Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Inundaţiile fac ravagii în Balcani

Ziarul de Vrancea
18 mai 2014 442 vizualizări
Cel puţin 44 de persoane au decedat în inundaţiile cu care se confruntă Bosnia, Serbia şi Croaţia u intemperii de o asemenea gravitate nu s-au mai întalnit în această zonă în ultima sută de ani

Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în cele mai grave intemperii cu care se confruntă Bosnia, Serbia şi Croaţia de peste un secol, au anunţat surse oficiale citate de AFP.  "La Obrenovaţ (în apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre", a declarat premierul sarb Aleksandar Vucici, precizand că bilanţul în ţara sa a ajuns astfel le 16 morţi. În Bosnia, autorităţile au anunţat cel puţin 27 de morţi, iar cele croate au anunţat un mort duminică. Inundaţiile care afectează zona balcanică, cele mai grave din ultimul secol, ameninţă principala electrocentrală din Serbia, în timp ce în Bosnia au mişcat de la locurile lor minele rămase din timpul războiului din anii 1990, relatează BBC News Online.În Bosnia sunt peste 100.000 de mine, potrivit Centrului de acţiune privind minele din ţară. La aproximativ două decenii de la sfarşitul conflictului, încă mai sunt persoane ucise şi rănite în fiecare an de explozia lor. Numărul victimelor s-a redus cu timpul, graţie eforturilor de deminare şi a hărţilor cu zonele minate. Populaţia locală cunoaşte zonele periculoase şi drumurile sigure. Dar ploile torenţiale, inundaţiile şi alunecările de teren ar putea să mişte minele. Mai multe semne de avertizare au fost deja luate de ape în numeroase zone. Atunci cand apele se vor retrage, va fi nevoie de acţiunea geniştilor. În Serbia, sute de mii locuitori din Obrenovaţ au fost evacuaţi după ce o mare parte din oraş a fost inundat. În acest oraş, situat la sud-vest de capitala Belgrad, se află centrala Nikola Tesla, care alimentează mare parte din ţară.  Premierul sarb Aleksandar Vucici a declarat că principala preocupare a Guvernului este să protejeze centrala. "Facem tot ce putem", a declarat el. Mii de voluntari au răspuns apelului Guvernului de a consolida malurile raului Sava. Papa a cerut mulţimii reunite ieri în piaţa Sfantul Petru din Roma să se "roage" cu el pentru victimele "gravelor inundaţii" din ultimele zile din Balcani, asigurand familiile de "susţinerea" sa, relatează AFP.  "Încredinţez victimele acestor calamităţi Domnului şi mă rog pentru persoanele care sunt pe cale să trăiască ore de angoasă şi tulburări", a declarat el. Papa a adăugat la adresa celor 50.000 de persoane reunite pentru a asculta rugăciunea Regina Caeli: "Să ne rugăm împreună la Fecioara" Maria.

Elveţienii resping introducerea unui salariu minim unic

Elveţienii au respins, ieri, introducerea unui salariu minim unic în ţară, de aproximativ 3.300 de euro, care ar fi fost cel mai mare din lume, potrivit primelor proiecţii publicate de institutul GFS.bern, relatează AFP. Doar 23 la sută dintre elveţieni s-au pronunţat în favoarea introducerii unui salariu minim de 22 de franci elveţienie pe oră (18 euro), potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de GFS.bern, care precizează că marja de eroare este de 3 la sută. În timp ce birourile de vot s-au închis la ora 12.00 (13.00 ora Romaniei), primele rezultate publicate de autorităţile cantonale arată că iniţiativa a fost respinsă la Geneva cu 66,2 la sută şi la Basel cu 62,8 la sută. şi locuitorii din cantonul Vaud au respins pană în prezent salariul minim în proporţie de 74 la sută. Acest salariu minim ar fi fost cel mai ridicat din lume: el este de 9,43 de euro în Franţa, de 5,05 în Spania şi va fi, în Germania, de 8,50 de euro începand din 2015. Pentru sindicate şi partidele de stanga, costul foarte ridicat al vieţii în Elveţia justifică acest salariu minim de 4.000 de euro. Dar o mare parte din populaţie se teme că un astfel de salariu ar putea favoriza o creştere a şomajului, aproape inexistent în Elveţia (3,2 la sută în aprilie).  Opunandu-se acestui proiect, dreapta, mediile agricole, Parlamentul şi Guvernul au afirmat că un salariu minim atat de ridicat ar reprezenta un pericol pentru locurile de muncă şi au subliniat că există deja salarii minime în unele sectoare. La ora 11.32 GMT (14.32 ora Romaniei), rezultatul referendumului pe tema cumpărării a 22 de noi avioane de luptă suedeze Gripen era încă nesigur, potrivit institutului GFS.bern. La Geneva, potrivit primelor rezultate în urma numărării a 90 la sută din voturi, Gripen a fost respins de 67,5 la sută din populaţie, iar la Basel de 67,42 la sută. Primele estimări din Zurich arată o respingere a iniţiativei cu 52 la sută, potrivit GFS.bern. Dar experţii se aşteaptă la un rezultat strans.

