Internațional

Ucrainenii, entuziasmaţi de noua lor Primă Doamnă

Ziarul de Vrancea
8 iun 2014 792 vizualizări
oţia lui Petro Poroşenko afişează o eleganţă de tip european, foarte diferită de modelul sovietic

Ucrainenii au, odată cu un nou preşedinte prooccidental, şi o nouă Primă Doamnă, absolventă de medicină, elegantă şi foarte prezentă alături de Petro Poroşenko în timpul campaniei electorale. Marina Poroşenko (foto), în vârstă de 52 de ani, cardiolog, l-a însoţit pe soţul ei în vizitele de campanie. El o invita mândru pe podium pe mama celor patru copii ai lor, cu care s-a căsătorit în urmă cu aproximativ 30 de ani. "Nu am regretat o singură zi", le-a spus el alegătorilor adunaţi în pieţe centrale, în oraşe de provincie, care o primeau cu aplauze pe această femeie suplă, îmbăcată şi coafată cu o eleganţă simplă, foarte diferit de stilul soţiilor membrilor nomenklaturii, care poartă de la taioare şi coafuri demodate şi până la afişarea unui lux ţipător.

"O ţară cu femei frumoase este invincibilă!"

Sâmbătă, în timpul ceremoniei de învestire, Marina Poroşenko purta un taior albastru şi s-a aşezat într-o lojă din Parlament destinată unor invitaţi de marcă, alături de fiul cel mic Mihailo şi tatăl lui Poroşenko. "Ucrainenilor chiar le lipsea o Primă Doamnă. Ne face mare plăcere să o vedem pe doamna Poroşenko alături de soţul ei", a declarat pentru Galina Pogranîcina, care a venit să asiste la ceremonia militară de învestire, în Piaţa Sfânta Sofia, în centrul Kievului. Marina Poroşenko contrastează vizibil cu soţia fostului preşedinte Viktor Ianukovici, destituit din funcţie, Liudmila. Ea a fost rezervată în mandatul soţului ei, după o intervenţie plină de greşeli, în timpul "revoluţiei portocalii" prooccidentale, în 2004, când a afirmat, între altele, că adversarii soţului ei mănâncă "portocale drogate".
Jurnalişti de investigaţie au scris că Ianukovici trăia cu altă femeie, după ce i-au vizitat reşedinţa luxoasă de la ţară, deschisă publicului după ce acesta a fugit în Rusia. "Multe lucruri depind de femei, iar Marina Poroşenko urmează să-l ajute pe preşedinte", apreciază Pogranîcina. "Ea aduce mai mult a femeie europeană", adaugă ea. "Sunt mândru de noua noastră First Lady. Sunt fericit că această femeie frumoasă şi modestă reprezintă Ucraina în vizitele domnului Poroşenko în străinătate", susţine Igor Diinîciko, un antreprenor de la Kiev. "Fac un cuplu solid, iar asta spune multe", subliniază el.
Un deputat de la Odesa, Oleksii Gonciarenko, totodată un blogger popular, a scris recent că "factorul Marina" este "încurajator" pentru milioane de ucraineni care au votat cu Poroşenko. "Ea încarnează ucrainencele, infinit de bune şi extrem de frumoase. O ţară cu femei frumoase este invincibilă!", apreciază deputatul blogger.

Model patriarhal

Marina Poroşenko, care şi-a abandonat cariera în medicină pentru a se consacra familiei, nu şi-a dezvăluit, încă, intenţiile cu privire la ceea ce vrea să facă în calitate de Primă Doamnă. Pare puţin probabil să se amestece în treburile ţării, un lucru pentru care compatrioţii săi nu au putut să o ierte niciodată pe Raisa Gorbaciova, o First Lady fără egal în fostul spaţiu sovietic. "Societatea ucraineană este patriarhală, iar încercările Primei Doamne de a influenţa politica ar putea să fie primite cu reacţii amestecate", afirmă Larisa Kobelianska, o expertă ucraineană. "Rolul pe care-l va juca depinde de preşedinte. Din nefericire, suntem moştenitoarele unui model tradiţional în care soţiile joacă rolul pe care li-l acordă soţii lor", adaugă ea.
În fotografiile puse la dispoziţie, Marina Poroşenko apare vizitând expoziţii şi asistând la premiere ale unor filme cu soţul ei, gătind împreună cu copiii sau, cu capul acoperit, într-o biserică. Subiectele abordate în rarele interviuri se limitează la familie şi educarea copiilor.

Aveţi idee unde a dispărut zborul MH370? Puteţi caştiga cinci milioane de dolari

Rude ale pasagerilor zborului MH370 vor să ofere suma de cinci milioane de dolari (3,7 milioane de euro) oricărei persoane deţine informaţii despre avionul de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, de la a cărui dispariţie s-au împlinit ieri trei luni. O campanie de colectare de fonduri a fost lansată pe site-ul Indiegogo, au anunţat rude ale celor daţi dispăruţi într-un comunicat.
Avionul a fost dat dispărut la 8 martie, la puţin timp după ce a decolat de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord.
Boeingul 777 s-ar fi prăbuşit în sudul Oceanului Indian, în direcţia opusă faţă de traiectorie, însă cele trei luni de căutări nu au permis localizarea epavei şi nici găsirea vreunor fragmente, iar unele familii cred că autorităţile din ţările vizate le ascund adevărul. "Suntem convinşi că undeva, cineva ştie ceva, iar noi sperăm ca această recompensă va determina această persoană să iasă din umbră", a declarat Ethan Hunt, încărcinat cu proiectul "Reward MH370" ("Recompensă MH370").
După săptămâni de căutare aeriană şi submarină fără rezultat în apele agitate din sudul Oceanului Indian, experţi însărcinaţi cu ancheta asupra dispariţiei avionului lucrează la recalcularea traiectoriei probabile a avionului.

