Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Extratereştrii există!

Ziarul de Vrancea
22 mai 2014 480 vizualizări
Probabilitatea existenţei vieţii extraterestre se apropie de 100%, au anunţat, ieri, doi reputaţi cercetători, în faţa Congresului american n "Trebuie să fii îngust la minte să nu te gândeşti că trebuie să mai existe viaţă şi pe alte planete din Univers", a fost concluzia oamenilor de ştiinţă

Doi astronomi americani de top i-au asigurat ieri pe membrii Congresului american că există viaţă extraterestră, precizând că "ar fi de-a dreptul bizar dacă am fi singuri în Univers", conform unui material publicat de ABC News.
Cei doi, Dan Werthimer, director al Centrului SETI de la Universitatea California din Berkeley (programul SETI are drept obiectiv căutarea speciilor extraterestre inteligente) şi colegul său, Seth Shostak, astronom la SETI Institute, au apărut în faţa Comitetului pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie din cadrul Camerei Reprezentanţilor pentru a solicita continuarea finanţării programului SETI.
Werthimer a precizat că posibilitatea existenţei vieţii de orice natură, de la organisme simple, unicelulare, până la specii inteligente, dezvoltate tehnologic, este aproape o certitudine. Cei doi nu s-au temut să precizeze că probabilitatea existenţei vieţii extraterestre este de aproape 100%. "Ar fi de-a dreptul bizar dacă am fi singuri" în Univers, a susţinut Werthimer în faţa comitetului. "Dacă extrapolăm pe baza (exo)planetelor descoperite deja, există în jur de un trilion de planete doar în galaxia noastră, fără a vorbi şi despre alte galaxii. Există în consecinţă foarte multe locuri unde ar putea exista condiţiile apariţiei vieţii", l-a completat şi Shostak. "Ştim deja că majoritatea stelelor au în jurul lor sisteme planetare, iar dintre acestea, probabil că o stea din cinci are pe orbita sa planete asemănătoare Pământului", a adăugat el. "Trebuie să fii îngust la minte să nu te gândeşti că trebuie să mai existe viaţă şi pe alte planete din Univers", a subliniat Werthimer.

Nu am fost vizitaţi recent

Ambii astronomi au susţinut că în Univers există o multitudine de forme de viaţă, în diferite stadii evolutive, de la cele mai simple organisme, la cele mai complexe, putând exista, de asemenea, "şi numeroase civilizaţii avansate". Dan Werthimer a mai precizat că nu este un avocat al ideii iniţierii contactului cu eventualele civilizaţii extrerestre, precizând că este mai "cuminte" doar să "recepţionăm semnalele lor şi să vedem de unde vin". "Părerea mea este că ar fi bine să ne limităm doar la a asculta", a subliniat el. Atât Shostak cât şi Werthimer au declarat însă în faţa comitetului că sunt convinşi că, în trecutul apropiat cel puţin, nu am fost vizitaţi de extatereştri. "Nu cred că (o astfel de vizită) ar fi putut fi ţinută secretă de guvernele acestei lumi. Dacă extratereştrii ar fi ajuns cu adevărat până aici, cred că toţi am fi aflat asta", a precizat Shostak.

Extremiştii europeni se ceartă între ei

Populistul olandez Geert Wilders a catalogat ieri "ridicole" afirmaţii ale aliatului său politic francez Jean-Marie Le Pen potrivit cărora virusul Ebola ar putea să rezolve problemele cu imigraţia ale Europei. "Nu sunt de acord, cred că este o remarcă ridicolă", a declarat Geert Wilders în timp ce se ducea să voteze, la Haga, în alegerile europene.
Geert Wilders şi Marine Le Pen, care l-a înlocuit pe tatălui ei la conducerea Frontului Naţional (FN) în 2010, au încheiat o alianţă în aceste alegeri europene, în vederea formării unui grup în Parlamentul European (PE).
"Sunt mulţumit că Marine Le Pen - şi nu el - conduce Frontul Naţional în prezent", a declarat Wilders. Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 85 de ani, preşedinte de onoare al FN, se află, totuşi, pe lista partidului său în alegerile europene.
Jean-Marie Le Pen a fost auzit de către jurnalişti, marţi seara, la Marsilia, în sudul Franţei, spunând, în timp ce evoca "explozia demografică" din lume şi problema imigraţiei, că "domnul Ebola poate rezolva asta în trei luni". Această afirmaţie, condamnată de către Guvernul francez, a pus-o pe fiica sa într-o situaţie stânjenitoare, ea încercând să lustruiască imaginea FN şi să se distanţeze de imaginea profund rasistă vehiculată de către tatăl său.
Geert Wilders şi Marine Le Pen speră să ralieze şi alţi eurosceptici după scrutin, însă liderul partidului britanic UKIP Nigel Farage a exclus deja o asociere cu FN, pe care-l consideră "antisemit". Declaraţia lui Wilders relevă, din nou, dificultăţile diverselor mişcări populiste din Europa de a se uni.

