Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Din cauza sancţiunilor, Rusia a pierdut deja 100 de miliarde de dolari

Ziarul de Vrancea
23 iun 2014 246 vizualizări
Insurgenţii proruşi din Ucraina vor ajunge la Moscova şi vor fi o ameninţare pentru Putin, mai susţine liderul opoziţiei din Rusia

Sancţiunile, instituite de Uniunea Europeană şi SUA împotriva Rusiei pentru rolul acesteia în criza ucraineană, au avut mai degrabă până în prezent un caracter simbolic, dar chiar şi aşa au condus la un exod de capital de 100 de miliarde de dolari din Rusia, a declarat unul din liderii opoziţiei ruse, Boris Nemţov, fost vicepremier sub preşedinţia defunctului preşedinte Boris Elţin, într-un interviu acordat ieri postului de televiziune Ukraina. "Acestea (sancţiunile) i-au lovit dureros pe prietenii lui Putin, miliardari-oligarhi, provocând în jurul său o stare de nervozitate. Cu toate acestea, ele au afectat doar indirect economia rusă", a afirmat Nemţov, explicând că, în special, s-a observat un exod de capital străin din Rusia.
Potrivit experţilor, peste 100 de miliarde de dolari "au imigrat" din Rusia în prima jumătate a acestui an. "Este foarte rău, pentru că aceasta duce la criză economică, recesiune, deficite bugetare. La nivel regional — la un deficit bugetar acut: nu mai sunt bani de medicamente compensate pentru pacienţii grav bolnavi, nu se mai construiesc autostrăzi, clădirile de locuit nu mai pot fi renovate. Cresc tarifele şi preţurile. Şi acesta este rezultatul simbolic al sancţiunilor", a indicat Nemţov, unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziţiei ruse.

Miliţiile separatiste aşteptau un ajutor mai mare de la Kremlin

În opinia sa, Occidentul ar trebui să instituie sancţiuni severe nu împotriva concernului de gaze Gazprom sau companiei de petrol Rosneft, chiar dacă la conducerea celor două societăţi se află "oamenii preşedintelui", ci împotriva sistemului bancar al lui Putin. "Eu cred că Europa nu va institui niciodată sancţiuni împotriva sistemului bancar al preşedintelui rus. Aceste sancţiuni ar putea fi aplicate de către Statele Unite ale Americii, în cazul în care Putin va ordona armatei ruse să treacă graniţa cu Ucraina", a opinat acesta.
Într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine, Boris Nemţov a spus că miliţiile separatiste din Ucraina au aşteptat un ajutor mai mare decât primesc acum din partea lui Vladimir Putin. Ei l-ar considera deja drept trădător pe preşedintele rus. Liderul opoziţiei ruse avertizează în acest interviu, preluat ieri de numeroase media ruse, că rebelii nemulţumiţi din estul Ucrainei, care sunt invitaţi acum să depună armele şi să se predea sau să părăsească teritoriul ucrainean, ar putea să ajungă la Moscova şi acţiunile lor ar putea fi o ameninţare pentru Putin personal.

O "insulă magică", descoperită pe unul dintre sateliţii planetei Saturn

O "insulă magică" a fost fotografiată în iulie 2013 pe Titan, unul dintre sateliţii planetei Saturn, însă formaţiunea a dispărut după doar câteva zile, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să formuleze mai multe ipoteze prin care încercau să explice acest fenomen misterios. Sonda spaţială Cassini a fotografiat acea "insulă" cu ocazia unei survolări a satelitului Titan pe 10 iulie 2013, însă formaţiunea nu a mai putut fi detectată cu ocazia următoarelor survoluri.
Insula a fost văzută în Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de la polul nordic al lui Titan. Aisberguri, valuri şi bule de gaz care se ridică de pe fundul mării reprezintă posibile explicaţii pentru acest fenomen, afirmă oamenii de ştiinţă.
Studiul, realizat de o echipă internaţională, a fost publicat în revista Nature Geoscience.
Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, are multe puncte în comun cu Terra, precum o atmosferă densă şi un ciclu al anotimpurilor. Vânturile şi ploile modelează suprafaţa satelitului, formând râuri, mări, dune şi ţărmuri.
Munţii şi dunele de pe Titan sunt alcătuite din gheaţă, nu din roci şi nisip ca pe Terra, iar hidrocarburile lichide de pe acest satelit joacă multe dintre rolurile pe care le are apa pe planeta noastră.
Mările şi lacurile din regiunile polare de pe Titan sunt constituite de metan şi etan. Acestea sunt gaze pe Terra, dar, datorită temperaturii medii de -180 de grade Celsius de pe acel satelit, ele există acolo în stare lichidă.
"«Insula magică» este un termen colocvial pe care îl folosim pentru a ne referi la acea formaţiune. Însă nu credem că ar fi o insulă propriu-zisă", a declarat Jason Hofgartner, profesor la Universitatea Cornell din New York, coordonatorul studiului. El a explicat: "Avem patru ipoteze care par să fie egal acceptate. În nicio ordine specifică, acestea sunt: valuri, bule gazoase care se ridică la suprafaţă, corpuri solide plutitoare şi solide în suspensie".
Titan are un ciclu de anotimpuri întins pe durata a 30 de ani, iar specialiştii se aşteaptă ca regiunea nordică a satelitului să devină mult mai dinamică în perioada următoare, întrucât Titan se apropie de solstiţiul său de vară, ce va avea loc în mai 2017.

