Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Nouă din zece ucraineni au votat pentru candidaţi proeuropeni

Ziarul de Vrancea
26 mai 2014 463 vizualizări
Viitorul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko (foto), va efectua prima vizita externă în Polonia, unde s-ar putea întalni cu Barack Obama

Ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, a declarat ieri că aproximativ 90% dintre ucrainenii care au participat la votul pentru alegerile prezidenţiale au optat pentru candidaţi proeuropeni. "Alegerile care au avut loc sunt cu totul legitime. Prezenţa masivă la vot a cetăţenilor ucraineni este o atitudine a poporului care e pregătit să apere interesele statului. Este un vot pentru pace, pentru un viitor european al ţării noastre şi pentru a riposta faţă de agresiunea Rusiei faţă de Ucraina. Cetăţenii Ucrainei, inclusiv cei din Crimeea care au avut posibilitatea să voteze, au votat pentru integritatea teritorială a statului ucrainean. Aproximativ 90% din cei care au participat la aceste alegeri au votat pentru candidaţi proeuropeni", a spus Bauer.

Poroşenko despre insurgenţii proruşi: "Nu negociem cu teroriştii"

Viitorul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a anunţat ieri că nu îi va lăsa pe separatiştii proruşi să transforme estul ţării, devastat de o insurgenţă armată, "în Somalia", promiţând continuarea operaţiunii "antiterosite". "Cei care refuză să depună armele sunt terorişti şi nu negociem cu teroriştii. Lor nu le pasă de federalizare, nu le pasă de limba rusă, obiectivul lor este să transforme Donbasul în Somalia", o ţară devastată de un război civil din 1991, a declarat Poroşenko. "Nu voi lăsa pe nimeni să facă acest lucru pe teritoriul statului nostru. Sper că Rusia va susţine abordarea mea", a continuat Poroşenko, creditat cu 54% din sufragii în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit unor rezultate parţiale. "Susţin continuarea (operaţiunii militare în est), dar cer o schimbare de format. Ea trebuie să fie mai scurtă şi mai eficientă", a subliniat el. "Unităţile trebuie să fie mai bine echipate", a continuat el, promiţând că militarii ucraineni vor fi mai bine plătiţi şi asiguraţi.
Într-un gest de calmare, el a declarat că va accepta "orice referendum" în est, imediat ce ordinea va fi restabilită.
Poroşenko a mai anunţat că va efectua "foarte probabil" prima sa vizită în străinătate în Polonia, unde preşedintele Bronislaw Komorowski l-a invitat pe 4 iunie. Preşedintele american Barack Obama urmează să se afle în Polonia la această dată.
Viitorul şef de stat a confirmat, într-o conferinţă de presă, că vrea "integrarea europeană" a ţării şi a spus că doreşte să-l menţină pe Arseni Iaţeniuk ca premier.

Conservatorii şi socialiştii îşi dispută supremaţia în PE


Distanţa se reduce între numărul mandatelor obţinute de conservatorii din Partidul Popular European (PPE) şi socialişti în scrutinul pentru Parlamentul European, potrivit estimării anunţate ieri de Parlament, în care PPE are un avans de 25 de mandate.

Potrivit acestei estimări, anunţată la ora 8.00 GMT (11.00, ora României), PPE are în continuare 212 mandate, cu 61 mai puţin decât în actualul Parlament, iar socialiştii 187, o scădere cu 9 mandate. Liberalii rămân în continuare cel de-al treilea grup, cu 72 de deputaţi, cu 11 mandate mai puţin decât în actuala legislatură, dar în faţa Verzilor, care obţin 55 de eurodeputaţi, cu doi mai puţin decât în actualul Legislativ european.
În total, cele patru grupuri obţin 526 de mandate, faţă de 612 cât au avut în actualul mandat al Parlamentului European. Ţinând cont de ascensiunea euroscepticilor, a formaţiunilor de extremă-dreapta şi cele reprezentând stânga radicală, singurul scenariu posibil în acest moment pare o coaliţie între conservatori şi socialişti, eventual cu sprijinul liberalilor. Stânga radicală a obţinut 43 de mandate, cu 8 mai mult decâ anterior, iar conservatorii britanici şi polonezi au obţinut 45, cu 12 mai puţin decât în actualul Parlament. Euroscepticii reuniţi în jurul formaţiunii britanice UKIP a lui Nigel Farage au obţinut 35 de mandate (cu 4 mai mult decât anterior).
Neafiliaţii din actualul Parlament European, din care fac parte Frontul Naţional francez, partidul FPO din Austria şi PVV din Olanda, au obţinut 39 de mandate. Formarea unui grup necesită minim 25 de deputaţi din şapte ţări.

