Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ideologul lui Putin, vizită misterioasă în Romania

Ziarul de Vrancea
25 iun 2014 552 vizualizări
Aleksandr Dughin, unul dintre principalii promotori ai imperialismului rus, a fost cateva zile în ţara noastră unde s-a întalnit cu mai mulţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe

Geostrategul Aleksandr Dughin, ideologul neoficial al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost în ultimele zile într-o vizită în România, unde s-a întalnit cu feţe bisericeşti din Biserică Ortodoxă Romană, a declarat pentru hotnews.ro scriitorul Mircea Popa, secretar general al Fundaţiei România - Rusia. "S-a întalnit cu mai multe feţe bisericeşti, pentru că are proiectul eurasiatic şi <>, deci pe dansul îl interesează foarte mult fetele bisericeşti", a spus Popa. Potrivit acestuia, Dughin a venit în România duminică şi a plecat în cursul zilei de ieri.
Purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, a precizat că oficialii Patriarhiei nu s-au întalnit cu Dughin.

Anul trecut s-a întalnit cu Adrian Năstase

"A treia Romă", evocată de Mircea Popa, este un element central ideologic şi mistic al doctrinei eurasianiste, promovate de Dughin şi de Kremlin în prezent. "A Treia Romă" a fost invocată de călugărul Filofei din Pskov, care, în anul 1510, desemna astfel Marele Ducat al Moscovei, într-o scrisoare către marele duce Vasile III, scrie hotnews.ro. Moscoviţii ar fi trebuit astfel să-şi asume misiunea de a salva şi proteja lumea ortodoxă şi creştină, în general, după căderea Romei şi a Constantinopolului. În prezent, Aleksandr Dughin include România în proiectul "spaţiului eurasiatic". "Cred că integrarea României în spaţiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identităţii culturale ortodoxe. În cadrul Comunităţii Eurasiatice această ţară îşi va putea rezolva problemele economice şi teritoriale, dar mai mult, va fi acceptată cu bucurie", spunea Dughin în vara lui 2013, într-un interviu pentru Vocea Rusiei. "Rusia şi România au prea multe în comun! Pe noi ne aşteaptă o reîntalnire şi o redescoperire reciprocă în contextul unei civilizaţii comune. Deja se fac primii paşi în această direcţie", mai spunea Dughin. El a fost în România şi în septembrie 2013, cand s-a întalnit, printre alţii, cu fostul premier Adrian Năstase, aflat în prezent la penitenciar.
Născut în 1962, fiul unui înalt membru al spionajului militar sovietic, Aleksandr Dughin este un politolog cunoscut pentru teoriile sale despre învierea unui imperiu rus care să reziste intereselor occidentale.


Al-Qaida şi SIIL fuzionează la frontiera siriano-irakiană

Cele două grupări s-au confruntat pana acum violent în Siria

Grupările surori dar inamice Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) şi Frontul al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, au decis să fuzioneze la Albu Kamal, cea mai importantă localitate de la frontiera dintre Siria şi Irak, a anunţat un ONG. Frontul Al-Nusra "a jurat credinţă SIIL în noaptea de marţi spre miercuri", ceea ce permite grupării Statul Islamic în Irak şi Levant să fie prezentă de o parte şi de alta a frontierei, având în vedere că deţine deja controlul asupra localităţii de frontieră Al-Qaim din Irak, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie. "Această prestare a jurământului credinţei are loc în contextul în care SIIL avansează în provincia Deir Ezzor", din care face parte Albu Kamal, în estul Siriei, la frontiera cu Irakul, a precizat organizaţia nonguvernamentală (ONG).
Un jihadist din cadrul SIIL a confirmat informaţia pe Twitter şi a postat o fotografie în care apare un comandant egiptean al grupării Frontul al-Nusra împreună cu un şef cecen din cadrul SIIL.
Provenind din Al-Qaida în Irak, ambele organizaţii au devenit rivale în Siria şi luptă una împotriva celeilalte. "Sunt rivale, dar sunt amândouă jihadiste şi extremiste. Această fuziune va crea tensiuni cu celelalte grupări rebele, inclusiv cu islamiştii" care deţineau controlul asupra acestui oraş şi a zonei din jur, a declarat directorul ONG-ului Rami Abdel Rahmane.

