potrivit propriilor lor cuvinte.
Studiul atrage o atenţie tot mai mare pe internet, după publicarea sâmbătă a unor articole în revista online Slate şi pe site-urile revistelor The Atlantic şi Forbes. Unii utilizatori de internet îşi exprimă îngrijorarea profundă sau califică metoda utilizată ca fiind "alarmantă" şi "demonică".
Susan Fiske de la Universitatea Priceton care a editat cercetarea a declarat pentru publicaţia The Atlantic că i-a contactat pe autorii studiului pentru a le face cunoscută preocuparea sa faţă de această lucrare, însă aceştia au precizat că autorităţile universităţilor lor au aprobat aceste cercetări, deoarece Facebook, aparent, manipulează sistematic conţinutul informaţiilor difuzate, prin intermediul serviciului News Feed. Contactaţi de AFP, oficialii Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume cu peste un miliard de utilizatori, au respins aceste acuzaţii.

O misiune spaţială indiană, mai ieftină decât un realizarea unui film despre spaţiul cosmic

Misiunea spaţială indiană de studiere a planetei Marte costă mai puţin decât producţia filmului Gravity realizată la Hollywood, a delcarat ieri prim-ministrul indian, Narendra Modi. Şeful guvernului indian a făcut această declaraţie la centrul spaţial Sriharikota, din sudul Indiei, după lansarea cu succes a unei rachete ce transportă cinci sateliţi din Franţa, Germania, Canada şi Singapore.
Filmul Gravity, produs în 2013 în format 3D, a costat 100 de milioane de dolari, iar sonda Mars Mission Orbiter India, lansată în noiembrie 2013 şi programată să ajungă pe planeta roşie până în septembrie 2014, are costuri estimate la 80 de milioane de dolari. "India are potenţialul de a fi furnizor de servicii de lansare spaţială al întregii lumi. Trebuie să lucrăm în vederea atingerii acestui obiectiv", a declarat Modi, care consideră că programul spaţial avansat include India într-un grup de elită la nivel mondial compus actualmente din "cinci sau şase ţări".
Misiunea indiană pe Marte este menită să colecteze date despre planeta roşie pe o perioadă cuprinsă între şase şi zece luni, cu posibilitatea extinderii ei


Un jurnalist de la televiziunea publică rusă, ucis în Ucraina

n este al treilea jurnalist rus omorat de la începutul conflictului din estul Ucrainei

Un jurnalist al postului public al televiziunii publice ruse a fost ucis prin împuşcare în estul Ucrainei, o regiune devastată de insurecţia separatistă prorusă, a anunţat ieri angajatorul acestuia, Pervîi Kanal. Ministerul rus de Externe a cerut imediat autorităţilor ucrainene "realizarea unei anchete obiective" şi a afirmat că acest caz arată că "forţele ucrainene nu doresc detensionarea conflictului" şi împiedică aplicarea armistiţiului în regiunile din estul Ucrainei.
Al treilea jurnalist rus ucis de la începutul conflictului, Anatoli Klian, un cameraman, în vârstă de 68 de ani, realiza un reportaj cu rebeli, duminică seara, în apropierea unei unităţi militare ucrainene din regiunea Doneţk.
El se afla împreună cu un grup de jurnalişti ruşi luaţi de insurgenţi din "republica" de la Doneţk să întâlnească mame ale unor militari care au venit să ceară ca fiii lor să părăsească zona. "După ce au ajuns acolo, au izbucnit tiruri dinspre militari. Anatoli Klian a fost rănit mortal la nivelul abdomenului", susţine postul de televiziune.
Comitetul rus de anchetă, însărcinat cu cazuri importante în Rusia, a anunţat imediat deschiderea unei anchete pentru "recurgere la mijloace şi metode de război interzise" şi "uciderea unei persoane în legătură cu activităţile sale" profesionale.
Ancheta va fi "în curând unită" cu cea deschisă în mai împotriva forţelor armate ucrainene, Gărzii Naţionale şi mişcării paramilitare naţionaliste Pravîi Sektor, a precizat Comitetul.
Anatoli Klian "este o nouă victimă a autorităţilor ucrainene, care ignoră în mod grosolan normele internaţionale de apărare a populaţiei în timpul unui conflict", a adăugat Comitetul rus de anchetă.
La 17 iunie, doi jurnalişti de la televiziunea publică rusă au fost ucişi în regiunea Lugansk, iar angajatorul lor a atribuit moartea acestora unor tiruri de mortieră ale forţelor ucrainene.

