Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Norvegia va interzice cerşetoria din 2015 la nivel naţional

Ziarul de Vrancea
17 iun 2014 503 vizualizări
Măsura îi priveşte în special pe ţiganii proveniţi din Romania, majoritari pe străzile norvegiene

Norvegia va interzice cerşetoria în locurile publice, în virtutea unui amendament legislativ dezbătut luni în Parlament, o măsură controversată care-i va afecta în special pe romii de origine română. Textul prezentat de Guvernul de dreapta prevede autorizarea municipalităţilor să interzică cerşetoria pe plan local începând din vara lui 2014, după care va fi introdusă o interdicţie la nivel naţional, prevăzută începând din vara lui 2015. Măsura urmează să fie adoptată în mod sigur.
Ministrul Justiţiei Anders Anundsen, provenind din Partidul progresului (FrP), o formaţiune de dreapta populistă şi anti-imigraţie, a invocat "o legătură" între cerşetorie şi delincvenţă, în special furt. Potrivit autorităţilor, la Oslo se înregistrează acelaşi număr de furturi ca la Berlin, deşi populaţia oraşului este de şapte ori mai mică. Cerşetoria, în oraşele care o vor interzice, va fi pasibilă de aplicarea unei amenzi şi unei pedepse de până la trei luni de închisoare.
Măsura urmează să-i penalizeze în special pe romi. Din 194 de cereşetori număraţi la Oslo în 2012, doar şapte erau norvegieni. "Ceilalţi erau în principal cetăţeni români" de origine romă, potrivit Ministerului Justiţiei, care a precizat că aproape toţi cei 69 de români verificaţi aveau un cazier judiciar în Norvegia.
Un reprezentant al Stângii Socialiste (opoziţie), Baard Vegar Solhjell, a sugerat că interzicerea cerşetoriei vizează să descurajeze aceste populaţii să vină în Norvegia.
Susţinută de majoritatea opiniei publice, interdicţia riscă să aibă efecte contrare scopului declarat, au obiectat anumite asociaţii. Cei care cerşesc "vor fi nevoiţi să recurgă şi mai mult la infracţiuni", a declarat pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen preşedintele unei asociaţii de toxicomani, Arild Knutsen.
Norvegia nu face altceva decât să reintroducă o interdicţie aflată în vigoare până în 2005. Şi alte ţări europene au introdus interdicţii la nivel naţional - ca de exemplu Marea Britanie şi Danemarca - sau la nivel local.

Britanicii vor ca imigranţii să aştepte trei ani pentru accesul la ajutoarele sociale

Două treimi dintre britanici consideră că imigranţii din Uniunea Europeană ar trebui obligaţi să aştepte trei ani înainte de a solicita ajutoare sociale în Marea Britanie, arată rezultatele unui sondaj publicat ieri la Londra. Potrivit rezultatelor, 61 la sută dintre persoanele intervievate au afirmat că imigranţii ar trebui să aştepte cel puţin trei ani înainte de solicita ajutoare sociale. Pe de altă parte, un britanic din zece a afirmat că imigranţii ar trebui să aştepte cel puţin 10 ani pentru accesul la ajutoare sociale, în timp ce 6 la sută dintre cei intervievaţi au răspuns că cetăţenii străini nu ar trebui să primească deloc aceste beneficii. Sondajul mai arată că un britanic din patru consideră că imigranţii vin în Marea Britanie doar pentru "a abuza" de generosul sistem de ajutoare sociale. În plus, mai mult de trei sferturi dintre persoanele intervievate s-au exprimat în favoarea reducerii ratei imigraţiei în Marea Britanie.
Un număr important dintre participanţii la sondaj - 43 la sută, faţă de 37 la sută în 2003 - consideră că imigranţii au crescut nivelul infracţionalităţii în Marea Britanie. În plus, jumătate dintre persoanele intervievate consideră că imigranţii le iau locurile de muncă britanicilor, în creştere cu 7 la sută, faţă de 43 la sută în urmă cu zece ani.
De asemenea, impactul economic al imigraţiei este apreciat drept negativ de 47 la sută dintre britanici, în timp ce 45 la sută consideră că ameninţă viaţa culturală britanică.
În acest context, publicaţia Express notează că opţiunile britanicilor vor creşte presiunea asupra Guvernului în vederea consolidării măsurilor de control a imigraţiei în Marea Britanie.

