Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Insurgenţii islamişti înaintează spre Bagdad din trei direcţii

Ziarul de Vrancea
13 iun 2014 415 vizualizări
Insurgenţii islamişti se îndreptau vineri din trei regiuni spre Bagdad, după ce şi-au consolidat controlul asupra teritoriilor cucerite în urma unei ofensive fulgerătoare, care a determinat SUA să ia în calcul opţiunea unei intervenţii.

Combatanţii din gruparea radicală sunită Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care se află la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad, avansează spre capitala Irakului pe străzile aproape pustii, cu magazinele închise, pornind din provinciile al-Anbar, din vest, Salaheddine, din nord, şi Diyala, din est. Profitând de confuzia forţelor irakiene, care şi-au abandonat posturile, mii de islamişti au preluat începând de marţi controlul asupra oraşului Mosul şi provinciei Ninive, din nord, asupra Tikrit şi a altor regiuni din provincia Salaheddine, precum şi asupra unor sectoare din provinciile Diyala, din est, şi Kirkuk, din nord. Islamiştii controlau încă din ianuarie oraşul Fallujah, aflat la 60 de kilometri vest de Bagdad.
Confruntări puternice aveau loc vineri dimineaţă între armata irakiană şi insurgenţii care, după ce au intrat în provincia Diyala, încearcă să preia controlul asupra capitalei Baaquba, situată la 60 de kilometri de Bagdad.

SUA analizează "toate opţiunile"

În faţa lipsei de reacţie a puterii de la Bagdad dominată de şiiţi şi a armatei de a stopa avansul islamiştilor, preşedintele american Barack Obama a declarat că echipa sa de securitate naţională analizează "toate opţiunile", dar a exclus trimiterea trupelor pentru o intervenţie militară. Un oficial american a evocat însă posibilitatea unor atacuri cu drone. În acest context, şeful diplomaţiei irakiene, Hoshyar Zebari, a admis că forţele de securitate au fost depăşite de situaţie, în special la Mosul. Aflat la putere din 2006, premierul Nuri al-Maliki, un şiit contestat de rebelii suniţi şi considerat drept un autocrat atât de criticii suniţi, cât şi şiiţi, le-a cerut triburilor să "înfiinţeze unităţi de voluntari" pentru a ajuta forţele irakiene.
Stabilitatea Guvernului condus de al-Maliki este însă ameninţată de diviziunile confesionale şi acuzaţiile lansate de minoritatea sunită, care s-a declarat în mai multe rânduri persecutată. De altfel, insurgenţii din gruparea SIIL au găsit o anumită susţinere în rândul populaţiei sunite din regiunile cucerite. Într-o înregistrare audio publicată miercuri, unul dintre liderii SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, i-a îndemnat pe insurgenţi "să se îndrepte spre Bagdad", în condiţiile în care gruparea radicală continuă, în paralel, să comită atentate sângeroase. Între timp, în capitală locuitorii sunt îngrijoraţi de înaintarea SIIL, considerată de Washington drept una dintre "cele mai periculoase" grupări teroriste din lume. "Populaţia se simte abandonată, lipsită de protecţie", a declarat, îngrijorat, Abu Alaa, în vârstă de 54 de ani. "Oamenii ies mai puţin din casă, deoarece se tem. Rebelii se află la porţile Bagdadului şi pot sosi dintr-un moment în altul", spune şi Zeid, jurnalist.
Între timp, la nord de Bagdad, companiile americane care lucrează pentru Guvernul irakian în sectorul apărării şi-au evacuat angajaţii americani de la baza aeriană din Balad.
În cel de-al doilea oraş al ţării, Mosul, islamiştii continuau să ţină ostatici aproape 50 de cetăţeni turci la consulatul turc, dar şi 31 de şoferi turci.
Pe fondul violenţelor, aproximativ o jumătate de milion de locuitori au plecat din Mosul.

Liderul Ukip riscă închisoarea

Liderul formaţiunii eurofobe Ukip Nigel Farage riscă o amendă sau închisoarea pentru nedeclarea unor donaţii în valoare de 205.000 lire sterline (peste 256.300 de euro) în ultimii zece ani, relatează The Independent în ediţia electronică. "Măsuri suplimentare" sunt avute în vedere împotriva acestuia, în urma dezvăluirii acestor donaţii de la un susţinător al partidului, John Longhurst, datând din 2001.
Biroul instalat într-un fost hambar, la Littlehampton, a fost verificat anterior anul acesta şi s-a descoperit că a fost cheltuită suma de 17.000 lire sterline (peste 21.200 de euro), în afară de chirie, cheltuieli cu personalul şi facturi pentru echipament şi comunicaţii. Farage a negat că abuzează sau profită de sumele primite ca eurodeputat şi afirmă că o "parte corectă" a fost utilizată pentru plata curentului electric. Potrivit legislaţiei în domeniu, Farage era obligat să raporteze donaţiile Comisiei în 30 de zile de la efectuarea acestora. El a declarat donaţiile de la Longhurst la Parlamentul European (PE), dar nu şi organismului din Marea Britanie, până la 16 mai.
"După ce am aflat despre eventuale donaţii neraportate, am purtat o corespondenţă cu domnul Farage", a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, precizând că acest lucru a condus la raportarea donaţiilor. "Nu am luat încă o decizie cu privire la măsuri suplimentare împotriva domnului Farage, pentru raportarea donaţiei târziu", a adăugat ea, precizând că organismul independent continuă să analizeze informaţiile furnizate de acesta.
Farage riscă, pentru declararea donaţiilor cu întârziere, o pedeapsă care poate merge de la o amendă în valoare de 20.000 de lire sterline (peste 25.000 de euro) şi până la un an de închisoare.

