Internațional

MOZAIC STIRI NATIONALE: Primii paşi stangaci pentru reunificarea Dreptei

Ziarul de Vrancea
27 mai 2014 471 vizualizări
Liderii PNL şi PDL vor avea maine primele discuţii pe marginea unui proiect de colaborare a celor două formaţiuni n PMP a fost lăsat momentan "pe margine", discuţiile cu partidul lui Băsescu urmand să aibă loc la o dată ulterioară unei înţelegeri între PNL şi PSD n MRU s-a întalnit, ieri, cu Crin Antonescu

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat, ieri, după o şedinţă informală a conducerii partidului, că reprezentanţii PDL se vor întâlni, miercuri, la Parlament, de la ora 17.00, cu cei ai PNL, pentru o primă rundă de negocieri. El a arătat că PDL şi PNL sunt principalele forţe de dreapta din România şi că într-o construcţie politică "prima dată participă cele mai importante partide de dreapta". Vasile Blaga a mai spus că la discuţia cu PNL vor participa el, Gheorghe Flutur, secretarul general al partidului, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu şi trei vicepreşedinţi ai partidului. Blaga a fost întrebat şi despre varianta în care că PNL ar condiţiona discuţiile cu PDL de susţinerea la prezidenţiale a lui Crin Antonescu. "Niciodată când porneşti de la nume nu ajungi la nicio concluzie şi ştiu asta şi colegii liberali. Hai să discutăm deocamdată, să vedem cum reprezentăm o puternică opoziţie la PSD şi în cele din urmă vom ajunge desigur şi la nominalizări", a arătat Vasile Blaga. El a fost întrebat dacă PMP va fi invitat la discuţii viitoare, având în vedere că Elena Udrea a postat un mesaj în care arată că PMP acceptă orice iniţiativă de unificare a dreptei. "Hai să discutăm deocamdată între principalele formaţiuni de opoziţie şi cei care vor dori să vină lângă noi...", a răspuns Blaga.

Surse politice: Udrea, privită cu reticenţă

Discuţiile cu PMP în ceea ce priveşte unificarea forţelor de dreapta ar putea avea loc abia după finalizarea negocierilor dintre PNL şi PDL, dar şi dintre Mihai Răzvan Ungureanu şi liberali, existând "o reticenţă faţă de Elena Udrea", au susţin surse parlamentare. De asemenea, liberalii îşi doresc să ajungă la o concluzie în cazul discuţiilor începute cu Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice. De altfel, discuţiile de miercuri dintre liderii PNL şi PDL survin unor negocieri preliminare la nivelul eşalonului II din cele două partide înainte de alegerile europarlamentare. La momentul respectiv, întâlnirea între Antonescu şi Blaga a fost amânată pentru după alegeri pentru a vedea raporturile politice dintre cele două partide, mai susţine sursele citate.
Ieri, Mihai Răzvan Ungureanu, s-a aflat la sediul PNL pentru a discuta cu preşedintele demisionar al liberalilor, Crin Antonescu, variante de asociere a dreptei în urma scorului înregistrat la alegerile europarlamentare. MRU a declarat, la finalul întalnirii, că discuţiile pentru coagularea dreptei sunt într-o fază incipientă şi nu este vorba despre fuziuni.
Elena Udrea a susţinut, ieri, într-o postare pe Facebook, că partidele de centru-dreapta nu se vor uni, deoarece "sunt prea mari resentimentele personale ale liderilor şi prea slabe caracterele", ea susţinând că se va putea face doar o înţelegere punctuală pentru turul al doilea al prezidenţialelor. Ulterior, Udrea a completat postarea de pe Facebook scriind la începutul textului că PMP acceptă orice iniţiativă de unificare indiferent din partea cui vine şi va susţine orice candidat care poate să învingă candidatul PSD.

