Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un bulgar a ajuns europarlamentar din întamplare

Ziarul de Vrancea
30 mai 2014 498 vizualizări
Un nou sistem de vot, în care alegătorii au fost obligaţi să pună ştampila atat pe numele partidului, cat şi pe numele unui candidat, a încurcat calculele electorale la Sofia

Tanărul bulgar Momchil Nekov (27 de ani), care a fost ales europarlamentar datorită faptului că zeci de mii de alegători nu au înţeles corect modul în care s-a votat cu noul buletin la alegerile europarlamentare din Bulgaria, a anunţat că nu va renunţa la mandat.
Comisia Electorală Centrală a anunţat miercuri seara rezultatele oficiale potrivit cărora Nekov, complet necunoscut înainte de vot, a primit mai multe voturi decat liderul socialiştilor bulgari şi europeni, Serghei Stanishev.
Nekov s-a aflat la numărul 15 în lista de candidaţi a Partidului Socialist Bulgar şi în mod normal nu avea nicio şansă să fie ales, în condiţiile în Bulgaria va avea doar 17 reprezentanţi în Parlamentul European, iar Partidul Socialist nu a obţinut decat patru mandate. Şansa lui a fost că numărul lui a coincis cu cel sub care se afla şi partidul lui. Un număr de 34.000 de alegători se pare că nu au înţeles prea bine la ce servesc cele două numere şi au bifat ambele.
Pentru prima dată la aceste alegeri, în Bulgaria s-a introdus un sistem care îmbina votul proporţional şi cel majoritar. Fiecare buletin de vot la alegerile de duminică a conţinut lista partidelor şi candidaţilor independenţi. Numerele partidelor au fost înscrise într-un pătrat, iar cele ale candidaţilor într-un cerc. Astfel, alegătorii au putut să voteze nu numai pentru formaţiunea preferată, ci şi candidaţii preferaţi de pe liste. În acest sistem, indiferent de ordinea din listă, candidatul care primeşte cele mai multe voturi din toate voturile exprimate pentru partidul respectiv se clasează pe primul loc. Singura condiţie este că respectivul candidat să depăşească pragul de 5% din voturi. În caz contrar se aplică ordinea stabilită preliminar. Astfel, chiar dacă un candidat se afla pe ultimul loc pe listă, el poate să-l întreacă pe cel din fruntea listei în cazul în care strange mai multe voturi decat acesta, dar nu mai puţin de 5%.

"Toate babele vor confunda cele două numere"

După tragerea la sorţi, Partidul Socialist Bulgar a fost înscris pe buletinele de vot sub numărul 15. Probabil din această cauză, o mare parte dintre alegători au bifat acest număr nu numai în coloană cu pătrate, dar şi în cea cu cerculeţe, votand astfel pentru candidatul Momchil Nekov. Astfel, tanărul a strans 8,05% din totalul voturilor pentru partidul socialist, în timp ce Stanishev, care a fost şi cap de lista - 6,61%.
Potrivit unor surse din partidul socialist, acesta a fost supus la presiuni din partea conducerii de partid să renunţe la mandat în favoarea jurnalistei Dostena Lavergne care a ocupat locul cinci în lista socialistă şi urma să-l înlocuiască pe Stanishev care anunţase de dinaintea alegerilor că va renunţa la mandatul de europarlamentar. Nekov a primit însă sprijinul filialei sofiote a Partidului Socialist, precum şi al celei de tineret, din care face parte. El afirmă pentru agenţia Focus că nu va renunţa, pentru că aceasta a fost voinţa alegătorilor bulgari. El notează că are un masterat în ştiinţe politice şi în acest moment îşi scrie teza de doctorat, are şi două cărţi, aşa că nu se crede nepregătit pentru acest post.
Este interesant că încă din 24 aprilie Nekov anunţa prin profilul său de Facebook că numărul lui din buletin coincide cu cel al partidului şi un prieten de al lui comenta: "Vei vedea cum toate babele vor confunda cele două numere şi vei ajunge europarlamentar".

