Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Lovitură grea pentru "Uniunea Sovietică"

Ziarul de Vrancea
27 iun 2014 613 vizualizări
Uniunea Europeană a semnat vineri un acord de asociere considerat "istoric" cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care şi-au reafirmat voinţa de a rezista presiunilor exercitate de către Rusia pentru a se a apropia de blocul european.

"Ce zi mare! Poate cea mai importantă pentru ţara mea de la independenţă", proclamată în 1991, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Acordurile au fost semnate în mod oficial la Bruxelles de către cei 28 de şefi de stat şi de guverne UE - reuniţi într-un summit de două zile, cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă. "Este o mare zi pentru Europa.  UE se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Eurpean, adresându-se reprezentanţilor celor trei ţări. El a adăugat că "nimic, în acord, nu este susceptibil să afecteze Rusia". Acordul "este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva", a subliniat preşedintele Comisiei José Manuel Barroso.
Acordul de Asociere, fără precedent în istoria UE, vizează o cooperare largă, în schimbul angajamentului celor trei ţări faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.
Cele trei acorduri de asociere este necesar să fie ratificate de către cele trei ţări şi de către fiecare în parte dintre cele 28 de state membre ale UE, un proces care se va desfăşura timp de mai multe luni.

Nervozitate la Kremlin

Acordul de asociere economică semnat vineri de Ucraina şi Republica Moldova va avea "consecinţe grave", a avertizat un diplomat rus de rang înalt. "Este important ca semnatarii documentului să înţeleagă că acesta are consecinţe nu doar asupra relaţiilor cu UE, ci şi cu alte state partenere, inclusiv Rusia, în condiţiile în care Ucraina şi Republica Moldova au încheiat Acorduri de liber schimb în cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente)", a adăugat adjunctul ministrului rus de Externe.
Kremlinul a reafirmat, la rândul său, că Rusia va adopta măsuri pentru a-şi apăra economia, "imediat ce vor apărea" semnele unor consecinţe negative. "Vom întreprinde tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra economia", a dat asigurări Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţei.
"Ucraina nu-şi poate vinde produsele pe piaţa rusă în aceleaşi condiţii ca înainte, deoarece fiecare zonă de liber schimb are propriile condiţii", a apreciat, la rândul său, influntul parlamentar Aleksei Puşkov. "Rusia va trebui să revadă condiţiile relaţiilor comerciale cu Ucraina" şi "nu poate menţine drepturi vamale zero la frontieră", a adăugat el, apreciind că pierderile pentru economia ucraineană se vor ridica la 30-40 de miliarde de dolari pe an.
Acordul comercial semnat vineri la Bruxelles vizează în principal ridicarea barierelor vamale dintre ţările semnatare şi UE. Moscova se teme de o pătrundere pe teritoriul său a produselor UE, via Ucraina, în detrimentul producţiei naţionale.

Obama cere un miliard de dolari pentru Europa de Est

Dacă planul va fi aprobat, va fi măsura cea mai concretă a lui Obama de a-şi reasigura sprijinul de securitate pentru aliaţii din Europa de Est

Preşedintele american, Barack Obama, a cerut, joi, Congresului un miliard de dolari pentru acţiuni ale forţelor aeriene, navale şi terestre ale SUA care să-i sprijine pe aliaţii central şi est-europeni din NATO, în contextul crizei din Ucraina. "De la începutul lunii martie, Statele Unite au acţionat, atât bilateral cât şi în cadrul NATO, pentru a-i reasigura pe aliaţii noştri, membri ai Alianţei Nord-Atlantice, de angajamentul nostru solemn faţă de securitatea lor şi faţă de integritatea lor teritorială. O prezenţă americană permanentă, terestră, aeriană şi navală, în regiune, în special în Europa Centrală şi de Est, este o măsură necesară şi adecvată de sprijin pentru aliaţii care au contribuit la operaţiunile Alianţei în Afganistan şi în alte părţi şi care sunt în prezent profund îngrijoraţi" de anexarea Crimeei de către Rusia şi de alte acţiuni provocatoare la adresa Ucrainei, precizează Casa Albă. Potrivit sursei citate, banii ceruţi de preşedinte Congresului vor fi folosiţi în următorul an pentru a creşte capacitatea forţelor NATO de a face faţă oricăror ameninţări şi activităţi destabilizatoare. Printre măsurile care vor fi finanţate se numără creşterea numărului de exerciţii, antrenamente şi a prezenţei rotaţionale în Europa, în special pe teritoriul noilor aliaţi.
Totodată, se are în vedere amplasarea unor detaşamente de experţi americani în ţările est-europene care să ajute la creşterea capabilităţii aliaţilor, după modelul din Polonia. O altă măsură vizează o participare crescută a forţelor navale ale SUA în cadrul operaţiunilor NATO, inclusiv o intensificare a prezenţei în Marea Neagră şi în Marea Baltică. De asemenea, vor fi ajutate Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
Dacă acest plan va fi aprobat, va fi măsura cea mai concretă a lui Obama de a-şi reasigura aliaţii din Europa de Est şi de a transmite Rusiei că Washingtonul se opune unui răspuns ferm la acţiunile sale în Ucraina.