"Un proiect pragmatic, fără efuziuni de dragoste"

Adrian Papahagi (PMP) a scris ieri pe Facebook, că este necesară unitatea dreptei pentru a nu reedita situaţia catastrofală din 2000, el susţinând însă că Antonescu, Blaga şi Udrea trebuie ”să se pună în paranteză” pentru scopul comun, o Uniune pentru Majoritatea Prezidenţială care să înfrângă PSD. ”Vom realiza în sfârşit unitatea dreptei, sau vom reedita situaţia catastrofală din 2000? Nu e nevoie de fuziuni sau efuziuni de dragoste, ci doar de un proiect pragmatic, numit Uniunea pentru Majoritatea Prezidenţială, capabil să pună un om de dreapta la Cotroceni şi să aducă un guvern de dreapta la putere încă din acest an”, scrie Papahagi.
În opinia sa, primele semnale sunt proaste: ”Liderii şi potenţialii candidaţi (cu excepţia notabilă şi suprinzătoare a celor de la PNL) defilează glorios, deşi toată lumea a luat un scor prost pe dreapta. Totuşi, dreapta unită (^UDMR) are un scor mai bun decât PSD”. El mai susţine că ”există, după sondajele actuale, cel puţin un tandem credibil Preşedinte-Prim ministru”.

Voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională

Deputatul PSD Mihai Sturzu a declarat, ieri, după ce Camera a adoptat, ca for decizional, Legea care reglementează activitatea de voluntariat în România, că cea mai importantă prevedere a actului normativ este că de acum înainte voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională. "Prima prevedere foarte importantă a acestei legi se referă la faptul că de acum înainte în România voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională, astfel încât în general tinerii care în timpul studiilor participă la acţiuni de voluntariat vor putea să-şi găsească mai uşor locuri de muncă", a precizat Sturzu. El a arătat că a doua prevedere importantă conţinută de actul normativ se referă la faptul că încheierea unui contract de voluntariat va fi obligatorie, astfel încât în spatele voluntariatului să nu se mai ascundă, cum s-a întâmplat până acum, munca la negru. Sturzu a mai spus că o altă prevedere importantă adusă de această lege priveşte faptul că aceste perioade de voluntariat vor fi recunoscute prin certificate de voluntariat.

PSD nu discriminează "penalii". Îi apără pe toţi

Plenul Camerei a respins, ieri, cererea privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului PMP Florin Popescu, fiind exprimate 224 de voturi "împotrivă" şi 78 "pentru". Deputaţii s-au pronunţat prin vot secret cu bile asupra cererii privind încuviinţarea arestării preventive.
Florin Popescu a solicitat deputaţilor, înainte de vot, să nu-l considere un pericol public, arătând că acuzaţiile la adresa sa se referă de probleme de acum 2 ani din perioada Sărbătorilor Pascale şi nu din campanie electorală. El a adăugat că de când a fost acuzat a mers săptămânal la Parchet pentru clarificări, nu s-a sustras anchetei justiţiei şi că s-a prezentat şi la Comisia juridică.
DNA a cerut avizul Camerei Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Florin Popescu, pentru folosirea autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Deputaţii din Comisia juridică au respins, în 28 aprilie, cererea în cazul deputatului Popescu, aleşii PSD fiind primii care au sărit să-l apere pe "omul" lui Băsescu.

Baronul PSD de Constanţa, trimis în judecată într-un nou dosar

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat că a refuzat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi că nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene. El este acuzat de complicitate la 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite
şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.

Intonarea imnului, obligatorie zilnic în învăţământul primar

Intonarea imnului naţional ar putea deveni obligatorie zilnic, la începutul programului şcolar, în învăţământul primar, în varianta prescurtată, potrivit unei propuneri legislative a unui grup de senatori PSD, care a fost adoptată tacit de Senat. Potrivit proiectului, inspectoratele şcolare teritoriale ar urma să verifice respectarea acestor prevederi şi să stabilească măsuri de sancţionare pentru conducătorii unităţilor de învăţământ unde se constată nereguli privind aplicarea acestei legi.
Propunerea legislativă mai stabileşte ca drapelul României să fie arborat, nu numai permanent, ci şi ”obligatoriu” pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic internaţional şi ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.
Iniţiatorii propun ca nerespectarea acestor prevederi să fie sancţioată cu amendă de la 30.000 la 100.000 de lei, care se aplică conducătorilor persoanelor juridice responsabile. Organele constatatoare în aceste cazuri sunt prefectul şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.
Iniţiativa legislativă, care a trecut de Senat în forma propusă de iniţiatori, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.