Cel puţin nouă militari ucraineni, ucişi de separatişti proruşi

Este cel mai grav bilanţ pentru armata de la Kiev de la începutul crizei

Cel puţin nouă militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi aproximativ 20 au fost răniţi ieri, în atacuri comise de către separatişti proruşi în cea mai sângeroasă zi pentru armata ucraineană de la declanşarea, la începutul lui aprilie, a operaţiunii vizând preluarea controlului asupra estului ţării.
Aceste atacuri, care s-au soldat, de asemenea, cu aproximativ 20 de răniţi, în regiunile Doneţk şi Lugansk, au fost comise cu trei zile înaintea unui scrutin prezidenţial considerat crucial pentru viitorul ţării, după şase luni de criză politică ce au condus ţara în pragul unui război civil şi unei împărţiri.
"Potrivit primelor informaţii, opt militari ucraineni au fost ucişi, iar 17 răniţi în confruntări armate lângă Volnovaha", în regiunea Doneţk, a declarat Bogdan Senk, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.
În alt atac, lângă Rubijne, în regiunea Lugansk, un militar a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi după ce "terorişti", termenul folosit de către autorităţile de la Kiev pentru a-i desemna pe separatiştii înarmaţi, au deschis focul asupra unui convoi militar.
Atacul de lângă Volnovaha a fost comis în noaptea de miercuri spre joi, la un baraj de control instalat de către armata ucraineană. Tot potrivit Ministerului Apărării, separatiştii au atacat cu mortiere şi grenade, aruncând în aer un vehicul.
Armata a lansat pe 13 aprilie o operaţiune militară cu scopul de a prelua controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, aflate în mare parte sub controlul separatiştilor, care şi-au proclamat suveranitatea în urma unor referendumuri privind independenţa. De mai multe zile, pe "frontul de est" se înregistra o acalmie, în urma violenţelor de la începutul săptămânii, când a fost ucis un militar ucrainean.
Potrivit ONU, cel puţin 127 de persoane - militari ucraineni, separatişti proruşi şi civili - au fost ucise în "confruntări violente" în perioada 13 aprilie-16 mai.

Incendiile pot fi oprite prin unde de şoc

Flăcările puternice pot fi stinse prin intermediul unui tip special de explozii, afirmă cercetătorii australieni, care au creat o metodă inedită de stopare a incendiilor de pădure cu ajutorul unui boom sonic. Cercetătorul Graham Doig, de la Universitatea New South Wales din Australia, a analizat felul în care o undă de şoc şi un curent de aer, provocate de o explozie controlată, au stins flăcările de deasupra unei surse de combustibil - în acelaşi fel în care oamenii sting lumânările suflând deasupra lor, însă la o scală mult mai mare. Profesorul australian s-a deplasat într-un perimetru de testare a explozibililor, aflat în statul american New Mexico, pentru a înţelege mai bine felul în care unda creată de o explozie poate să stingă un incendiu.
El consideră că metoda pe care a inventat-o pe baza acestor experimente ar putea preveni extinderea incendiilor de pădure, prin stingerea flăcărilor şi limitarea acestora în anumite zone controlate. "Schimbarea bruscă de presiune provocată de unda de şoc şi impulsul generat de curentul de aer din spatele undei împing flacăra de deasupra sursei de combustibil. Imediat ce flacăra nu mai are acces la combustibil, încetează să mai ardă şi se stinge", a explicat cercetătorul.
Tehnica prin care o flacără este stinsă folosind curenţi de aer este utilizată de mai mulţi ani în industria petrolului şi a gazelor naturale pentru a stinge exploziile apărute la nivelul puţurilor petrolifere, însă profesorul Graham Doig este primul care a testat această metodă pentru a opri incendiile produse în aer liber. El consideră că una dintre posibilităţile de utilizare a tehnicii sale pentru a stinge incendiile de pădure ar putea consta în transportarea dispozitivului exploziv cu un elicopter.

