Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Merkel vrea să încerce cu o femeie la preşedinta Comisiei Europene

Ziarul de Vrancea
4 iun 2014 579 vizualizări
Cancelarul german ar face presiuni pentru ca directoarea FMI, Christine Lagarde, să devină şefa Executivului european

Cancelarul german Angela Merkel a întrebat Franţa dacă doreşte să o propună pe directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde pentru funcţia de preşedintă a Comisiei Europene (CE), au declarat două surse la curent cu discuţia. Potrivit Reuters, Merkel, cel mai puternic lider politic din Europa, a adresat această întrebare preşedintelui francez Francois Hollande într-o conversaţie privată, după alegerile europene, marcate de un vot de protest din partea opozanţilor UE. "Merkel a discutat acest lucru în privat cu Hollande, care nu a adoptat o poziţie definitivă, dar care a spus că el crede că nu ar fi o idee bună ca Europa să piardă postul de la FMI", a declarat una dintre sursele citate de Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului german Steffen Seibert a declarat pentru Reuters, la Berlin, că informaţia este eronată.
Merkel şi-a reafirmat luni susţinerea faţă de fostul premier al Luxemburgului Jean-Claude Juncker, candidatul Partidului Popular European (PPE) la funcţie şi primul pe lista formaţiunii. Partidul de centru-dreapta s-a clasat primul după scrutin, dar nu a obţinut o majoritate.
Statele nealiniate au ameninţat că vor să pună capăt aranjamentului mai vechi prin care europenii primesc conducerea FMI, iar americanii pe cea a Băncii Mondiale (BM). Altă sursă franceză a declarat că nu există nicio modalitate prin care preşedintele socialist francez - aflat sub presiunea Frontului Naţional (FN, extremă dreapta), care a câştigat alegerile europene în Franţa, şi a aripii de stânga din partidul său - să susţină o candidatură dinspre centru-dreapta pentru un post-cheie la nivelul UE.
Christine Lagarde, în vârstă de 58 de ani, a fost ministrul de Finanţe al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, după care a preluat conducerea FMI în plină criză a datoriilor în zona euro, în 2011, în locul lui Dominique Strauss-Kahn, în urma scandalului în care politicianul francez de stânga a fost implicat. Mandatul ei la FMI se încheie în 2016. Lagarde este considerată de către Merkel şi ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble un promotor al compromisului.

Vladimir Putin, greu de "ucis"

Vor, nu vor, liderii occidentali se vor întalni maine în Franţa cu preşedintele rus

Preşedintele rus Vladimir Putin se va afla, vineri, în centrul evenimentelor pe plajele Normandiei, în pofida faptului că occidentalii au declarat în repetate rânduri că vor să "izoleze" Rusia diplomatic şi economic din cauza "anexării" Crimeei şi "destabilizării" estului Ucrainei. Dar pentru comemorările de vineri organizate cu ocazia debarcării aliaţilor în Normandia la 6 iunie 1944, şeful Kremlinului pare de neevitat. Liderii celor trei mai puteri europene - Germania, Franţa şi Marea Britanie - au programate întrevederi bilaterale cu preşedintele Putin.
Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni cu el vineri dimineaţa, chiar înaintea ceremoniilor oficiale. În cadrul acestui eveniment din Normandia, premierul britanic David Cameron va avea şi el o întrevedere cu preşedintele rus. Putin este invitat, vineri, în jurul orei 21.00 la Elysée la dineul oferit de omologul său francez François Hollande, care înainte se va întâlni cu preşedintele american Barack Obama, cu care va lua cina într-un restaurant parizian. Nimic din toate acestea însă de partea americană, Casa Albă insistând de mai multe săptămâni asupra faptului că Obama şi Putin nu se vor vedea tête-à-tête în Franţa. Dar ei se vor întâlni totuşi pentru un dejun, vineri, în Normandia, la castelul Bénouville, apoi în cursul ceremoniilor de la Ouistreham (nord-vestul Franţei). Va fi o premieră de la izbucnirea crizei ucrainene, la sfârşitul lui 2013, chiar dacă liderii şi-au vorbit de nenumărate ori la telefon de atunci. "Sunt sigur că îl voi vedea. Va fi acolo", a declarat laconic preşedintele Statele Unite, marţi, la Varşovia.
Această activitate diplomatică intensă, la o zi după summit-ul G7 de la Bruxelles - fără Rusia - arată că occidentalii au mai multe dificultăţi în a ostraciza Moscova, în pofida acestei crize, care este cea mai gravă de la sfârşitul Războiului Rece. Berlinul şi Londra au importante relaţii economice şi energetice cu Rusia. Parisul i-a vândut deja două nave de război, a căror livrarea, prevăzută pentru acest an şi pentru anul viitor a declanşat nemulţumirea Washingtonului. Europenii şi americanii speră într-o dezamorsare a situaţiei şi un dialog odată cu retragerea celor aproximativ 40.000 de militari ruşi care erau mobilizaţi la frontierele ucrainene şi alegerea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Ce-i va spune Obama dacă îl întalneşte