Cameron: Victoria UKIP exprimă "dezamăgirea profundă" faţă de UE

Premierul britanic David Cameron a pus victoria UKIP la alegerile europene pe seama "dezamăgirii profunde" a cetăţenilor din Marea Britanie faţă de UE şi a respins posibilitatea încheierii unui "pact" cu partidul lui Nigel Farage. "Oamenii sunt profund dezamăgiţi de Uniunea Europeană", a declarat ieri dimineaţă premierul David Cameron. "Ei îşi doresc o schimbare, iar, în ceea ce mă priveşte am înţeles mesajul", a adăugat el.
"Dacă cetăţenii doresc un referendum în legătură cu Europa, dacă acest lucru este cel mai important pentru ei, doar un partid şi un posibil viitor premier îl pot organiza. Laburiştii şi liberal-democraţii nu susţin acest referendum, iar UKIP nu îl poate pune în practică", a afirmat David Cameron.
Premierul britanic a respins, de asemenea, posibilitatea accelerării calendarului privind referendumul pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE, pe care l-a promis pentru 2017, dacă va fi reales la conducerea Guvernului de la Londra.
Premierul britanic a respins, de asemenea, o posibilă alianţă cu UKIP, cu un an înaintea alegerilor legislative din Marea Britanie.

Meteoritul de la Celiabinsk, rezultatul unei coliziuni de acum 290 de milioane de ani

Meteoritul care a explodat anul trecut deasupra regiunii ruse Celiabinsk, din Urali, provocând pagube materiale şi peste 1.000 de răniţi din cauza "ploii" de cioburi de sticlă de la geamurile sparte de deflagraţie, s-a îndreptat spre Pământ după ce traiectoria sa a fost schimbată în spaţiu în urma coliziunii cu un alt asteroid în urmă cu aproximativ 290 de milioane de ani.
Analiza unui mineral denumit jadeit (varietate de jad compusa din silicat natural de sodiu şi aluminiu compact) din compoziţia fragmentelor de meteorit recuperate după explozia din atmosferă de deasupra regiunii Celiabinsk indică faptul că acest meteorit provine dintr-un asteroid care s-a spart, probabil în urma coliziunii cu un alt asteroid, mai mare, la o viteză de aproximativ 4.800 de km/h. "Acest impact probabil că a dislocat meteoritul de la Celiabinsk din asteroidul mai mare din care făcea parte şi l-a aruncat spre Pământ", a susţinut prof. Shin Ozawa, de la Universitatea din Tohoku, Japonia, coordonatorul studiului. Această coliziune dintre cei doi asteroizi s-ar fi produs acum aproximativ 290 de milioane de ani.
Cea mai mare parte din asteroidul cu diametrul de 20 de metri, care a explodat deasupra regiunii ruse Celiabinsk la 15 februarie 2013, s-a pierdut, în urma trecerii prin atmosfera terestră cu viteza de 67.600 km/h. Există însă şi numeroase fragmente care au supravieţuit exploziei şi frecării cu straturile atmosferice terestre şi care au fost recuperate şi analizate.
Aceste meteorit s-a prăbuşit prin atmosfera terestră cu o viteză de aproape 60 de ori mai mare decât a sunetului şi a explodat la aproximativ 30 de kilometri altitudine, cu o forţă de 30 de ori mai mare decât a bombei atomice de la Hiroshima, din 1945.
Potrivit specialiştilor, aproape 100 de tone de meteoriţi cad zilnic pe Terra, fiind însă deja în cea mai mare parte sub formă de praf când ajung la sol. În plus, în 85% din cazuri, aceste resturi sfârşesc cursa în oceanele care acoperă cea mai mare parte a suprafeţei terestre. Aşadar, se întâmplă foarte rar ca un meteorit să cadă într-o zonă locuită şi încă şi mai rar să rănească sau să omoare oameni.

Scrisoarea unei românce, citită la Ierusalim în prezenţa Papei

Scrisoarea unei românce în vârstă de 22 de ani care a murit în lagărele naziste a fost citită ieri în timpul vizitei Papei Francisc la Memorialul Yad Vashem din Ierusalim. În timpul vizitei la Memorialul Yad Vashem, ridicat în memoria celor şase milioane de evrei exterminaţi în lagărele naziste, Papa Francisc a denunţat "tragedia incomensurabilă" a Holocaustului şi "nenorocirea" pe care a reprezentat-o pentru umanitate. Dumnezeu "ştia riscul libertăţii, ştia că s-ar putea ca Fiul să se piardă, dar, probabil, nici chiar Tatăl nu-şi putea imagina o astfel de cădere, un astfel de abis", a declarat Papa Francisc în "Sala amintirii" a memorialului, în prezenţa preşedintelui Shimon Peres, a premierului Benjamin Netanyahu şi a rabinilor. Papa Francisc a aprins flacăra memorialului, a depus o coroană de flori şi a salutat supravieţuitori ai Holocaustului.
De la sosirea în Israel duminică după-amiază, Papa Francisc a denunţat puternic Holocaustul şi antisemitismul şi a lansat un apel în favoarea unei educaţii care să treacă peste prejudecăţi şi să promoveze dialogul.

