Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Americanii ar putea bombarda din nou Irakul

Ziarul de Vrancea
12 iun 2014 487 vizualizări
Rebelii jihadişti sunniţi au preluat miercuri controlul asupra unui alt oraş din Irak, avansând către capitala Bagdad într-o ofensivă fulgerătoare, obligând Consiliul de Securitate să se reunească, ieri, şi Washingtonul să ia în considerare atacuri aeriene.

Acest avans al combatanţilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) în faţa forţelor guvernamentale în derută şi a unei puteri şiite neputincioase, a determinat aproximativ jumătate de milion de locuitori să fugă. Purtătorul de cuvânt al SIIL, Abu Mohamed al-Adnani, le-a cerut insurgenţilor să se îndrepte către Bagdad şi l-a criticat pe premierul irakian Nuri al-Maliki pentru "incompentenţa" sa, într-o înregistrate audio datată miercuri şi tradusă de reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.
De marţi, combatanţii islamişti - excluşi din reţeaua Al-Qaida deoarece erau consideraţi prea radicali - au preluat controlul asupra nordului ţării, asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul, a provinciei Ninive din care face parte aceste şi a unor sectoare din două provincii apropiate, Kirkuk şi Salaheddine, cu majoritate sunnită. Miercuri, ei controlau Tikrit, oraş situat la nord de Bagdad şi avansau către capitală. Ei au încercat, fără succes însă, să preia controlul oraşului Samarra, situat la circa 100 de kilometri de Bagdad, potrivit martorilor oculari.
SIIL a luat ostatici 49 de turci la consulatul Turciei din Mosul, printre care şi consulul şi membri ai forţelor speciale, precum şi 31 de şoferi de camion turci din această provincie. Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a ameninţat SIIL cu "represaliile cele mai severe" dacă le va face cel mai mic rău. Iranul şiit dar şi Statele Unite au sprijinit Guvernul lui Nuri al-Maliki în faţa "terorismului".

Fără trupe la sol

Irakul a declarat oficial Statelor Unite că este deschis ideii unor atacuri aeriene americane pentru a stăvili ofensiva jihadistă, a afirmat un oficial american. Administraţia preşedintelui Obama are în vedere mai multe opţiuni pentru a ajuta Bagdadul, eventual prin intermediul unor atacuri efectuate cu avioane fără pilot, potrivit accestui oficial care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. Diplomaţia americană s-a apărat că a fost luată prin surprindere, afirmând că şi-a exprimat de mai multe luni "îngrijorările" cu privire la "ameninţarea teroristă" pe care o presupune SIIL pentru întreaga regiune. În consecinţă, Washingtonul "este pregătit" să vină în ajutorul Bagdadului în faţa "agresiunii" SIIL, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, anunţând o "creştere a asistenţei" americane. Dar în niciun caz Statele Unite "nu intenţionează" să trimită trupe la sol în Irak, potrivit lui Psaki, după retragerea lor la 31 decembrie 2011, la încheierea unui angajament militar masiv american timp de opt ani.
În 2011, Bagdadul şi Washingtonul nu au reuşit să ajungă la un acord privind menţinerea unui contingent american în Irak şi mulţi s-au alarmat atunci de o eventuală intensificare a violenţelor după plecarea americanilor.
Washington a cheltuit ulterior zeci de miliarde de dolari pentru a forma şi echipa forţe armate irakiene, aceleaşi care, în mod evident, au fugit din faţa jihadiştilor.

Rusia: Evenimentele din Irak relevă eşecul "total" al SUA în această ţară

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat ieri că avansarea rebelilor islamişti în Irak ameninţă integritatea ţării şi relevă eşecul "total" al intervenţiei americane şi britanice în această ţară. "Ceea ce se întâmplă în Irak este ilustrarea eşecului total al aventurii pe care au angajat-o, înainte de toate, Statele Unite şi Marea Britanie şi asupra căreia au pierdut controlul definitiv", a declarat Lavrov. "În urmă cu 11 ani, preşedintele Statelor Unite a anunţat victoria democraţiei în Irak. De atunci, situaţia s-a degradat în mod exponenţial", a adăugat el. "Am avertizat de mult timp că aventura lansată de către americani şi englezi va sfârşi rău", a continuat el, adăugând că Moscova nu se bucură, "în prezent, că previziunile i s-au adeverit". "Unitatea Irakului este în discuţie. Există o explozie de terorism deoarece forţele de ocupaţie nu au acordat practic nicio atenţie procesului intern, nu au făcut nimic pentru un dialog naţional", a afirmat el.
Rusia denunţă în mod regulat intervenţiile Statelor Unite în lume, în special în lumea musulmană, şi a blocat orice sancţiune sau încercare de a interveni în Siria