Pesticidele, factor de risc pentru dezvoltarea autismului

Femeile însărcinate care locuiesc în apropierea fermelor unde sunt utilizate pesticide prezintă un risc cu 66% mai mare de a naşte un copil autist, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Davis din California, SUA. În studiul cercetătorilor americani, publicat ieri în revista Environmental Health Perspectives, este examinată legătura dintre faptul de a locui în apropierea unei zone în care se utilizează pesticide şi cazurile de copii autişti, dar nu este stabilită o relaţie cauză-efect între aceste două fenomene. Autismul este o boală ce afectează dezvoltarea copiilor, a cărei incidenţă a crescut considerabil în ultimele decenii, în Statele Unite afectând un copil din 68 în 2010, faţă de un copil din 150 în 2000. Cercetătorii au comparat datele referitoare la utilizarea pesticidelor în California cu adresele a 1.000 de persoane care au participat la un studiu despre familiile cu copii autişti. "Am urmărit unde trăiau participantele noastre la studiu în timpul sarcinii şi în momentul naşterii", a explicat Irva Hertz-Picciotto, unul dintre autorii studiului şi vicepreşedinte al Departamentului de ştiinţe şi sănătate publică la Universitatea Davis din California. Legile din California impun precizarea tipurilor de pesticide utilizate, precum şi locul, momentul şi cantităţile acestora. "Am constatat că mai multe tipuri de pesticide au fost utilizate mai frecvent în apropierea locuinţelor în care copiii au dezvoltat autism sau au avut întârzieri" în dezvoltare. Aproximativ o treime dintre participanţii la studiu trăiau într-un perimetru cuprins între 1,25 şi 1,75 kilometri de locul în care au fost utilizate pesticidele. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că riscul de autism era cu atât mai crescut cu cât contactul cu pesticidele avea loc în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, aceştia precizând că aceste substanţe chimice afectează mai ales creierul fătului. "Acest studiu validează rezultatele unei cercetări anterioare, care a constatat o legătură între naşterea copiilor autişti şi expunerea la produse chimice agricole în timpul sarcinii", a precizat Janie Shelton, principala autoare a studiului.
"Chiar dacă trebuie să stabilim încă dacă anumite subgrupuri sunt mai sensibile la expunerea la pesticide decât altele, mesajul este foarte clar: femeile însărcinate trebuie să evite orice contact cu produsele chimice din agricultură", a avertizat Janie Shelton.

Regimul din Siria a predat toate armele chimice

Siria a finalizat, ieri, evacuarea armelor chimice declarate, în vederea distrugerii acestora, anunţă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. "În momentul în care vă vorbesc, nava care transportă armele chimice tocmai a părăsit Portul Lattaquia", a declarat Ahmet Uzumcu, directorul OIAC, într-o conferinţă de presă organizată la Haga.
"Evacuarea stocurilor şi precursorilor era o condiţie fundamentală a planului de neutralizare a armelor chimice siriene", adaugă Uzumcu.
Siria a comunicat că are 1.300 de tone de arme chimice şi evacuase deja 92 la sută din acestea.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului depăşeşte, potrivit estimărilor, 160.000 de morţi.

Coliziune între două avioane, deasupra Germaniei

Un avion de vânătoare al armatei germane a lovit ieri un avion uşor, care s-a prăbuşit imediat după coliziune, în vestul Germaniei, anunţă surse militare şi din cadrul poliţiei. Conform unor surse locale, un avion de vânătoare de tip Eurofighter, de la baza aeriană Luftwaffe, a lovit un avion uşor, la circa 100 de kilometri nord-est de Koln. Aeronava de vânătoare a revenit la bază şi a aterizat în siguranţă. Avionul uşor, în care erau două persoane, s-a prăbuşit imediat după decolare, însă nu există informaţii despre starea ocupanţilor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.