Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Carnagiu în Irak

Ziarul de Vrancea
15 iun 2014 377 vizualizări
Grupul terorist SIIL a prezentat imagini cu execuţiile a zeci de militari irakieni u de cealaltă parte, serviciile de securitate irakiene au omorat 279 de "terorişti" în ultimele 24 de ore

Gruparea Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliată reţelei teroriste Al-Qaida, a difuzat o serie de imagini în care sunt prezentate execuţiile a zeci de militari irakieni capturaţi în confruntările din nordul Irakului, relatează Los Angeles Times. Imaginile au fost difuzate pe Twitter de filiala din provincia irakiană Salahedin a grupării teroriste Stat Islamic în Irak şi Levant (tradusă alternativ şi Stat Islamic în Irak şi Siria - SIIL/SIIS). Execuţiile au avut loc la periferia oraşului Tikrit, după ce insurgenţii sunniţi au ocupat provincia irakiană Salahedin. În imagini sunt prezentanţi zeci de militari irakieni transportaţi la bordul unor camioane spre locul unde urmau să fie executaţi. Ulterior, militarii, care îmbrăcaseră haine civile peste uniforme pentru a-şi ascunde apartenenţa, sunt aşezaţi pe un camp şi sunt împuşcaţi cu arme automate de membri ai grupării teroriste. La randul lor, serviciile de securitate irakiene au omorat 279 de "terorişti" în ultimele 24 de ore, în cadrul operaţiunilor pentru a opri avansarea spre Bagdad a insurgenţilor sunniţi, anunţă surse oficiale citate de AFP. "Cel puţin 279 de terorişti au fost omoraţi în ultimele 24 de ore", afirmă Qassem Atta, un purtător de cuvant al premierului Nuri al-Maliki. Serviciile de securitate irakiene au lansat o contraofensivă împotriva miliţiilor sunnite, la nord de Bagdad, în contextul în care Guvernul Nuri al-Maliki a decretat starea de urgenţă şi are prerogative nelimitate. Efective suplimentare au fost mobilizate vineri la Samarra, oraş situat la 110 kilometri nord de Bagdad. Armata irakiană speră să recucerească Tikrit, principalul oraş al provinciei Salaheddin, precum şi localităţile Dour şi Baiji, ocupate de insurgenţi sunniţi. Fostul premier britanic Tony Blair consideră că actuala criză din Irak nu este rezultatul intervenţiei americano-britanice din 2003, argumentand că mai degrabă este efectul conflictului din Siria şi pledand pentru o operaţiune internaţională în această ţară. "Chiar dacă Saddam Hussein ar fi rămas la putere, în 2003, tot ar fi fost probleme majore în Irak, spre exemplu în 2011 am avut revoluţii arabe în Tunisia, Libia, Yemen, Bahrein, Egipt şi Siria", afirmă Blair într-un interviu acordat BBC. "Şi se vede ce se întamplă cand un dictator rămane la putere, aşa cum se întamplă acum cu Bashar al-Assad. Problemele nu dispar", a continuat Blair, recomandand o oarecare formă de intervenţie militară internaţională în Siria şi avertizand că, în caz contrar, vor apărea riscuri teroriste pe teritoriul Marii Britanii. "Cred că domnul Blair încearcă să evite asumarea responsabilităţii. Dar, în acelaşi timp, sunt de acord cu el că problemele actuale nu trebuie ignorate", a comentat Michael Stephens, analist la Royal United Services Institute, apreciind că situaţia din Irak este, într-o oarecare măsură, efectul intervenţiei militare din 2003.