Barack Obama, la fel de nepopular ca George W. Bush

Un nou sondaj de opinie, publicat joi, sugerează că preşedintele american Barack Obama este la fel de nepopular ca predecesorul său George W. Bush. Potrivit sondajului publicat joi, 51 la sută dintre americani au o părere nefavorabilă despre Bush, aceeaşi proporţie înregistrând şi Obama. Rata de aprobare a actualului preşedinte este de 47 la sută, un nou record negativ pentru el, aproape la fel cu cea a lui Bush, de 46 la sută.
Obama a început în forţă, cu o susţinere foarte mare din partea populaţiei dar, aşa cum au anticipat mulţi, aceasta a scăzut treptat. În 2010, rata de aprobare a preşedintelui a scăzut dramatic, dar a rămas în jurul a 50 la sută până la campania prezidenţială din 2012. "Aceasta este prima dată într-un sondaj CNN când majoritatea americanilor are o opinie nefavorabilă despre Obama", susţine directorul departamentului de sondaje al CNN. Keating Holland. "Iar rata de dezaprobare de 51 la sută este mai mare decât cea a aprobării, tot pentru prima dată", afirmă el.
În ceea ce îl priveşte pe Bush, acesta a crescut în sondaje gradual în ultimii ani după ce a părăsit Casa Albă, iar în prezent este aproape la egalitate cu Obama. Rata de aprobare a lui Hillary Clinton a scăzut, de asemenea, de când aceasta a renunţat la funcţia de secretar de Stat, de la 67 la sută în martie 2013 la 59 la sută în toamnă, 57 la sută în martie şi 55 la sută în prezent. Scăderea era de aşteptat, întrucât Clinton a făcut trecerea de la şefa diplomaţiei americane la potenţial candidat democrat la prezidenţiale. "Funcţia de secretar de Stat este văzută deseori ca una non-politică, non-partizană şi acest lucru s-a văzut în rata de aprobare a lui Clinton când conducea Departamentul de Stat", a declarat Holland.
În ceea ce le priveşte pe primele doamne, Barbara Bush se situează la 71 la sută, Laura Bush la 68 la sută, iar Michelle Obama la 61 la sută opinii favorabile.

Sângele dinozaurilor nu era nici cald, nici rece

Întrebarea arzătoare dacă dinozaurii aveau sângele cald sau rece a primit în sfârşit un răspuns mulţumitor. O echipă de oameni de ştiinţă americani a descoperit că sângele dinozaurilor nu era nici cald, nici rece, ceea ce i-a determinat să-i clasifice ca animale "mezoterme".
Studiul, publicat în revista Science, a evaluat 21 de specii de dinozauri, printre care Tyrannosaurus, Allosaurus, Apatosaurus, Tenontosaurus, Troodon, precum şi o serie de mamifere, păsări, peşti cu oase, rechini, şopârle, şerpi şi crocodili. Oamenii de ştiinţă au evaluat metabolismul dinozaurilor, folosind o formulă bazată pe masa lor corporală - indicată de volumul oaselor coapsei - şi pe ratele de creştere, indicate de inele de creştere din oasele fosile, similare celor existente la copaci. Potrivit cercetătorilor, dinozaurii au avut rate de creştere şi metabolice care nu erau, de fapt, caracteristice nici organismelor cu sânge cald, nici celor cu sânge rece, ci undeva între acestea.
Cercetătorii au numit aceste creaturi "mezoterme", spre deosebire de "ectoterme" (animale cu sânge rece şi un metabolism scăzut, care nu produc multă căldură şi au nevoie de soare pentru a se încălzi) şi "endoterme" (animale cu sânge cald care folosesc căldura rezultată în urma reacţiilor metabolice pentru a menţine o temperatură ridicată şi stabilă). Potrivit biologului John Grady, unul dintre autorii studiului, de la University of New Mexico (Albuquerque), acest metabolism intermediar le-ar fi permis dinozaurilor ajungă la dimensiuni cu mult mai mari decât ar fi putut atinge vreodată vreun mamifer.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.