Internațional

NASA, criticată pentru strategia de "cucerire" a planetei Marte

Ziarul de Vrancea
5 iun 2014 442 vizualizări
Primii paşi pe Marte continuă să reprezinte cel mai ambiţios obiectiv al programului spaţial american, însă pentru îndeplinirea sa este nevoie de o nouă strategie, conform unui raport întocmit de National Research Council's Committee on Human Spaceflight (NRC).

O misiune cu echipaj uman pe planeta Marte reprezintă cel mai dificil şi îndrăzneţ obiectiv care poate fi realizat în viitorul apropiat, conform acestui raport de 300 de pagini, publicat miercuri sub titlul "Căile Explorării: Raţionamente şi Abordări pentru Programul American de Explorare Spaţială". Comitetul NRC a ajuns la concluzia că, pentru a trimite astronauţi la suprafaţa lui Marte, strategia actuală a NASA, aflată sub imperiul restrângerilor bugetare şi logistice, trebuie să fie înlocuită de o strategie îndreptată spre obiective intermediare, printre care şi revenirea astronauţilor americani pe Lună. Strategia din prezent a NASA vizează trimiterea primului om pe Marte până la jumătatea deceniului patru al acestui secol, dar omite revenirea astronauţilor pe Lună, trimiţându-i în schimb într-o misiune de redirecţionare a unui asteroid (misiune ce urmează să fie finalizată până în 2025). "Dacă nu se va înregistra o modificare a abordării, atunci misiunea pe Marte nu ni se pare un obiectiv realist", a comentat Mitch Daniels, fost guvernator de Indiana, co-preşedinte al Comitetului NRC şi preşedinte al Universităţii Purdue.

Trei căi de urmat

Răspunzând la acest raport, oficialii NASA s-au mărginit să-şi arate acordul faţă de identificarea misiunii umane pe Marte drept principal obiectiv al programului său spaţial. "NASA a făcut progrese semnificative în multe domenii cheie necesare pentru a ajunge pe Marte şi vom continua pe acest drum, în colaborare cu alte naţiuni şi cu industria aerospaţială. Vom examina cu atenţie acest raport şi toate recomandările pe care le oferă", conform unui comunicat al NASA.
Spre deosebire de alte rapoarte pe această temă care evaluau doar drumul pe care trebuie să-l urmeze Statele Unite pentru atingerea acestui obiectiv, acest raport se concentrează asupra paşilor concreţi care trebuie făcuţi pentru a pune piciorul pe Planeta Roşie, conform lui Jonathan Lunine, celălalt preşedinte al Comitetului NRC. "Într-adevăr, ideea primilor paşi pe Marte ca obiectiv principal nu este nouă. Diferit în acest raport este faptul că noi recomandăm o abordare care va oferi un program robust pentru a ajunge pe Marte în cadrul unui efort susţinut care se va întinde de-a lungul mai multor zeci de ani şi va costa sute de miliarde de dolari şi, foarte probabil, şi vieţi umane", conform lui Lunine.
Raportul indică trei căi diferite de urmat spre acest obiectiv, căi care ilustrează compromisurile necesare în ceea ce priveşte accesibilitatea, programul, riscurile de dezvoltare şi implementare şi frecvenţa misiunilor pentru diferitele etape şi obiective intermediare. Toate aceste drumuri conduc spre Marte şi sunt formate din 3 — 6 etape care includ variante de misiuni cu echipaj uman pe asteroizi, pe Lună sau pe sateliţii lui Marte, Phobos şi Deimos.

"Noi rămânem optimişti"

Deşi acest comitet nu a avut drept sarcină recomandarea unei căi specifice spre atingerea obiectivului ultim al acestei etape din istoria explorărilor spaţiale, specialiştii din cadrul său au ajuns la concluzia că revenirea omului pe Lună şi dezvoltarea de activităţi selenare, printre care şi posibila ridicare a unei baze permanente, ar reprezenta o contribuţie foarte importantă pentru strategia de cucerire a planetei Marte, oferind în acelaşi timp şi o paletă vastă de oportunităţi pentru cooperarea cu alte state dar şi cu companii private.
Raportul identifică, de asemenea, şi o serie de priorităţi esenţiale pentru succesul misiunii spre Marte, dintre care cele mai importante sunt legate de intrarea în atmosfera lui Marte, coborârea spre suprafaţa planetei şi asolizare, pe de-o parte, şi respectiv protecţia de radiaţii şi sistemul de propulsie spaţială spre Planeta Roşie. Conform comisiei, acestea sunt principalele provocări la care trebuie să răspundă NASA, atât din perspectiva costurilor, a respectării termenelor limită, dar şi a dezvoltării şi testării de noi tehnologii. "Noi rămânem optimişti", a concluzionat Mitch Daniels. "Noi suntem de părere că opinia publică va susţine acest obiectiv despre care credem că este justificat şi raţional. Credem însă că există o cale, şi posibil să fie una singură, care duce pe planeta Marte, iar noi o descriem în acest raport".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.