O persoană s-a infectat cu MERS după contactul cu un bolnav

Un locuitor din Illinois a contractat la începutul lui mai coronavirusul MERS după ce a intrat în contact cu un prim american infectat de acest nou agent patogen apărut în Arabia Saudită, au anunţat autorităţile sanitare, citate de AFP. În cadrul anchetei lor privind primul caz de infectare confirmată cu acest coronavirus a unui american din Indiana la întoarcerea acestuia din Arabia Saudită, la sfarşitul lui aprilie, CDC a identificat "semnele unei aparente infecţii cu acest virus la un bărbat care a intrat în contact strans cu pacientul". "Pacientul din Illinois nu a căutat sau nu a avut nevoie de îngrijiri medicale şi se simte bine, dar oficialii sanitari locali îl urmăresc zilnic din 3 mai, în cadrul acestei anchete", a precizat Centrul federal de control şi prevenire a bolilor (CDC) într-un comunicat. Rezultatele testului de laborator au fost transmise CDC vineri seara. Oficialii din cadrul centrului au subliniat că aceste rezultate sunt preliminare şi că acest locuitor din Illinois a fost probabil contaminat cu MERS (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) la contactul cu bolnavul din Indiana. Ei cred că organismul lui a dezvoltat anticorpi pentru a combate virusul. CDC menţionează, de asemenea, că acesta din urmă nu a călătorit recent în afara Statelor Unite.  Primul caz de infecţie cu MERS în Statele Unite a fost confirmat la 2 mai. Bolnavul a ieşit vindecat din spital după o săptămană. Al doilea caz de infecţie cu acest coronavirus a fost anunţat la 12 mai. Este vorba despre un bărbat în varstă de 44 de ani care trăia şi lucra în Arabia Saudită, venit în Statele Unite pentru a-şi vizita familia. Ca şi primul pacient, el s-a simţit rău în timpul călătoriei cu avionul din Arabia Saudită în Statele Unite, via Londra.  El rămane la izolare în spitalul din Orlando, dar starea sa de sănătate este mulţumitoare. Oficialii CDC au subliniat că riscul pentru populaţie este foarte scăzut deoarece MERS se transmite greu. Arabia Saudită a anunţat alte cinci decese provocate de coronavirusul MERS, ceea ce ridică la 168 numărul morţilor din ţară, primul focar al acestei boli apărute în 2012.

Politicianul englez care nu vrea vecini romani e taxat dur

Declaraţiile recente ale politicianului britanic Nigel Farage, prin care acesta afirmă că nu vrea vecini romani, sunt triste şi reflectă spiritul retrograd al unor oameni care, din păcate, fac politică în alte ţări europene, spune secretarul de stat în Ministerul Muncii Codrin Scutaru."Libera circulaţie a lucrătorilor romani trebuie să fie o temă şi o preocupare constantă pentru candidaţii noştri la alegerile pentru Parlamentul European. Romanii au, din acest an, dreptul de a lucra în orice ţară europeană. În acest context, declaraţiile recente ale politicianului britanic Nigel Farage, prin care afirmă că nu vrea vecini romani, sunt triste şi reflectă spiritul retrograd al unor oameni care, din păcate, fac politică în alte ţări europene", susţine Scutaru, într-o declaraţie transmisă ieri presei. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii, Nigel Farage "trebuie să înţeleagă că dacă nu vrea vecini romani, nu vrea să fie european, ci să aparţină altor timpuri, pe care, din fericire, le-am depăşit prin spiritul UE". "Romanii din Marea Britanie sunt preponderent oameni educaţi şi profesionişti, care lucrează din greu şi contribuie la sistemul de protecţie socială şi la bunul mers al societăţii britanice. Romanii nu sunt cerşetori", mai arată Codrin Scutaru.