O coliziune între galaxii a generat un accelerator natural de particule de 1 milion de ori mai puternic decât LHC

O aglomerare de clustere galactice, aflată la 5 miliarde de ani lumină distanţă de Soare, a construit un extraordinar de puternic accelerator natural de particule, de până la 1 milion de ori mai puternic decât cel mai mare accelerator construit de oameni, Large Hadron Collider din cadrul CERN, din apropiere de Geneva. O serie de noi imagini, extrem de spectaculoase, obţinute prin intermediul sistemului de telescoape Very Large Array şi a telescopului spaţial Chandra X-ray, au fost prezentate la începutul lunii în cadrul unei conferinţe a Societăţii Americane de Astronomie. Aceste imagini prezintă o coliziune galactică de proporţii epice, care propulsează un adevărat fluviu de particule ionizate până la 2,5 milioane de ani lumină în spaţiul intergalactic.
Clusterele galactice reprezintă cele mai mari structuri din Univers menţinute laolaltă de forţa gravitaţională. Astronomii sunt de părere că aglomerările galactice foarte mari, care pot fi formate din mii de galaxii mai mari, mai mici sau de tipul Căii Lactee, se formează de-a lungul miliardelor de ani, pe măsură ce clusterele galactice mai mici intră în coliziune.
Patru clustere galactice mai mici, cu o masă totală echivalentă cu masa a 3 milioane de miliarde de sori, se ciocnesc între ele. Imaginile obţinute de telescopul spaţial Chandra prezintă gazul intergalactic care este strivit între corpurile galactice intrate în coliziune şi încălzit până la 100 de milioane de grade Celsius.
Hărţile radio ale evenimentului, realizate de sistemul de radiotelescoape Very Large Array, au identificat fluviul de particule accelerate până la viteze apropiate de viteza luminii din cadrul acestui nor de gaze intergalactice superfierbinţi. Analiza caracteristicilor acestui jet de particule poate oferi informaţii despre modul de agregare al acestor clustere galactice.

Un botanist l-a devansat pe Iisus în topul celor mai influente personalităţi

Cea mai influentă personalitate istorică de pe site-ul Wikipedia este suedezul Carl Linné, inventatorul sistemului de clasificare a plantelor şi animalelor, iar pe locul al doilea în acest top se situează Iisus, potrivit unui studiu realizat recent de mai multe universităţi europene.
Carl Linné, născut Carolus Linnaeus, cunoscut după înnobilare sub numele Carl von Linné, s-a născut pe 23 mai 1707, în localitatea suedeză Råshult. Botanist, medic şi zoolog, Carl Linné este considerat părintele taxonomiei şi al ecologiei moderne. Savantul suedez a murit pe 10 ianuarie 1778, în oraşul Uppsala.
Pentru a determina cea mai influentă personalitate de pe Wikipedia, cercetătorii au analizat 24 de "ediţii" (limbi) ale enciclopediei online Wikipedia cu ajutorul mai multor algoritmi, care nu diferă prea mult de algoritmii folosiţi de Google pentru a afişa principalele rezultate ale căutărilor efectuate. Algoritmii au ţinut cont de numărul nodurilor, al link-urilor acestora şi de distanţa dintre ele. Cercetătorii au identificat astfel paginile care au influenţat cel mai mult celelalte pagini din reţea şi au alcătuit două liste (în funcţie de doi algoritmi) cu cele mai influente personalităţi de pe plan mondial.
Pentru algoritmul PageRank, acelaşi care este folosit şi de motorul de căutare Google, primul loc a fost ocupat de Carl Linné. Topul 10 este completat de Iisus, Aristotel, Napoleon, Adolf Hitler, Iulius Cezar, Platon, William Shakespeare, Albert Einstein şi regina Elizabeth a II-a.
Pentru algoritmul 2D Rank, care foloseşte o formulă diferită de calcul, primul loc a fost ocupat de Adolf Hitler. Topul 10 este completat de Michael Jackson, Madonna, Iisus, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, papa Benedict al XVI-lea, Alexandru cel Mare, Charles Darwin şi Barack Obama.
Analizând absenţele notabile din cele două liste, cercetătorii au remarcat că doar două femei - Madonna şi a regina Elizabeth a II-a - au reuşit să apară în topurile celor mai influente personalităţi. Totodată, ei au remarcat faptul că din cele două liste lipsesc personalităţi din afara Occidentului, precum Gandhi, profetul Mohamed şi Buddha.
Acesta a fost, de altfel, şi un aspect care îi interesa foarte mult pe cercetători: pe lângă alcătuirea listelor cu cele mai influente personalităţi, ei au făcut totodată o analiză a acestora, în funcţie de sex, epoca în care au trăit şi ţara lor de origine. Astfel, s-a ajuns la concluzia că în ediţiile Wikipedia cele mai importante personalităţi sunt bărbaţi, născuţi în Occident, după secolul al XVII-lea. Carl Linné respectă toate aceste criterii.