Preşedintele rus "se poate decide că, după ce a început retragerea trupelor de la frontieră, el poate să îşi folosească influenţa asupra separatiştilor (...), se poate întâlni cu preşedintele ales al Ucrainei şi recunoaşte că au fost nişte alegeri legitime", a recomandat Obama. "Este ceea ce îi voi spune, dacă îl voi vedea public. Este ceea ce i-am spus şi în privat", a mărturisit şeful administraţiei americane. Barack Obama a adăugat că "speră ca David Cameron şi François Hollande să insiste asupra aceloraşi puncte" pe lângă şeful statului rus.
De fapt, în ceea ce priveşte Ucraina, "suntem încrezători: suntem pe aceeaşi lungime de undă cu partenerii noştri", a asigurat pentru AFP un oficial de rang înalt american care îl însoţeşte pe preşedinte, negând orice disensiune în tabăra occidentală în faţa Rusiei.

Noul preşedinte al Ucrainei vorbeşte romana

La fel şi premierul ucrainean, susţine şeful Guvernului de la Chişinău, Iurie Leancă

Noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a răspuns în limba română la mesajul de felicitare pe care i l-a transmis telefonic premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, pentru alegerea sa în funcţia supremă în stat. "La cina cu doamna Merkel (în cadrul vizitei de la sfârşitul lunii mai la Berlin, când a fost primit de cancelarul german Angela Merkel, împreună cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk şi cu cel georgian Irakli Garibaşvili, n.red), glumeam şi spuneam că un criteriu de bază pentru a alege un preşedinte în Ucraina este să cunoască limba română. Mă bucur foarte mult că şi Poroşenko, şi Iaţeniuk cunosc limba noastră. L-am felicitat pe Petro Poroşenko pentru victoria în alegeri şi acesta mi-a răspuns în limba română: Noroc şi voie bună!", a relatat Iurie Leancă pentru postul public de televiziune din Republica Moldova. În acelaşi context, premierul de la Chişinău a apreciat că relaţiile dintre Republica Moldova şi Ucraina s-au îmbunătăţit, întrucât au la bază obiective comune. "În urma discuţiilor cu Poroşenko şi Iaţeniuk, acum am impresia că vorbim în acelaşi limbaj, folosim aceeaşi retorică, şi cel mai important e că avem aceleaşi obiective. Tot ceea ce îmi doresc este ca autorităţile de la Kiev să reuşească să consolideze puterea şi să aducă ordinea în ţară, iar asta mai ales în raioanele de est şi, concomitent, să ne mişcăm pe obiectivele pe care le-am stabilit de comun acord", a declarat Iurie Leancă.
Miliardarul Petro Poroşenko a fost ales preşedinte al Ucrainei, cu 54,7% din voturi, în cadrul scrutinului din 25 mai. El urmează să fie învestit oficial sâmbătă, 7 iunie.

Două avioane militare aparţinând SUA şi Rusiei, aproape de o coliziune

Un avion de vânătoare rus de tip SU-27 a trecut extrem de aproape de o aeronavă de recunoaştere americană, deasupra Oceanului Pacific. Incidentul a avut loc la sfârşitul lunii aprilie, dar a fost anunţat ieri, scrie Washington Times. Un avion de recunoaştere de tip RC-135, aparţinând Forţelor Aeriene americane, zbura, pe 23 aprilie, deasupra Oceanului Pacific, la 100 de kilometri de coastele Rusiei şi la nord de Japonia. Un avion de vânătoare rus de tip Su-27 a urmărit aparatul american, iar la un moment dat l-a şicanat, în încercarea de a enerva echipajul, susţin surse americane. Incidentul a fost înregistrat de echipajul aeronavei americane.
Colonelul Steven Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că avionul RC-135U se afla într-o misiune de rutină, în spaţiul aerian internaţional, în momentul în care a fost interceptat. "Avionul SU-27 s-a apropiat de aparatul RC-135U şi a trecut prin faţa aeronavei americane, la doar circa 30 de metri", a explicat Warren. "Am transmis preocupările noastre armatei ruse", a subliniat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Tony Blair, acuzat de "narcisism" şi "complex mesianic"

