Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O jurnalistă devine regina Spaniei

Ziarul de Vrancea
2 iun 2014 1258 vizualizări
Regele Juan Carlos a anunţat, ieri, că va abdica de pe tron în favoarea fiului său, prinţul Felipe n acesta este căsătorit cu o fostă ziaristă, aflată la al doilea mariaj

Regele Spaniei Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, slăbit de multiple probleme cu sănătatea şi a cărui popularitate a fost afectată de scandaluri, va abdica şi-i va lăsa tronul fiului său, prinţul Felipe, a anunţat ieri şeful Guvernului, Mariano Rajoy, luând ţara prin surprindere. Juan Carlos, care a urcat pe tron la moartea dictatorului Francisco Franco, în noiembrie 1975, şi-a construit popularitatea conducând tranziţia Spaniei către democraţie, însă finalul domniei sale a fost marcat de probleme de sănătate şi scandaluri.
Prinţul de Asturia, în vârstă de 45 de ani, urmează să devină regele Spaniei sub numele de Felipe al VI-lea. Prinţul, alături de viitoarea regină, prinţesa Letizia, deţine de mai mulţi ani un rol tot mai important, reprezentându-l pe tatăl său la ceremoniile oficiale, şi nu a fost afectat de scăderea nivelului popularităţii care-l afectează pe monarhul spaniol.
Modern şi discret, Felipe de Bourbon a fost crescut cu obiectivul să devină regele Spaniei, un rol în care a exersat din copilărie şi pe care şi-l asumă astăzi. Serios dar zâmbitor, mai rezervat ca tatăl său, prinţul moştenitor a avut mult timp de suferit de pe urma comparării cu Juan Carlos, mulţi spanioli prezentându-se mai degrabă "juan-carlişti" decât monarhişti.

Sora sa s-a sinucis

Nepoata unui şofer de taxi, fostă jurnalistă de televiziune, noua regină a Spaniei, Letizia, nu are origini nobile, dar şi-a impus stilul modern şi a adus o notă de strălucire familiei regale spaniole, după căsătoria, în 2004, cu prinţul Felipe. Caracterizată drept o persoană drăguţă, activă, spontană, Letizia Ortiz Rocasolano, născută la 15 septembrie 1972 la Oviedo, a împrospătat imaginea familiei regale spaniole. Născută într-o familiei obişnuită, tânăra era deja divorţată când l-a cunoscut pe Felipe, în 2002. Relaţia lor a început în primăvara lui 2003, însă a fost ţinută secret până la anunţul oficial al logodnei, câteva luni mai târziu, în noiembrie. "Inteligentă, cultivată, ambiţioasă, politicoasă, o femeie cu nervi de oţel", sunt termenii în care este descrisă de foştii colegi.
Cu părul blond, zâmbitoare, impecabilă pe tocuri, viitoarea regină este tot timpul în pas cu moda, iar în acest sens este pe deplin ataşată de creatorii spanioli, alternând costumele elegante şi rochiile de seară, feminine şi sofisticate. În primii ani după ce a intrat în rândul familiei regale, Letizia s-a străduit să câştige simpatia spaniolilor, care i-au reproşat că este prea distantă şi prea rece. Unii au acceptat cu greu că o "femeie fără origini nobile" i-a câştigat inima prinţului Felipe. O schimbare radicală s-a produs după ce sora sa, Erika, s-a sinucis în februarie 2007, la vârsta de 31 de ani. După ceremonia de înmormântare, Letizia, care era în acel moment însărcinată, a declarat în faţa presei, cu vocea tremurândă: "Mulţumesc tuturor persoanelor care au fost întristate de moartea surorii mele". Spaniolii au fost emoţionaţi, iar prinţesa a început să fie acceptată.
Letizia şi Felipe sunt părinţii a două fetiţe, Leonor, născută în 2005, şi Sofia, născută în aprilie 2007. Familia trăieşte discret într-o casă situată în parcul palatului de la Zarzuela.
Înainte de logodna cu Felipe, Letizia era deja foarte cunoscută spaniolilor, ţinând cont de faptul că prezenta din septembrie 2003 programul de ştiri al postului public de televiziune, TVE. Ea a fost căsătorită timp de un an, din 1999 până în 2000, cu Alfonso Guerrero, unul dintre profesorii săi de la facultate, cu care avea o relaţie de aproape zece ani. Căsătoria civilă nu a reprezentat un obstacol pentru căsătoria cu prinţul Felipe.

Unul dintre primii "ganditori ai lumii": Rusia încearcă să strice relaţia României cu Ungaria

