Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Jurnalist american, după 20 de ani la Budapesta: Ungaria va deveni Coreea de Nord a Europei

Ziarul de Vrancea
20 iun 2014 783 vizualizări
în ziarist american, stabilit în urmă cu două decenii în Ungaria, a ales să părăsească ţara vecină din cauza regimului politic de la Budapesta

David Landry, un jurnalist american care a lucrat aproape 20 de ani în presa maghiară, părăseşte Ungaria întrucat, spune el, sub conducerea lui Viktor Orban ţara riscă să se transforme în Coreea de Nord a Europei.
Într-un amplu editorial publicat în Budapest Business Journal, Landry povesteşte cum a ajuns în Ungaria în 1995, s-a îndrăgostit de această ţară, a făcut o carieră şi a prins rădăcini, însă "acum e un moment bun" să plece.
În ultimii 19 ani, povesteşte Landry, a fost martor la schimbarea societăţii ungare: de la anii de după răsturnarea comunismului, la ascensiunea partidului lui Orban spre sfarşitul anilor '90, cand şi-a pus primul semn de întrebare, deoarece i-a fost cenzurat un material de teama răzbunării politicianului. Lucrurile s-au complicat cu adevărat, susţine Landry, după 2006, cand orice iluzie că Ungaria poate avea un sistem democratic, multipartinic a fost spulberată, şi Fidesz, partidul lui Orban, a obţinut majoritatea parlamentară. Deşi şi-a spus că situaţia e rea, jurnalistul mărturiseşte că s-a consolat cu gandul că pană şi un lider cu mană de fier trebuie să răspundă în faţa UE, mai ales că economia ţării a fost sprijinită mult de la Bruxelles. Însă nu s-a întamplat aşa.

Jocul dual faţă de Rusia

Landry nu ştie sigur care a fost ultima picătură. "Poate a fost campania jenantă a partidelor de stanga în alegerile de anul acesta. Poate situaţia creată în jurul aşa-zisului memorial al Holocaustului. Poate a fost schimbarea de atitudine a MTI care a transformat agenţia naţională de ştiri într-o publicaţie purtătoare de cuvant, egală cu o limitare a libertăţii de expresie la cererea Guvernului. Poate a fost numirea unui fost skinhead rasist în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului", scrie acesta. "Pot spune asta cu certitudine: astăzi nu văd niciun viitor pozitiv pentru copiii mei, unul de opt ani şi jumătate şi unul de şapte".
Landry da cateva exemple: jocul dual faţă de Rusia, Orban criticand invazia Crimeii dar în acelaşi timp urmand să vandă securitatea energetică a Ungariei tot Rusiei; premierul care se face că nu vede exodul creierelor ungare; şomajul care este la un minim record, deşi 6,4% din angajaţi primesc doar 35% din salariul mediu; nerespectarea drepturilor omului, spre indignarea UE. "Să fie asta adevărata faţă a Ungariei? Gandirea progresistă din anii '90 a fost o minciună? Este ascensiunea partidului de barbari Jobbik un semn că acesta este sentimentul secret pe care îl nutreşte ţara? Crearea unei Corei de Nord în Europa - o naţiune despotică de muncitori şi anti-intelectuali - este în destinul Ungariei?", se întreabă jurnalistul.
Acesta încheie arătînd că, la momentul publicării acestui editorial, din motive ce îi amintesc de teama din 1998, cand i s-a cenzurat editorialul anti-Orban, se va afla la bordul unui avion internaţional, împreună cu familia.

Record după al Doilea Război Mondial: Peste 50 de milioane de persoane strămutate la nivel mondial din cauza conflictelor

Numărul persoanelor strămutate la nivel mondial din cauza conflictelor şi a crizelor a depăşit pragul de 50 de milioane, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, conform unui raport publicat vineri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).  La sfârşitul anului 2013, "51,2 milioane de persoane erau strămutate, cu 6 milioane mai mult faţă de cele 45,2 milioane înregistrate la sfârşitul anului 2012", a declarat Antonio Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, în prezentarea raportului pentru presă. "Ne confruntăm cu o creştere uriaşă a tuturor deplasărilor forţate", a declarat Guterres, adăugând că au existat 2,5 milioane de noi refugiaţi sirieni şi 6,5 milioane de persoane strămutate pe teritoriul Siriei de la începutul conflictului. Noi deplasări importante ale populaţiei au avut de asemenea loc anul trecut în Africa, în special în Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud.
În opinia oficialului UNHCR, există două motive care explică această creştere - pe de o parte noile crize apărute, care forţează populaţiile să-şi părăsească locuinţele, iar pe de altă parte menţinerea crizelor vechi, care "nu par să mai dispară vreodată". "În prezent există atât de multe persoane strămutate cât numărul total al populaţiei în ţări precum Columbia, Spania, Africa de Sud şi Coreea de Sud", a adăugat Guterres pentru a oferi o idee în legătură cu amploarea acestui fenomen.
Deplasările forţate afectează trei categorii de persoane: refugiaţii, solicitanţii de azil şi persoanele strămutate, care rămân în ţările lor, dar care şi-au părăsit locuinţele, se afirmă în raportul ONU

Căutarea Boeingului 777 dispărut se va orienta către sudul extrem al Oceanului Indian