Tony Blair suferă de "narcisism" şi "complex mesianic", întorcând spatele Marii Britanii, afirmă scriitorul Robert Harris, un fost prieten al fostului premier britanic. Potrivit publicaţiei The Independent, autorul bestsellerului "Fatherland" (Patria), un fost jurnalist politic care l-a cunoscut pe Blair în 1992, afirmă că este "imposibil să regăseşti omul de-acum în omul pe care l-a(m) cunoscut". Dar Harris s-a transformat între timp într-unul dintre cei mai duri critici ai fostului premier, despre care afirmă că "a devenit cel mai bun prieten al lui George Bush" şi că este "puternic interesat să facă bani".
În 2007, el a scris o carte, "The Ghost" (Fantoma), despre un fost premier britanic care riscă să fie adus în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru presupuse crime de război pe care le cataloghează anterior undeva "între realitate şi ficţiune". Într-un interviu pentru revista britanică Total Politics, Harris afirmă că publicul britanic nu-l va ierta niciodată de Blair pentru că a abandonat democraţia din ţara sa, ca "un om relativ tânăr pe plan politic", pentru a-şi "petrece timpul cu o mulţime de oameni bogaţi în America". "Consider tragic acest lucru. Este arogant din partea mea să o spun, dar nu pot să cred că nu simte măcar un element de tragedie în faptul că un om relativ tânăr pe plan politic se rupe de democraţia britanică în felul în care a făcut-o el", afirmă scriitorul, apreciind că Blair ar fi putut reveni ca ministru de Externe sau lider de partid. "Cine ar fi crezut că va deveni cel mai bun prieten al lui George Bush, că va vrea să continue să bombardeze oameni şi că va fi atât de puternic interesat să facă bani şi să trăiască această viaţă ciudată alături de miliardari super-bogaţi pe iahturi şi avioane private?", continuă Harris, adăugând că el nu a întrevăzut aceste lucruri. "Este un clişeu să spui că majorităţii politicienilor i se urcă puterea la cap atunci când o deţin mai mult de şase-şapte ani, că devin membri ai unui club şi se deconectează de la realitate, dar cred că în Tony existau lucruri de care poate nu ne dădeam seama la vremea respectivă - narcisism, un complex mesianic - care nu au făcut decât să accelereze această mişcare interioară", afirmă Harris.
Publicaţia precizează că un purtător de cuvânt al Biroului lui Blair nu a fost disponibil, imediat, să comenteze aceste critici dure.

Militarii chinezi râdeau cand trăgeau asupra manifestanţilor în Piaţa Tiananmen

Militari mobilizaţi din anumite provincii chineze râdeau şi trăgeau la întâmplare asupra mulţimii manifestanţilor prodemocraţie în 1989, în Piaţa Tiananmen, potrivit unui document american declasificat marţi, cu ocazia marcării a 25 de ani de la reprimarea sângeroasă a protestelor. Acest document a fost dat publicităţii de către Arhivele Securităţii Naţionale americane de la Universitatea George Washington, care a obţinut declasificarea materialului printr-o hotărâre judecătorească. Documentul relevă confuzia şi haosul care domneau în China în timp ce autorităţile reprimau dur mişcarea de protest a studenţilor, în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989. Aceste raport militar secret citează o sursă anonimă care avea vedere către Piaţa Tiananmen din camera de hotel. Această persoană a descris o reprimare "brutală", a cărei intenţie era să producă manifestanţilor pierderi importante.
Militari din cadrul Armatei a 27-a, care nu vorbeau dialectul de la Beijing, "glumeau şi trăgeau la întâmplarre asupra oricărui grup de persoane pe care îl întâlneau în cale", afirmă această sursă Documentul subliniază că, la acea vreme, informaţiile erau sumare şi uneori complet false. Astfel, la o zi după reprimare, o telegramă a unei agenţii americane de informaţii, care cita o sursă guvernamentală străină aparent apropiată Chinei, a raportat moartea liderului chinez Deng Xiaoping. În realitate, acesta a decedat opt ani mai târziu, în 1997.
Militari chinezi au ucis câteva sute de manifestanţi neînarmaţi, în reprimarea manifestaţiilor. Potrivit anumitor surse, ar fi ucis peste 1.000 de persoane.
În ultimele săptămâni, regimul comunist a recurs la mijloace importante pentru a împiedica orice aluzie la "primăvara de la Beijing", cenzurând dur Internetul, intimidând presa străină şi efectuând o campanie de arestări vizând voci disidente.