Tatăl care şi-a lapidat fiica a fost arestat

Fata a fost omorată cu pietre de către rude pentru că ar fi dezonorat familia

Cinci bărbaţi au fost arestaţi pentru uciderea cu pietre a unei tinere însărcinate în Pakistan, printre ei numărându-se şi tatăl victimei, a anunţat vineri poliţia.
Farzana Parveen, în vârstă de 25 de ani, a fost lapidată marţi dimineaţă în faţa Înaltei Curţi de Justiţie din Lahore, metropolă cu zece milioane de locuitori, de aproape 30 de membri ai familiei sale, care se opuneau căsătoriei cu un agricultor local. Această moarte sordidă a generat un val de indignare şi a dezvăluit oroarea crimelor de onoare şi fragilitatea statutului femeii în unele medii din Pakistan, ţară în care căsătoriile sunt deseori aranjate de familii.
Poliţia l-a arestat marţi pe tatăl tinerei în legătură cu această crimă, dar premierul pakistanez Nawaz Sharif le-a cerut autorităţilor din Penjab, provincie a cărei capitală este Lahore, rezultate urgente în acest caz.
"Echipa specială de anchetă înfiinţată de poliţie la cererea autorităţilor (provinciei) a arestat încă patru bărbaşi, un unchi şi doi veri ai femeii asasinate, precum şi un şofer", a declarat vineri un oficial de rang înalt din cadrul anchetei, Zulfiqar Hameed. Şeful Guvernului din Penjab, Shahbaz Sharif, fratele lui Nawaz Sharif, a anunţat, de asemenea, joi, proceduri judiciare accelerate în acest caz plasat sub autoritatea legii antiterorism.

Soţul şi-a ucis prima soţie

Într-o turnură pe cât de neaşteptată, pe atât de macabră, soţul tinerei decedate, Mohammad Iqbal, a mărturisit joi că şi-a ucis prima soţie.
"Eram îndrăgostit de Farzana şi din cauza acestei iubiri mi-am ucis prima soţie ... am sugrumat-o", a declarat el într-un interviu realizat prin telefon.
Dar bărbatul a fost eliberat rapid după ce a plătit "preţul sângelui", o dispoziţie controversată a legii pakistaneze care îi permite unui ucigaş să scape de pedeapsă dacă plătşte o compensaţie familiei victimei.
Aflat în libertate, ucigaşul a convins-o pe Farzana să se căsătorească cu el. Dar familia tinerei s-a opus în cele din urmă uniunii lor nu pentru că Mohammad şi-a ucis prima soţie, ci pentru că banii propuşi pentru căsătoria cu Farzana nu erau suficienţi.
Statele Unite, Marea Britanie şi ONU au denunţat vehement uciderea tinerei însărcinate în trei luni şi a cerut Pakistanului măsuri concrete şi rapide pentru a pune capăt crimelor de onoare.
Aproximativ 1.000 de femei sau adolescente au fost ucise anul trecut pentru că şi-au "dezonorat" familia, potrivit Comisiei pakistaneze pentru drepturile omului, care denunţă "impunitatea" de care se bucură autorii acestor crime.
În Pakistan, legile în vigoare de la începutul anilor 2000 interzic căsătoriile forţate şi penalizează crimele de onoare, dar se lovesc deseori de obiceiuri ancestrale, o interpretare rigoristă a islamului sau indiferenţa poliţiei.