Dubla mastectomie, inutilă în majoritatea cazurilor

Aproximativ 70% dintre femeile care au decis să se supună unei duble mastectomii, după ce au fost diagnosticate cu cancer la un singur sân, prezintă totuşi un risc extrem de scăzut de a dezvolta o tumoare la sânul sănătos, se arată într-un studiu american publicat miercuri. "Cel mai probabil, ceea ce le determină pe femei să recurgă la mastectomia profilactică este teama de recidivă a cancerului, dar acest lucru este absurd, deoarece faptul de a extirpa sânul sănătos nu reduce deloc riscul de recidivă a tumorii în sânul afectat de cancer", a precizat Sarah Hawley, profesor de medicină internă la Centrul de oncologie al Universităţii din Michigan, care a efectuat studiul.
Femeile care au avut în familie cazuri de cancer mamar sau ovarian şi care sunt purtătoare ale mutaţiilor genetice BRCA1 sau BRCA2 ar putea primi recomandarea să extirpe şi sânul sănătos, deoarece riscul de a se îmbolnăvi de cancer este foarte ridicat. Dar acest grup nu reprezintă decât 10% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer la sân. Celelalte femei au un risc extrem de redus de a se îmbolnăvi de cancer la celălalt sân.
Cazul cel mai cunoscut de dublă mastectomie profilactică este cel al actriţei Angelina Jolie, care a motivat operaţia din 2013 prin faptul că are un risc de 87% de a se îmbolnăvi de cancer mamar şi de 50% de a contracta cancer ovarian, întrucât este purtătoare a genei BRCA1. De asemenea, mama Angelinei Jolie a murit la vârsta de 56 de ani, din cauza unui cancer ovarian. "Pentru femeile fără istoric familial de cancer mamar sau fără predispoziţie genetică, probabil nu se recomandă extirparea sânului care nu este bolnav", a afirmat Sarah Hawley.
Dubla mastectomie este o intervenţie chirurgicală dificilă, care poate duce la complicaţii şi are un timp de recuperare îndelungat. În plus, majoritatea acestor femei sunt supuse apoi unei operaţii de reconstrucţie a sânilor, iar unele dintre ele ar putea avea nevoie de chimioterapie sau radioterapie după operaţie, ceea ce prelungeşte perioada recuperării.
Studiul a constatat că femeile cu studii superioare şi care trecuseră printr-o investigaţie RMN, înainte de operaţie, au ales într-un număr mai mare dubla mastectomie.

Facebook lansează o funcţie de recunoaştere muzicală

Facebook a anunţat miercuri că va lansa în curând în Statele Unite o funcţie de identificare şi partajare mai rapidă a cântecelor, a programelor televizate şi a filmelor. Această funcţie opţională, care se inspiră copios din aplicaţia Shazam, va fi utilizabilă cu ocazia viitoarei actualizări a aplicaţiei Facebook pentru telefoanele inteligente şi tabletele Apple sau care operează folosind sistemul Android. Opţiunea va fi disponibilă pe pagina de actualizare a statusului de pe această reţea de socializare, a explicat Aryeh Selekman, directorul acestei aplicaţii în cadrul Facebook. "Dacă alegeţi să activaţi această funcţie", a explicat un angajat al companiei americane, "veţi avea posibilitatea de a utiliza microfonul telefonului vostru pentru a identifica piesa pe care o ascultaţi în acel moment sau emisiunea sau filmul pe care le urmăriţi". Extrasul muzical sau televizat va fi atunci automat partajat via statusul utilizatorului, fără ca acesta să aibă nevoie să scrie titlurile acelor cântece sau programe.
În ceea ce priveşte muzica, un extras de 30 de secunde din acel cântec va fi automat partajat. Pentru filme şi seriale TV, în statusul utilizatorului vor apărea numărul sezonului şi cel al episodului urmărit, pentru a evita indiscreţiile despre scenariul filmului sau serialului.

Fără "selfie" în cabina de vot

Comisia Electorală din Marea Britanie i-a îndemnat ieri pe alegători să evite pozele "selfie" în cabinele de vot, care ar reprezenta o încălcare a secretului votului, în contextul în care britanicii au dat startul alegerilor europene. Articolul 66 din legea electorală interzice dezvăluirea opţiunii alegătorului sau anunţarea numărului confidenţial al seriei buletinului de vot, care, în caz contrar, poate fi pedepsită cu o amendă de 5.000 de lire (6.100 de euro) sau şase luni de închisoare, reaminteşte Comisia Electorală din Marea Britanie. "Având în vedere că realizarea, intenţionat sau întâmplător, a unei fotografii în biroul de vot reprezintă o încălcare a legii, vă sfătuim să nu faceţi fotografii în aceste locuri", a anunţat Comisia Electorală din Marea Britanie. Autorităţile electorale din Marea Britnie se tem că informaţii confidenţiale ar ajunge astfel pe reţelele sociale.
Pozele "selfie" animă procesul de vot şi luptă împotriva absenteismului, a argumentat, în replică, Katie Ghos, preşedintele Comisiei pentru reforma electorală. "Desigur, este vitală păstrarea confidenţialităţii în cabinele de vot, dar pozele "selfie" ar putea aduce "distracţie" în ziua votului, în special în rândul tinerilor, care sunt puţin tentaţi să voteze", a apreciat Katie Ghos.