Modul de a paria este determinat genetic

Modul de a paria şi de a investi este determinat în parte de variaţiile genetice specifice, care reglează dopamina din creier, au descoperit cercetătorii americani. Dacă studiile precedente au arătat importanţa acestei substanţe pentru interacţiunile sociale, acest studiu, publicat luni în Statele Unite ale Americii, este primul care stabileşte o legătură între genele specifice ale funcţionării dopaminei, un neurohormon secretat de hipotalamus.
Cercetătorii de la universităţile Berkeley (California) şi Urbana (Illinois) au recrutat 217 studenţi de la Universitatea naţională din Singapore, care aveau o secvenţiere a genomului concentrată pe 700.000 de variaţii genetice. Autorii au urmărit mai ales 146 de variaţii, care implică 12 gene responsabile cu reglarea dopaminei. Studenţii au fost rugaţi să joace un joc pe calculator împotriva unui adversar anonim, în timp ce creierul lor era scanat cu ajutorul unui tomograf RMN.
Cei care s-au dovedit cei mai buni cu privire la anticiparea mişcărilor adversarului şi la viteza de reacţie prezentau aceleaşi variaţii genetice în trei gene, care influenţează funcţiile dopaminei în anumite părţi ale cortexului prefrontal. Participanţii care au excelat în privinţa învăţării din propriile greşeli au prezentat variaţii a două gene care acţionează mai ales asupra dopaminei din regiunea corpului striat cerebral.
Conform autorilor studiului, aplicaţiile din domeniul afacerilor ar putea avea o importanţă majoră, oferind de exemplu posibilitatea de a forma angajaţi care să gândească într-un mod mai strategic. Aceste lucrări ar putea, în acelaşi timp, să contribuie la înţelegerea bolilor provocate de dereglări ale secreţiei de dopamină, cum ar fi schizofrenia, sau tulburări ale interacţiunii sociale, precum autismul.

Obezitatea poate veni prin conducta de apă

Obezitatea în rândul bărbaţilor din ţările dezvoltate ar putea fi legată de expunerea la substanţe care conţin estrogen, hormonul sexual feminin, substanţe care sunt mai des întâlnite în societăţile bogate, sugerează cercetători de la Universitatea din Adelaide (Australia). Potrivit acestora, un dezechilibru al hormonilor estrogeni la bărbaţii din ţările occidentale poate contribui la un nivel ridicat de obezitate în rândul acestora.
Un studiu comparativ al ratelor de obezitate în rândul bărbaţilor şi femeilor din întreaga lume, ţinând seama şi de Produsul Intern Brut pentru a determina impactul prosperităţii asupra obezităţii, arată că, în timp ce în ţările în curs de dezvoltare este ceva obişnuit ca femeile obeze să fie mai numeroase decât bărbaţii obezi, în ţările dezvoltate imaginea este destul de diferită.
În Statele Unite, Europa şi Australia, ratele de obezitate între bărbaţi şi femei sunt mult mai apropiate. În unele ţări occidentale, numărul bărbaţilor obezi este mai mare decât cel al femeilor obeze.
Această cercetare sugerează că este vorba nu atât de o problemă de dietă şi de aport caloric ci, mai degrabă, de o epidemie de obezitate.
Profesorul Maciej Henneberg, co-autor al studiului, a explicat că expunerea la estrogen provoacă o creştere în greutate, în primul rând prin inhibarea tiroidei şi modularea hipotalamusului. Produsele din soia conţin xenoestrogeni, iar în societăţile cu un consum ridicat de soia, cum sunt SUA, acest lucru ar putea determina "feminizarea" bărbaţilor şi imitarea, în mod artificial, a modelului feminin de creştere în greutate. "O altă sursă cunoscută de xenoestrogen este clorura de polivinil, cunoscută sub numele de PVC. Acest produs este utilizat pe scară largă în cele mai multe ţari bogate, de la dispozitive medicale din plastic, până la conductele pentru aprovizionarea cu apă potabilă", atrage atenţia Henneberg.

Fost vicepremier rus: Putin are nevoie de o Ucraină în genunchi

Fostul vicepremier rus Alfred Koh, un cunoscut om de afaceri, susţine că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu va interveni cu trupe în estul Ucrainei, de teama înăspririi sancţiunilor occidentale, care au afectat deja economia rusă, dar va acţiona în continuare de o aşa manieră încât instabilitatea să nu permită integrarea Ucrainei în structurile euroatlantice. "Faptul că Putin nu va trimite trupe în Donbas (zonă minieră din estul Ucrainei, ce cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk) era clar de la început. Pot fi enumerate o sumedenie de motive, dar voi numi doar unul: sancţiunile occidentale. Ele au fost într-atât de sensibile încât o catastrofă economică, care se profilează la orizont, ar deveni realitate în câteva luni. Putin este el însuşi conştient, iar Cameron (David, premierul britanic) şi Merkel (Angela, cancelarul german) i-au explicat în detaliu recent în Normandia (Franţa)", scrie Koh pe pagina sa de Facebook.
În opinia lui Koh, preşedintele rus are nevoie de o Ucraină instabilă, o Ucraină care să nu poată să înceapă reformele, "o Ucraină care să nu poată să înceapă o integrare reală cu Occidentul". "El (Putin) are nevoie de o Ucraină permanent în genunchi, cerşind iertare, o Ucraină care să depindă în întregime atât politic cât şi economic" de Rusia, opinează fostul vicepremier rus, taxând drept "pălăvrăgeală" acuzaţiile Moscovei cu privire la încălcarea drepturilor etnicilor ruşi în Ucraina.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lars, acum 3597 zile, 2 ore, 25 minute, 41 secunde
FOARTE BUNA INITIATIVA AUTORITATILOR NORVEGIENE!!!!EU DACA AS FI CETATEAN NORVEGIAN(DIN PACATE NU SUNT)NU M-AS SIMTI CONFORTABIL LA MINE IN TARA DACA LA COLT DE STRADA M-AS INTILNI CU UN CERSETOR FIE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.