CIA şi-a creat conturi pe Twitter şi Facebook

Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite şi-a făcut conturi pe reţelele de socializare Twitter şi Facebook. "Nu putem nici să dezminţim, nici să confirmăm că acesta este primul nostru mesaj pe Twitter", spune ironic CIA, într-un mesaj postat vineri. Deja prezentă pe Flickr şi YouTube, agenţia şi-a creat conturi pe aceste reţele de socializare "pentru a iniţia un dialog direct cu opinia publică şi pentru a furniza informaţii privind misiunea CIA şi istoria sa", explică directorul agenţiei, John Brennan, într-un comunicat. În mesajele care vor fi postate de CIA vor lipsi însă informaţii despre secrete de spionaj, fiind publicate rareori comunicate oficiale.
Agenţia se prezintă astfel ca fiind "prima linie de apărare a ţării", potrivit lui Brennan. Publicând pe Facebook o fotografie cu sediul său în Virgina, în estul Statelor Unite, CIA a evocat în primul său statut a 70-a aniversare de la debarcarea aliaţilor în Normandia. "CIA îi onorează pe americanii curajoşi, care au luptat şi au marcat acea zi în istorie", afirmă Agenţia Centrală de Informaţii

Spaniolii vor un referendum asupra viitorului monarhiei

O majoritate a spaniolilor doreşte un referendum asupra viitorului monarhiei, relevă un sondaj publicat ieri de către cotidianul El Pais, la aproape o săptămână după ce regele Juan Carlos a anunţat că abdică.
În total, 62% dintre persoanele intervievate cred că este necesară organizarea unui referendum "la un moment dat sau altul" cu scopul de a decide dacă Spania este necesar să rămână o monarhie sau să redevină republică, potrivit acestei anchete efectuate de către Institutul Metroscopia după anunţ. Imediat ce s-a aflat vestea, pe 2 iunie, zeci de mii de opozanţi ai monarhiei au manifestat peste tot în Spania, reclamând un referendum şi instaurarea celei de-a treia Republici. Numeroase manifestaţii au avut loc sâmbătă, la care s-a strigat "Spania, mâine, va fi republicană".
Prinţul moştenitor Felipe, în vârstă de 46 de ani, urmează să depună jurământul în următoarele zile - probabil pe 19 iunie - în faţa membrilor celor două Camere ale Parlamentului. Mai întâi Camera Deputaţilor, iar apoi Senatul, vor adopta legea care permite abdicarea lui Juan Carlos.
Rezultatul acestui vot nu constituie nicio surpriză în privinţa monarhiei. Partidul Popular (dreapta), care guvernează Spania, şi Partidul Socialist, cea mai importantă forţă a opoziţiei, însumează peste 80% dintre mandatele din Parlamentul ales în 2011. Însă, în ultimii trei ani, criza economică şi scandalurile care au afectat finalul domniei lui Juan Carlos i-au diminuat totodată popularitatea, iar monarhia nu a fost ocolită de pierderea încrederii în instituţii. În cazul în care ar fi organizat un referendum, 49% dintre spanioli ar alege ca formă de guvernământ monarhia, cu Felipe ca rege, iar 36% se declară în favoarea unei republici, potrivit sondajului.
A Doua Republică spaniolă, proclamată în aprilie 1931, a fost anihilată în 1939 de către dictatura lui Francisco Franco, după trei ani de război civil. Monarhia a fost restabilită după moartea lui Franco, la 20 noiembrie 1975.
Juan Carlos, care a urcat pe tron atunci, şi-a construit legitimitatea conducând tranziţia ţării către aprobarea în 1978, prin referendum, a Constituţiei care a stabilit fundamentele Spaniei democratice.
Sondajul publicat ieri a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane, în perioada 4-5 iunie.

Altruismul reduce stresul şi îmbunătăţeşte stima de sine

Faptul de a-i ajuta pe alţii este benefic pentru propria sănătate mintală, semnalează Fundaţia Mental Health, potrivit căreia voluntariatul poate reduce stresul şi poate îmbunătăţi starea sufletească, stima de sine şi starea de fericire, relatează Europa Press.
Faptul de a-i ajuta pe alţii contribuie la schimbări fiziologice pozitive asociate fericirii, conduce la un stil de viaţă mai activ, distrage de la propriile probleme, îmbunătăţeşte stima de sine, după cum semnalează această organizaţie britanică pe site-ul său. Totodată, reduce singurătatea şi izolarea, măreşte încrederea, controlul, fericirea şi optimismul. Beneficiile faptului de a-i ajuta pe alţii pot dura mult, oferind o "bancă" de amintiri plăcute ce pot fi rememorate în viitor.
Pe de altă parte, faptul de a-i ajuta pe alţii contribuie la reducerea stresului. Emoţiile pozitive reduc stresul şi întăresc sistemul imunitar şi, în acest fel, protejează împotriva bolilor. Totodată, contribuie la diminuarea emoţiilor negative. Furia, agresivitatea sau ostilitatea au un impact negativ asupra minţii şi corpului. Participarea la orice tip de acte de generozitate poate ajuta la diminuarea acestor sentimente şi la stabilizarea sănătăţii globale. În plus, ar putea prelungi viaţa. Studiile efectuate asupra unor oameni în vârstă arată că aceia care îi sprijină pe alţii trăiesc mai mult decât cei care nu fac acest lucru.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.