Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un profesor universitar pledează pentru uciderea copiilor fără adăpost

Ziarul de Vrancea
22 iun 2014 572 vizualizări
Egipteanul dă exemplul Braziliei, unde, în anii '90, copiii ar fi fost omoraţi precum "cainii vagabonzi"

Un profesor universitar egiptean, Nassar Abdullah, a publicat un articol în care pledează pentru uciderea copiilor fără adăpost, "pentru a face curăţenie pe străzi" şi pentru că "reabilitarea minorilor ar fi foarte costisitoare". Abdullah, care susţine cursuri de etică şi de filosofie politică la Universitatea din Sohag (localitate situată pe malul estic al Nilului), spune că autorităţile egiptene ar trebui să ia exemplu de la forţele de securitate din Brazilia, care în anii 1990 ar fi ucis copii ai străzii. Uciderea acestor minori "este soluţia" pentru a pune capăt problemei copiilor fără adăpost pe străzile din Egipt. "În anii 1990, copiii fără adăpost din principalele oraşe ale Braziliei au trecut de la a-i sâcâi pe oameni la a le băga frica în oase, căci comiteau delicte precum violuri, prostituţie sau asasinate, iar situaţia economică a Braziliei era similară cu cea a Egiptului zilelor noastre", a scris Abdullah în editorialul său, care a fost publicat vineri de ziarul Al Masry al Youm.
Se estimează că aproape un milion de minori trăiesc pe străzile oraşelor egiptene. Pentru Abdullah, reabilitarea acestor minori ar fi mult prea costisitoare pentru visteria statului, motiv pentru care cea mai bună cale ar fi, în opinia lui, să se urmeze exemplul Braziliei, unde "forţele de securitate braziliene au lansat o campanie de vânare şi ucidere a copiilor ca şi cum ar fi fost vorba despre câini vagabonzi". "Această soluţie dură a permis să se facă curăţenie pe străzile principalelor oraşe din Brazilia şi să dispară copiii străzii. S-a întâmplat pentru că liderii politici aveau voinţa să facă reforme şi să combată corupţia, dar şi să creeze locuri de muncă. Aceasta este lecţia pe care lumea întreagă ar trebui s-o înveţe pornind de la cazul Braziliei", a concluzionat profesorul egiptean.
Textul a fost publicat vineri atât în ediţia tipărită a ziarului Al Masry al Youm, cât şi pe pagina de internet, însă, după polemica produsă, a fost retras din ediţia digitală. Sâmbătă, organizaţiile de apărare a drepturilor omului s-au decis să prezinte un denunţ împotriva lui Abdullah, pe care-l acuză de incitare la crimă şi de punere în pericol a vieţii minorilor. În plus, vor ca profesorul să plătească o amendă de un milion de lire egiptene (circa 100.000 de euro), bani care să fie folosiţi apoi pentru ajutorarea copiilor străzii.

Elevii francezi cer oprirea "carnagiului" de la Bac

Petiţia lansată de tinerii din Hexagon este plină de greşeli de ortografie

Peste 40.000 de liceeni au decis să se adreseze în mod direct Ministerului francez al Educaţiei Naţionale, semnând o petiţie prin care cer oprirea "carnagiului", în urma unui examen la matematică la Bacalaureat pe care-l consideră "prea dur". "După fizică şi engleză a venit acum rândul matematicii să fie ultra-dură. Dacă această situaţie continuă, rezultatele vor fi mai puţin de 50% promovare", subliniază într-un text plin de greşeli de ortografie aceşti elevi, care au dat săptămâna aceasta examene în cadrul Bacalaureatului pentru ştiinţe (Bac S). În Franţa, Bacalaureatul, care-i priveşte în general pe adolescenţii cu vârste între 16 şi 18 ani, este un examen care punctează studiile din învăţământul secundar, înaintea unei eventuale continuări a studiilor. Anul acesta, 176.730 de elevi au fost înscrişi în filiera "ştiinţifică".
O pagină pe Facebook, intitulată "Bac S 2014: subiecte la mate prea dure", a fost lansată după câteva ore de la încheierea examenului. "Mă consideram pregătită pentru această probă, iar până la urmă m-am blocat", a scris Katy Delahaut pe această pagină, care primise sâmbătă 10.000 de "like"-uri. Elevii şi-au exprimat masiv furia şi pe Twitter, o întrebare din examen cu privire la un tetraedru părând că i-a nemulţumit în mod special.
"Tot anul îţi dau cuburi, iar la Bac îţi dau un tetraedru regulat isoscel cu un un unghi drept în A tăiat de un plan!", şi-a exprimat indignarea @Niglo. "RT (repostează mesajul) dacă şi tu ai încercat timp de 30 de minute să desenezi un tetraedru", scrie @AeRoLiNeR95.
În 2013, rata promovării la Bac în cadrul acestei filiere a atins şi 92,5%, cel mai ridicat nivel.

