Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: România, cel mai mare "furnizor" de doctori pentru Germania

Ziarul de Vrancea
24 iun 2014 399 vizualizări
România ocupă primul loc în clasamentul ţărilor din care provin cei mai mulţi doctori emigranţi care lucrează în Germania, respectiv 3.215 doctori, urmată de Grecia, 2.500 doctori, şi Austria, cu 2.189 doctori, potrivit unui articol publicat ieri de Bloomberg care citează datele pentru 2013 furnizate de Asociaţia medicală din Germania

Numărul de doctori străini care practică meseria în Germania a crescut cu 120% în ultimul deceniu, la peste 31.000. Aceşti doctori tineri acoperă o nevoie vitală pentru Germania, unde scăderea natalităţii a creat o lipsă de doctori. Aproximativ 44% dintre doctorii germani au vârste de peste 50 de ani şi sunt tot mai puţini doctori tineri germani care doresc să le ia locul, în condiţiile în care pot câştiga salarii mai mari în Elveţia sau pot beneficia de un program mai redus de lucru în Scandinavia.
Acest lucru creează o oportunitate pentru doctorii străini, atraşi de salariile mai mari şi oportunităţile de carieră.
Situaţia este similară pe întreg continentul european. În Franţa, numărul doctorilor care şi-au obţinut diploma în afara ţării a crescut cu 43% între 2008 şi 2013, până la 17.835 de doctori, iar în Marea Britanie 37% din doctori şi-au obţinut diploma peste hotare.

Un doctor începător caştigă 350 de euro pe lună

În cazul Germaniei, doctorii străini sunt predominanţi, în special, în spitalele de la marginea marilor oraşe. "Cu cât te îndrepţi mai mult spre periferie cu atât vei găsi mai mulţi doctori străini", a declarat Juergen Hoffart, preşedintele Asociaţiei medicilor din landul Renania-Palatinat. Potrivit acestuia, oficialii nu recrutează în mod special doctori străini, însă aceştia sunt atraşi de salariile mai mari şi de condiţiile mai bune de lucru decât în ţara lor de origine. De exemplu, un doctor începător din Serbia câştigă 350 de euro pe lună, iar un doctor asistent din Germania câştigă de 10 ori mai mult.
Juergen Hoffart precizează că spitalele din mediul rural sunt de obicei cele în care doctorii germani nu vor să lucreze. În plus, doctorii germani vor salarii mai mari şi programe mai flexibile de lucru, ceea ce îi determină să plece peste graniţă, în Elveţia sau mai departe. De exemplu, anul trecut aproximativ 3.000 de doctori germani au plecat în alte ţări precum Elveţia, Austria şi SUA.

Un chinez s-a sinucis după ce a pariat greşit la Campionatul Mondial

n doar în weekend, în sistemul de pariuri controlat de statul asiatic, s-au pariat peste 477 de milioane de euro

Un student chinez s-a sinucis într-un campus universitar după ce a pierdut aproape 2.400 de euro în pariuri pentru Campionatul Mondial de Fotbal, un eveniment care dezlănţuuie pasiuni în întreaga ţară. Student în anul doi la o universitate din sudul Chinei, tânărul, identificat cu numele de familie Lin de către presă, a sărit luni de la etajul şapte al unui imobil din campus, potrivit cotidianului Xinxi Shibao. "L-am auzit implorând «Nu mă forţaţi, daţi-mi două zile în plus să vă rambursez!». A vorbit la telefon timp de aproximativ zece minute. Apoi l-am văzut încheind conversaţia, ridicându-se şi dispărând brusc", a declarat un martor al scenei citat de ziar.
Lin a fost transportat imediat la spitalul din oraşul Panyu, în provincia Guangdong, dar nu a putut să fie salvat. "A împrumutat mulţi bani (pentru a paria), cu dobânzi mari", a declarat un coleg al lui Lin, apreciind că studentul a pierdut aproximativ 20.000 de yuani (aproximativ 2.400 de euro) la pariuri pentru mai multe meciuri din Campionatul Mondial.
Deşi nu are o echipă în competiţie, în China sunt milioane de fani pasionaţi de fotbal, spectatori perseverenţi şi pariori înfocaţi.
Pariurile clandestine au înflorit peste tot în ţară, în pofida interdicţiilor stricte introduse de către autorităţi.
O loterie controlată de către stat a dat asigurări că vânzările de bilete la pariuri pentru Campionat au depăşit pragul de patru miliarde de yuani (477 de milioane de euro) numai în weekend, reprezentând aproape dublul sumei de 2,3 miliarde de yuani obţinuţi în 2010 pentru întreaga competiţie.
Veniturile generate de aceste pariuri "oficiale" pentru ediţia din 2014 urmează să depăşească suma de zece miliarde de yuani, a estimat un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei Generale a Sporturilor citat de agenţia China Nouă.

