Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Separatiştii proruşi folosesc în luptă un tanc de muzeu

Ziarul de Vrancea
6 iun 2014 816 vizualizări
Blindatul, din al Doilea Război Mondial, stătea pe un piedestal în centrul unei localităţi din apropiere de Doneţk

Armata ucraineană a lansat vineri o ofensivă în forţă în perimetrul localităţii Semionovka, de la periferia Slavianskului, bastion al separatiştilor proruşi, acţionând cu mai multe tancuri, informează Interfax-Ukraina. "Aviaţia nu a fost încă angajată, dar se dau lupte crâncene", citează agenţia de presă menţionată o declaraţie făcută de un reprezentant al rebelilor. Potrivit acestuia, nicio casă din Semionovka nu a rămas în afara tirurilor de artilerie. "Practic toţi locuitorii au părăsit localitatea, multe case sunt distruse", a spus el, fără să fie în măsură să indice un bilanţ al victimelor în rândul separatiştilor.
Un alt reprezentant al miliţiilor separatiste a indicat că tancuri T-64 veneau vineri la prânz din două părţi înspre Slaviansk - din direcţia satului Semionovka şi dinspre oraşul Krasnîi Liman - adăugând că unul din blindate a fost scos din uz de către insurgenţi. Un grup de separatişti din Doneţk a reuşit vineri să dea jos de pe postament şi să facă să funcţioneze un tanc din al Doilea Război Mondial, o adevărată piesă de muzeu, pe care intenţionează să-l utilizeze în confruntările lor cu trupele guvernamentale.
"Tancul IS-3 stătea pe un piedestal în centrul satului Konstantinovka (55 km nord de Doneţk). Proiectile de la tunurile D-30, pe care le-am confiscat armatei ucrainene, se potrivesc puştii D-25T, cu care este echipat tancul", a declarat unul dintre rebeli, indicând că urmează ca blindatul să fie folosit în lupte.
Rebelii din autoproclamata "republică populară" Doneţk mai dispun de câteva transportoare blindate şi vehicule blindate cu şenile, pe care le-au confiscat anterior armatei ucrainene.

Peste 200 de morţi de la începutul confruntărilor

Pe de altă parte, forţele militare ale Kievului au preluat controlul în peste 20 de localităţi din regiunile Lugansk şi Doneţk, încercuindu-i astfel în cursul operaţiunii "antiteroriste" pe separatiştii care ocupă în total zece oraşe în estul Ucrainei. Astfel, potrivit presei ucrainene, a fost eliberat de insurgenţi oraşul Krasnîi Liman, unde deasupra administraţiei locale a fost arborat drapelul ucrainean. Printre localităţile aflate sub controlul militarilor ucraineni se numără, de asemenea, satul Semionovka, unde se afla un depozit de armament al insurgenţilor.
Operaţiunea "antiteroristă" lansată de Kiev în urmă cu două luni, cu scopul de a înăbuşi insurecţia armată prorusă în regiunile Doneţk şi Lugansk, s-a soldat cu cel puţin 140 de răniţi în rândul militarilor ucraineni. În total, peste 200 de persoane - militari ucraineni, separatişti şi civili - au fost ucise.

Au eliberat cinci terorişti de pomană? Militarul salvat de americani ar fi adept al Jihadului

Sergentul american Bowe Bergdahl, eliberat de talibani în schimbul a cinci suspecţi de terorism de la Guantanamo, s-a convertit la islam în captivitate şi s-a declarat mujahedin, conform unor documente secrete obţinute de Fox News. Potrivit documentelor, relaţiile lui Bergdahl cu reţeaua teroristă Haqqani au variat, de la perioade de ostilitate, în care era tratat ca ostatic, la perioade în care era considerat un adept al Jihadului şi chiar avea voie să deţină o armă. Informaţiile provin de la Eclipse Group, o firmă de securitate privată secretă care are contracte cu Departamentul american al Apărării. Serviciile secrete americane suspectează că soldatul Bergdahl a plecat voluntar dintr-o bază americană din Afganistan, fiind nemulţumit de operaţiunile americane.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a justificat schimbul de prizonieri care a condus la eliberarea sergentului american Bowe Bergdahl, explicând că nu intenţionează să prezinte scuze. Opoziţia republicană critică Administraţia Obama pentru că nu a anunţat Congresul despre eliberarea a cinci deţinuţi de la Guantanamo în schimbul sergentului Bergdahl, care era deţinut de insurgenţii talibani afgani.
În plus, presa încearcă să afle condiţiile în care militarul Bowe Bergdahl a fost capturat în 2009 de talibani, existând suspiciuni că ar fi dezertat din armata americană fiind nemulţumit de intervenţia SUA în Afganistan. "Era vorba de un prizonier de război a cărui stare de sănătate se deteriora, eram foarte preocupaţi, am avut această oportunitate şi am profitat de ea", a argumentat Obama la Bruxelles.


