Internațional

S-a demonstrat ştiinţific:Femeile frumoase sunt mai egoiste

Ziarul de Vrancea
17 iun 2014 512 vizualizări
Femeile care se simt mai atrăgătoare şi au trăsături faciale simetrice au un comportament mai egoist când vine vorba de a-i ajuta pe alţii, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid (UAM).

"În viaţa de zi cu zi se constată că, în general, oamenii frumoşi sunt văzuţi ca având capacităţi mai mari decât ceilalţi şi sunt trataţi mai bine", explică Enrique Turiégano, coordonatorul studiului. El aminteşte că există o mulţime de articole ştiinţifice despre beneficiile sociale pe care le obţin oamenii atrăgători: de la bacşişul pe care îl primesc chelnerii la probabilitatea de a fi declarat nevinovat într-un proces. În plus, aspectul fizic atrăgător pare a avea în mod pozitiv legătură cu fertilitatea şi rezistenţa la boli.
Ţinând cont de acestea, oamenii de ştiinţă au încercat să afle dacă nivelul de atractivitate influenţează gradul de cooperare. Pentru aceasta, au invitat 176 de studente să participe la jocul "dilema deţinutului" - o situaţie în care două persoane care au comis o crimă se pot acuza reciproc sau pot să nu spună nimic. Dacă ambele tac, primesc ca pedeapsă câte doi ani de închisoare, dacă ambele se acuză, primesc câte cinci ani de închisoare, iar dacă una acuză iar cealaltă nu spune nimic, pedepsele sunt de un an şi, respectiv, zece ani de închisoare. În locul anilor de pedeapsă, răspunsurile le-au adus studentelor puncte care au putut fi schimbate în bani, iar cercetătorilor le-au adus piste privind tendinţa fetelor de a coopera.
Echipa lui Enrique Turiégano a luat în calcul simetria facială, gradul de feminitate/masculinitate facială, indicele de masă corporală, raportul talie/şolduri şi percepţia asupra propriei atractivităţi.
Conform rezultatelor studiului, simetria facială şi conştiinţa propriei atractivităţi determină femeile să fie mai puţin cooperante în jocul "dilema deţinutului". În 2010, aceeaşi echipă de cercetători a descoperit deja că bărbaţii cu simetrie facială (şi, prin aceasta, mai atrăgători) aveau tendinţa de a fi mai puţin cooperanţi.
Pe de altă parte, echipa UAM a constatat că şoldurile sexy accentuează tendinţa femeilor de a coopera cu altele. Pentru bărbaţii din aproape toate colţurile lumii, şoldurile femeilor sunt atrăgătoare dacă au o circumferinţă de 1,4 ori mai mare decât talia. În alte studii s-a stabilit deja o legătură între o talie mai mare faţă de şolduri şi "anxietatea socială".
Indicele de masă corporală nu pare să influenţeze comportamentul, probabil din cauza marii fluctuaţii a acestui factor de-a lungul timpului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.