Ungaria se îndatorează Rusiei

Parlamentul de la Budapesta a aprobat un împrumut rusesc în valoare de zece miliarde de euro vizând finanţarea modernizării domeniului nuclear ungar. Cele două ţări au semnat pe 14 ianuarie un acord de cooperare pentru adăugarea altor două reactoare la Paks, singura centrală nucleară din Ungaria, situată la 100 de kilometri de Budapesta. Acest proiect, vast pentru Ungaria, va dubla capacitatea centralei de la Paks, care furnizează deja 40% din electricitatea ţării.
Implementarea acordului, care prevede acordarea unui împrumut de zece miliarde de euro, necesita aprobarea Parlamentului. Luni, 110 deputaţi l-au aprobat, 29 l-au respins, în timp ce 19 s-au abţinut. Niciun detaliu nu a fost oferit despre termenii financiari ai acestui acord, care face totodată obiectul unei anchete a Comisiei Europene.
Potrivit Guvernului ungar, condiţiile oferite de Moscova sunt mai avantajoase decât cele ale unor bănci. În plus, acordul va permite crearea a 10.000 de locuri de muncă.
Ungaria va urma să ramburseze împrumutul la dobânzi variabile (cuprinse între 3,95% şi 4,95%) pe o perioadă de 21 de ani, începând de la plata primei tranşe.
Opoziţia denunţă opacitatea acordului, care, potrivit ei, sporeşte dependenţa energetică a Ungariei de Rusia, în timp ce datoriile cresc.

O stea de diamant, de mărimea Terrei, descoperită de astronomi

O stea din categoria piticelor albe, aflată la o distanţă de 900 de ani-lumină în constelaţia Vărsătorului, are o mărime apropiată de cea a Terrei şi este alcătuită în întregime dintr-un diamant uriaş. Aceasta formaţiune celestă, cea mai rece şi mai îndepărtată stea din clasa piticelor albe descoperite vreodată, este atât de rece, încât carbonul din structura ei s-a cristalizat şi a format un fel de diamant uriaş în spaţiu, de mărimea Terrei. "Este cu adevărat un obiect remarcabil. Ştiam că astfel de obiecte trebuie să existe, dar ele sunt atât de estompate, încât sunt foarte greu de detectat", a declarat David Kaplan, profesor la Universitatea Wisconsin-Milwaukee.
Piticele albe sunt formaţiuni cereşti foarte dense, rezultate din implozia unor stele de dimensiunea Soarelui, aflate la sfârşitul ciclului lor de viaţă, care formează obiecte aproximativ de mărimea Terrei. Compuse mai ales din carbon şi oxigen, piticele albe se răcesc lent şi pălesc în intensitate de-a lungul a câtorva miliarde de ani.
Obiectul din acest studiu pare să aibă aceeaşi vârstă cu Calea Lactee, aproximativ 11 miliarde de ani.

Un tablou de Monet, vândut la licitaţie cu 55 de milioane de dolari

Un tablou cu nuferi pictat de Claude Monet în 1906 a fost adjudecat pentru suma de 32 de milioane de lire sterline (55 de milioane de dolari) în cadrul unei licitaţii organizate luni, la Londra, de casa Sotheby's. Acest tablou este al doilea în ordinea sumei maxime obţinute pentru o pictură de Monet la o licitaţie, ceea ce confirmă faptul că piaţa globală cu opere de artă caută încă "tablouri-trofeu", au declarat reprezentanţii Sotheby's.
Acelaşi tablou, despre care Sotheby's a spus că a stabilit un record pentru o operă cu nuferi în formă pătrată, a fost propus spre vânzare şi în 2010, dar nu a reuşit să obţină preţul minim de pornire.
Majoritatea lucrărilor oferite spre vânzare, printre care tablouri de Sisley, Picasso, Manet şi Kandinsky, au fost adjudecate pentru sume foarte apropiate de estimarea de dinaintea licitaţiei sau chiar au obţinut preţuri mai mari.