O persoană a fost reţinută în cazul accidentului feroviar din Rusia

Un angajat al Căilor Ferate ruse a fost reţinut în cazul accidentului feroviar produs marţi în apropiere de Moscova, în care şi-au pierdut viaţa şase cetăţeni din Republica Moldova, relatează Europa Liberă. Primele rezultate ale anchetei arată că accidentul a fost provocat de o defecţiune la şinele de cale ferată. În plus, în zona în care s-a produs accidentul se desfăşurau reparaţii şi nu au fost instalate indicatoare pentru avertizarea mecanicilor de locomotivă, a anunţat preşedintele comisiei de anchetă asupra accidentului, Vladimir Markin.
Un tren de marfă aparţinând unei companii ucrainene, care transporta piese Renault din România către Moscova, a lovit marţi un tren de pasageri care se deplasa de la Moscova la Chişinău.
Şase cetăţeni moldoveni au murit în accident, iar alte 31 de persoane au fost rănite. În trenul de pasageri implicat în accident se aflau aproximativ 400 de persoane. Potrivit postului naţional de televiziune din Republica Moldova, patru dintre răniţi se află în stare gravă. Autorităţile de la Moscova au anunţat că vor pune la dispoziţie un avion pentru transportarea victimelor în R. Moldova.

Lovitură de stat, anunţată la televizor

Şeful forţelor armate terestre din Thailanda, generalul Prayut Chan-O-Cha, a anunţat o lovitură de stat, ieri, într-o declaraţie televizată, după şapte luni de criză politică. "Pentru ca această ţară să revină la normal", forţele armate "trebuie să preia puterea începând cu 22 mai, ora 16.30" (12.30 ora României), a precizat el. Generalul, care a declarat legea marţială marţi, a invocat violenţele din ţară care s-au soldat cu 28 de morţi de la începutul crizei, în toamnă. "Toţi thailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei", a adăugat el.
Anunţul televizat are loc după a doua sesiune de negocieri între principalii actori ai crizei, destinată găsirii unui compromis. Liderii manifestanţilor celor două tabere au fost luaţi de la locul reuniunii în vehicule militare, sub pază, chiar înainte de anunţarea loviturii de stat, potrivit martorilor oculari. Thailanda s-a confruntat cu 18 lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat în aproape 80 de ani. Ultima datează din 2006, împotriva fostului premier în exil Thaksin Shinawatra, şi a antrenat o serie de crize politice care au scos în stradă inamicii şi susţinătorii miliardarului, care rămâne, în pofida exilului său, factorul de diviziune al ţării.
Episodul actual a început în toamnă cu manifestaţii care cereau plecarea de la putere a surorii acestuia, Yingluck, premier din 2011. Ea a fost destituită de justiţie la începutul lui mai.

Consumul de grepfrut ameliorează simptomele afecţiunilor pulmonare

Consumul de grepfrut, dar şi de banane, peşte şi brânză ameliorează simptomele bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC), din care fac parte bronşita cronică şi emfizemul pulmonar, ambele fiind cauzate mai ales de fumat.
O echipă de cercetători din Europa şi Statele Unite ale Americii, care a studiat obiceiurile alimentare ale unui grup de 2.167 de pacienţi bolnavi de BPOC, timp de trei ani, a observat o legătură directă între consumul de grepfrut, banane, peşte şi brânză şi ameliorarea simptomelor acestor afecţiuni pulmonare. Persoanele care au consumat aceste alimente într-un interval de 24 de ore au arătat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte o serie de parametri, cum ar fi funcţionarea plămânilor, condiţia fizică şi numărul de globule albe din sânge. Corrine Hanson, coordonatoarea studiului, afirmă că pacienţii cu BPOC ar trebui să primească sfaturi nutriţionale, ca parte a tratamentului pe care îl urmează.
Bolile pulmonare obstructive cronice afectează de regulă persoanele cu vârsta de peste 35 de ani, deşi majoritatea bolnavilor sunt diagnosticaţi abia în jurul vârstei de 50 de ani.
BPOC afectează mai des bărbaţii decât femeile, deşi numărul pacientelor diagnosticate cu BPOC în ultimii ani a crescut.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.