Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Doi suspecţi în cazul romancei crucificate la Florenţa

Ziarul de Vrancea
7 mai 2014 523 vizualizări
Cei doi bărbaţi au fost interogaţi de autorităţi u unul dintre ei a mai fost luat la întrebări şi pentru un incident similar petrecut în urmă cu un an u romanca a fost legata cu o bandă adeviza folosită la spitalul universitar din zonă

Autorităţile italiene anchetează doi suspecţi în cazul romancei în varstă de 26 de ani ucisă la Florenţa, cei doi fiind implicaţi în cazuri similare petrecute în urmă cu caţiva ani, anunţă surse citate de postul public RAI. Unul dintre suspecţi a fost interogat din nou pentru un incident petrecut în martie 2013, cand o prostituată italiancă în varstă de 46 de ani a fost torturată în mod similar, fiind salvată de carabinieri. Un alt bărbat este suspectat pentru un incident produs în 2006, cand o prostituată a fost legată cu o coardă şi a fost violată. Bărbatul a fost judecat şi achitat în 2009. Deocamdată, cei doi suspecţi nu sunt suspectaţi în mod direct de implicare în cazul romancei care a fost omorată în cursul nopţii de duminică spre luni la Florenţa. Anchetatorii au stabilit că banda adezivă cu care a fost legată prostituata romancă înainte de a fi torturată pană la moarte este de acelaşi tip cu cea utilizată din 2006 pană în martie 2014 la Spitalul universitar Careggi, cel mai mare din regiunea Toscana şi al treilea din Italia. Unitatea medicală are aproximativ 6.000 de angajaţi şi este vizitată zilnic de peste 15.000 de pacienţi şi rude ale acestora. Cadavrul Andreei Cristina Zamfir (26 de ani, originară din Hunedoara) a fost găsit "crucificat" la periferia oraşului Florenţa, victima prezentand urme de tortură. Ipoteza analizată de anchetatori este cea a unui criminal în serie, a unui maniac. Potrivit ziarului La Repubblica, Andrea Cristina Zamfir se prostitua în zona oraşului Florenţa fără a fi "protejată" de vreo grupare de proxenetism. Din această cauză, anchetatorilor le este greu să stabilească locul în care romanca a fost abordată de clientul care a omorat-o. În trecut, romanca ar fi avut probleme cu drogurile, dar nu a fost condamnată niciodată pentru infracţiuni de acest tip. Romanca a fost cercetată la un moment dat pentru delicte referitoare la imigraţie. Investigatorii italieni au stabilit că ucigaşul în serie căruia i-a căzut victimă Andreea Cristina Zamfir are înclinaţii sado-maso şi disfuncţii sexuale, au declarat surse judiciare. Conform surselor citate, profilerii poliţiei italiene au stabilit că bărbatul care a torturat-o pană la moarte pe Andreea Cristina Zamfir are înclinaţii de sado-masochiste şi disfuncţii sexuale.

Furt masiv de date personale de la Orange

1,3 milioane de persoane din Franţa sunt afectate de atacul care a avut loc la jumătatea lui aprilie