Albania, ţară candidată la aderarea în UE

Statele membre UE au decis, ieri, să acorde Albaniei statutul de ţară candidată la aderare, dar negocierile se anunţă de durată şi vor necesita importante reforme în domeniul justiţiei, a anunţat Comisia Europeană. Decizia a fost luată la reuniunea miniştrilor europeni de Externe de la Luxemburg, în urma recomandării în acest sens din partea Comisiei Europene. Decizia urmează să fie aprobată de şefii de stat şi de guvern din cele 28 de state membre UE la summitul programat pentru joi şi vineri la Bruxelles.
Statutul de ţară candidată la aderare deschide calea unui proces de negocieri "care se anunţă de durată".
Comisia Europeană a recomandat ca Albaniei să-i fie acordat statutul de ţară candidată la UE pentru a încuraja progresul înregistrat de micul stat balcanic în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, precum şi în asigurarea statului de drept. "Procesul va continua şi este prevăzut un mecanism de monitorizare", potrivit unor surse europene.
După ce numărul statelor membre UE a crescut de la 15 la 28 în zece ani, procesul de extindere a înregistrat o încetinire. Negocierile de aderare cu Serbia au fost lansate în ianuarie, dar perspectivele sunt mult mai nesigure pentru celelalte ţări care aspiră la aderare, printre care Muntenegru, Macedonia, Kosovo şi Bosnia Herţegovina.
Turcia a obţinut statutul de ţară candidată la aderare în decembrie 1999, iar negocierile au început în 2004.
La summitul de joi şi vineri, liderii UE urmează, de asemenea, finalizeze semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina, după ce o primă parte a fost parafată la sfârşitul lunii martie, şi să semneze acordurile cu Republica Moldova şi Georgia.

Parlamentul rus anulează autorizarea unei intervenţii militare în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ieri Parlamentului să anuleze autorizarea unei intervenţii militare în Ucraina pe care a solicitat-o în martie, a anunţat Kremlinul. Preşedintele a "propus Consiliului Federaţiei ruse (Camera superioară a Parlamentului) să anuleze decizia de la 1 martie privind recurgerea la armata rusă pe teritoriul ucrainean", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al preşedinţiei. Această decizie a fost adoptată "cu scopul de a normaliza situaţia" în Ucraina, a mai declarat Peskov.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a salutat anunţul omologului său rus, subliniind că este vorba despre "un prim pas concret" în vederea soluţionării situaţiei din estul ţării.

Peste o mie de morţi în două săptămâni de conflict în Irak

Peste 1.000 de persoane au fost ucise în intervalul 5-17 iunie în regiunile din nordul Irakului ocupate de insurgenţi sunniţi, anunţă Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului. "Cel puţin 757 de civili au fost ucişi, iar 599 au fost răniţi în provinciile Ninive, Diyala şi Salaheddine, în perioada 5 - 22 iunie. Alte cel puţin 318 persoane au fost ucise, iar 590 au fost rănite în aceeaşi perioadă, la Bagdad şi în alte regiuni", a declarat Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al agenţiei ONU. "Există în continuare informaţii privind răpiri în provinciile din nordul Irakului", adaugă oficialul Naţiunilor Unite.
Insurgenţii grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Levant au lansat pe 9 iunie o vastă ofensivă, ocupând regiuni din nordul Irakului şi avansând spre Bagdad.