Protest fără precedent în Ungaria

Zeci de televiziuni, radiouri, ziare au contestat într-un mod inedit o taxă pe publicitate

Peste 60 de televiziuni, radiouri, publicaţii şi site-uri de presă au început joi seară o serie de proteste fără precedent faţă de planurile autorităţilor maghiare de a introduce o taxă pe veniturile anuale din publicitate, care ar putea ajunge la 40%. După ce, miercuri, două dintre cele mai mari televiziuni din Ungaria - RTL şi TV2 - au anunţat că intenţionează să îşi oprească emisia joi, în semn de protest faţă de planurile autorităţilor maghiare, şi alte societăţi de media s-au alăturat acestei acţiuni, care s-a transformat într-un protest în masă în media din Ungaria.
Televiziunile şi radiourile şi-au întrerupt emisia timp de 15 minute joi seară, ziarele au apărut pe piaţă vineri cu primele pagini goale, iar site-urile acestor societăţi de media au publicat mesaje de protest.
La acest protest şi-au dat mâna aproape toate cele mai importante societăţi de media care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa din Ungaria.
Noua taxă se înscrie într-o strategie fiscală aplicată de actuala guvernare în sectoarele economice din Ungaria care sunt dominate de societăţi străine. După venirea la putere a premierului conservator Viktor Orban, în 2010, această strategie a fost deja aplicată în sectoare de activitate precum telecomunicaţiile, energia şi băncile.
Conform analistului media Agnes Urban, introducerea acestei taxe va conduce la creşterea influenţei guvernamentale asupra televiziunilor comerciale din Ungaria.

Luna s-a născut dintr-o coliziune dintre Terra şi un corp celest

Luna s-a născut în urma unei coliziuni uriaşe dintre Terra şi un corp celest în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani, se afirmă într-un studiu publicat joi în revista americană Science, care confirmă concluziile unor studii precedente.
Cei mai mulţi dintre planetologi cred că Luna s-a format după un impact între Terra şi un corp ceresc de mărimea planetei Marte, denumit Theia. Pentru a confirma această ipoteză, savanţii şi-au concentrat eforturile pe măsurarea raporturilor dintre izotopii de oxigen, tian, siliciu şi alte elemente chimice. Cercetătorii ştiu că aceste raporturi variază în Sistemul Solar, motiv pentru care marea asemănare dintre raporturile dintre izotopii de pe Terra cu raporturile dintre izotopii de pe Lună contrazice modelele teoretice ale coliziunii, potrivit cărora Luna ar fi compusă mai ales din materiale provenind de la Theia, făcând-o să fie astfel diferită de Terra în ceea ce priveşte compoziţia. Savanţii germani au efectuat noi măsurători, mai precise, ale acestor raporturi dintre izotopii de pe Terra şi cei colectaţi din eşantioanele lunare aduse pe planeta noastră prin intermediul misiunilor Apollo. "Diferenţele sunt mici şi dificil de detectat, dar ele există", a spus Daniel Herwartz, geolog la Universitatea Koln din Germania.
După părerea lui, aceste rezultate înseamnă că "putem fi rezonabil de siguri că această coliziune uriaşă a avut loc, fapt care ne dă o idee despre compoziţia geochimică a planetei Theia". "Următorul obiectiv va fi să stabilim proporţia dintre materialele provenind de pe Theia şi care se află acum pe Lună", a explicat Daniel Herwartz.
Cele mai multe dintre modelele teoretice consideră că Luna este formată în procent de 70-90% din Theia şi de 10-30% din materiale de pe Terra. Totuşi, potrivit anumitor modele, Luna ar avea în compoziţia sa doar 8% din materialele de pe Theia.

