Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O rachetă, adusă de ape în curtea unui sătean

Ziarul de Vrancea
11 iun 2014 625 vizualizări
Nimeni nu ştie cu certitudine provenienţa obiectului

Un misterios tub de metal, probabil un element al unei rachete balistice, a apărut într-un sat din regiunea Altai, în Rusia, grav afectată de inundaţii, generând speculaţii cu privire la originea acestuia. Apele au adus tubul de metal în apropierea casei unui poliţist, lăsându-i pe el şi pe vecini să se întrebe ce este mai exact acest obiect. Au circulat diverse teorii, dintre care cea mai răspândită este cea potrivit căreia tubul din metal ar proveni de la racheta unei navete spaţiale lansate de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Dar absenţa unor urme de ardere sau a unui motor i-a determinat pe alţii să sugereze o altă versiune. Ei susţin că aceasta ar fi o componentă a unei rachete balistice intercontinentale scoase din uz şi care a fost probabil îngropată undeva în apropiere. Apele ar fi dezgropat dispozitivul şi l-ar fi adus în satul Malougrenievo, afirmă ei. Au apărut speculaţii şi cu privire la toxicitatea şi pericolul generate de această "rachetă", mai ales după ce fotografiile au circulat intens pe Internet.
Profesorul Aleksei Iaskin, specialist în proiectile, a declarat că acesta este "corpul gol al unei rachete rămase probabil din perioada sovietică pe terenul uzinei chimice Biisk". "Este un rezervor gol, fără combustibil, care nu presupune un pericol tehnic sau public. Astfel de obiecte sunt des întâlnite în gospodării ca recipiente de colectare a apei sau - îngropate în pământ - ca ţevi de canalizare", a explicat el.

"A plutit împreună cu cainii"

Un oficial guvernamental local a declarat pentru site-ul Sibnet.ru că nu este nimic misterios în legătură cu acest obiect, care aparţine de fapt unui localnic. "El voia să folosească obiectul pentru stocarea apei. L-a găsit într-o haldă şi l-a adus în grădina sa. Nu a căzut niciun etaj al unei rachete la noi. Poliţia se ocupă de acesta doar pentru că a fost adus de ape la (locuinţa) unui ofiţer de poliţie", a declarat el. "Uzina Biisk foloseşte astfel de rachete, iar atunci când nu mai are nevoie de ele le vinde", a declarat Tatiana Jdanova, a cărei familie deţine obiectul. "Al nostru a fost luat de ape în timpul inundaţiilor. A rupt gardul şi a plutit împreună cu câinii, care se ascundeau în interior", a declarat ea.
Ploile abundente au provocat inundaţii în sudul Siberiei la începutul lui iunie, determinând declararea situaţiei de urgenţă în mai multe regiuni. Aproximativ 12.000 de persoane au fost evacuate.

Cum arată mobila viitorului

Mobilierul viitorului sau mobilierul care poate fi modelat după dorinţa proprie este foarte aproape de a deveni realitate: "roomboţii" sunt roboţi modulari care se pot interconecta pentru a forma orice piesă de mobilier la care cineva s-ar putea gândi, şi se pot şi deplasa prin locuinţă, ocupând diferite locuri, în funcţie de preferinţele cerute, potrivit portalului wonderfulengineering.com. Designul este chiar atractiv şi eficient, fiecare robot are patru motoare şi două sfere conectate în cadrul unui design modular. Ei se pot uni cu alţi "roomboţi" fie pentru a rearanja mobilierul existent deja în locuinţă, fie pentru a forma piesa de mobilier dorită, un scaun, o masă sau orice altceva. Vor menţine forma care le-a fost cerută şi pot rămâne conectaţi şi alături de elementele pasive de mobilier din locuinţă asemenea unor piese de LEGO. De îndată ce necesitatea folosirii piesei de mobilier a încetat, "roomboţii" se desprind şi fie se transformă în altă piesă de mobilier, fie se întorc în cutiile lor.
Pe lângă spaţiul util câştigat prin utilizarea acestor "roomboţi", dezvoltatorii explorează posibilităţile ca roboţii să-i asiste pe cei mai în vârstă în locuinţă, iar acest lucru poate fi realizat prin încorporarea unor senzori privind starea de sănătate.
"Roomboţii" vor fi capabili să monitorizeze semnele vitale ale celor cu care sunt în contact şi pot sări în ajutorul proprietarilor dacă aceştia cad. De asemenea, în caz de nevoie, "roomboţii" pot apela direct serviciile de intervenţii de urgenţă. În prezent 'roomboţii' sunt testaţi în laboratoare şi sunt perfecţionaţi pentru a putea fi lansaţi pe piaţă şi pentru a răspunde comenzilor vocale ale cumpărătorilor.