Mersul pe jos iarna combate diabetul

Mersul pe jos în dimineţile de iarnă poate contribui la combaterea diabetului şi obezităţii pentru că ajută la regenerarea ţesutului adipos maro, potrivit unui studiu dat publicităţii luni în Australia. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, dacă o persoană se expune unor temperaturi de circa 19 grade, îşi poate regenera ţesutul adipos maro în patru săptămâni. Şeful echipei de cercetători, endocrinologul australian Paul Lee, a apreciat că această descoperire poate fi un element-cheie pentru combaterea obezităţii, fenomen care afectează o mare parte din populaţia Australiei.
"Ţesutul adipos alb obişnuit înmagazinează energia, însă atunci când este în cantitate mare, poate cauza diabet, hipertensiune şi o serie de dezordini în metabolism", a declarat Lee. În schimb, ţesutul adipos maro nu înmagazinează energia şi, de aceea, animalele care au multă grăsime de acest fel "sunt protejate împotriva diabetului, obezităţii şi faţă de o serie de dezordini metabolice".
În cadrul acestui studiu, Lee a ales cinci bărbaţi cu o stare de sănătate bună. Timp de patru luni, aceştia şi-au petrecut noaptea într-o cameră în care temperatura era de 19 grade. În această perioadă, ţesutul adipos maro a crescut cu 40%, iar metabolismul s-a accelerat. Când cei cinci au fost însă expuşi unei temperaturi de 27 de grade, ţesutul adipos maro şi metabolismul s-au redus.
Lee recomandă ca, în dimineţile de iarnă, oamenii să meargă pe jos purtând îmbrăcăminte mai uşoară, care să le permită să simtă frigul, pentru a motiva regenerarea ţesutului adipos maro.

Fazele lunii nu afectează somnul

Luna plină nu cauzează insomnii, au concluzionat oameni de ştiinţă germani de la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Munchen, contrazicând o credinţă populară. Cercetătorii şi-au fundamentat concluziile pe analiza datelor unor studii anterioare, în care au fost implicaţi numeroşi participanţi. În două cercetări realizate în 2013 şi 2014, la care au participat 30, respectiv 50 de persoane, durata totală a somnului a fost mai scurtă în nopţile din perioadele cu lună plină. Cu toate acestea, a existat o discrepanţă cu privire la începerea fazei REM (mişcarea rapidă a ochiului), când de obicei oamenii visează. Într-un studiu, această fază a fost întârziată în nopţile cu lună plină, iar în celălalt studiu - în nopţile cu lună nouă. Pornind de la premisa că aceste descoperiri pot fi întâmplătoare, cercetătorii au analizat informaţiile cu privire la somn în cazul a 1.265 de subiecţi pe durata a 2.097 nopţi, dar nu au putut să obţină aceleaşi rezultate ca în studiile precedente sau să observe vreo legătură statistică relevantă între somnul uman şi fazele lunii.
În plus, oamenii de ştiinţă au declarat că au identificat mai multe descoperiri nepublicate, inclusiv analize ale caracteristicilor somnului subiecţilor în mai mult de 20.000 de nopţi, în care nu a fost observată nicio legătură cu fazele lunii.

Motocicleta este de 57 de ori mai periculoasă decât maşina

Dacă 1 reprezintă riscul pe km parcurs de un automobilist să aibă un accident mortal sau grav, un motociclist riscă de 57 de ori mai mult să fie grav rănit sau să îşi piardă viaţa pe şosea, arată cel mai recent studiu realizat de Institutul belgian pentru siguranţă rutieră (IBSR).
Institutul a calculat prima oară riscul de a fi victima unui accident mortal sau grav în funcţie de fiecare categorie de utilizatori şi de categoriile de vârstă. În afară de autobuz sau tramvai (0,6), maşina (1,0) este cel mai sigur mijloc de deplasare. Mai expuşi sunt cicliştii, riscurile medii în cazul lor fiind de 23, şi pietonii - 8,1.
Motocicliştii între 18 şi 24 de ani prezintă o probabilitate de 72,6 ori mai mare să fie ucişi sau grav răniţi pe şosele. Riscul scade la 55,8 în cazul adepţilor motocicletei între 25 şi 44 de ani şi la 41,5 la cei între 45 şi 64 de ani.

Atenţie cum puneţi degetul pe smarphone!

Un fermieră thailandeză care a primit o factură de telefon de 6.000 de dolari era sigură că trebuie să fie o greşeală, dar s-a dovedit că nota de plată era corectă. Amphon Chumchendee, care utilizează un abonament de 10 de dolari pe lună, a aflat că factura a inclus şi achiziţiile efectuate de pe Line, un client de mesagerie instant care oferă o aplicaţie pentru achiziţii de autocolante pentru joc şi de monedă virtuală.
Fiul ei a recunoscut că a fost la cumpărături de "diamante" pe CookieRun, după ce a descoperit o metodă pe YouTube care a crezut că este gratuită. Nu a fost, iar compania de telefonie mobilă insistă ca Chumchuendee să plătească factura.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.