Iubitorii de pisici sunt mai inteligenţi decât iubitorii de câini

Iubitorii de pisici sunt mai inteligenţi decât iubitori de câini, susţine un nou studiu, preluat de Huffington Post. Studiul a indicat că persoanele care s-au declarat iubitoare de câini tind să fie mai pline de viaţă (mai energice şi mai iubitoare de activităţi în aer liber), dar şi mai înclinate să respecte îndeaproape regulile. Prin constrast, persoanele care au declarat că iubesc pisicile tind să fie mai introvertite, mai deschise la nou şi mai sensibile decât cele iubitoare de câini. De asemenea, iubitorii de pisici au tendinţa de a fi persoane nonconformiste, preferând să fie mai practice decât să respecte regulile. Nu în ultimul rând, studiul a indicat că persoanele care preferă pisicile s-au descurcat mai bine la testele de inteligenţă decât cele iubitoare de câini.
O explicaţie a diferenţelor de personalitate poate fi legată de tipul de mediu preferat de câini sau pisici, a declarat Denise Guastello, una dintre cercetătoarele participante la studiu, profesor asociat de psihologie la Universitatea Carroll din Waukesha (Wisconsin), care a prezentat concluziile acestuia la întâlnirea anuală a Association for Psychological Science din SUA.

Vreţi să slăbiţi? Mancaţi prune uscate!

Persoanele care consumă prune uscate de două ori pe zi, în timpul curei de slăbire, pot pierde mai uşor în greutate, deoarece aceste fructe contribuie la menţinerea senzaţiei de saţietate. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, au monitorizat greutatea şi pofta de mâncare a 100 de persoane supraponderale şi obeze, bărbaţi şi femei, care au primit sfaturi cuprinzătoare cu privire la dieta alimentară pe care trebuie să o urmeze. Jumătate dintre participanţii la studiu au primit două gustări cu prune uscate pe zi - bărbaţii au consumat 170 de grame de prune uscate pe zi, iar femeile, 140 de grame pe zi. Ambele grupuri de voluntari au slăbit aproximativ două kilograme şi talia li s-a subţiat cu, în medie, 2,5 centimetri în trei luni. Cu toate acestea, pierderea în greutate a fost mai rapidă în cadrul grupului care a consumat prune uscate, mai ales către sfârşitul intervalului de trei luni. În afară de aceasta, cel mai probabil din cauza cantităţii mare de fibre din acest fruct, voluntarii nu au resimţit senzaţia de foame pentru mai mult timp. Potrivit cercetătorului Jason Halford, capacitatea prunelor uscate de a potoli foamea reprezintă un beneficiu care compensează conţinutul relativ crescut de zahăr, adăugând că şi alte fructe uscate, cum ar fi stafidele, au efecte benefice asemănătoare, motiv pentru care gustările pe bază de fructe uscate sunt ideale în curele de slăbire.

Armata a "curăţat complet" o parte din estul Ucrainei de insurgenţi proruşi

Militarii ucraineni au "curăţat complet" o parte din estul ţării de insurgenţi proruşi, a anunţat ministrul Apărării de la Kiev, Mihailo Koval. "Forţele noastre armate au curăţat complet sudul de separatişti şi o parte din est, în regiunea Doneţk, şi nordul regiunii Lugansk", a declarat ministrul într-o conferinţă de presă. "Nu vom lăsa această cangrenă să se propage în regiunile vecine", a subliniat el. "Ne vom continua operaţiunea antiteroristă (...) până când viaţa va reveni la normal în regiune şi lucrurile se vor linişti pentru oameni", a adăugat ministrul.
Peste 20 de militari ucraineni au murit în lupte de la lansarea operaţiunii din estul ţării, la 13 aprilie. Acest bilanţ conţine doar pierderile suferite de către Ministeru Apărării, nu şi pe cele ale Ministerului de Interne.
Peste 200 de persoane - militari ucraineni, separatişti şi civili - au fost ucise în operaţiunea "antiteroristă" lansată de către puterea ucraineană la 13 aprilie cu scopul de a înăbuşi insurecţia armată prorusă în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Pornografia reduce volumul creierului