Rasmussen: NATO pregăteşte apărarea Ucrainei

"Agresiunea Rusiei în Ucraina a modificat dramatic sistemul de securitate în Europa », consideră secretarul general al NATO

NATO pregăteşte măsuri pentru apărarea Ucrainei în disputa cu Rusia şi trebuie să se adapteze la faptul că Moscova consideră Alianţa Nord-Atlantică un adversar, afirmă secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Pais. "Agresiunea Rusiei în Ucraina a modificat dramatic sistemul de securitate în Europa. În ultimii 20 de ani, am încercat să atragem Rusia spre o cooperare constructivă. Însă acum este clar că Rusia ne consideră adversari. Trebuie să ne adaptăm la faptul că Rusia ne consideră de acum înainte adversari", a declarat Rasmussen, precizand că NATO pregăteşte o serie de măsuri care includ asistenţa destinată Ucrainei pentru reformarea industriei apărării şi modernizarea armatei. "Pe termen scurt, am sporit măsurile de securitate în ţările baltice, mobilizand nave în Marea Baltică şi în Marea Neagră, efectuand exerciţii militare în statele baltice şi în Polonia... Paşii ulteriori, dacă vor fi necesari, vor include actualizarea planurilor de apărare, exerciţii militare şi mobilizări adecvate de trupe", a explicat Rasmussen. Măsurile vor fi prezentate aliaţilor cu ocazia unei reuniuni programate la sfarşitul lunii iunie. "Pregătim un pachet de măsuri pe care le vom prezenta miniştrilor de Externe la sfarşitul acestei luni. Fară a intra în detalii, pot spune că va fi vorba de asistenţă în domeniul apărării şi de modernizarea forţelor armate ucrainene. Va fi o cooperare mai practică, ce va facilita, spre exemplu, accesul Ucrainei la exerciţii militare organizate de NATO", a precizat Rasmussen. "Nu există planuri pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina, dar nu excludem posibilitatea ca militari ai vreunui stat aliat să participe, individual, la exerciţii militare organizate pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru este la latitudinea autorităţilor de la Kiev şi a fiecărui aliat", a subliniat Rasmussen.

Militar american, ţinut doi ani în izolare totală de talibani

Sergentul american Bowe Bergdahl, eliberat în schimbul unor deţinuţi de la Guantanamo, a fost ţinut doi ani în izolare totală de insurgenţii talibani afgani, afirmă surse americane citate de Fox News. Potrivit surselor citate, Bowe Bergdahl a fost ţinut doi ani într-o cutie metalică, fără a vedea niciun om în tot acest timp. Insurgenţii talibani discutau rar cu militarul american printr-o gaură a cutiei metalice, dar ostaticul nu îi vedea, explică surse care au cunoştinţă despre "procesul de reintegrare" a sergentului american. Bergdahl a fost adus vineri la un centru medical al armatei americane din San Antonio, în statul Texas. Bowe Bergdahl, în varstă de 28 de ani, a fost eliberat pe 31 mai, după cinci ani în custodia talibanilor afgani. Sergentul a fost eliberat în schimbul a cinci deţinuţi de la Guantanamo şi a fost spitalizat iniţial la baza de la Bagram, la nord de Kabul, după care a fost transferat la un spital american din Landstuhl (Germania).

Statele Unite îndeamnă Serbia să se ralieze clar Occidentului

Statele Unite cer Serbiei să se ralieze clar "partenerilor europeni" în contextul crizei din Ucraina, conform unei scrisori trimise premierului sarb Aleksandr Vucici înainte de vizita la Belgrad a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, informează AFP. "Criza din Ucraina nu face decat să consolideze susţinerea noastră pentru Europa. (...) Mizez pe spiritul dumneavoastră de lider pentru a fi sigur că Serbia va fi de partea partenerilor europeni în afirmarea principiilor internaţionale", se arată în scrisoarea trimisă Belgradului de vicepreşedintele SUA, Joseph Biden. Luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, începe o vizită oficială la Belgrad. Joe Biden a subliniat că Serbia "depune eforturi pentru obţinerea drepturilor şi privilegiilor pe care le aduce aderarea la Uniunea Europeană", reamintind că Belgradul va deţine preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în 2015. De la intensificarea crizei în Ucraina, în noiembrie 2013, Serbia, candidat la integrarea europeană, oscilează între îndeplinirea criteriilor solicitate de Bruxelles şi menţinerea relaţiilor bune cu Rusia, notează AFP. Rusia a susţinut Belgradul în numeroase dosare internaţionale sensibile, inclusiv în problema Kosovo, Moscova refuzand să recunoască independenţa fostei provincii sarbe. Lavrov, aşteptat la Belgrad pentru o vizită de două zile, va discuta cu ministrul sarb de Externe, Iviţa Dacici, despre poziţia Serbiei faţă de criza din Ucraina. La nivel formal, Serbia a anunţat că are o poziţie neutră faţă de criza ucraineană.