În 2050, jumătate din populaţia lumii va trăi la "Tropice"

Zona tropicală continuă să se extindă din cauza schimbărilor climatice, dar într-un ritm inferior celui estimat de specialişti în 2009, constată un studiu publicat duminică.
Actuala cercetare, care se bazează pe 30 de studii realizate de zece instituţii academice, face o comparaţie cu previziunile făcute în 2009 de Universitatea James Cook din Australia, conform căreia zona tropicală ar fi urmat să crească cu 222 de km până la 533 în termen de 25 de ani. Noul studiu constată că extinderea a avut loc în ambele emisfere terestre şi a fost cuprinsă între 138 de km şi 277 de km.
Acest fenomen va avea consecinţe asupra dificilei probleme a gestionării apei şi a agriculturii şi poate duce la deplasări de populaţii şi la îmbolnăviri, a avertizat coordonatorul studiului, Jo Isaac. Totodată, experţii leagă extinderea zonelor tropicale şi de producerea furtunilor tropicale în regiuni în care anterior nu se înregistrau asemenea manifestări meteorologice.
În 2050, jumătate din populaţia lumii şi 67% dintre minorii sub 15 ani vor trăi în regiuni tropicale, mai ales în Africa, sunt de părere autorii cercetării.
Regiunea tropicală a crescut în ultimii 30 de ani mai mult decât restul lumii, ajungând să reprezinte 18,7 % din economia globală, faţă de numai 14,5 % în anul 1980, conform studiului publicat duminică.


NASA a testat o navă cu care ar putea transporta oameni către Marte

Agenţia aerospaţială americană NASA a testat sâmbătă o tehnologie cu ajutorul căreia, în viitor, s-ar putea transporta oameni pe planeta Marte.
Dezaccelaratorul supersonic de mică densitate, cunoscut şi sub numele de "farfuria zburătoare", a fost lansat de pe insula hawaiană Kauai şi a revenit pe Terra într-o zonă din Oceanul Pacific.
Nava în formă de disc, legată de un balon imens umplut cu heliu, a urcat până la 36.600 de metri. De acolo, s-a desprins de balon şi, propulsată de racheta cu care era dotată, şi-a continuat ascensiunea până la 54.900 de metri, cu o viteză de aproape patru ori mai mare decât cea a sunetului.
În acest fel, a fost verificată reacţia vehiculului la condiţii similare celor din atmosfera planetei Marte. După îndeplinirea misiunii, nava a revenit la sol, cu ajutorul unei paraşute care a frânat coborârea, până la o viteză de 2,5 ori mai mare decât cea a sunetului. Deşi paraşuta nu s-a deschis complet, NASA a reuşit să recupereze nava la ora prevăzută iniţial şi a afirmat că misiunea s-a derulat cu bine.
NASA intenţionează să efectueze mai multe teste de acest gen în atmosfera terestră. "Este mai ieftin şi vrem să fim siguri că va funcţiona înainte de a trimite nava spre Marte", a declarat conducătorul proiectului, Mark Adler.

Organele pentru transplant, păstrate timp de patru zile

Oameni de ştiinţă de la Harvard Medical School au descoperit cum să "supra-răcească" organele, pentru ca acestea să poată fi transplantate la patru zile după ce au fost recoltate de la donator. Noua tehnică ar permite furnizarea de organe pentru transplant la distanţe foarte mari şi ar putea salva sute de vieţi în fiecare an. Până în prezent, păstrarea organelor sănătoase timp de peste 24 de ore s-a dovedit dificilă, deoarece procesul de congelare distrugea organele în mod ireversibil.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că prin pomparea de antigel şi a unui compus al glucozei în ficat, acesta ar putea fi "supra-răcit" la 21 grade Fahrenheit (-6 grade Celsius) şi conservat fără a fi îngheţat. Deşi tehnica a fost a fost până în prezent testată cu succes doar la şobolani, oamenii de ştiinţă speră că efectul va fi reprodus şi la animale mai mari şi, în cele din urmă, la oameni.
Toţi şobolanii care au beneficiat de un ficat "supra-răcit", stocat timp de trei zile, au supravieţuit cel puţin trei luni, în schimb niciunul dintre şobolanii căruia i s-a făcut transplant de ficat folosind metodele actuale nu a supravieţuit. De asemenea, şobolanii cărora li s-a făcut transplant cu un ficat păstrat timp de patru zile au avut o rată de supravieţuire de 58%.

Secretul unei căsnicii fericite? Dormiţi dezbrăcaţi!

Cel mai bun mod de păstrare a unei căsnicii fericite este ca soţii să doarmă goi, sugerează un sondaj de opinie, preluat de Daily Mail. Potrivit acestuia, cei care preferă să doarmă goi sunt mai mulţumiţi de relaţiile lor decât cei care dorm îmbrăcaţi.
În cadrul sondajului realizat pe un total de 1.004 de britanici, 57% dintre cei care dorm goi au declarat că sunt fericiţi de relaţiile lor, prin comparaţie cu 48% dintre cei care dorm în pijamale, 43% dintre cei care dorm în cămăşi de noapte şi 38% dintre cei care preferă pijamalele-combinezon.
Potrivit Daily Mail, rezultatele sondajului, realizat pentru Cotton USA, vor constitui o veste bună pentru mulţi britanici, în condiţiile în care 4 din 10 dorm goi, şi la fel fac aproape jumătate (45%) dintre cei de peste 55 de ani.
De asemenea, studiul a relevat că manierele partenerilor noştri în dormitor pot afecta fericirea într-o relaţie. Astfel, jumătate din cei intervievaţi au declarat că i-ar deranja dacă partenerul lor ar mânca în pat, 59% au spus că detestă lucrurile murdare lăsate pe podea, iar 23% urăsc ca partenerul să poarte şosete în pat.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.