Găgăuzia vrea independenţă dacă Moldova semnează Acordul cu UE

Regiunea autonomă Găgăuzia îşi va declara independenţa, în cazul în care autorităţile de la Chişinău vor lua decizia de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a declarat başcanul Mihail Formuzal, într-un interviu pentru publicaţia turcă Milliyet. "În realitate, vrem să rămânem în hotarele Republicii Moldova cu statutul actual autonom. Dar Guvernul de la Chişinău promovează o politică de divizare a ţării. Autorităţile centrale doresc aderarea Republicii Moldova la NATO şi UE. Noi şi populaţia din Transnistria ne opunem acestei idei", a declarat başcanul Mihail Formuzal.
"Noi producem vinuri şi produse agricole care ulterior sunt vândute în Rusia. Nu le vom putea vinde în UE. Dacă Rusia ne taie cordonul ombilical, vom fi distruşi. Prin urmare, în cazul în care Guvernul moldovean va încheia cu orice preţ Acordul cu UE, noi ne vom proclama independenţa", a mai afirmat Formuzal.
Într-un referendum organizat în luna februarie, locuitorii din regiunea autonomă găgăuză s-au pronunţat masiv în favoarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Vamală susţinută de Rusia, dar şi a independeţei regiunii, iniţiativă criticată dur de autorităţile de la Chişinău.

Un turist american a fost arestat în Coreea de Nord

Un turist american aflat în vizită în Coreea de Nord a fost arestat la sfârşitul lui aprilie de către poliţie pentru că a încălcat condiţiile vizei primite, a anunţat vineri agenţia oficială nord-coreeană KCNA. "Cetăţeanul american, care a intrat în DPRK (Republica Democratică Populară Coreea) pe 29 aprilie ca turist, a întreprins activităţi contrare legilor DPRK", potrivit agenţiei. "Autorităţile competente l-au plasat în detenţie şi-l interoghează", a adăugat KCNA.
În prezent, în închisorile din Coreea de Nord se află trei cetăţeni ai Statelor Unite. Ceilalţi doi deţinuţi sunt Matthew Todd Miller, în vârstă de 24 de ani, arestat în aprilie după ce a rupt viza şi a cerut azil în această ţară stalinistă, şi Kenneth Bae, un american de origine coreeană, arestat în noiembrie 2012 şi condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a căutat să răstoarne regimul, potrivit justiţiei nord-coreene.
KCNA a anunţat la sfârşitul lui aprilie arestarea lui Matthew Todd Miller, "pentru comportamentul pasional de care a dat dovadă la formalităţile de intrare" pe teritoriul ţării.
Phenianul afirmă că Kenneth Bae, al cărui nume coreean este Pae Jun-ho, este un activist creştin evanghelist trimis în China în perioada 2006-2012 cu scopul de a crea "bazele complotului" şi a încuraja nord-coreeni să "comită acte ostile în vederea doborârii Guvernului, ducând concomitent o campanie de defăimare".

Papa cheamă o femeie să se ocupe de banii Vaticanului

Papa Francisc i-a concediat pe cei cinci membri ai autorităţii de supraveghere financiară a Vaticanului, toţi italieni din vechea gardă asociată cu numeroase scandaluri financiare, şi i-a înlocuit cu experţi în finanţe din mai multe ţări, printre care în premieră şi o femeie.
Noul board este format din patru membri, din Elveţia, Singapore, SUA şi Italia, iar printre aceştia se află pentru prima dată şi o femeie, a anunţat Vaticanul. Mandatele celor înlocuiţi, toţi laici din vechea gardă asociată scandalurilor financiare de la Banca Vaticanului care au afectat imaginea Bisericii Catolice, ar fi trebuit să se încheie 2016.
Papa, care a luat deja mai multe măsuri pentru creşterea transparenţei finanţelor, s-a aflat sub presiune, inclusiv din partea partizanilor reformei din cadrul Bisericii Catolice, pentru a numi profesionişti cu experienţă internaţională care să lucreze cu avocatul elveţian Rene Bruelhart, numit la conducerea autorităţii financiare pentru a reforma instituţia.
Noii membri ai boardului sunt Marc Odendall, administrator şi consultant pentru organizaţii filantropice în Elveţia, Juan C. Zarate, profesor de drept la Universitatea Harvard, Joseph Yuvaraj Pillay, fost şef al Autorităţii Monetare din Singapore şi consilier al preşedintelui ţării, precum şi Maria Bianca Farina, şefă a două companii de asigurări din Italia.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.