Căutările avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, dat dispărut la 8 martie, se vor îndrepta într-o zonă situată mai la sud de Oceanul Indian, în urma unor noi analize ale datelor înregistrate prin satelit în legătură cu traseul aeronavei, au anunţat vineri autorităţile locale. La reluarea operaţiunilor submarine de căutare, prevăzute pentru august, anchetatorii vor verifica o zonă situată la 1.800 de kilometri de Perth, oraş situat pe coasta vestică a Australiei. Biroul australian pentru securitatea transporturilor, care conduce operaţiunile de căutare, nu a precizat noua zonă vizată, afirmând că analizarea datelelor continuă. Potrivit cotidianului West Australian, care citează surse americane anonime, centrul australian care coordonează operaţiunile de căutare va anunţa în perioada următoare că zona respectivă este situată la 800 de kilometri sud-vest de precedenta arie în care au fost desfăşurate căutările.
După trei luni de la dispariţie, niciun fragment al avionului nu a fost găsit. Potrivit datelor înregistrate prin satelit, aparatul ar fi zburat spre sudul Oceanului Indian, iar ulterior s-ar fi prăbuşit, după ce a rămas fără carburant.

CIA a vrut să folosească o păpuşă în lupta cu teroriştii

CIA a dezvăluit că a luat în considerare la un moment dat posibilitatea de a crea şi utiliza un tip de armă foarte aparte în lupta împotriva terorismului, şi anume o păpuşă care să-l înfăţişeze pe fostul lider Al-Qaida Osama ben Laden într-o ipostază diabolică. Agenţia americană de spionaj a început să lucreze la acest proiect în 2005, potrivit ziarului The Washington Post, şi a recurs la ajutorul fostului conducător al companiei de jucării Hasbro, Donald Levine. Levine a ajutat la crearea acestei figurine de tip "G.I. Joe".
Potrivit ziarului, planul CIA era să producă aceste păpuşi cu faţa roşie şi nişte ochi înspăimântători, verzi, şi să le dea copiilor din Afganistan cu speranţa să-i întoarcă împotriva fostului lider Al-Qaida.
Însă Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a renunţat la plan după ce a primit trei prototipuri ale păpuşii, a declarat un purtător de cuvânt al acesteia pentru CNN. "Ideea figurinei de acţiune a fost propusă şi respinsă de CIA înainte să treacă de stadiul de prototip", a declarat Dean Boyd.
"Din câte ştim noi, au doar trei figurine de acţiune au fost create vreodată, iar acestea nu indică nici pe departe cum ar fi arătat produsul final", a dezvăluit el.
După ce i s-au prezentat cele trei exemplare, CIA a refuzat să mai continue ideea şi nu a produs sau distribuit vreo păpuşă de acest fel, a subliniat purtătorul de cuvânt, adăugând că Agenţia nu cunoaşte cazuri de producere sau distribuire a unor astfel păpuşi de către alţii.

Zeci de cercetători, expuşi bacteriei antraxului

Aproximativ 75 de cercetători americani ar fi fost expuşi în mod accidental unor bacterii care provoacă antrax şi sunt trataţi, ca măsură de precauţie, cu antibiotice, au anunţat autorităţile sanitare, apreciind totuşi că riscul de contaminare este foarte redus. Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) explică într-un comunicat această posibilă infectare prin faptul că "nu au fost urmate măsurile de securitate stabilite în laboratoare în vederea manipulării acestor bacterii", la Atlanta, în sud-estul Statelor Unite, unde se află sediul CDC. "Din precauţie, CDC adoptă măsuri active pentru protejarea sănătăţii tuturor celor care sunt vizaţi. Acestea includ administrarea de antibiotice personalului potenţial expus", precizând că insistă asupra faptului că "riscul este foarte redus". De asemenea, CDC apreciază că ceilalţi membri ai personalului lor, familiile acestora şi restul populaţiei nu se află în pericol. Eşantioane potenţial infecţioase de antax au fost transportate şi utilizate în cadrul unor experimente în laboaratoare CDC care nu sunt echipate în vederea manipulării acestor bacterii. Angajaţii acestor laboratoare, crezând că aceste bacterii au fost inactivate, nu purtau combinezoane de protecţie. Şefii securităţii laboratoarelor CDC au stabilit totodată că, în perioada 6-13 iunie, manipulări efectuate în două dintre aceste trei laboratoare ar fi putut să lase să scape spori de bacterie.

Bronzatul poate crea dependenţă

Expunerea la soare poate fi periculoasă în ce priveşte creşterea riscului de cancer de piele, dar şi pentru că produce dependenţă, potrivit unor noi cercetări. Expunerea îndelungată şi repetată la radiaţiile ultraviolete declanşează eliminarea endorfinelor, aşa-numitul "hormon al fericirii", funcţionând pe acelaşi principiu biologic ca şi consumul de heroină sau morfină. Studiul a fost realizat pe şoareci, însă cercetătorii au declarat că descoperirile sunt aplicabile şi oamenilor deoarece efectul biologic asupra pielii şoarecilor în cazul expunerii la razele ultraviolete este foarte apropiat de cel al pielii umane. Expunerea prelungită la radiaţii ultraviolete a determinat dependenţă fizică şi un comportament dependent în cazul şoarecilor. În cadrul studiului, cercetătorii au declarat că dependenţa determinată de expunerea la razele ultraviolete "ar putea contribui la o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de piele la oameni". În teorie cancerul de piele determinat de expunerea la soare ar putea fi prevenit, pur şi simplu, prin reducerea perioadei de expunere, însă elementele care creează dependenţă ar putea ajuta la explicarea comportamentului încăpăţânat pe care unii oameni îl afişează atunci când stau să se bronzeze, atât în spaţii închise cât şi în natură, potrivit coordonatorului studiului, dr. David Fisher de la Massachusetts General Hospital şi Harvard Medical School.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.