Cremele de protecţie solară, insuficiente în lupta contra cancerului de piele

Produsele de protecţie solară, chiar şi cele cu un factor maxim de protecţie (SPF), nu constituie o metodă sigură de prevenire a cancerului de piele, au descoperit cercetătorii britanici într-un studiu fără precedent. Deşi cremele cu factor de protecţie solară (SPF) împiedică arsurile, acestea permit pătrunderea în piele a razelor ultraviolete, care, pe termen lung, pot provoca tumori canceroase.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester şi de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra au efectuat, în premieră mondială, un studiu molecular asupra cauzelor apariţiei melanoamelor maligne, cea mai letală formă de cancer al pielii. În studiul publicat în revista Nature se arată că până şi cremele cu SPF 50 permit pătrunderea razelor ultraviolete suficient de mult încât să afecteze ADN-ul din celulele pigmentare ale pielii. "Oamenii au tendinţa de a crede că sunt invincibili după ce au aplicat această cremă şi petrec mai mult timp la soare, crescând expunerea generală la raze ultraviolete. Această cercetare aduce dovezi importante că aceste creme au rolul lor, dar că nu trebuie să ne bazăm în întregime pe ele pentru a ne proteja pielea", a declarat Julie Sharp, de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra. "Razele ultraviolete ţintesc tocmai genele care ne protejează de efectele dăunătoare ale acestora, acest lucru arătând cât de dăunători sunt aceşti agenţi cancerigeni", a spus autorul cercetării, Richard Marais, de la Universitatea din Manchester.
Pe de altă parte, industria cosmetică susţine că nu a promovat niciodată ideea că acest tip de creme ar putea opri apariţia cancerului.

Director al Google: Peste 15 ani calculatoarele vor avea emoţii

Inteligenţa artificială va ajunge la nivelul celei a oamenilor până în 2029, conferind computerelor caracterisitici umane, precum abilitatea de a spune şi înţelege glume, de a fi romantice şi sexy, a declarat directorul de inginerie al Google, Ray Kurzweil. "Mă aştept ca în 15 ani computerele să ajungă la nivelul oamenilor, astfel încât să poţi avea o relaţie umană cu acestea. Când vorbesc de nivelul oamenilor, vorbesc de inteligenţă emoţională, de abilitatea de a spune o glumă, de a fi amuzant, de a fi romantic, de a iubi, de a fi sexy, care sunt vârful inteligenţei umane, nu de ceva minor", a spus Kurzweil, prezent la conferinţa Exponential Finance din New York.
Multe dintre predicţiile lui Kurzweil privind evoluţia inteligenţei artificiale au fost înfăţişate şi în filmul "Her", câştigător al premiului Oscar, în care un bărbat se îndrăgosteşte de un sistem de operare. Personalităţile sistemelor de operare ale computerelor vor fi adaptate în funcţie de utilizator, a spus Kurzweil, situaţie similară cu cea din filmul "Her". Computerele vor oferi oamenilor posibilitatea de a-şi extinde capacitatea creierului prin acces la reţeaua cloud, a afirmat directorul de inginerie al Google. În viitor, oamenii se vor putea conecta direct la cloud ca să-şi îmbunătăţească nivelul de cunoaştere şi memoria. Dispozitivele electronice devin tot mai mici, iar eventual vor ajunge chiar la scara unor celule, astfel că până în 2030 vor putea fi implantate în creierul oamenilor, a adăugat el.
Prin termenul de cloud computing se înţelege o reţea de calcul de date bazată pe o infrastructură virtuală, invizibilă utilizatorului. Ea poate fi localizată oriunde pe glob şi poate fi utilizată prin intermediul unui aplicaţii de acces la Internet fără nici un alt program.