Rusia va trece la "altă fază" dacă Kievul refuză preţul la gaze propus

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat ieri că suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima ofertă pe care Rusia o face Ucrainei şi a ameninţat că trece la "altă fază" în cazul în care Kievul refuză. "Preţul final este de 385 de dolari pe mia de metri cubi", după reducerea cu 100 de dolari, a declarat Putin într-o şedinţă de Guvern, citat de agenţiile ruseşti. "Dar dacă propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la altă fază. Nu asta vrem", a adăugat preşedintele rus, acuzând Ucraina că, prin cerinţele sale, conduce negocierile în impas.

Exporturile germane de armament au crescut cu 23% în 2013

Exporturile de armament ale Germaniei au crescut cu 23 la sută în anul 2013, în principal datorită vânzărilor de vehicule militare şi echipamente în Orientul Mijlociu şi în restul Asiei, relevă un raport al Ministerului german al Economiei. Exporturile de echipamente militare germane au atins cifra de 5,8 miliarde de euro anul trecut, faţă de 4,7 miliarde în 2012. Însă Ministerul Economiei subliniază că "exporturile reale de echipamente de război", adică tranzacţiile efective realizate, au scăzut cu 1,4% anul trecut, la 933,2 milioane de euro, faţă de 946 de euro anul precedent. În ultimii ani, vânzările de armament german au început să se concentreze din ce în ce mai mult pe ţări din afara Uniunii Europene şi NATO. Asia şi în special Orientul Mijlociu au reprezentat 62% din contractele pentru exportul de armament în 2013, cu 7% mai mult decât în 2012. Algeria (cu 826 de milioane de euro) şi Qatarul (cu 673 de milioane de euro) au fost principalii clienţi ai Germaniei anul trecut, fiind urmate de Statele Unite, Arabia Saudită, Indonezia, Israel, Marea Britanie, Coreea de Sud, Singapore şi Franţa.

Industria spaţială, vizată de hackeri ai armatei chineze

O unitate a armatei chineze a lansat o campanie de piratare informatică pentru a intercepta comunicaţiile prin satelit occidentale şi a afla secretele industriei lor spaţiale, a anunţat marţi o companie americană de securitate informatică. Această piratare s-a dezvoltat după inculparea de către Statele Unite în mai a cinci militari chinezi pentru "piratare informatică" şi "spionaj economic". Această unitate cu sediul în Shanghai (estul Chinei) este un "grup de inamici hotărâţi" care operează cel puţin din 2007, trimiţând email-uri vizând serviciul de mesagerie al Microsoft Outlook, programul Adobe Reader şi alte programe. Strategia sa constă în a trimite mesaje pornind de la o adresă aparent inofensivă, mike.johnson_mj@yahoo.com de exemplu, cu invitaţii false, în speranţa că utilizatorii deschid din neatenţie, ceea ce le permite hackerilor să acceadă la conţinutul calculatorului. Un ataşament trimis la centrul spaţial din Toulouse, în Franţa (sud-vest) făcea publicitate la un curs de yoga ce promova o "metodă universală pentru a te cunoaşte mai bine (...) şi pentru a cunoaşte Universul şi zeii, aşa cum recomanda Socrate!". Militarii chinezi au ca scop "să obţină secrete economice sau brevete legate de tehnologiile din sectorul apărării" în scopul "supravegherii spaţiului, detectării şi interceptării comunicaţiilor prin satelit"

Activitatea fizică duce la întinerirea pielii

Practicarea regulată a unei activităţi fizice nu numai că încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii, ci duce chiar la întinerirea ei, este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea McMaster (Canada) care a analizat variaţiile compoziţiei stratului cornos (stratum corneum) al pielii unor bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 20 şi 84 de ani.  Analizele stratului exterior al pielii, pe care semnele îmbătrânirii sunt mai vizibile, au confirmat faptul că, odată cu trecerea anilor, stratul cornos devine mai gros. Totodată, au scos în evidenţă faptul că acest proces poate fi întârziat prin exerciţii fizice. Bărbaţii în jur de 40 de ani care fac mişcare regulat au un strat cornos al pielii asemănător cu cei cu zece ani mai tineri, dar care duc o viaţă sedentară. Pot interveni şi alţi factori, cum ar fi moştenirea genetică, alimentaţia, fumatul sau consumul de alcool. Însă, la comportamente similare, efectul pozitiv al activităţii fizice este evident.
În cadrul studiului, voluntari de 65 de ani, cu piele normală pentru vârsta lor, au participat la un program de exerciţii fizice moderate, de două-trei ori pe săptămână, timp de trei luni. Rezultatul a fost o piele care părea cu câţiva ani mai tânără. Specialiştii explică fenomenul prin proteinele secretate de celulele musculare în timpul efortului fizic, difuzate apoi în tot organismul, care au efect de anti-îmbătrânire asupra pielii.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.