Operatorul francez de telefonie Orange a recunsocut un nou furt de date personale aparţinand unui număr de 1,3 milioane de clienţi şi cumpărători, după trei luni de la un atac care a afectat aproximativ 800.000 de clienţi, relatează AFP. "Un număr limitat de date personale vizand clienţi şi cumpărărtori" a fost copiat, în cursul unei intruziuni detectate la 18 aprilie, constand în nume, prenume, adrese de e-mail în cazul în care au fost date, numere de telefon mobil şi fix, operatorul de telefonie mobilă şi Internet, dar şi data de naştere, a anunţat grupul într-un mesaj postat pe site. Un purtător de cuvant a precizat pentru AFP că atacul a atins 1,3 milioane de persoane, după ce a evocat iniţial "cateva zeci de mii" de persoane. "Datele furate ar putea să fie utilizate pentru contactarea persoanelor vizate prin e-mail, SMS sau telefon, în vederea unor operaţiuni de phishing", avertizează Orange."Phishing"-ul este o tehnică de piratare care vizează să culeagă informaţii confidenţiale (coduri de acces sau parole) prin trimiterea de e-mailuri prezentate ca trimise de către bănci sau operatori. Victimele înşelate îşi furnizează singure datele personale infractorilor. E-mailuri au fost trimise luni, pentru a avertiza toate persoanele vizate, a anunţat Orange. Mesajul pe care acestea l-au primit conţine un link de tip "click to call back" (accesaţi pentru a fi apelaţi), iar operatorul se angajează să le contacteze în 48 de ore pentru a le răspunde la întrebări. Purtătorul de cuvant a justificat perioada care a trecut de la descoprirea atacului, pe 18 aprilie, şi pană la divulgarea acestuia, pe 5 mai, prin necesitatea de a cuantifica furtul de date, "de a închide reţeaua tehnică şi de a se asigura că breşa nu mai există", iar apoi pentru "îndepărtarea dublurilor de pe liste", care conţineau aceleaşi nume de mai multe ori. Orange a recunoscut pe 2 februarie furtul datelor personale aparţinand unui număr de 800.000 de clienţi pentru servicii de Internet.

China anunţă primul deces provocat de gripa aviară H5N6

Un chinez în varstă de 49 de ani a decedat după ce a contractat gripă aviară de tip H5N6, iar acest deces ar putea fi primul din lume provocat de acest nou subtip de virus gripal, au anunţat ieri presa oficială şi experţi, relatează AFP. Analizele au confirmat că barbatul, originar din Nanchong, provincia Sichuan, din sud-vestul ţării, a contractat virusul, au anunţat autorităţile medicale locale, citate de agenţia China Nouă. Pacientul a intrat în contact cu carcase de pasăre. Iniţial, el a fost diagnosticat de medici cu pneumonie. Potrivit autorităţilor, niciunul dintre apropiaţi şi persoanele care au intrat în contact cu el nu au prezentat simptomele bolii. Experţii consideră că acesta este un caz izolat şi că riscul transmiterii virsului este scăzut, a adăugat China Nouă. "Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, acesta este primul caz de îmbolnăvire cu virusul H5N6", a anunţat pe site-ul său ProMED-mail, o organizaţie de monitorizare înfiinţată de Societatea internaţională pentru bolile infecţioase, cu sediul în Statele Unite. Această tulpină de virus a fost folosită iniţial pentru vaccinarea păsărilor, iar ulterior a fost detectată la păsările migratorii din Taiwan, precizează organizaţia. Potrivit Centrului taiwanez pentru controlul bolilor, H5N6 a fost anterior detectat în Germania, Suedia şi Statele Unite. Virsul H7N9 - care s-a răspandit de la începutul lui 2013 şi a înregistrat o creştere semnificativă în perioada iernii - a infectat anul trecut în China aproape 140 de persoane, provocand moartea a 46 de persoane, potrivit bilanţului oficial.

Şeful noii televiziuni publice elene a rezistat doar 24 de ore

Preşedintele şi directorul noii televiziuni publice elene NERIT a fost nevoit să demisioneze la 24 de ore după lansarea postului, duminică seară, din cauza divergenţelor de opinii cu membrii din consiliului de supraveghere a acestei instituţii, care a "renăscut" după ce a fost desfiinţată în 2013. Potrivit AFP, preşedintele consiliului de supraveghere a postului NERIT, Theodore Fortsakis, a justificat această decizie, într-o declaraţie făcută pentru agenţia de presă greacă ANA, prin existenţa unor "neînţelegeri" cu preşedintele postului, Giorgos Prosopakis, pe care el însuşi îl numise în această funcţie în octombrie 2013. Situaţia ajunsese într-un "impas", a spus Fortsakis. În cursul serii de luni, a fost anunţată numirea unui nou preşedinte al televiziunii naţionale: Antonis Makrydimitris, profesor de ştiinţe administrative la Universitatea din Atena. "Pentru această nouă etapă, consiliul director al postului va acţiona alături şi într-o cooperare stransă cu consiliul de supraveghere, care garantează independenţa postului", se afirmă într-un comunicat emis de NERIT. Fostul preşedinte-director Prosopakis, inginer chimist care a făcut carieră în sectorul privat, a pus divergenţele de opinii cu acea structură de tutelă a postului naţional pe seama eticii unora dintre membrii consiliului. El a declarat pentru cotidianul Vima că a încercat să stopeze neregulile şi conflictele de interese în ceea ce priveşte alegerea viitoarelor emisiuni ale postului naţional şi că s-a lovit de ostilitatea consiliului de supraveghere. Relansată fără surle şi trambiţe duminică seară, după o perioadă de emisii asigurate de un post de tranziţie, televiziunea publică greacă NERIT ar trebui să reprezinte, potrivit Guvernului elen, un post de televiziune "independent", o "entitate care arată respectul pentru bani al grecilor".