Un virus mortal ar putea să reapară

Virusul gripei aviare care circulă în natură conţine toate ingredientele genetice pentru a forma un agent patogen similar aceluia care a declanşat pandemia devastatoare din 1918, potrivit unui studiu publicat miercuri în Statele Unite. O echipă internaţională de virusologi a identificat opt gene în mai multe tulpini de virusuri gripale, izolate în organismul raţelor sălbatice, care prezintă similarităţi remarcabile cu cele care alcătuiesc virusul vinovat de pandemia de gripă din 1918, care a făcut cel puţin 40 de milioane de victime pe plan mondial. "Există rezervoare de gene în natură care au potenţialul, prin recombinare, de a provoca pandemii grave în viitor", a subliniat Yoshihiro Kawaoka, virusolog la Universitatea Wisconsin-Madison.
Studiul aduce, de asemenea, o serie de lămuriri suplimentare despre mecanismele responsabile cu adaptarea virusului gripei aviare la mamifere. În plus, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest virus, un "verişor apropiat" al virusului din 1918, reacţionează la vaccinul actual contra gripei sezoniere, ce oferă protecţie mai ales contra virusului H1N1, vinovat de pandemia din 2009. Acest fapt arată că există o protecţie vaccinală contra unei pandemii potenţiale, au declarat autorii studiului.

Tânăra generaţie din Rusia tânjeşte după gloria Uniunii Sovietice

Tinerii ruşi tânjesc după gloria Uniunii Sovietice, care impunea respect pe scena internaţională, era în competiţie directă cu Statele Unite şi exercita influenţă până în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, deşi nu au trăit în perioada respectivă, relatează The Independent. La fel ca preşedintele Vladimir Putin, tânăra Oksana Cernîşeva, studentă în primul an la jurnalism la Universitatea Internaţională din Moscova, crede că destrămarea Uniunii Sovietice a fost un dezastru. "Era uriaşă şi puternică, apoi s-a prăbuşit", a declarat ea, referindu-se la URSS. Dar dacă pentru Putin regretul vine din gloria pierdută, pentru Cernîşeva, care are doar 18 ani şi s-a născut la cinci ani după destrămarea Uniunii Sovietice, este o opinie bazată aproape în totalitate pe istorisirile nostalgice ale părinţilor, susţine cotidianul britanic.
Decizia lui Putin din acest an de a anexa Crimeea şi de a sprijini mişcările proruse din Ucraina par să rezoneze cu tânăra generaţie, care nu are amintiri din perioada sovietică dar tânjeşte după puterea acesteia.
Potrivit Centrului Levada din Moscova, un institut independent de sondare a opiniei publice, rata ridicată de aprobare a preşedintelui rus în rândul tinerilor o depăşeşte pe cea din rândul generaţiei mai în vârstă, care îşi aminteşte de imperiu şi vede Crimeea şi Ucraina ca fiind ruseşti.
Persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani - cei mai tineri dintre cei 1.600 de cetăţeni intervievaţi la sfârşitul lui mai - îl susţin pe Putin mai mult decât orice alt segment de vârstă, în proporţie de 86 la sută. Imaginea unei puteri militare vaste ce impune respect este deosebit de atrăgătoare pentru Cernîşeva. "Cred că lumii i-ar fi frică de noi", susţine ea. "Să îţi fie frică înseamnă să respecţi", adaugă ea.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.