Internațional

Groapă de gunoi radioactivă ţinută la secret de autoriăţi

Ziarul de Vrancea
1 iun 2014 486 vizualizări
La o fostă groapă de gunoi din Elveţia a fost detectat radiu puternic radioactiv u presa susţine că autorităţile ştiau de această situaţie de un an şi jumătate, dar au ascuns informaţiile u deşeurile provin de la o vopsea folosită de industria ceasurilor pentru a face cifrele să strălucească

Surse importante de radiu puternic radioactiv au fost găsite într-o fostă groapă de gunoi din oraşul Bienne (Biel în germană) de către autorităţi, care au ales să nu difuzeze informaţia, afirmă ieri publicaţiile elveţiene Le Matin Dimanche şi SonntagsZeitung, citate de AFP. Publicaţiile afirmă că autorităţile locale, cantonale şi federale ştiau despre acest lucru de un an şi jumătate dar au decis să nu spună nimic pentru a nu crea panică în randul populaţiei acestui oraş cu 50.000 de locuitori, situat în contonul Berna. Deşeurile provin de la o vopsea folosită de industria ceasurilor pentru a face cifrele să strălucească şi care a fost interzisă din cauza pericolului pe care îl prezenta, începand din 1963. Ele au fost descoperite în timpul lucrărilor pentru realizarea unei bretele de autostradă.  "Au fost obţinute 120 de kilograme de deşeuri radioactive după triere, au fost măsurate doze de cateva sute de microsieverţi la contactul cu sursele", a declarat pentru Matin Dimanche purtătorul de cuvant al Biroului federal pentru sănătate publică (OFSP), Daniel Dauwalder. Potrivit OFSP, probabilitatea ca acesta lucru să constituie o ameninţare pentru populaţie este considerată "scăzută". Groapa de gunoi a fost convertită în grădini comunitare în anii '50 şi acestea au fost cultivate pană în 2007. În unele locuri, au fost măsurate radiaţii de peste 300 de microsieverţi pe oră, respectiv de 100 de ori mai mult decat pragul autorizat pentru o groapă de gunoi, potrivit publicaţiilor. Trei ore în apropierea acestei surse sunt suficiente pentru a primi doza de radiaţii tolerată timp de un an de o persoană. Cotidianul german precizează că Biroul federal pentru sănătate publică a asigurat că la valori de pană la două milioane de becquereli pe kilogram, riscurile pentru populaţie şi mediu sunt "infime".  Totuşi, SonntagsZeitung arată că cercetările efectuate în cazul apelor subterane nu au fost lansate decat în iulie anul trecut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.