Premierul Thailandei, destituit pentru abuz de putere

Premierul thailandez Yingluck Shinawatra a fost destituită din funcţie ieri de către Curtea Constituţională, care a găsit-o vinovată de abuz de putere, o decizie care intensifică şi mai mult criza din această ţară, relatează AFP. "Yingluck nu mai poate rămane în postul de premier" decat pentru a gestiona afacerile curente, a declarat un judecător din cadrul Curţii, dand citire hotărarii, într-o transmisiune directă la televziune. "Judecătorii au decis în unanimitate că Yingluck a abuzat de statutul său de premier", a declarat judecătorul. Cazul care se află la originea acestei destituiri priveşte concedierea şefului Consiliului pentru Securitate Naţională după venirea la putere a lui Yingluck, în 2011. Acesta a fost reinstalat în funcţie, între timp, printr-o hotărare a unui tribunal administrativ.În baza acestei decizii, un grup de senatori, care au dat asigurări că transferul iniţial a fost în beneficiul Partidului Puea Thai (la putere), a depus un recurs la Curtea Constituţională.

Preşedintele iranian se opune interzicerii WhatsApp

Preşedintele iranian Hassan Rohani şi-a folosit dreptul de veto împotriva interzicerii WhatsApp în urma unei decizii administrative de a cenzura aplicaţia de mesagerie pentru telefonul mobil după cumpărarea ei de către Facebook, a anunţat ieri presa iraniană, citată de AFP. Iranul blochează accesul la Twitter, Facebook, YouTube, precum şi la numeroase alte site-uri de Internet al căror conţinut este considerat contrar valorilor islamice sau ostil Iranului. Un Comitet de evaluare a conţinutului pe Internet, format din 13 membri, a fost creat în 2009 după manifestaţii împotriva realegerii contestate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, care au fost deseori organizate prin intermediul reţelelor de socializare. Cenzura Internetului este un subiect de discordie între aripa dură a regimului şi unii membri ai Guvernului - între care Rohani - care folosesc reţelele de socializare. "Problema interzicerii WhatsApp a fost ridicată, preşedintele a ordonat stoparea deciziei" de interzicere a site-ului, a declarat ministrul Telecomunicaţiilor, Mahmoud Vaezi, citat miercuri de cotidianul reformator Shargh.

Un miliardar ucrainean pledează pentru utilizarea forţei

Miliardarul Petro Poroşenko, candidat pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei, a pledat ieri pentru utilizarea forţei împotriva separatiştilor proruşi, pe care i-a catalogat drept "terorişti", în cursul unei vizite la Berlin, relatează AFP. "Pentru terorişti, trebuie să găsim limbajul pe care îl pricep - forţa", a declarat Poroşenko în cursul unei întalniri cu lideri ai grupului parlamentar CDU, partidul cancelarului Angela Merkel. Poroşenko, favorit în sondaje înaintea prezidenţialelor programate pe 25 mai, se va întalni vineri cu Angela Merkel şi cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. "Orice acţiune care ar îngreuna organizarea alegerilor pe 25 mai în Ucraina ar fi o nouă contribuţie la escaladarea situaţiei şi ar reduce şansele de găsire a unei soluţii politice", a atras atenţia Martin Schäfer, purtătorul de cuvant al Ministerului german de Externe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.