Internațional

Cum a ratat Italia şansa să creeze un motor de căutare ca Google

Ziarul de Vrancea
16 mai 2014 671 vizualizări
Un profesor din Italia a inventat în urmă cu două decenii un motor de căutare care i-a inspirat pe americani u universitatea unde lucra a ales însă să finanţeze un studiu despre istoria metalurgiei cuprului în Italia şi nu descoperirea profesorului

Un profesor de la Universitatea din Padova a creat un motor de căutare care în urmă cu 17 ani l-a inspirat pe Larry Page să lanseze Google, dar nu a reuşit să-şi pună în practică ideea pentru că universitatea a ales să finanţeze un alt proiect, despre istoria metalurgiei cuprului în Italia. Massimo Marchiori ar fi putut fi unul dintre cei mai bogaţi miliardari din Silicon Valley. În schimb, caştigă 3.000 de dolari pe lună ca profesor şi matematician la Universitatea din Padova, scrie Bloomberg. În urmă cu 17 ani, Marchiori a prezentat motorul său de căutare pe internet în cadrul unei conferinţe în Santa Clara, California. Printre cei care au asistat la prezentare s-a aflat şi un student cu patru ani mai tanăr decat Marchiori şi care l-a ascultat cu atenţie pe italian. Studentul era Larry Page, care încă nu inventase Google alături de prieteneul său de la Universitatea Stanford, Serghei Brin. Proiectul lui Marchiori s-a numit Hyper Search şi ar fi fost capabil să caute pe internet cu o acurateţe foarte ridicată la momentul respectiv. Hyper Search se baza pe un algoritm inovator, pe care mulţi dezvoltatori îl consideră o inspiraţie pentru PageRank, formula magică a Google care sortează paginile web în funcţie de numărul şi calitatea linkurilor către acestea. "Cand am terminat prezentarea, un tanăr m-a abordat şi mi-a spus că a găsit-o foarte interesantă", a declarat Marchiori într-un interviu. Tanărul era Page, care a petrecut ulterior ziua întreagă cu Marchiori, discutand despre viitorul internetului. În momentul în care s-au despărţit, Page i-a spus noului său prieten:"Aş vrea să dezvolt mai mult ideea ta", afirmă Marchiori. Page s-a ţinut de cuvant şi a pus bazele Google. După prezentarea din SUA, Marchiori s-a întors în Italia cu speranţa de a-şi pune în practică proiectul. "La revenirea în Italia am cerut universităţii 20.000 de euro pentru a dezvolta motorul de căutare, dar au ale să finanţeze un proiect despre istoria metalurgiei cuprului în Italia", a spus el. Între timp, Page a primit un prim cec de 100.000 de dolari de la cofondatorul companiei Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim. Marchiori a căutat ulterior un post de cercetător în mediul universitar din Italia, dar a ales în cele din urmă să plece în SUA, unde a petrecut şapte ani la Massachusetts Institute of Technology lucrand cu Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web. În urmă cu doi ani, italianul a început să lucreze la un nou tip de motor de căutare online, numit Volunia, care ar trebui să utilizeze informaţiile disponibile prin reţelele de socializare. Rezultatele căutării ar fi afişate ca hărţi digitale, cu clădiri, străzi şi autostrăzi, similar jocului SimCity. Cele mai relevante răspunsuri ar fi reprezentate, de exemplu, prin cele mai înalte clădiri. Utilizatorii care au postat aceleaşi întrebări ar fi legaţi prin intermediul unor străzi virtuale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.