Tensiuni cu alte grupări islamiste

Un militant de la Albu Kamal, care s-a prezentat din motive de securitate sub pseudonimul Hadi Salame, a declarat pentru AFP, pe Internet, că "tensiunea este puternică în localitate, iar situaţia se va înrăutăţi, deoarece această fuziune va provoca probleme grave cu triburile locale, care nu vor accepta aceste schimbări", pentru că ele sunt ostile SIIL. Alt militant, Abdel Salam al-Hussein, a explicat că această fuziune a avut loc după ce lideri ai unor brigăzi islamiste locale au anunţat excluderea grupării Frontul al-Nusra din tribunalul islamic, care exercită puterea, de facto, în numeroase regiuni rebele. "Prestarea jurământului de credinţă (către SIIL) a avut loc într-o atmosferă tensionată între Al-Qaida şi rebelii locali", a spus el.
În aprilie, gruparea Frontul al-Nusra s-a aliat cu rebelii islamişti şi au respins un atac SIIL asupra acestui oraş, confruntări soldate cu aproximativ 100 de morţi.
Sătui de masacrele atribuite SIIL şi de voinţa acestei grupări de hegemonie, rebelii islamişti şi "moderaţii" din cadrul grupării Frontul al-Nusra au întors armele, în zonele aflate sub controlul lor, împotriva foştilor lor aliaţi, la începutul lui ianuarie, în lupta împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
SIIL deţine controlul asupra provinciei Raqa (nord) şi unor părţi din provinciile Hassaka (nord-est) et Deir Ezzor (est). În nordul şi estul Siriei, peste 6.000 de persoane au fost ucise în aceste confruntări, de la începutul lui ianuarie şi până în prezent, potrivit Observatorului.
Liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri a declarat Frontul al-Nusra ca fiind aripa oficială a grupării Al-Qaida în Siria, dezavuând în mod clar SIIL, care voia să se impună ca reprezentantă a reţelei teroriste atât în Irak, cât şi în Siria.

Lovitură pentru Marea Britanie: Suedia şi Olanda susţin candidatura lui Juncker la preşedinţia CE

Suedia este gata să susţină candidatura lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, a declarat premierul Fredrik Reinfeldt, după ce, iniţial, a criticat vehement legitimitatea fostului premier luxemburghez, iar o declaraţie în acest sens a făcut şi omologul său olandez, Mark Rutte. "Dacă Jean-Claude Juncker obţine o majoritate calificată din partea şefilor de stat şi de guvern din UE şi are, de asemenea, susţinerea Parlamentului European, prevederile Tratatului de la Lisabona vor fi respectate, iar Guvernul este favorabil ca Suedia să se alăture acestei majorităţi", a declarat premierul Reinfeldt.
La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a anunţat că Olanda susţine candidatura lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene. "Dacă va fi cerut un vot explicit, vom susţine candidatura lui Juncker", a declarat premierul Rutte, într-o dezbatere în Camera inferioară a Parlamentului, cu două zile înaintea summitului UE.
Decizia Suediei şi Olandei de a susţine candidatura lui Jean-Claude Juncker, care, de asemenea, şi-a asigurat de la început sprijinul Germaniei şi Franţei, reprezintă o lovitură dură pentru Marea Britanie.
Şefii de stat şi de guvern din UE urmează să ajungă la un acord în legătură cu desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene la summitul prevăzut pentru joi şi vineri la Ypres şi Bruxelles.
Premierul britanic David Cameron, care îi reproşează, printre altele, fostului premier belgian că este prea federalist, şi-a anunţat intenţia de a solicita un vot în Consiliul European, deşi se află în minoritate.
Potrivit Tratatului de la Lisabona, preşedintele Comisiei Europene este ales de Parlamentul European. După ce va fi desemnat de liderii europeni, candidatura lui Jean-Claude Juncker va fi supusă la vot în plenul Parlamentului European, la sesiunea din 14-17 iulie. Pentru a fi ales, Juncker are nevoie de 376 de voturi.
Un dezacord între Marea Britanie şi restul statelor membre ar putea avea consecinţe considerabile asupra relaţiilor dintre Londra şi Europa. Guvernul conservator de la Londra şi-a anunţat intenţia de a organiza în 2017 un referendum în legătură viitorul Marii Britanii în UE.

Coreea de Nord denunţă o comedie hollywoodiană

O nouă comedie hollywoodiană despre liderul nord-coreean Kim Jong-Un nu a amuzat deloc regimul comunist de la Phenian care a văzut în acest film un "act de terorism" şi a promis "represalii nemiloase".
În comedia "The Interview", actorii Seth Rogen şi James Franco joacă rolurile a doi jurnalişti de televiziune însărcinaţi de CIA cu asasinarea lui Kim Jong-Un - interpretat de actorul americano-coreean Randall Park -, după un interviu cu acesta la Phenian. Filmul, turnat în oraşul canadian Vancouver, va fi lansat în Statele Unite pe 14 octombrie.
Într-un comunicat de presă difuzat ieri de agenţia oficială KCNA, un purtător de cuvânt al diplomaţiei nord-coreene i-a catalogat drept "gangsteri" pe producătorii şi regizorul filmului şi a cerut cenzurarea acestuia. "Realizarea şi difuzarea unui film despre un atentat contra liderului nostru reprezintă un act de terorism şi un act de război absolut intolerabile", se afirmă în acel comunicat.
Administraţia americană trebuie să interzică filmul, altfel Coreea de Nord va fi constrânsă să opereze "represalii nemiloase", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.
În 2004, Hollywoodul a ironizat regimul nord-coreean în comedia satirică "Team America", în care tatăl lui Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, era descris ca un despot izolat şi inhibat. În trailerul filmului "The Interview", un agent al CIA pretinde că această ţară asiatică este "cea mai periculoasă din lume" şi explică personajelor interpretate de James Franco şi Seth Rogen cultul personalităţii întreţinut de dinastia Kim în Coreea de Nord. "Poporul lui Kim Jong-Un crede tot ce el îi spune, inclusiv faptul că el poate să vorbească cu delfinii, că nu urinează şi nu defechează", spune acel agent.