Rusia doreşte să creeze dificultăţi între România şi Ungaria, crede ziaristul Robert Kaplan, desemnat unul dintre "primii 100 ganditori ai lumii" de către cei de la Foreign Policy. Într-un interviu acordat site-ului inliniedreapta.ro, Kaplan se aşteaptă la o "strategie mediatică de susţinere a partidelor naţionaliste de dreapta care creează conflicte între România şi Ungaria, Slovacia şi Ungaria etc". În opinia sa, Rusia doreşte o "zonă de influenţă tradiţională în statele-tampon, între Europa Centrală şi Rusia, la Vest, şi între Rusia şi zona Transcaucaz, la Sud".
Ziaristul crede că Rusia îşi doreşte un succes al partidelor naţionaliste de dreapta în Europa, care îl susţin pe preşedintele rus, "pentru că (Vladimir) Putin este un revanşard naţionalist, ca ei". "Este în interesul ruşilor să susţină astfel de conflicte, cu alte cuvinte să rupă orice reţea de relaţii bilaterale între aceste ţări. Pentru a divide şi conduce. De fapt nu pentru «divide et impera», ci pentru a divide şi a crea o zonă de influenţă între Europa Centrală şi Moscova", declară Kaplan.
Acesta avertizează că principala vulnerabilitate a României în faţa Rusiei o reprezintă instituţiile slabe ale statului, în condiţiile în care "ruşilor nu le place statul de drept. Lor le plac chestiile tulburi, vagi, în care pot mitui politicieni".

Unul dintre fondatorii site-ului Pirate Bay a fost arestat în Suedia

Unul dintre cei patru fondatori ai site-ului Pirate Bay, Peter Sunde, cunoscut şi sub numele "Brokep", a fost arestat sâmbătă în Suedia, pentru implicarea sa în acest site specializat în partajarea de fişiere online. Potrivit Reuters, bărbatul în vârstă de 35 de ani a fost arestat sâmbătă în sudul Suediei. Se pare că poliţiştii l-au găsit pe Peter Sunde în timpul unui raid efectuat la o fermă.
În 2012, Peter Sunde a fost condamnat la opt luni de închisoare de o instanţă din Suedia, decizia fiind una definitivă, după ce Curtea Supremă din Suedia a anunţat că nu le va permite fondatorilor site-ului Pirate Bay să facă apel. Peter Sunde nu a ispăşit încă nicio zi din condamnare şi se credea că s-ar ascunde la Berlin. În ciuda faptului că era fugar, Sunde a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi a făcut apel tot la Curtea Supremă din Suedia. Însă ambele acţiuni au fost respinse.
Alţi doi cofondatori ai Pirate Bay, Gottfrid Svartholm şi Carl Lundstrom, şi-au ispăşit pedepsele. Cel de-al patrulea cofondator al site-ului, Fredrik Neij, este încă fugar şi se crede că ar fi în Asia.
Înfiinţat la sfârşitul anului 2003, site-ul Pirate Bay numără peste 35 de milioane de utilizatori din lumea întreagă şi permite direcţionarea acestora, prin intermediul tehnologiei "Bittorrent", spre fişierele (filme, muzică, jocuri) pe care aceştia le caută, fără a găzdui el însuşi acele fişiere pe serverele sale. Fondatorii Pirate Bay au susţinut de-a lungul timpului că site-ul lor permite doar o partajare de fişiere, legale sau ilegale.
De asemenea, avocaţii fondatorilor site-ului au spus că un eventual verdict de vinovăţie pentru activităţi ilegale, practicate în realitate de alte persoane, ar echivala cu urmărirea în justiţie a serviciilor poştale pentru expedierea de colete cu conţinut prohibit şi ar pune astfel sub semnul întrebării fundamentele internetului.

Un nou stat a fost creat în India

India a creat ieri cel de-al 29-lea stat, Telangana, un eveniment sărbătorit în sudul ţării, după o campanie separatistă de aproape şase decenii.
Kalvakuntla Chandrashekar Rao, care a făcut greva foamei pentru a obţine câştig de cauză, a fost instalat în postul de şef al Executivului acestui nou stat, într-o ceremonie la Hyderabad, capitala noului stat. Locuitorii au sărbătorit crearea acestuia la miezul nopţii, cu foc de artificii, în capitală.
Noul premier al Indiei Narendra Modi l-a felicitat pe Rao şi a promis "susţinere totală poporului şi Guvernului din Telangana", într-un mesaj postat pe Twitter.
Noul stat a fost creat în urma scindării statului Andhra Pradesh. Campania în vederea creării acestui stat, situat într-una dintre cele mai sărace regiuni, a început în anii '50, promotorii săi denunţând lipsa de atenţie faţă de regiune din partea executivelor locale. În schimb, elitele şi locuitorii regiunilor de coastă din Andhra Pradesh, mai bogate, se opuneau acestei scindări, temându-se de o destabilizare economică a regiunii.
Şeful Executivului statului Andhra Pradesh a demisionat la începutul anului, în semn de protest, înainte de dezbaterea în Parlament a creării acestui nou stat. Dezbaterea a provocat scene de haos în Parlament, aleşii bătându-se între ei şi folosind gaze lacrimogene unii împotriva altora.

Cel puţin trei morţi într-o furtună de nisip produsă la Teheran

Cel puţin trei oameni au murit, iar alţi câteva zeci au fost răniţi într-o furtună de nisip fără precedent care a avut loc ieri după-amiază la Teheran, relatează presa iraniană. Din cauza intemperiilor, peste 50.000 de locuinţe au rămas fără electricitate, conform agenţiei oficiale ISNA. Numeroşi copaci au fost doborâţi de vânt. "Pare a fi un film de la Hollywood despre Apocalipsă. Îmi este teamă", a declarat o femeie care se adăpostise de furtună într-un magazin. Numeroase curse aeriene au avut întârzieri pe aeroportul din Teheran.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.