Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: A plătit cu postul pentru că l-a numit pe Putin "un nenoricit"

Ziarul de Vrancea
18 iun 2014 499 vizualizări
Ministrul de Externe ucrainean a fost demis la somaţiile Moscovei n ministrul de Interne de la Kiev a fost dat în "urmărire internaţională" de autorităţile ruse, care îl acuză de crime împotriva populaţiei civile

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat ieri nominalizarea în funcţia de ministru al Afacerilor Externe a actualului reprezentant al Ucrainei în negocierile în curs cu Rusia pentru instaurarea unui plan de pace în estul separatist. Potrivit site-ului Parlamentului ucrainean, nominalizarea lui Pavlo Klimkin, în vârstă de 46 de ani, în locul lui Andrei Deşciţa a fost prezentată de cabinetul prezidenţial. Candidatura sa urmează să fie aprobată în cursul acestei săptămâni.
Această nominalizare are loc după un incident diplomatic între Kiev şi Moscova provocat la sfârşitul săptămânii trecute de Andrei Deşciţa.
Acesta din urmă l-a numit pe "Putin un nenorocit" pentru a calma o mulţime furioasă ce manifesta în faţa ambasadei Rusiei la Kiev, după doborârea de către separatişti a unui avion militar ucrainean cu 49 de persoane la bord.
Mai mulţi oficiali ruşi i-au cerut preşedintelui ucrainean să îl demită pe Deşciţa. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că nu ştie "cum va mai putea el să discute şi să lucreze" cu ruşii.
Petro Poroşenko a anunţat ieri că va ordona "în curând" o încetare unilaterală a focului în estul ţării, în cadrul planului său de pace pentru a pune capăt unei insurecţii separatiste proruse soldate cu peste 320 de morţi începând din aprilie. El a discutat cu o zi înainte cu preşedintele rus Vladimir Putin despre o eventuală încetare a focului.

Ministrul de Interne ucrainean, urmărit penal în Rusia

Pe de altă parte, Comitetul rus de anchetă a anunţat ieri că declanşează o procedură judiciară împotriva ministrului ucrainean de Interne Arsen Avakov şi altor oficiali, pentru o operaţiune armată organizată în estul ţării "vizând uciderea cu intenţie a unor civili". "Ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov, acţionând în acord cu guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk Igor Kolomoiski şi oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării, a organizat şi condus, începând de la 12 aprilie 2014 o operaţiune armată vizând uciderea cu intenţie a unor civili", afirmă Comitetul într-un comunicat. Ministrul şi guvernatorul regiunii sunt suspectaţi de "organizarea unor asasinate, recurgerea la mijloace şi metode de război ilegale, răpire, obstrucţionarea activităţii jurnaliştilor", afirmă aceeaşi sursă. Comitetul mai anunţă că intenţionează să emită un mandat internţaional de arestare pe numele celor doi oficiali ucraineni de rang înalt.
În cursul operaţiunii armate în oraşe din estul ţării, inclusiv la Slaviansk, Kramatorsk, Doneţk şi Mariupol, "prin încălcarea dreptului internaţional şi vizând în mod intenţionat uciderea unui număr limitat de civili, au fost utilizate sisteme de lansare de rachete multiple (de tip) Grad, rachete (de tip) sol-aer neghidate şi cu fragmentare, dar şi alte tipuri de armament ofensiv cu efect neselectiv", se arată în comunicat.
Operaţiunea a antrenat "moartea a peste 100 de civili, inclusiv cetăţeni ruşi care se aflau în exerciţiul funcţiunii - jurnaliştii Korneliuk, Voloşin şi apărătorul drepturilor omului Mironov -, fotograful italian Andrea Rocchelli", toţi patru ucişi în tiruri de mortier în mai şi iunie, adaugă Comitetul.
Organismul afirmă că, în urma distrugerilor materiale, "peste 50.000 de locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească locul de reşedinţă şi să vină pe teritoriul Federaţiei ruse". Anchetatorii apreciază că ministrul ucrainean de Interne şi alţi oficiali sunt implicaţi, de asemenea, în răpirea mai multor jurnalişti ruşi, între care şi patru jurnalişti de la postul de televiziune Zvezda care aparţine Ministerului rus al Apărării. "Kolomoiski, Avakov şi complicii lor să ştie că niciuna dintre crimele pe care le-au comis asupra propriului lor popor şi unor cetăţeni ruşi nu vor rămâne nepedepsite", conchide Comitetul rus de anchetă.