Confruntări între talibani şi armata afgană, soldate cu peste 150 de morţi

Aproximativ 800 de rebeli talibani luptă împotriva armatei afgane în mai multe districte din provincia Helmand (sud), în cadrul unei vaste ofensive lansate în urmă cu cinci zile şi care s-a soldat deja cu peste 150 de morţi, au anunţat ieri autorităţile afgane. În lupte au fost ucişi, până în prezent, aproximativ 100 de talibani, a anunţat Ministrul de Interne, dar şi 21 de militari şi aproximativ 40 de civili, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Helmand. "Cel puţin 21 de soldaţi din cadrul forţelor afgane au fost ucişi şi peste 40 răniţi în confruntările din ultimele cinci zile", a precizat Omar Zwak, purtătorul de cuvânt al guvernatorului din provincia Helmand. El a adăugat că luptele au loc în patru districte din nordul provinciei Helmand: Sangin, Nowzad, Kajaki şi Musa Qala.
Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că peste 2.000 de familii şi-au părăsit locuinţele, din cauza luptelor. Pe de altă parte, talibanii au amplasat dispozitive explozive pe drumuri şi în interiorul mai multor sate, pentru a opri avansarea forţelor afgane.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Siddiq Siddiqi, a confirmat, la rândul său, atacul talibanilor şi a precizat că "prezenţa forţelor afgane a fost consolidată şi nu au fost înregistrate pierderi importante de teritorii".
Provincia Helmand şi în special districtul Sangin reprezintă, tradiţional, un fief al insurgenţilor talibani, însă astfel de ofensive nu au fost frecvente în ultimii ani, în condiţiile în care rebelii au lansat mai mult atacuri cu bombe artizanale.

Un cuplu suedez ajută un cuplu de cerşetori români să-şi cumpere casă

Un cuplu suedez dinn orăşelul Jönköping a decis să ajute un cuplu de cerşetori români de etnie romă să-şi cumpere casă. Disperat să facă rost de bani pentru a-şi hrăni copiii, după ce şi-au pierdut casa în România, cuplul de români de etnie romă Adrian şi Daniela a venit în Suedia la cerşit.
Două săptămâni mai târziu, Jonas şi Emma Sandwall au trecut pe lângă ei. Cei doi au văzut-o pe Daniela cerşind pe o stradă, în orăşelul Jönköping. În timp ce mulţi îi ignorau pe cerşetori, familia Sandwalls i-a întâmpinat cu braţele deschise. Adrian şi Daniela au fost găzduiţi temporar în locuinţa soţilor Sandwall, la subsol. Ulterior, altă familie i-a invitat să stea în casa ei de vară.
Între timp, soţii Sandwalls au reuşit să adune suma de 22.000 de coroane (3.272 de dolari) pentru familia de romi. "Casa lor a fost luată de o alunecare de teren. Acum au suficienţi bani să plătească avansul pentru o nouă casă în România", a declarat Emma Sanwall pentru publicaţia locală Jönköpings Posten.

Mamografia 3D este mai eficientă pentru depistarea cancerului mamar

Mamografia 3D permite depistarea mai multor cancere mamare şi reduce numărul diagnosticelor eronate în comparaţie cu radiografia convenţională, potrivit rezultatelor unui vast studiu clinic publicat marţi. În comparaţie cu mamografia 2D, mamografia digitală 3D prin tomosinteză creşte cu 41% rata de detectare a tumorilor mamare invazive şi cu 29% depistarea tuturor cancerelor mamare.
Această tehnică de imagistică tridimensională aprobată de Agenţia americană pentru medicamente (FDA) în 2011 a condus şi la o reducere cu 15% a numărului de diagnostice eronate (pozitive şi negative), precizează autorii acestui studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA). Studiul, cel mai vast realizat până în prezent despre eficienţa acestei tehnici de depistare, a fost efectuat pe aproape o jumătate de milion de femei internate în 13 centre medicale din Statele Unite. "Acest studiu confirmă ceea ce ştiam deja: mamografia 3D depistează mai multe cancere invazive şi le scuteşte pe femei de anxietate şi de costurile unor analize suplimentare pentru a confirma că era vorba de o alertă falsă", a explicat Donna Plecha, medic la Case Medical Center din oraşul american Cleveland.
Momentul în care este descoperit un cancer mamar determină şansele de supravieţuire ale pacientei. De aceea este foarte important ca femeile de peste 40 de ani să efectueze o mamografie pe an. Dacă un cancer este detectat suficient de devreme şi nu s-a răspândit dincolo de sân, rata de supravieţuire pentru următorii cinci ani este de 97%, au subliniat autorii studiului. O femeie din opt va suferi de un cancer mamar la un anumit moment în viaţa ei, în Statele Unite.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.