Putin este apreciat de extremiştii şi bufonii din UE

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, reafirmand că este un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, a îndemnat statele europene să evite o izolare a Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, relatează AFP. "Ar fi foarte regretabil ca Rusia să fie izolată din nou. Consecinţa ar fi o nouă aliere cu Asia", a afirmat Berlusconi, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt am Sonntag. "Pe mine şi pe Putin ne leagă o prietenie personală adevărată. Deseori, ni s-a întamplat să petrecem weekend-uri împreună fără să vorbim despre politică", a relatat el. Potrivit lui Berlusconi, el a discutat cu Putin "despre toate, incusiv despre istoria rusă (...), arhitectura şi opere de artă italiene". De asemenea, preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele partidului de extremă dreapta Frontul Naţional Marine Le Pen împărtăşesc valori comune pentru a apăra moştenirea creştină a civilizaţiei europene, a afirmat duminică Le Pen pentru presa austriacă, relatează AFP.  "Domnul Putin este un patriot. El respectă suveranitatea poporului său. El ştie că noi apărăm valori comune. Sunt valorile civilizaţiei europene", a explicat Marine Le Pen într-un interviu accordat cotidianului austriac Kurier.


Premieră: Coreea de Nord anunţă prăbuşirea unei clădiri

Presa oficială din Coreea de Nord a anunţat ieri un accident "de neimaginat" pe şantierul de construcţie a unei clădiri la Phenian, care a provocat un număr neprecizat de victime, un anunţ neobişnuit din partea autorităţilor ţării, relatează AFP.  Potrivit oficialilor din ţara vecină, Coreea de Sud, este vorba despre prăbuşirea unui imobil cu 23 de etaje aflat în construcţie, unde se instalaseră deja 100 de familii. Este extrem de rar ca presa oficială nord-coreeană - singura autorizată - să anunţe astfel de informaţii "negative", iar agenţia KCNA prezintă chiar scuze - şi ele la fel de rare - din partea autorităţilor. Accidentul a avut loc marţi şi a fost provocat de supervizarea "inadecvată" de către responsabilii proiectului, a adăugat KCNA. Echipele de salvare au fost mobilizate pentru a se ocupa de răniţi şi pentru a încerca să găsească supravieţuitori sub dăramături. Agenţia nu precizează numărul morţilor sau răniţilor şi nici cauza accidentului, dar adaugă că acesta a şocat locuitorii din capitală. KCNA publică scuzele publice ale unor oficiali de rang înalt, între care cele ale ministrului Securităţii publice, Choe Pu-Il.

Corespondentul arestat în Crimeea a fost eliberat

Corespodentul cotidianului polonez Gazeta Wyborcza în Rusia, Waclaw Radziwinowicz, care a fost arestat sambătă în Crimeea de către funcţionari ai FSB (Serviciul federal de securitate al Federaţiei Ruse), a fost eliberat după şase ore, a anunţat cotidianul, citat de AFP. Radziwinowicz a fost arestat înainte de pranz într-un restaurant din Simferopol, în prezenţa unui jurnalist ucrainean şi a unui tătar, apoi a fost condus într-un comisariat pentru interogatoriu. "Mai mulţi bărbaţi ne-au luat cu asalt strigand: «mainile pe masă, telefoanele închise»", a povestit Radziwinowicz pentru agenţia PAP. "Ei s-au prezentat ca fiind reprezentanţii legii şi ordinii", a adăugat el.  Funcţionarii FSB i-au reproşat că "scrie texte antiruse", a declarat el. Radziwinowicz a mers în Crimeea pentru a scrie despre comemorarea a 70 de ani de la deportarea tătarilor din Crimeea de către Stalin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.