TripAdvisor: Top 10 al celor mai ieftine oraşe de vizitat

Capitala Vietnamului, Hanoi, este oraşul cel mai ieftin de vizitat în această vară, indică un studiu realizat de cunoscutul site de călătorii TripAdvisor.
Două persoane vor plăti pentru o noapte în capitala Vietnamului 91.70 de lire sterline, precizează site-ul de călătorii. Prin comparaţie, Londra s-a impus drept cel mai scump oraş pentru turişti, devansând Oslo, cu 311,80 de lire pentru o noapte de cazare. Studiul anual TripIndex Cities a comparat costul unei seri în oraş şi al unei nopţi de cazare în 48 de oraşe turistice. Pentru a determina ce locaţii ar putea fi considerate cele mai ieftine, studiul a calculat costurile tipice pentru două persoane care se bucură de un cocktail la un hotel de cinci stele, iau cina în oraş, folosesc de două ori taxiul şi se cazează o noapte la un hotel de patru stele, între lunile iunie şi august. Staţiunea Cancun, din Mexic, este cea mai accesibilă pentru băuturi, în condiţiile în care două cocktailuri vodka martini costă în medie 2,02 de lire, prin comparaţie cu Parisul unde aceeaşi consumaţie poate costa de 15 ori mai mult.
În ceea ce priveşte masa, rezultatele arată că o cină în Hanoi pentru două persoane ar costa în medie 20,49 de lire, în timp ce la Stockholm, aceasta este de cinci ori mai scumpă - în medie 102,57 de lire.
Primele zece oraşe cele mai ieftine pentru a fi vizitate sunt Hanoi (Vietnam), Jakarta (Indonezia), Sharm el Sheikh (Egipt), Bangkok (Thailanda), Sofia (Bulgaria), Cape Town (Africa de Sud), Mumbai (India), Kuala Lumpur (Malaezia), Praga (Republica Cehă) şi Budapesta (Ungaria).

În Irak, SUA şi Iranul joacă în aceeaşi echipă

Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat ieri că Iranul, cu o populaţie majoritar şiită, "va face totul" pentru protejarea locurilor sfinte ale islamului şiit din Irak, în faţa ameninţării jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL). "În legătură cu locurile sfinte ale imamilor şiiţi (din Irak), avertizăm marile puteri, pe lacheii lor, pe ucigaşii lor şi teroriştii că marele popor iranian va face totul pentru a le proteja", a declarat Rohani într-un discurs susţinut la Khoram-Abad, în apropiere de frontiera irakiană, difuzat în direct la televiziune. El a citat patru oraşe irakiene în care se află mausolee ale unor imami şiiţi, şi anume Kerbala, Najaf, Kazimiyah şi Samarra, unde sute de mii de iranieni vin anual în pelerinaj.
Iranul este o ţară cu populaţie majoritar şiită - peste 90% dintre cei 77 de milioane de locuitori - la fel ca Irakul. Din SIIL fac parte combatanţi extremişti sunniţi, care-i consideră pe şiiţi "apostaţi". Aceşti jihadişti au lansat o ofensivă, pe 9 iunie, şi au preluat controlul asupra mai multor oraşe irakiene.
Iranul şi-a oferit ajutorul Guvernului premierului şiit Nuri al-Maliki, declarându-se pregătit să-i pună la dispoziţie un ajutor, în cazul unei solicitări oficiale irakiene. Potrivit lui Rohani, numeroşi voluntari iranieni s-au declarat pregătiţi să se ducă în Irak "pentru a proteja locurile sfinte şi a-i spulbera pe terorişti". "Mulţumită lui Allah, există suficienţi voluntari şiiţi, sunniţi şi kurzi în Irak (pentru) a lupta împotriva teroriştilor" în această ţară, a adăugat preşedintele iranian.
La începutul acestei săptămani, Barack Obama a anunţat că americanii "i-au în calcul toate variantele" pentru a veni în sprijinul guvernului irakian.