Bărbaţii care îşi petrec mult timp vizionând materiale pornografice sunt expuşi riscului de micşorare a volumului materiei cenuşii în anumite regiuni ale creierului şi au o activitate cerebrală redusă, conform unui studiu al cercetătorilor germani. "Am constatat o legătură negativă între vizionarea pornografiei timp de mai multe ore pe săptămână şi volumul materiei cenuşii în lobul drept al creierului", fenomen care afectează şi activitatea cortexului prefrontal, au afirmat cercetătorii germani de la Institutul Max Plank for Human Development din Berlin. "Aceste efecte ar putea indica schimbări a plasticităţii neuronale, ce rezultă dintr-o stimulare intensă a centrului plăcerii", au afirmat aceştia. Deşi este nevoie de cercetări suplimentare, acest studiu a furnizat primul indiciu al existenţei unei legături între vizionarea de materiale pornografice şi o reducere a dimensiunii şi activităţii creierului, ca reacţie la stimularea sexuală.

Doar 3% dintre francezi ar vrea ca Hollande să mai candideze la preşedinţie

Numai 3% dintre francezi ar mai dori ca Francois Hollande să fie candidatul Partidului Socialist la următoarele alegeri prezidenţiale, cu mult sub procentul de 26% obţinut de noul său prim-ministru, Manuel Valls, scrie cotidianul Le Figaro, care a publicat vineri un sondaj cu aceste date.
În prezent cel mai nepopular preşedinte francez, Francois Hollande a mai înregistrat un procent similar la începutul anului 2011, pe vremea când candidatul favorit al socialiştilor la preşedinţia Franţei era Dominique Strauss-Kahn, compromis ulterior de scandalul sexual urmat de arestarea la New York. Atunci, actualul preşedinte a fost botezat ironic "Domnul 3%", nume devenit apoi un motiv de mândrie după ce a câştigat alegerile, însă acum situaţia este diferită.
Sondajul mai cuprinde o secţiune ce priveşte exclusiv membrii Partidului Socialist, şi în acest caz Hollande obţinând un scor de numai 15%, fiind şi aici devansat de Manuel Valls, care este cotat cu 40%. O altă umilinţă pentru liderul de la Elysee este că se vede depăşit chiar şi de vechea lui rivală, Martine Aubry, preferată de 16% dintre membrii partidului. În plus, 81% dintre aceşti membri doresc organizarea unor alegeri în interiorul formaţiunii pentru desemnarea candidatului la scrutinul din anul 2017.
Însă Francois Hollande şi Manuel Valls afişează o relaţie de înţelegere deplină, dorind să arate că între ei nu există nicio rivalitate.

Lumina intensă pe timpul nopţii, asociată cu obezitatea

Persoanele care dorm într-o cameră cu prea multă lumină au fost asociate cu un risc sporit de obezitate, potrivit unui studiu realizat de Institute of Cancer Research din Londra. Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că femeile încep să dezvolte o circumferinţă a taliei peste medie dacă în dormitoarele lor există "suficient de multă lumină pentru a putea vedea cu ochiul liber" pe timpul nopţii.
Studiul, publicat în American Journal of Epidemiology, a fost realizat pe un eşantion de 113.000 de femei.
O posibilă explicaţie a acestui fenomen se referă la faptul că lumina ar putea să întrerupă ceasul biologic, un mecanism moştenit din timpuri străvechi, când oamenii erau activi în timpul zilei şi se odihneau pe timpul nopţii. Lumina influenţează starea de dispoziţie, puterea fizică şi chiar felul în care corpul uman procesează alimentele în cadrul unui ciclu de 24 de ore. Oamenii de ştiinţă au demonstrat deja că lumina artificială întrerupe ceasul biologic prin amânarea sintezei melatoninei, o substanţă cunoscută şi sub denumirea de "hormon al somnului".
Felinarele stradale, ceasurile electronice cu alarmă şi luminile de veghe, dar şi diverse echipamente electronice, precum televizoare, reprezintă surse luminoase suficient de puternice pentru a lumina o încăpere.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.