Urechea lui Van Gogh, recreată cu o imprimantă 3D

O replică a urechii pe care pictorul Vincent van Gogh şi-a tăiat-o într-un moment de nebunie cu peste un secol în urmă a fost realizată din materialul genetic donat de către una dintre rudele în viaţă ale artistului şi modelată cu ajutorul unei imprimante 3D. Urechea recreată este expusă în Centrul pentru Artă şi Media din Karlsruhe, Germania, iar autorul său, artista americană Diemut Strebe, a declarat că opera sa doreşte să aducă împreună arta şi ştiinţa.
Lieuwe van Gogh, stră-stră-nepotul fratelui lui Vincent, Theo, şi-a donat cartilagiu din propria ureche, cu ajutorul căruia a fost realizată o reproducere exactă a urechii pictorului, care este păstrată în conservant biologic. "Este realizată din celule vii care conţin informaţie genetică naturală despre el, dar şi din componente realizate cu ajutorul ingineriei (...)", indică o descriere postată pe site-ul muzeului.

Imigranţii români contribuie la creşterea numărului de enoriaşi din Marea Britanie

Imigranţii creştini sosiţi în Marea Britanie din ţări precum România şi Polonia se numără printre factorii care contribuie la creşterea numărului de credincioşi care merg la biserică, potrivit unui nou studiu publicat ieri de The Guardian. Cele mai recente date referitoare la numărul credincioşilor practicanţi arată o creştere în rândul bisericilor frecventate de persoanele de culoare şi a celor din noul val, aşa-numitele "noile expresii".
Scăderea numărului de credincioşi anticipată anterior pentru 2020 nu se va mai produce însă până în 2025, potrivit studiului realizat de Peter Brierley, a cărui a doua ediţie a UK Church Statistics, urmează să fie publicat în curând. "În condiţiile în care mulţi imigranţi provin din ţări creştine, numărul noilor persoane care frecventează bisericile existente este notabil, contribuind de asemenea şi la formarea a sute de biserici noi", a afirmat Peter Brierley.
Principalele confesiuni susţinute de afluxul de imigranţi sunt cea romano-catolică (majoritatea credincioşilor provenind din Polonia), ortodoxă (din România), penticostală şi cea protestantă care îşi au de obicei rădăcinile în Africa. Între acestea, unele ţări au biserici frecventate de imigraţi de mai multe confesiuni, cum ar fi polonezii catolici şi polonezii luterani, sau românii ortodocşi şi românii catolici.

Cancelarul german, ales pentru varianta "sună un prieten" la "Vrei să fii milionar"

O scenă inedită s-a petrecut la emisiunea "Vrei să fii milionar", difuzată de postul RTL: candidatul, Wolfgang Bosbach, 61 de ani, deputat şi fost lider al grupului parlamentar al CDU (Partidul creştin-democrat) din Bundestag, ar fi vrut să fie ajutat de cancelarul Angela Merkel la a 14-a întrebare, care valora 500.000 euro. După ce a epuizat celelalte variante de ajutor, lui Bosbach i-a venit ideea să o sune de pe telefonul său mobil pe Angela Merkel. După două încercări a renunţat fiindcă prietenul apelat nu a putut fi contactat. "Cred că se ocupă de salvarea lumii", a spus omul politic, spre amuzamentul publicului. Liderul german a intervenit totuşi în emisiune, trimiţându-i lui Bosbach un mesaj pe telefonul mobil: "OK, nu contează despre ce era vorba. Cu căldură, AM", i-a scris cancelarul german concurentului.
Wolfgang Bosbach nu a ştiut să răspundă la întrebarea: "O maşină de spălat din RDG, model WM66, a ajuns celebră fiindcă utilizatorii puteau să o folosească şi la: a) producerea curentului electric b) pregătirea conservelor de fructe c) aspirarea prafului d) recepţionarea unui post de radio vest-german? Răspunsul corect era b). Neputând conta pe ajutorul ultimului joker, concurentul a preferat să se retragă, câştigând 125.000 euro. De această sumă vor beneficia două fundaţii de ajutorare a copiilor şi a persoanelor cu dizabilităţi.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.