Prima execuţie în SUA, după controversa din Oklahoma

Statul Georgia a efectuat în noaptea de marţi spre miercuri prima execuţie în Statelor Unite din ultimele şapte săptămâni, după cea din Oklahoma care a provocat o controversă din cauza suferinţelor unui bărbat executat.
Marcus Wellons, în vârstă de 58 de ani, ucigaşul unei adolescente, a fost declarat mort marţi, după administrarea unei injecţii letale, la ora locală 23.56 (miercuri, 6.56, ora României), la Jackson, în Georgia, a declarat o purtătoare de cuvânt a autorităţilor penitenciare, Gwendolyn Hogan.
Nicio execuţie nu a mai avut loc în ţară de la 29 aprilie, când Clayton Lockett a murit la 43 de minute după ce i s-a administrat prin injecţie un nou cocteil letal, în Oklahoma (sud), faţă de aproximativ zece minute, de obicei. Potrivit purtătoarei de cuvânt, procedura execuţiei a început la ora locală 22.41 (miercuri, 5.41, ora României), aidică cu mai mult de o oră înainte de pronunţarea decesului, dar pare că nu a fost obsevat niciun incident. Curtea Supremă a aprobat execuţia cu puţin timp înainte, respingând ultimele două recursuri ale condamnatului.
Aceasta este cea de-a 21-a execuţie care a avut loc în Statele Unite în 2014 şi a doua, în Georgia, de la executarea, în septembrie 2011, a condamnatului de culoare Troy Davis, în pofida unor suspiciuni cu privire la culpabilitatea acestuia.
Execuţia lui Clayton Lockett a provocat proteste inclusiv la Casa Albă, Barack Obama catalogând-o "profund îngrijorătoare" şi ordonând o revizuire a tuturor procedurilor legate de injecţia letală în întreaga ţară.

Numărul agresiunilor extremiste este în creştere în Germania

Agresiunile comise de militanţii de extremă dreapta şi extremă stânga sunt în creştere în Germania, arată un raport anual al serviciilor de informaţii interne publicat ieri. Potrivit acestui document, actele violente comise de extrema dreaptă împotriva străinilor au crescut cu 20,4 la sută în 2013 în raport cu anul precedent, ajungând la un total de 473.
Ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, s-a declarat "foarte îngrijorat să vadă cum scena extremei drepte încearcă fără încetare să otrăvească opinia publică împotriva străinilor". "În cursul anului 2013, tentativele lor destinate propagării fricii şi prejudecăţilor au fost deosebit de active în locurile unde se află centre pentru solicitanţi de azil", a subliniat ministrul, în introducerea raportului. "Ei au iniţiat manifestaţii sau au participat deghizaţi la reuniuni în aparenţă la iniţiativa cetăţenilor", a adăugat el.
Raportul dezvăluie, de asemenea, o creştere de 26,6 la sută a actelor de violenţă emanând din cadrul mişcării de extremă stânga, respectiv 1.100 de incidente înregistrate. "Poliţiştii sunt, în mod deosebit, victimele constante ale acestor violenţe comise de extrema stângă", deplânge ministrul.
Raportul Serviciului federal se interesează, de asemenea, de activităţile mişcării islamiste în Germania şi notează că ţara "face parte în continuare dintre ţintele terorismului islamist" aşa cum "se reflectă în mişcările «jihadiste» şi în mesajele publice pe Internet".
Serviciile de informaţii interne au acordat o atenţie deosebită evoluţiei situaţiei în Siria, care a condus la o mobilizare crescută a acestei mişcări în Germania. Raportul subliniază că "până la începutul lui 2014, peste 270 de islamişti germani sau islamişti provenind din Germania au călătorit către Siria pentru a participa la lupte şi pentru a susţine într-un fel sau altul rezistenţa faţă de regimul lui Assad".

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.