500 de milioane de dolari pentru a sprijini opoziţia siriană

Cu aceeaşi ocazie, Barack Obama a cerut Congresului să aprobe un buget de 500 de milioane de dolari pentru "a antrena şi echipa" opoziţia moderată armată din Siria. "Aceste fonduri îi vor ajuta pe sirieni să se apere, să stabilizeze zonele aflate sub controlul opoziţiei, să faciliteze furnizarea serviciilor esenţiale, să contracareze ameninţările teroriste şi să faciliteze condiţiile unei reglementări negociate", a pledat preşedinţia Statelor Unite care, totodată, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu influenţa extremiştilor sunniţi din cadrul grupării Statul Islamic din Irak şi Levant (EIIL) în Siria şi în Irakul vecin.
În mod oficial, sprijinul american acordat rebelilor sirieni s-a limitat de la declanşarea conflictului în martie 2011 la un ajutor neletal în valoare totală de 287 de milioane de dolari, chiar dacă CIA participă în cadrul unui program secret la instruirea militară a rebelilor moderaţi în Iordania.

Un chinez a cumpărat toate biletele la un film pentru a-i dovedi fostei sale prietene că a greşit cand l-a părăsit din cauza sărăciei

Un om de afaceri din China a cheltuit 30.000 de euro pentru a cumpăra toate biletele de intrare în patru cinematografe din Beijing la lansarea, vineri, a filmului "Transformers", pentru a-i demonstra că a greşit fostei sale prietene din facultate, care îl părăsise din cauză că era sărac. "Eram atat de sărac încat nu puteam să ne cumpărăm două bilete de film", a scris acest bărbat, identificat sub numele de Wang, pe contul său de microblogging, adresandu-se fostei sale prietene. "Cand ai plecat la Beijing, mi-ai spus că nu voi progresa niciodată", a adăugat acesta, într-un mesaj care a fost republicat de 110.000 de internauţi. "Obsedat de afirmaţia ta, am muncit mult în ultimii şapte ani", a continuat Wang. "Iar astăzi vreau doar să-ţi spun că te-ai înşelat în decizie".
Wang a promis că va oferi biletele cumpărate internauţilor care îi vor republica cel mai bine mesajul adresat fostei sale prietene.

Un test sangvin detectează riscul de apariţie a cancerului mamar cu 10 ani în avans

Un nou test sangvin care este capabil să detecteze cu 10 ani în avans riscul de apariţie a cancerului mamar a fost creat de cercetătorii de la University College London. Oamenii de ştiinţă afirmă că noul test poate să identifice acele femei care prezintă acest risc cu până la 10 ani înainte de apariţia primelor simptome ale cancerului.
Acest interval oferă pacientelor timpul necesar pentru a lua o serie de măsuri preventive - practicarea cu regularitate a exerciţiilor fizice, pierderea în greutate - cu mult înainte de instalarea bolii. Graţie acestei descoperiri, femeile aflate în jurul vârstelor de 50 şi de 60 de ani ar putea face noul test în mod regulat, înainte de încheierea acestui deceniu, pentru a monitoriza nivelurile lor de risc. Dacă speranţele oamenilor de ştiinţă se vor adeveri, atunci testul va contribui la o scădere semnificativă a numărului de femei care suferă de cancer mamar.
Testul reprezintă primul instrument care monitorizează distrugerile produse la nivelul genelor de o serie de factori de mediu, precum fumatul, dieta, consumul de alcool şi substanţele chimice. Până acum, oamenii de ştiinţă nu deţineau nicio metodă de detectare a cancerelor mamare non-moştenite, care alcătuiesc 90% din cazuri. Noul test ar putea fi utilizat în cadrul consultaţiilor medicale oferite cu regularitate femeilor aflate la menopauză. Aproximativ 50.000 de femei britanice dezvoltă cancer mamar în fiecare an, iar patru cincimi dintre ele se află la menopauză.
Potrivit profesorului Martin Widschwendter, coordonatorul acestui studiu, noul test ar putea fi disponibil pentru uz clinic până în anul 2020.

Femeile care nasc mai târziu trăiesc mai mult

Femeile care nasc mai târziu trăiesc mai mult - este concluzia unui studiu realizat de cercetători din Boston. Au fost analizate date culese de la 462 de femei, dintre care 311 au trăit mult. S-a observat că femeile care au născut ultimul copil după 33 de ani au avut de două ori mai multe şanse să trăiască până la 95 de ani decât cele care au născut ultima oară la 29 de ani. "Este o chestiune genetică. Dacă femeile au copii la o vârstă mai avansată, înseamnă probabil că sistemul lor de reproducere este sănătos şi, prin urmare, şi restul organismului îmbătrâneşte frumos", consideră cercetătorii, precizând totuşi că acest lucru nu înseamnă că femeile trebuie să întârzie în mod deliberat momentul când vor fi mame doar în speranţa că vor "îmbătrâni mai frumos".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3588 zile, 19 ore, 50 minute, 11 secunde
Pai vom vedea pentru cine va fi lovitura si cat de grea va fi ea. Exact ca si produsele romanesti, cel moldovene, georgiene sau ucrainene nu vor putea patrunde pe piata europeana pentru ca nu au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.