Stanga europeană susţine candidatul dreptei la preşedinţia CE

Liderii social-democraţi din şapte ţări europene îl susţin pe conservatorul Jean-Claude Juncker pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene (CE), a anunţat sâmbătă François Hollande, la finalul unei reuniuni, la Paris. Ei susţin un conservator la preşedinţia CE în schimbul nominalizării unui social-democrat ca succesor al preşedintelui Consiliului, belgianul Herman Van Rompuy. "Respectăm spiritul alegerilor europene, în sensul ca partidul care se clasează primul să poată să-l propună pe candidatul pe care l-a prezentat, şi anume, în prezent, domnul Juncker", a declarat Hollande. Însă, a adăugat el, "există şi alte responsabilităţi care pot conduce la nume de inspiraţie social-democrată".
Pentru a obţine preşedinţia CE, este necesar ca Jean-Claude Juncker să fie susţinut de majoritatea celor 28 de lideri europeni şi să obţină cel puţin 376 de voturi în PE. Nominalizarea sa face parte dintr-un pachet care include, în afară de postul de preşedinte al Consiliului, pe cele de preşedinte al PE şi de Înalt Reprezentant UE pentru Politică Externă.
Mini-summitul de la Paris de sâmbătă a avut loc cu doar câteva zile înaintea summitului dificil al UE prevăzut pe 26 şi 27 iunie la Bruxelles. El a avut loc după o reuniune anti-Juncker, a dreptei, în Suedia, la care au participat premierul britanic David Cameron şi omologii săi suedez şi olandez, pe care cancelarul german Angela Merkel a încercat să-i convingă să evite un blocaj la summitul de la Bruxelles.
La Paris, în jurul lui François Hollande s-au reunit şeful Guvernului italian Matteo Renzi, vicecancelarul german Sigmar Gabriel (SPD), Helle Thorning-Schmidt (Danemarca), Victor Ponta (România), Robert Fico (Slovacia), Bohuslav Sobotka (Cehia), Joseph Muscat (Malta), Werner Faymann (Austria) şi Elio Di Rupo (Belgia)

Simţiţi "fluturi în stomac"? Mergeţi urgent la medic!

Senzaţia de "fluturi în stomac" poate fi un prim simptom al maladiei Parkinson şi al sclerozei multiple, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii britanici, care arată că aceste boli neurologice pot fi provocate şi de un sistem digestiv nesănătos. Specialiştii spun că stările de anxietate şi de nerăbdare pot conduce la senzaţia de "fluturi în stomac", care de obicei dispare odată cu eliminarea cauzelor tulburării. Însă legăturile neurologice dintre sistemul digestiv şi creier care provoacă senzaţia de "fluturi în stomac" sunt asociate şi cu maladii degenerative, precum Parkinson, scleroza multiplă şi mai multe boli mintale. "Stomacul şi creierul împart acelaşi sistem nervos şi comunică", a spus Anton Emmanuel, specialist neuro-gastroenterolog la University College şi la National Hospital for Neurology din Londra. "Din acest motiv, când eşti stresat sau simţi emoţii puternice, precum frica, prezinţi simptome gastrontestinale, precum nevoia de a fugi la toaletă", a mai spus acesta. Noul studiu sugerează că unele maladii ale creierului pot fi provocate de un sistem digestiv bolnav, pentru că semnalele nervoase "călătoresc" şi în partea opusă, cea a stomacului.