Casa Albă a dezvăluit din greşeală identitatea unui şef CIA

Casa Albă a dezvăluit din greşeală identitatea şefului secţiei CIA la Kabul, după ce numele său a fost inclus pe lista trimisă presei conţinând numele oficialilor americani care participau la vizita preşedintelui Barack Obama în Afganistan, relatează The Washington Post. Casa Albă şi-a recunoscut greşeala şi a retransmis rapid o listă modificată, care nu includea numele ofiţerului CIA, identificat în primul comunicat drept "şeful secţiei" din Kabul, un termen folosit de obicei de CIA pentru spionul cu cel mai înalt grad dintr-o ţară.
Ofiţerul CIA s-a aflat printre cei 15 oficiali americani care au fost prezenţi la un briefing pe probleme militare organizat pentru preşedintele Barack Obama în baza de la Bagram, din apropiere de Kabul.
Un caz similar a avut loc după ce oficiali ai administraţiei George W. Bush au dezvăluit identitatea fostului ofiţer CIA Valerie Plame, însă împrejurările au fost diferite, în condiţiile în care s-a urmărit discreditarea soţului său, fost ambasador şi un critic vehement al invadării Irakului.

Un medicament comun ar putea ajuta la ştergerea amintirilor traumatizante

Fingolimodul, un medicament folosit împotriva sclerozei în plăci multiple, ar putea ajuta la ştergerea amintirilor traumatizante sau dureroase, au descoperit cercetătorii americani. În urma unor experimente efectuate pe şoareci, cercetătorii au descoperit că acei cobai care au fost trataţi cu fingolimod au uitat complet experienţele care le provocaseră durere fizică.
Studiul, efectuat la Virginia Commonwealth University, deschide drumul creării unui medicament ce ar putea elimina amintirea unor evenimente traumatizante petrecute cu ani înainte, ajutându-i astfel pe pacienţi să depăşească fobii, tulburări alimentare şi chiar aventuri de o noapte.
Fingolimodul, disponibil pe piaţă cu denumirea Gilenya, este un imunosupresor care tratează formele în remisie ale sclerozei multiple. "Fingolimodul, un medicament aprobat de Agenţia alimentelor şi medicamentelor din Statele Unite (FDA) pentru tratarea sclerozei multiple, are efecte benefice asupra sistemului nervos central, care nu au fost pe deplin înţelese. Fingolimodul merită luat în considerare ca terapie adjuvantă pentru tulburările de stres posttraumatic şi pentru alte tulburări de anxietate", a spus Sarah Spiegel.

Snowden negociază întoarcerea în SUA

Avocaţii fostului analist al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), Edward Snowden, negociază cu autorităţile de la Washington posibila lui întoarcere în SUA, în anumite condiţii. "Toţi cei care au legătură cu acest caz sunt conştienţi că cel mai înţelept lucru este găsirea unei soluţii de acord reciproc", a declarat Kaleck, unul din avocaţii lui Snowden.
Avocatul german, care nu participă la conversaţii, a declarat revistei Der Spiegel că obiectivul este de a căuta "cel puţin pe termen mediu o soluţie, care să fie acceptabilă pentru Snowden", aflat în prezent Rusia, cu un permis de azil temporar.
La o video-conferinţă cu internauţii din luna ianuarie, Snowden subliniase că nu preconizează să se întoarcă în SUA, cât timp legea spionajului îi incriminează pe denunţătorii publici, deşi Departamentul de Justiţie al SUA se declarase deschis în găsirea unei soluţii în acest caz. Potrivit avocatului german al fostului analist al NSA "este de aşteptat ca guvernul SUA să-i faciliteze calea lui Snowden"

Limita de viteză în Paris ar putea scădea la 30 km/oră

Dupa localităţile Lorient, Nogent-sur-Marne, Fontainebleau şi Clamart, este rândul Parisului să ia în considerare generalizarea limitei de viteza de 30 de kilometri pe oră, cu excepţia marilor bulevarde, cum ar fi Champs-Elysées sau cele de pe malurile Senei, scrie revista Scence et Vie.
În prezent, viteza este deja limitată la 30 km la oră pe 37% dintre străzile din Paris (adică pe 560 de km din totalul de 1.513 km) în timp ce aşa-numitele zone de "întâlnire", unde pietoni, biciclişti şi automobilişti îşi împart şoseaua, viteza este limitată la 20 km pe oră.
Reducerea limitei de viteză propusă de primăria Parisului vizează nu numai diminuarea emisiilor poluante, dar şi scăderea numărului de accidente de circulaţie.
Intrarea în vigoare, în decembrie 1990, a limitei de viteză în oraş la 50 de kilometri pe oră a redus cu 15% numărul accidentelor mortale în Franţa, deoarece viteza mai mică a lărgit câmpul vizual şi a sporit timpul de reacţie.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.