Ministrul ucrainean de Externe, implicat într-un scandal diplomatic de proporţii

Ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa, a declarat sambătă, în cursul protestelor desfăşurate la ambasada Rusiei din Kiev, că preşedintele rus, Vladimir Putin, este "un nenorocit", incidentul starnind reacţia vehementă a Moscovei, relatează AFP. O înregistrare video filmată sambătă îl surprinde pe Andrei Deşciţa afirmand textual: "Putin este un nenorocit". Declaraţia a fost făcută în faţa sutelor de manifestanţi care au atacat ambasada Rusiei din Kiev după ce insurgenţii proruşi au doborat un avion militar ucrainean, provocand moartea a 49 de persoane. Rusia a denunţat lipsa de acţiune a forţelor de ordine ucrainene, care "nu au făcut nimic pentru protejarea ambasadei, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a angajamentelor internaţionale ale Ucrainei". "Petro Poroşenko ar trebui să îşi schimbe ministrul de Externe. Nu ştie să se controleze", a reacţionat Aleksei Pucikov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat.

Tragedie pentru o familie de romani din Australia

O fetiţă în varstă de doi ani a unei familii de romani din Australia a murit într-un accident produs în curtea casei din apropierea oraşului Perth, scrie presa australiană. Potrivit site-ului de ştiri Perth Now, tragedia s-a produs în comunitatea de romani din Balga, în vestul Australiei. O fetiţă în varstă de doi ani a fost lovită de maşina mamei sale, care a dat accidental înapoi, în curtea casei, fără a şti că în spatele maşinii se afla copila. Rănită în curtea casei din localitatea Marangaroo, Andreea B. a fost transportată de urgenţă la spital, dar medicii nu i-au putut salva viaţa. Pastorul comunităţii de romani, Benjamin Fitui, a declarat că Rebeca şi Lucian, părinţii fetiţei, sunt o familie model, devotată celor trei fiice. Tragedia a avut loc cu o zi înainte ca familia de imigranţi să revină în Romania, în vacanţă. Întreaga comunitate de romani din Balga, în apropierea oraşului Perth, este şocată de tragedie.

Mii de persoane au fost blocate toată noaptea în tren

Aproximativ 2.300 de persoane au petrecut noaptea de sambătă spre duminică blocate în două trenuri de mare viteză care făceau legătura între Paris şi Nisa, după o defecţiune la reţeaua de înaltă tensiune, relatează AFP. "SNCF va depune plangere, 2.300 de călători au fost blocaţi, este inacceptabil", a declarat un purtător de cuvant al companiei feroviare franceze, care atribuie responsabilitatea companiilor de electricitate. SNCF precizează că gestionarea incidentului a fost îngreunată de o grevă care perturbă de marţi traficul feroviar în Franţa. "A fost un calvar. Am plecat sambătă la ora 18.06 de la Cannes şi am ajuns la Paris duminică dimineaţă la 10.45", spune Guillaume, un călător în varstă de 38 de ani.


Incendiile de vegetaţie fac ravagii în California

Aproximativ 500 de locuinţe au fost evacuate, în cursul nopţii de sambătă spre duminică, în sudul statului american California din cauza unui incendiu de vegetaţie, anunţă autorităţile americane, citate de USA Today. Potrivit poliţiei din comitatul Kern, evacuarea vizează zona Wofford, situată la 50 de kilometri nord-est de Bakersfield, în sudul statului California. Incendiul acoperă o suprafaţă de 327 de hectare, iar pompierii au reuşit să stingă focul doar pe 5% din arie. Incendiul a izbucnit de vineri seară (sambătă dimineaţă, ora Romaniei), în apropierea Autostrazii 155. Autorităţile încearcă să afle dacă incendiul de vegetaţie a fost declanşat cu intenţie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.