Rohani avertizează "ţările care susţin teroriştii cu petrodolarii lor"

Preşedintele iranian Hassan Rohani a adresat ieri un avertisment "ţărilor care susţin teroriştii cu petrodolarii lor", referindu-se la Arabia Saudită şi Qatar, care-i finanţează, acuză Teheranul, pe jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL). "Sfătuim ţările care-i ajută pe terorişti cu petrodolarii lor să înceteze să facă acest lucru. Trebuie să ştie că mâine le va veni rândul" să se confrunte cu aceste grupări, a declarat Rohani, citat pe site-ul televiziunii de stat.
Oficiali şi presa iraniană au afirmat în ultimele zile că gruparea SIIL, care a preluat controlul asupra mai multor oraşe şi regiuni din Irak, într-o ofensivă-fulger declanşată săptămâna trecută, este susţinută din punct de vedere financiar şi militar de către Arabia Saudită şi Qatar.
Guvernul saudit îl învinovăţeşte pe premierul şiit Nuri al-Maliki că a condus Irakul pe marginea prăpastiei, prin politica sa de excludere a sunniţilor.
Iranul, o ţară cu populaţie majoritar şiită, susţine Guvernul al-Maliki împotriva insurgenţilor sunniţi din cadrul SIIL. Gruparea deţine controlul şi asupra unei părţi din Siria, iar regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este, de asemenea, un aliat al Teheranului. Rohani i-a denunţat pe "sălbaticii însetaţi de sânge musulman, (care) taie capul copiilor şi violează femei musulmane", afirmând că aceste fapte nu fac decât să le ofere "satisfacţie sioniştilor, pentru că nimeni nu se mai gândeşte astăzi la Palestina". Preşedintele a îndemnat totodată la unitate între "şiiţi şi sunniţi, care sunt fraţi". "De ani de zile şi de secole, şiiţii şi suniţii trăiesc împreună în Iran, în Irak, în Levant, în Liban, în ţările din Golful Persic şi în Magreb", într-o "coexistenţă paşnică", a subliniat el.
De la începutul ofensivei SIIL, Iranul a îndemnat la unitate naţională în Irak împotriva jihadiştilor. "Şiiţii, sunniţii şi kurzii sunt prietenii noştri, am avut întotdeauna relaţii amicale cu liderii lor şi am insistat întotdeauna pentru ca toate etniile şi grupurile să participe activ şi constructiv în cadrul puterii din Irak", a declarat preşedintele Parlamentului iranian Ali Larijani.

Putin a plasat forţele armate în "stare de alertă maximă"

Preşedintele rus Vladimir Putin a plasat sâmbătă forţele armate din centrul Rusiei "în stare de alertă maximă" pentru efectuarea unor manevre neprevăzute, a anunţat ministrul Apărării, la o zi după ce Kievul a decretat o încetare unilaterală a focului în estul Ucrainei. "Conform ordinului (lui Putin), începând de la ora 11.00, ora Moscovei (10.00, ora României), trupele din cadrul Districtului Militar Central şi formaţiunile şi unităţile militare care se află pe acest teritoriu au fost plasate în stare de alertă maximă", a anunţat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.
Trupele au fost plasate în stare de alertă după ce Vladimir Putin a ordonat exerciţii militare neprogramate în perioada 21-28 iunie, a precizat Şoigu. Această perioadă acoperă perioada armistiţiului ucrainean, denunţat de către Moscova.
Şeful Statului Major al armatei ruse Valeri Gherasimov a precizat că peste 65.000 de militari şi peste 180 de avioane, aproximativ 60 de elicoptere şi aproximativ 5.500 de unităţi de echipament militar participă la exerciţii.
Această nouă mobilizare de trupe cu baza în Ural şi vestul Siberiei are loc la o zi după intrarea în vigoare a încetării unilaterale a focului ordonate vineri de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko cu scopul de a le permite rebelilor separatişti proruşi din estul ţării să depună armele.
Kremlinul a criticat vineri seara anunţarea acestui armistiţiu, decis fără ca separatiştii ruşi să fie invitaţi să deschidă negocieri.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.